Bourgondië is bekend vanwege haar kookkunst. Dat betekent dat ook in de kleine dorpen de restaurants prima menu's aanbieden. In overleg met onze agent ter plaatse hebben we een fietsvakantie samengesteld die niet te zwaar fietsen combineert met maaltijden in restaurants waar ook de Fransen zelf graag eten.
Routes — Bourgondië Culinair
Trektocht, Hotels, halfpension
1 - Aankomst Beaune 2 - 47 of 69 km naar Verdun-sur-les-Doubs 3 - 38 of 60 km naar Louhans 4 - 43 km naar Tournus 5 - 36 km naar Chalon-sur-Saône 6 - 52 km naar Beaune 7 – Vertrek
Een groot deel van deze fietsroute trekt u door de vlakke Bresse. De karakteristieke boerenhoeves en pluimvee-bedrijven benadrukken het streekeigene. Ook verkent u per fiets de wijnbouwgebieden aan de overzijde van de Saône: een stukje van de Mâconnais en de bekende Côtes de Bourgogne.Een groot deel van deze fietsroute trekt u door de vlakke Bresse. De karakteristieke boerenhoeves en pluimvee-bedrijven benadrukken het streekeigene. Ook verkent u per fiets de wijnbouwgebieden aan de overzijde van de Saône: een stukje van de Mâconnais en de bekende Côtes de Bourgogne.
U begint uw fietsroute in de wijnstad Beaune. In haar bastions bevinden zich de 'caves' van de belangrijkste wijnhuizen. Beaune wordt wel 'de parel van Bourgondië' genoemd om haar rijke stedenschoon. Erg bekend hier is het Hôtel de Dieu, het 15e eeuwse armenhospitaal, gebouwd in Vlaams-Bourgondische stijl.
De volgende dag heeft u de keuze uit een korte en lange route over lichtglooiend boerenland, langs het mooie wijndorp Aloxe-Corton. Via het dal van de Meuzin fietst u naar Verdun-sur-les-Doubs. Tijdens de volgende etappe bezoekt u Pierre-de-Bresse. U rijdt langs het gelijknamige kasteel. Hierin is het ecomuseum over het landelijke leven in de Bresse-Bourguignon gevestigd. Vervolgens bereikt u St. Martin-en-Bresse, een door bos omgeven dorp even ten oosten van Chalon-sur-Saône. Daarna gaat het door bosrijk boerenland met karakteristieke Bressaanse hoeves naar Louhans. Aan de hoofdstraat staan middeleeuwse vakwerkhuizen met booggaanderijen. Bijzonder is ook het Hôtel de Dieu, een 17e eeuws gasthuis met een apotheek en het drukkerijmuseum.
De volgende morgen kunt u de vermaarde streekmarkt van Louhans bezoeken. Daarna fietst u door het dal van de rivier de Seille naar Romenay. Naast een pluimveemuseum bezit dit stadje ook twee 14e eeuwse houten stadspoorten en enkele prachtige vak-werkhuizen. U passeert het natuurreservaat La Truchèlle-Ratenelle, waar u watervogels kunt observeren. Tournus was één van de belangrijkste monastieke centra van Frankrijk. De 10e eeuwse Romaanse abdijkerk is van grote schoonheid.
De dag erna fietst u door het dal van de Saône. U passeert o.a. Marnay. Uw etappeplaats is Chalon-sur-Saône met vele bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal St. Vincent en de daaromheen liggende middeleeuwse wijk. Eén van Chalons musea is het wereldvermaarde Musée de la Photographie.
Een dag later fietst u al snel over een fietspad langs het Canal du Centre. U passeert veel sluizen en komt in Chagny dat enkele oude monumenten bezit, zoals een 18e eeuwse uitkijktoren.
In de vlakke Côte de Beaune, langs dorpen met klinkende namen als Puligny, Meursault en Pommard, bereikt u tijdens deze fietsvakantie opnieuw Beaune.
Waarom is dit een culinaire fietsvakantie? De restaurants behoren tot de betere uit de regio, waar de Fransen zelf ook graag eten. Enkele restaurants tijdens uw fietstocht worden genoemd in de Bottin Gourmand en de Gault Millau of hebben een Bib Gourmand.
Deze aanbieding kunt u vinden op www.eigenwijzereizen.nl
Voor vandaag maak ik een stoofpotje van konijn voor 4 personen (want morgen krijgen we bezoek)
Bereidingstijd: meer dan 60 min.
Ingrediënten
- 8 stukken konijnenbouten
- 600 g pastinaak
- 3 bolletjes kervel (diepvries)
- 1 ui
- 2 el. boter
- 400 g gepelde tomaten (blik)
- 1 takje tijm
- 1 blaadje laurier
- peper en zout
Voorbereiding
- Snij de ui grof. - Schil de pastinaak en snij in blokjes van 3 à 4 cm.
Bereiding
De dag voordien (1 u. 30 min.) 1. Smelt de boter in een braadpan en bak de stukken konijn aan alle kanten goudbruin. Laat de gesneden ui even meestoven. 2. Voeg de gepelde tomaten en een beetje water toe, zodat het konijn bijna voor de helft onderstaat. 3. Kruid met zout, peper, tijm en laurier. Dek af en laat 1 uur zachtjes sudderen. 4. Voeg de blokjes pastinaak aan de bereiding toe, schep om en laat nog 15 min. sudderen. 5. Zet koel weg tot de volgende dag.
De dag zelf (20 min.) 6. Verwarm het konijnenstoofpotje op een zacht vuur en doe er de laatste paar min. de (diepgevroren) kervel bij. Breng indien nodig op smaak met peper en zout. Bind de saus eventueel met maïzena of een roux van boter en bloem.
Afwerking
Serveer met gekookte aardappel
Pour ce menu le sommelier vous propose un Côte de Beaune-Village
|