Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Le Gravlax
  • muguet 1 mai sables
  • filet de sandre avec chanterelles
  • Tagliatelle aux girolles
  • Gâteau Bourguignonne
  • Lapin aux pruneaux d'Agen
  • Pressé de tomates confites avec quenelle Céron
  • The Marmalade Factory en Les Faillettes
  • Fricassée de poulet Bresse aux morilles
  • OEufs à l'époisse et au pain d'épices
  • Grenadin de veau aux asperges
  • cromesquis avec huîtres
  • Epaule de veau farci et son cromesquis
  • Lapin Nanette
  • créations de Pacques
  • Tarte à l’époisses
  • Saucisson en brioche
  • rollade voor de diepvries
  • Stoofpotje van konijn met pastinaak
  • Het brood in de Bourgogne
  • Vispotje
  • Velouté aux champignons de Paris
  • fricassée de poulet
  • Canard et haricots blancs
  • La ferme auberge de La Mère Boitier
  • Bûche de Noël
  • Brandade au truffes
  • Champignons avec coquilles St. Jacques et avocat
  • Chocolat de Noël
  • Bistrot des Grands Crus in Chablis
  • Andouille Vigneronne
  • Onze Franse nasi goreng
  • Cassolette de saumon et fruit de mer
  • Noix de veau bourguignonne
  • Tarte amandine aux poires
  • anniversaire
  • Poulet Gaston Gérard
  • Tomates
  • Paupiette de veau aux champignons
  • Franse mosterdsoep met navettes
  • Vide grenier
  • aspergetijd
  • De kas is klaar
  • Domaine Claude Dugat
  • Les fromages de Gaugry en Brochon
  • Champignons farcis aux truffes
  • Les Anis de Flavigny
  • Ailles de dinde
  • Mésange noire
  • La région de Bourgogne
  • Grenadins de veau
  • Gigot de Bourgogne
  • Roussette
  • Pagues 2015 avec Picard
  • Reflets de France et Miel de Bourgogne
  • Leblanc huilerie en Iguerande
  • Crèmes de Fruits de L'Héritier-Guyot en Dijon
  • Fromage de Chèvre Charollais
  • Création Paques 2015 Bernard Dufoux
  • Hollandse kaas op de markt in de Bourgogne
  • Lapin de Pâques?
  • Chocolaterie de Bourgogne in Dijon
  • Cassoulet de Castelnaudary
  • Râble de lièvre à la Piron
  • Aguillettes de canard
  • Foire au gras
  • Les caramels et sucre filé
  • Maille en Dijon
  • Filet de perche au Chablis
  • Potage Pompadour
    cuisine bourguignonne
    de traditionele gerechten van de Bourgogne
    08-06-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lapin aux pruneaux d'Agen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lapin aux pruneaux d’Agen et crème de cassis voor 4 personen

    • 1 konijn (in stukken) van 1,4 kg
    • 250 g gedroogde pruimen (eventueel ontpit) Pruneaux d’Agen
    • 2 sneetjes brood
    • pittige mosterd de Bourgogne
    • 3 flesjes donker bier, of een halve liter druivensap en crème de cassis
    • 4 uien
    • 2 takjes tijm
    • 2 blaadjes laurier
    • 2 kruidnagels
    • 2 eetlepels bruine suiker
    • 4 eetlepels bloem
    • 1 scheutje rode wijnazijn
    • boter
    • peper
    • zout

     

    Salade andives

    • 6 stronkjes witlof (andives)
    • 2 eetlepels mayonaise (met mosterd)
    • verse peterselie
    • peper
    • zout

     

    • Strooi wat bloem in een schaal. Kruid de stukken konijn langs beide zijden met peper van de molen en wat zout. Wentel het vlees vervolgens even door de bloem, en tik er de overtollige bloem van af.
       
    • Verwarm een klont boter in een ruime stoofpan op matig vuur. Leg de stukken konijn in de pan en kleur ze aan in de boter. (Het vlees moet nu nog niet volledig garen.)
       
    • Schil de uien en snipper ze in fijne stukjes.
       
