Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Le Gravlax
  • muguet 1 mai sables
  • filet de sandre avec chanterelles
  • Tagliatelle aux girolles
  • Gâteau Bourguignonne
  • Lapin aux pruneaux d'Agen
  • Pressé de tomates confites avec quenelle Céron
  • The Marmalade Factory en Les Faillettes
  • Fricassée de poulet Bresse aux morilles
  • OEufs à l'époisse et au pain d'épices
  • Grenadin de veau aux asperges
  • cromesquis avec huîtres
  • Epaule de veau farci et son cromesquis
  • Lapin Nanette
  • créations de Pacques
  • Tarte à l’époisses
  • Saucisson en brioche
  • rollade voor de diepvries
  • Stoofpotje van konijn met pastinaak
  • Het brood in de Bourgogne
  • Vispotje
  • Velouté aux champignons de Paris
  • fricassée de poulet
  • Canard et haricots blancs
  • La ferme auberge de La Mère Boitier
  • Bûche de Noël
  • Brandade au truffes
  • Champignons avec coquilles St. Jacques et avocat
  • Chocolat de Noël
  • Bistrot des Grands Crus in Chablis
  • Andouille Vigneronne
  • Onze Franse nasi goreng
  • Cassolette de saumon et fruit de mer
  • Noix de veau bourguignonne
  • Tarte amandine aux poires
  • anniversaire
  • Poulet Gaston Gérard
  • Tomates
  • Paupiette de veau aux champignons
  • Franse mosterdsoep met navettes
  • Vide grenier
  • aspergetijd
  • De kas is klaar
  • Domaine Claude Dugat
  • Les fromages de Gaugry en Brochon
  • Champignons farcis aux truffes
  • Les Anis de Flavigny
  • Ailles de dinde
  • Mésange noire
  • La région de Bourgogne
  • Grenadins de veau
  • Gigot de Bourgogne
  • Roussette
  • Pagues 2015 avec Picard
  • Reflets de France et Miel de Bourgogne
  • Leblanc huilerie en Iguerande
  • Crèmes de Fruits de L'Héritier-Guyot en Dijon
  • Fromage de Chèvre Charollais
  • Création Paques 2015 Bernard Dufoux
  • Hollandse kaas op de markt in de Bourgogne
  • Lapin de Pâques?
  • Chocolaterie de Bourgogne in Dijon
  • Cassoulet de Castelnaudary
  • Râble de lièvre à la Piron
  • Aguillettes de canard
  • Foire au gras
  • Les caramels et sucre filé
  • Maille en Dijon
  • Filet de perche au Chablis
  • Potage Pompadour
    cuisine bourguignonne
    de traditionele gerechten van de Bourgogne
    19-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oeŒufs au jambon de Pâques
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Œufs au jambon de Pâques.

     

    Waarom zijn er œufs au jambon pour Pâques ? Vroeger slachtte men een vetgemest varken. De hammen werden gezouten en daarna gedroogd en het hele jaar door at men de “jambon sec”. Aan het einde van de winter bleef er niets anders over dan de “manche of talon”, het laatste stuk met het bot na het aansnijden van de ham. Het voorjaar is het jaargetijde waarin de kippen het beste eieren leggen. Het is de manier om het overschot aan eieren en het restant van de ham te verwerken.


    (Van te voren klaar te maken)

    De ingrediënten:
    -Een « manche » de jambon cru du Morvan (talon avec l’os),
    -2 of 3 eieren per persoon
    -Twee varkenspoten voor de gelei.
    (U kunt ook kiezen voor een kalfspoot)
    - Petit-salé, dit is gezouten spek van de buik of de zijde van het varken.

    -Bouquet garni
    -peper
    -Geen zout, want de ham is al gezouten.

    Doe de « talon de jambon » die al eerder ontzouten is en de varkenspoten (of de kalfspoot) in een kookpan en zet alles onder water en kook alles als een en pot-au-feu met het bouquet garni (laurier, peterselie, prei en tijm).
    Prik in een ui enkele kruidnagels en voeg peper toe. Kook op dezelfde wijze het gezouten spek (de kooktijd is minder dan voor de ham, ongeveer 1 uur, kijk of het spek gaar is door er met een vork in te prikken .)
    Schuim de bouillon regelmatig af (met een schuimspaan).
    Na de kooktijd , (ongeveer drie uur voor de ham kunt u zien of de ham gaar is door er met een vork in te prikken ) Zeef de bouillon en leg de eieren in de bouillon en kook ze hard, pel de eieren en prik er een paar gaatjes in met een vork, zodat de smaak van de ham erin trekt. Laat ze op een héél zacht vuur een half uurtje stoven. (b.v. op een spaarbrander of op de hoek van het fornuis).

    Leg een gedeelte van de ham en het spek in een terrine, leg de eieren hierop en bedek verder met de resterende ham en spek. Giet de bouillon, die al gelei is geworden over het vlees. Zet de terrine in de koelkast en serveer met Pasen.

    * Om een heldere gelei te krijgen is er een trucje. Sla twee eiwitten stijf en voeg die aan de bouillon toe.

    Verhit de bouillon tot aan het kookpunt. De eiwitten verzamelen de kleine verontreinigingen in de bouillon. Haal de bouillon door een heel fijne zeef om een heldere bouillon te verkrijgen.

     

    Bijlagen:
    terrinejambonoeuf3.jpg (48.5 KB)   

    19-04-2014 om 00:00 geschreven door nanette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Morvan
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/03-10/03 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 04/09-10/09 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 06/06-12/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 11/11-17/11 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitive, amuse (2)
  • Beaune (1)
  • Beignets (2)
  • Confits et foies gras (2)
  • Desserts (12)
  • Dijon (5)
  • Entrées (11)
  • Fromages (4)
  • La Bourgogne (2)
  • La Clayette (3)
  • Légumes (5)
  • Lyon (7)
  • Morvan (4)
  • Nivernaise (1)
  • Noël (4)
  • Pain (3)
  • Paques (4)
  • Pates et riz (4)
  • Patisserie (3)
  • Poissons,coquillages (11)
  • Sauces, huiles, vinaigres, moutardes (1)
  • Soupes et potages (5)
  • Viandes et abats (13)
  • Vins (2)
  • Volailles et gibier (13)

  • Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!