Eerlijk over eten
Geerdt Machiels besprak op 17 augustus 2007 in DS
(Letteren - Wetenschap) een groot project van de BBC The truth about food. zie ook http://www.bbc.co.uk/sn/humanbody/truthaboutfood/ Onlangs verscheen een bijhorend boek in vertaling: Jill
Fullerton-Smith The truth about food. Eerlijk over eten. Bruna, 240 blz.,
24,95.
Ik sprokkelde uit de bespreking enkele ideeën uit: Dikke
mensen onderschatten stelselmatig hoeveel calorieën ze binnenkrijgen. Zuivel,
en vooral het calcium dat erin zit, verhoogt de hoeveelheid vetten die langs de
darm afgescheiden worden. Grote porties verleiden tot dooreten. Tijdens het
eten televisie kijken, verhindert dat we de signalen van verzadiging van ons
lichaam opmerken. Leer broccoli eten (ook kinderen); eet soep: water dat door
groenten gemixt is geeft langer een verzadigd gevoel. Eet genoeg tomaten, dat
is goed voor de huid.
Hij besluit:
"... Veel van het onderzoek is langlopend en nog
niet afgerond. Veel proeven gebeurden met te weinig mensen om een definitief
oordeel te kunnen vellen. Maar zo werkt wetenschap. Met veel twijfels, met
vallen en opstaan. Door te leren leven met onzekerheid in een complexe wereld.
Dat krijg je tussen de regels mee en is wellicht even belangrijk als het
pleidooi om te blijven genieten van eten en drinken."
Een dikke tomaat, een portie broccoli en soep voor Geerdt
Machiels.
|