Dansen in Beveren-Leie Op zaterdag 23 december zat de eerste reeks fundance erop. In samenwerking met de sportdienst Waregem gaf Sandrine Creteur 10 lessen fundance voor volwassenen en 10 voor de jeugd (vanaf 10 jaar). Maar wat is fundance nu eigenlijk: voor de volwassenen is dit een combinatie van aerobic of taibo, BBB oefeningen en eenvoudige dansen op hedendaagse muziek. Voor de jeugd gaat het over opwarming airobic of taibo. Dansen op hedendaagse muziek: Clipdance, freestyle, hip hop, streetdance... De volgende reeks start op 13 januari in de turnzaal van de Vrije Basisschool. (meisjesschool) Voor de volwassenen van 09.30u tot 10.30u en voor de jeugd van 10.30u tot 11.30u. Prijs: volwassenen 30, jeugd 20 voor 10 lessen. Voor meer inlichtingen kun je steeds terecht bij de sportdienst Waregem, tel 056/ 60 07 44 of bij Sandrine: gsm 0474/ 66 65 76 Ten gepaste tijde zal er ook nog een uitnodiging verschijnen op Beverse Weetjes.
Op vrijdagavond 22 december deed Beverse Weetjes een toerke door Beveren. Hier en daar stond er het een of ander in het teken van kerst. Met het fototoestel onder de arm ging het eerst naar: de Vrije Basisschool Net zoals bij vele andere verengingen in Beveren-Leie was ook de Vrije Basisschool in kerststemming. Op vrijdagavond 22 december konden leerlingen, ouders en sympathisanten er terecht op de kerstmarkt. Op de speelplaats kon men aan allerhande kraampjes terecht waar van alles en nog wat te krijgen was. Dat ging van een natje tot een droogje, snoepkraam, spelletjes enzv... Een duo, met gitaar en accordeon zorgde voor de muzikale noot. Een sfeervolle kerstmarkt die dan ook heel wat bezoekers aansprak.
Ook KAJ De Snaere kreeg een bezoekje,daar was er een benefiet aan de gang Brievenbussen overstelpt.... Inderdaad, hetgeen we in Kerk en Leven nr 48, editie 29 november konden lezen is waar. Onze brievenbussen werden / worden de dag van vandaag overstelpt met reclamefolders. Als je jezelf bij Makro enz., ook nog eens inschrijft, dan zit uw mailbox ook nog eens vol met aanbiedingen. Daarbij komen dan nog de uitnodigingen van verenigingen, organisaties....die mensen aansporen hun initiatief te steunen en dan zijn de brievenbussen en /of mailboxen niet overstelpt, maar moeten mensen kiezen wie of wat ze steunen. Sonobeg Sonobeg stuurde onlangs een brief naar vele verenigingen in Beveren-Leie met de vraag om tijdens de feestperiode ook even stil te staan bij de minderbedeelden in de nabije omgeving. Daarnaast werd aan de verenigingen ook de vraag gesteld om iets te organiseren. KAJ De Snaere KAJ De Snaere ging met plezier op die vraag in en organiseede een benefietavond op 22 december. Van elke consumptie die ze verkochten stond de KAJ 25 cent af voor het goede doel. Daarnaast konden ook plaatjes aangevraagd worden en werd er een veiling georganiseerd. De opbrengst Alles bij elkaar kon KAJ De Snaere het mooie bedrag van 260 bijeen brengen.. Proficiat aan de Beverse KAJ voor de inzet en het mooie resultaat. Daarnaast een dikke proficiat voor het kenbaar maken van dit resultaat. Her en der een aankondiging laten plaatsen is voor velen altijd meegenomen, maar resultaten kenbaar maken...dat is er meestal niet meer bij! en tot slot kwam Beverse Weetjes in jeugdhuis 't Zwemb@ terecht. Daar stond er om 20.00 u een kerstfeest op de kalender. Marie Van Tieghem en Annelies Vandorpe waren druk in de weer met de voorbereiding ervan.
Een stukje historiek rond de Beverse noodkerk Genadeklop De huidige parochiekerk staat zowat in het midden van ons dorp. Het kan een paar tientallen meter schelen, maar meer is het zeker niet. Dat lezen we in het Bevers Schetsboek 1. Tot zo'n een goede 50 jaar geleden was dat evenwel anders. Het centrum van het parochiaal leven was toen helemaal op het randje van Beveren gelegen. Enkel de akkers en de gebouwen van het Goed te Beaulieu scheidden de kerk en de pastorie van de toen nog bochtige Leie. Krijgsgebeurtenissen maakten daar evenwel een einde aan. Het kerkje dat sinds 1781 op dat vredig plekje gelegen was, kreeg op 23 mei 1940 -Sacramentsdag- de genadeklop. Belgische geniesoldaten bliezen de toren op, om de oprukkende Duitsers een uitkijkpost over de Leievlakte te ontnemen. Ze sprongen echter zo kwistig met het dynamiet om dat het hele gebouw vernield werd en de kerk daar nooit meer zou herbouwd worden.
