Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn vriendin een set met amuse glaasjes en lepels.
We hadden afgesproken dat ik de glaasjes zou vullen voor een apéro met amuse.Vulling voor de eerste glaasjes: Onderin een terrine van Coquilles Saint Jacques. Deze van de Intermaché bij de visafdeling. Daarop wat krab uit een blikje, aangevuld met groene asperges uit een potje, wat fijngesneden rode tomaat (uit eigen kas) en vervolgens twee Coquilles Saint-Jacques per glaasje even gebakken in beurre salé aan beide kanten.
Voor de tweede glaasjes: 4 plakjes Noix de boeuf. In het opgerolde plakje wat rucola (in een dressing van huile de noix, vinaigre de noix en wat gembersiroop), aangevuld met wat pijnboompitten (pignons).
Voor de lepel: 2 ronde geitenkaasjes. Hiervoor heb ik babybel met geitenkaas gebruikt.
Vooraf had ik twee verse vijgen gemarineerd in port.
De geitenkaasjes worden horizontaal doormidden gesneden. Tussen de plakjes een stukje vijg en vervolgens de kaasjes verticaal snijden. Op de lepel wat vijgenjam met de marinade port. Hierop het geitenkaasje plaatsen met een prikker.
Zie verder de foto's. Erbij voor glaasje één: een witte wijn en daarna een rosé.
Een bekend recept uit Dijon genoemd naar de burgemeester van Dijon Gaston Gérard.
Dit gerecht werd voor het eerst bereid door de echtgenote van Gaston Gérard in 1930 voor hun gast Curnonsky, gastronoom, humorist en een bekend frans culinair criticus van die eeuw.
Voor 4 personen : 1 Bresse kip van 1,8 à 2 kg. verdeeld in 8 stukken, 150 gr boter ½ liter dikke room, 150 gr geraspte Comté kaas, ½ liter witte wijn Mosterd uit Dijon van het merk Fallot, zout, peper, paprikapoeder en paneermeel.
Braad de kipstukken in de boter op een zacht vuur zonder ze te laten kleuren, voeg zout, peper en paprika toe. Laat gedurende 40 minuten zacht koken. Houd de stukken kip in de pan apart op een warme plaats.
Laat in een pan 100 gram geraspte Comté kaas smelten op hoog vuur en voeg de witte wijn toe, de room en twee eetlepels mosterd. Breng dit enkele minuten al roerend aan de kook.
Giet de saus over de kipstukken. Strooi er paneermeel over en de rest van de kaas. Laat het gerecht in de oven gratineren.
Serveer met gekookte aardappels.
Bent u in Lyon dan kunt u dineren bij La Mère Folle in Dijon. Het gerecht staat bij de menu's en bij de à la carte gerechten.. Zie de site www.lamerefolle.fr