HALVE MAANTJES
Ongeveer 2 uur 45
Ingrediënten
Voor 16 halve maantjes
- 500 g tarwebloem - 1 tl zout
- 2 tl suiker - 25 g verse gist
- 250 ml melk - 50 g boter of margarine
- 1 geklopt ei
Werkwijze
- Zeef het meel in een grote kom en meng er het zout door.
- Druk in het midden een kuiltje en strooi hierin de suiker. Brokkel de gist erover. Meng er wat meel door en roer dit met 125 ml lauwe melk tot een papje.
- Schuif de kom in een grote plastic zak. Leg er een doek over en laat op een warm plekje 15 minuten rijzen.
- Strooi wat meel op het gistzetsel; voeg daarna de rest van de lauwe melk en de gesmolten maar niet meer hete boter toe.
- Meng dit alles goed door elkaar en kneed het 15 minuten tot een stevig soepel deeg dat blazen vertoont.
- Vorm een bal van het deeg. Leg die in de met bloem bestoven kom terug. Schuif de kom in de plastic zak en bedek het geheel met een doek. Laat het deeg bij kamerwarmte 60 minuten rijzen tot de omvang 2 x zo groot is als eerst.
- Kneed het deeg nog eens goed door. Rol het op een met bloem bestoven werkblad tot een vierkant van 40 x 40 cm uit. Snijd de randen recht. Deel het vierkant doormidden, zodat er 2 rechthoeken van 40 x 20 cm ontstaan.
- Snijd van elke rechthoek driehoeken met een zijde van 10 cm en 2 zijden van 20 cm.
- Knip de kortste zijde van de driehoeken in het midden 3 cm in met een scherp mes. Trek deze zijde naar 2 kanten uit elkaar en rol vanuit de ingeknipte zijde de driehoeken tot een half maantje.
- Leg de halve maantjes op een ingevet bakblik.
- Bestrijk ze met losgeklopt ei en laat ze onbedekt op een warm plekje 15 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Bestrijk ze voordat ze in de oven gaan opnieuw met geklopt ei. Geen ei op de deegranden! Bestrijk alleen met een kwastje de vlakke deegdelen.
- Laat ze 25 minuten bakken op 200°C (180°C hete luchtoven).
- Laten afkoelen op een rooster.
|