Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Le Gravlax
  • muguet 1 mai sables
  • filet de sandre avec chanterelles
  • Tagliatelle aux girolles
  • Gâteau Bourguignonne
  • Lapin aux pruneaux d'Agen
  • Pressé de tomates confites avec quenelle Céron
  • The Marmalade Factory en Les Faillettes
  • Fricassée de poulet Bresse aux morilles
  • OEufs à l'époisse et au pain d'épices
  • Grenadin de veau aux asperges
  • cromesquis avec huîtres
  • Epaule de veau farci et son cromesquis
  • Lapin Nanette
  • créations de Pacques
  • Tarte à l’époisses
  • Saucisson en brioche
  • rollade voor de diepvries
  • Stoofpotje van konijn met pastinaak
  • Het brood in de Bourgogne
  • Vispotje
  • Velouté aux champignons de Paris
  • fricassée de poulet
  • Canard et haricots blancs
  • La ferme auberge de La Mère Boitier
  • Bûche de Noël
  • Brandade au truffes
  • Champignons avec coquilles St. Jacques et avocat
  • Chocolat de Noël
  • Bistrot des Grands Crus in Chablis
  • Andouille Vigneronne
  • Onze Franse nasi goreng
  • Cassolette de saumon et fruit de mer
  • Noix de veau bourguignonne
  • Tarte amandine aux poires
  • anniversaire
  • Poulet Gaston Gérard
  • Tomates
  • Paupiette de veau aux champignons
  • Franse mosterdsoep met navettes
  • Vide grenier
  • aspergetijd
  • De kas is klaar
  • Domaine Claude Dugat
  • Les fromages de Gaugry en Brochon
  • Champignons farcis aux truffes
  • Les Anis de Flavigny
  • Ailles de dinde
  • Mésange noire
  • La région de Bourgogne
  • Grenadins de veau
  • Gigot de Bourgogne
  • Roussette
  • Pagues 2015 avec Picard
  • Reflets de France et Miel de Bourgogne
  • Leblanc huilerie en Iguerande
  • Crèmes de Fruits de L'Héritier-Guyot en Dijon
  • Fromage de Chèvre Charollais
  • Création Paques 2015 Bernard Dufoux
  • Hollandse kaas op de markt in de Bourgogne
  • Lapin de Pâques?
  • Chocolaterie de Bourgogne in Dijon
  • Cassoulet de Castelnaudary
  • Râble de lièvre à la Piron
  • Aguillettes de canard
  • Foire au gras
  • Les caramels et sucre filé
  • Maille en Dijon
  • Filet de perche au Chablis
  • Potage Pompadour
    cuisine bourguignonne
    de traditionele gerechten van de Bourgogne
    28-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crèmes de Fruits de L'Héritier-Guyot en Dijon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is geen toeval dat L’Héritier-Guyot momenteel nummer één staat onder de crèmes de fruits in Frankrijk.

    La maison L’Héritier-Guyot is in 1845 opgericht en maakt de heerlijke crèmes de fruits nog steeds op dezelfde wijze. Traditioneel was er de “blanc-cassis”. Het assortiment is nu uitgebreid met nieuwe smaken, zoals Pêche, Mûre, Framboise, Pamplemousse Rose, Cerise en Violette.

    Zelf gebruik ik naast de Crème de Cassis, ook de smaken: bramen, frambozen, kersen en violette. Bovendien heb ik de likeuren Curaçao Bleu en Triple Sec van L’Héritier-Guyot.

    Al eerder maakte ik melding voor het gebruik van Crème de Cassis voor de Kir Royal. Zie: Apéritive/Amuse van 15-06-2013.

    Zie de site: www.lheritier-guyot.com  (naar beneden scrollen en op oui klikken)

    Op de site worden ook cocktails en recepten vermeld.

    Bijlagen:
    HG01.jpg (61.6 KB)   
    HG02.jpg (87.5 KB)   

    28-03-2015 om 11:19 geschreven door nanette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dijon
    >> Reageer (0)
    27-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fromage de Chèvre Charollais
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De echte geitenkaasjes in de Charolais

    moeten voldoen aan een aantal eisen.