    • Haal het vlees uit de pan zodra het aan beide zijden een goudbruin korstje heeft. Bak nu de uien aan in de stoofpan tot ze lichtbruin zijn. Voeg er dan de bruine suiker aan toe, zodat de uien wat karamelliseren.
       
    • Snij de gedroogde pruimen in grove stukken.
       
    • Zodra de uien goudbruin zijn, gaat het vlees weer in de pan, samen met de pruimen, de tijm, de laurier en de kruidnagel.
       
    • Overgiet de stoofschotel met bier of druivensap.
       
    • Om de saus te binden smeer je een beetje pittige mosterd op het brood. Leg de boterham bovenop het konijn en zet het deksel op de pan.
       
    • Laat het gerecht minstens een uur sudderen op een laag vuur.
       
    • Proef de saus en controleer of het vlees helemaal gaar is. Voeg naar smaak nog wat peper van de molen en wat zout toe. Om het gerecht een beetje extra ‘diepte’ te geven kan je een heel klein scheutje azijn in de pan doen.

     

    • Je bereidt de witlofsla het best kort voor het serveren, zodat ze fris en knapperig blijft.
       
    • Verwijder het taaie ‘kontje’ uit elke stronk. Snipper het witloof zeer fijn en doe het in een schaal.
       
    • Meng de mayonaise eronder, samen met de gehakte peterselie, wat peper van de molen en een snufje zout. Voeg er eventueel wat rode wijnazijn aan toe en meng de sla goed.
       
    • Serveer het gerecht met bv. een lekkere puree of met lentilles uit blik (Raynal Roquelaure, Auvergne)

    Voor mijn gerecht heb ik de saus met de stukjes ui en de velletjes van de pruimen gezeefd door een grove zeef, zodat er een mooie gladde saus is ontstaan. De opbrengst van het konijn met saus is goed voor twee maaltijden (voor 2 personen) en goed in te vriezen.

      

    Le pruneau d’Agen se plaît à faire vibrer la corde de la gourmandise et nous offre, au quotidien, un récital de plaisirs naturels… Pour élaborer les pruneaux d’Agen, il faut beaucoup de travail, de savoir-faire et de patience. Tous les gourmets vous le diront : on ne fait rien de grand sans payer un tribut au temps ! Surtout .....

    .... lorsqu’il s’agit de laisser faire la nature. Voor meer informatie is er een artikel op www.aquitaineonline.com Zoek bij "recherche"bovenaan: pruneau d'Agen d'Ente saveurs du Lot-et-Garonne. Hier staat een interessant artikel over de "Pruneaux d'Agen" met een boeiende film over het aanplanten van de pruimenbomen totaan het eindresultaat. Dit goed ingesproken in het frans met een rustige achtergrondmuziek: "een aanrader"!

    Het konijn is van Lœul et Piriot. Zie: www.loeul-et-piriot.com

    Op de site staan 400 recepten met konijn!

    Voor mijn recept laat ik na het garen het konijn in de saus afkoelen en haal ik het vlees van het bot, want manlief houdt niet van kluiven!

    Zie verder de foto's bij de bijlagen.

     

     

     

    Bijlagen:
    lapin01.jpg (125.3 KB)   
    lapin02.jpg (126.2 KB)   
    lapin04.jpg (138 KB)   
    lapinpruneaux.jpg (39.7 KB)   
    Pruneau-Agen.jpg (37.2 KB)   

    08-06-2016 om 15:04 geschreven door nanette

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Volailles et gibier
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/03-10/03 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 04/09-10/09 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 06/06-12/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 11/11-17/11 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitive, amuse (2)
  • Beaune (1)
  • Beignets (2)
  • Confits et foies gras (2)
  • Desserts (12)
  • Dijon (5)
  • Entrées (11)
  • Fromages (4)
  • La Bourgogne (2)
  • La Clayette (3)
  • Légumes (5)
  • Lyon (7)
  • Morvan (4)
  • Nivernaise (1)
  • Noël (4)
  • Pain (3)
  • Paques (4)
  • Pates et riz (4)
  • Patisserie (3)
  • Poissons,coquillages (11)
  • Sauces, huiles, vinaigres, moutardes (1)
  • Soupes et potages (5)
  • Viandes et abats (13)
  • Vins (2)
  • Volailles et gibier (13)

  • Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!