In
zorgvoorzieningen zoals klinieken en RVTs zijn er zeer strenge normen
voor de voedselhygiëne (HACCP). We begrijpen dat dit noodzakelijk is,
maar er zijn ook schaduwkanten eraan verbonden. Dat ouderen - en
anderen - niet zomaar de grootkeuken binnen en buiten kunnen gaan is
duidelijk. Maar dit betekent ook dat samen - ouderen en begeleiders
- eten klaar maken in die keuken ook niet kan. Men past daar wel
een mouw aan, maar makkelijk is dit niet.
En
als er bezoek komt, zien we dat er soms voedsel wordt opgegeten, dat
waarschijnlijk niet door de HACCP richtlijnen zou toegelaten
worden.
Hygiëne wat betreft voedsel waar grotere groepen mensen samenleven, van een cruise tot een residentie, is nodig.
Voor
de residenten, verzorgenden en bezoekers is er een advies voor hygiëne
dat torenhoog boven alles uitsteekt: handhygiëne. Geregeld handen
wassen en de nagels reinigen is bijzonder belangrijk. In de kamer, in
de gemeenschappelijke ruimtes enzovoort. Want we hebben graag fysiek
contact, van een handdruk tot een knuffel. Als we in die context de
handhygiëne in acht nemen is alles OK.
|