    Hiervoor is een AOC opgesteld.

    Informatie wordt gegeven op de site www.aoc-charolais.com

    Bijlagen:
    fromagecharolais01.jpg (52.7 KB)   
    fromagecharolais02.jpg (49.9 KB)   
    fromagecharolais03.jpg (98.6 KB)   

    27-03-2015 om 17:27 geschreven door nanette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Fromages
    >> Reageer (0)
    26-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Création Paques 2015 Bernard Dufoux
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bernard Dufoux

    Chocolats

    Créations de

    Paques 2015

    Bernard Dufoux werd in Chauffailles in 1937 geboren en begon zijn Boutique aux chocolats in La Clayette in 1960. Verder zijn er nog vestigingen in Lyon, Macon en Chalon-sur-Saône.

    Zie de foto's voor de creaties van Pasen 2015.

    Op 07-07-2013 plaatste ik al een artikel over Bernard Dufoux. (Zie La Clayette)

    Verdere informatie: www.chocolatsdufoux.com

    Bijlagen:
    paquesdufoux.jpg (61.3 KB)   
    paquesdufoux3.jpg (61.5 KB)   
    http://www.chocolatsdufoux.com   

    26-03-2015 om 10:21 geschreven door nanette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:La Clayette
    >> Reageer (0)
    25-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollandse kaas op de markt in de Bourgogne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niet alleen voor Nederlanders is er een mogelijkheid om Hollandse kaas in de Bourgogne op de markt te kopen, maar ook voor de Fransen die dol zijn op de Nederlandse oude kaas!

    Twee vrouwen uit Nederland hebben zich in Frankrijk gevestigd en verkopen op een aantal  markten de echte Hollandse boerenkaas.Het zijn de twee zussen Suus en Paula van der Linden. Inmiddels zijn er al diverse interviews geweest. Lees hun verhaal over hun emigratie in het blad (internet) www.emigreermagazine.nl

    in de editie juni 2012.

    (zie ook bij de bijlage, hier staat ook een foto van Suus en Paula en hun site)

    Suus en Paula staan op de volgende markten:

    donderdag: Geugnon. vrijdag: Digoin, zaterdag: Cluny, zondag:  Chagny en maandag: Marcigny

    Hun site: www.fromagehollandais.vpweb.fr 

    Bijlagen:
    blokje-kaas.jpg (51.2 KB)   
    hollandsekaas.jpg (33.1 KB)   
    suusenpaulavanderlinden.jpg (47.5 KB)   
    http://www.emigreermagazine.nl   
    http://www.fromagehollandais.vpweb.fr   

    25-03-2015 om 12:07 geschreven door nanette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Fromages
    >> Reageer (0)
    24-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lapin de Pâques?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We denken aan Pasen. Waar denk je aan bij Pasen? Juist! De Paashaas! Maar die kent men in Frankrijk niet! In plaats van een Paashaas kennen ze hier…. een klok! Een simpele, vergulde, rijk gedecoreerde, van alle gemakken voorziene klok. Maar dan van chocolade. Zo één waarvan je denkt: lekker, een klok van chocolade! Niets meer, niets minder. Wat dan wel vreemd is, is hoe Franse ouders hun kinderen vertellen wie die eieren dan verstopt in de tuin. Want een klok…. dat wordt toch lastig! Een Paashaas daarentegen, dat is logisch: die kan huppelen, rennen, heeft een mandje op zijn rug, ziet er olijk en vrolijk uit, en heeft als dagtaak eieren verstoppen. Dat weet iedereen. Een klok daarentegen, tja, die hangt een beetje te bengelen, bij voorkeur in een kerk- of klokkentoren, en heeft, als het een beetje meezit, nog een klepel om wat geluid te kunnen maken. Maar persoonlijk heb ik nog nooit een klok paaseieren zien verstoppen! Daarnaast kennen de Fransen ook nog vissen van chocolade!

