Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Le Gravlax
  • muguet 1 mai sables
  • filet de sandre avec chanterelles
  • Tagliatelle aux girolles
  • Gâteau Bourguignonne
  • Lapin aux pruneaux d'Agen
  • Pressé de tomates confites avec quenelle Céron
  • The Marmalade Factory en Les Faillettes
  • Fricassée de poulet Bresse aux morilles
  • OEufs à l'époisse et au pain d'épices
  • Grenadin de veau aux asperges
  • cromesquis avec huîtres
  • Epaule de veau farci et son cromesquis
  • Lapin Nanette
  • créations de Pacques
  • Tarte à l’époisses
  • Saucisson en brioche
  • rollade voor de diepvries
  • Stoofpotje van konijn met pastinaak
  • Het brood in de Bourgogne
  • Vispotje
  • Velouté aux champignons de Paris
  • fricassée de poulet
  • Canard et haricots blancs
  • La ferme auberge de La Mère Boitier
  • Bûche de Noël
  • Brandade au truffes
  • Champignons avec coquilles St. Jacques et avocat
  • Chocolat de Noël
  • Bistrot des Grands Crus in Chablis
  • Andouille Vigneronne
  • Onze Franse nasi goreng
  • Cassolette de saumon et fruit de mer
  • Noix de veau bourguignonne
  • Tarte amandine aux poires
  • anniversaire
  • Poulet Gaston Gérard
  • Tomates
  • Paupiette de veau aux champignons
  • Franse mosterdsoep met navettes
  • Vide grenier
  • aspergetijd
  • De kas is klaar
  • Domaine Claude Dugat
  • Les fromages de Gaugry en Brochon
  • Champignons farcis aux truffes
  • Les Anis de Flavigny
  • Ailles de dinde
  • Mésange noire
  • La région de Bourgogne
  • Grenadins de veau
  • Gigot de Bourgogne
  • Roussette
  • Pagues 2015 avec Picard
  • Reflets de France et Miel de Bourgogne
  • Leblanc huilerie en Iguerande
  • Crèmes de Fruits de L'Héritier-Guyot en Dijon
  • Fromage de Chèvre Charollais
  • Création Paques 2015 Bernard Dufoux
  • Hollandse kaas op de markt in de Bourgogne
  • Lapin de Pâques?
  • Chocolaterie de Bourgogne in Dijon
  • Cassoulet de Castelnaudary
  • Râble de lièvre à la Piron
  • Aguillettes de canard
  • Foire au gras
  • Les caramels et sucre filé
  • Maille en Dijon
  • Filet de perche au Chablis
  • Potage Pompadour
    cuisine bourguignonne
    de traditionele gerechten van de Bourgogne
    12-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andouille Vigneronne

    De andouille is al lang bekend. Al in de L’atteste in zijn Quart Livre spreekt François Rabelais (Frans schrijver 1494-1553) al over een andouille. De andouille was in vele steden in Frankrijk een specialiteit, in het Noorden, in de Bourgogne, in Béarn en in Bretagne.

    Bovenaan staat de Normandische andouille en wel de L’andouille de Vire uit de 18e eeuw. Deze smaakt het beste in januari.

    De worst wordt gemaakt van 40% dikke darm, 40% dunne darm en 20% maag (estomac) van een varken. Alle ingrediënten worden met zorg gewassen en geschraapt en van elke gram vet ontdaan. De delen worden opnieuw gewassen en dan in repen gesneden. Het vlees wordt gekruid met peper en laurier.

    Vervolgens worden de gesneden delen in een vooraf geprepareerd stuk van de dikke darm geschoven en wordt de worst gepekeld. Het resultaat is een worst van ongeveer 3 tot 4 kilo.

    Maar dan begint het eigenlijke werk pas. Het roken. Gedurende acht weken verdwijnt de worst in de rookkast. Daar blijft zij hangen terwijl de rook van vers beukenhout continue wordt toegevoegd. Hier krijgt de worst zijn kenmerkende zwarte kleur.

    Na het roken wordt de andouille opnieuw ontzilt in koud water, waarna ze gedurende tenminste drie uur worden gekookt in een bouillon. Uiteindelijk blijft een product over van 25 tot 30 cm met een diameter tussen 4 en 6 cm.

    De andouille wordt in plakjes geserveerd met beboterd brood met boter van Isigny en weggespoeld met een Cidre bouche.

    En dan nu het recept van de Andouille uit de Bourgogne:

    L’andouille Vigneronne

    Ingrediënten:

    1 kg witte bonen, 1 andouille van 1 kg, 1 varkensschenkel (jarret de porc demi-sel), 800 g varkensvlees (travers de porc demi-sel), 150 g uien, 150 g wortels, 1 liter witte wijn, 1 bouquet garni, wat zwarte peperkorrels, 50 g boter en 20 g peterselie.

    Laat de witte bonen 12 uur in water weken. Pocheer de andouille in 2 liter water op een zacht vuur, gedurende twee uur en laat haar in het kookwater afkoelen.

    Laat de schenkel en het varkensvlees even (5 min.) blancheren, spoel het vlees goed af en laat uitlekken.

    Laat de bonen uitlekken en doe ze in een pan. Bedek met koud water en breng aan de kook en kook ze 3 minuten. Laat ze uitlekken en spoel ze af.

    Haal de schil van de uien en snijd ze in vieren. Schrap de wortels en snijd ze in plakjes. Doe 1 liter water en de wijn in de pan en breng aan de kook. Voeg de uien, de wortels, het bouquet garni en de geplette peperkorrels toe. Laat zacht koken gedurende 20 min., nadat het water is gaan bruisen. Voeg dan de bonen en het varkensvlees in stukjes toe. Laat 20 min. Koken. Voeg dan de andouille toe. Vervolg het koken met ongeveer 40 minuten.

    Laat de andouille uitlekken. Snijd de andouille in plakjes. Haal het vlees uit de pan en houd apart. Haal de bonen uit de pan en houd apart. Voeg de boter en de peterselie toe aan de bonen. Serveer op een bord het vlees met ernaast de bonen.

    Erbij past een vin rouge de Bourgogne, b.v. een Givry.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 04/03-10/03 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 04/09-10/09 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 06/06-12/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 11/11-17/11 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Categorieën
  • aperitive, amuse (2)
  • Beaune (1)
  • Beignets (2)
  • Confits et foies gras (2)
  • Desserts (12)
  • Dijon (5)
  • Entrées (11)
  • Fromages (4)
  • La Bourgogne (2)
  • La Clayette (3)
  • Légumes (5)
  • Lyon (7)
  • Morvan (4)
  • Nivernaise (1)
  • Noël (4)
  • Pain (3)
  • Paques (4)
  • Pates et riz (4)
  • Patisserie (3)
  • Poissons,coquillages (11)
  • Sauces, huiles, vinaigres, moutardes (1)
  • Soupes et potages (5)
  • Viandes et abats (13)
  • Vins (2)
  • Volailles et gibier (13)

  • Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!