    Inmiddels kennen ze ook een paashaas, alleen is het geen haas, maar een konijn: un lapin. De bekendste chocoladehaas ofwel konijn, is die van het merk Lindt. Deze zijn verpakt in goudfolie met een rood strikje en een belletje. De Intermachés liggen vol met deze konijnen.

    Pasen is een familiefeest en viert men net zoals in Nederland op zondag en maandag. Voor de kinderen worden er chocolade-eitjes verstopt in de tuin.

    De oorsprong van Pasen:

    Het ei is het symbool van de vruchtbaarheid dat de vier elementen bevat:

    1. De schaal staat voor de aarde.
    2. Het membraan voor de lucht.
    3. Het eiwit voor het water.
    4. De dooier voor het vuur.

    Pasen valt rond de lente-equinox en het ei staat voor het begin van nieuw leven. Vandaar de samenhang tussen pasen en het ei.

    Van de middeleeuwen tot nu is de traditie van de paaseieren in stand gebleven in heel Europa. Bij de katholieken was het vroeger verboden om tijdens de vastenperiode, de veertig dagen voor Pasen, eieren te eten.

    De boeren bleven dus met heel wat eieren zitten. Daarom namen ze de gewoonte aan om de eieren te versieren.

    Chocolade-eieren bestaan nog niet zolang. Pas in de 18de eeuw, in Frankrijk, ging men verse eieren leegblazen en opvullen met chocolade. Later werden gietvormen gemaakt en kwamen er chocolade-eieren in allerlei maten. De paashaas is eigenlijk van Duitse oorsprong. Daar dachten ze dat hazen de taak hadden om de eieren uit te broeden.

     

     

     

    Bijlagen:
    lindt.jpg (79.7 KB)   
    lindtcloche.jpg (81.7 KB)   

    24-03-2015 om 15:28 geschreven door nanette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Paques
    >> Reageer (0)
    23-03-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolaterie de Bourgogne in Dijon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Chocolaterie

    de Bourgogne

    en Dijon

    Na de Belle Époque vond Pierre Lanvin in 1916 "le moule à charnière" uit, waarmee twee halve schelpjes gevuld konden worden met een praline en erna aan elkaar worden geplakt tot een balletje. Het jaar daarop lanceerde hij de "Escargot de Bourgogne" in chocolade.

    Decennia later werd deze escargot opnieuw uitgebracht door Chocolaterie de Bourgogne in Dijon.

    De chocolade balletjes worden handmatig voorzien van een papieren decoratie.

    Op de site zijn filmpjes te zien over het bedrijf, maar ook over diverse chocolatiers, b.v. Jacot chocolatier, waar te zien is hoe chocolade paashazen worden gemaakt met een mal.

    De Chocolaterie heeft een winkel/boutique in Dijon. Het adres:

    Chocolaterie de Bourgogne

    Rue de Cluj

    Zae Cap Nord

    21000 DIJON

    Bijlagen:
    boutique.jpg (83.6 KB)   
    escargot.jpg (86.5 KB)   
    escargotslaboutique.jpg (104.4 KB)   
    http://www.chocolateriedebourgogne.com   

    23-03-2015 om 12:14 geschreven door nanette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Dijon
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/03-10/03 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 04/09-10/09 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 06/06-12/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 11/11-17/11 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitive, amuse (2)
  • Beaune (1)
  • Beignets (2)
  • Confits et foies gras (2)
  • Desserts (12)
  • Dijon (5)
  • Entrées (11)
  • Fromages (4)
  • La Bourgogne (2)
  • La Clayette (3)
  • Légumes (5)
  • Lyon (7)
  • Morvan (4)
  • Nivernaise (1)
  • Noël (4)
  • Pain (3)
  • Paques (4)
  • Pates et riz (4)
  • Patisserie (3)
  • Poissons,coquillages (11)
  • Sauces, huiles, vinaigres, moutardes (1)
  • Soupes et potages (5)
  • Viandes et abats (13)
  • Vins (2)
  • Volailles et gibier (13)

  • Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!