Niet zo evident
Tijdens de oorlogsjaren kon natuurlijk niets gedaan worden en de feestzaal van het klooster werd omgebouwd tot kerkruimte, ook de pastorie kreeg een jaar onderdak in het klooster. In de bovenzaal van de jongensschool vonden wekelijks 2 zondagse missen plaats. Toenmalig pastoor De Visscher toonde wel vol trots plannen en tekeningen van een neef van hem voor een nieuwe kerk die op dezelfde plaats zou opgetrokken worden, maar verder dan dit kwam het niet. Bij sommigen groeide zelfs de gedachte dat het misschien beter zou zijn de kerk na de oorlog te herbouwen op een plaats die centraler gelegen was in het dorp. Toen de oorlog goed en wel voorbij was stelde de familie De Brabandere-Delaere uit Bavikhove aan het Bevers gemeentebestuur grond ter beschikking op de oostkant van de Barmstraat -nu Kerkdreef- voor het bouwen van een noodkerk. Het was immers overduidelijk dat het nog geruime tijd zou duren vooraleer aan een volwaardige parochiekerk kon gedacht worden. Wat de beweegredenen ook mogen geweest zijn van de familie laat Beverse Weetjes hier achterwege. De grond lag in het hartje van Beveren en was de enige zinnige plek voor het aanleggen van een nieuwe dorpskom.
De noodkerk
In 1947 was het dan eindelijk zover. Beverse stiellui konden aan de slag voor het optrekken van de noodkerk. De materialen die men daarvoor moest gebruiken waren aan de sobere kant. Op Kerstmis 1947 werd het een feestelijke dag want de noodkerk werd in gebruik genomen. Onderpastoor Liefooghe was er zo van aangedaan dat hij tijdens de vespers volgende uitspraak deed tijdens het sermoen: "Tweeduizend jaar geleden ongeveer werd onze Heiland geboren in een arme stal in Betlehem. En nu zitten wij hier in onze nieuwe stal....". (Bron: Eerste Bevers Schetsboek en Onder de Clocke) De sloop De noodkerk heeft dienst gedaan tot 1970 als kerk. Daarna deed ze nog jaren dienst als feest- en sportzaal om uiteindelijk in 1995 gesloopt te worden. Met de bouw van de noodkerk kreeg Beveren-Leie dus een nieuwe dorpskern en weldra zal het huidige Kerkplein een metamorfose ondergaan.
Hiermee eindigt ook de kerstwedstrijd en geeft Beverse Weetjes weldra de cijfers en de winnaar prijs die de fles champagne mag komen afhalen.
Deze clip is gemaakt met muziek, schakel eerst achtergrondmuziek uit Muzikale Kerstwake in Stedelijke Basisschool Op dondernamiddag 21 december waren de leerlingen van de Stedelijk Basisschool uit Beveren-Leie samengekomen in O.C. 't Klokhuis voor het bijwonen van de Kerstwake. Het podium was omgebouwd tot een knusse huiskamer waar de fonkelende kerstboom in deze periode natuurlijk niet mocht ontbreken. In die huiskamer speelde het ganse gebeuren zich af. De leerlingen van 6B en een paar van het vijfde (alle acteurs) zaten met twee prangende vragen. Hoe beleven we Kerstmis in 2006 en hoe zal het in 3006 zijn. De slotsom van het hele verhaal was, 25 december zullen we steeds gedenken als de geboortedag van Jezus. Het ganse verhaal was doorspekt met prachtige kerstliederen, gebracht door de andere klassen en tot slot vormden alle leerlingen, leerkrachten en directeur Jan Meersman een grote kring om gezamenlijk een kerstliedje te zingen. Een mooi moment om deze één uur durende Kerstwake mee af te sluiten. (RS)
Wist je dat het Bevers CM loket zal gesloten zijn van maandag 25/12 tem zondag 7/1/2007 dat je terecht kunt van 27/12 tem 29/12 in het CM kantoor, Markt 25, Waregem elke voormiddag van 08.30u tot 11.30u en op donderdag van 14.00u tot 17.00u
dat je van 3 januari tot en met 5 januari terecht kunt in het CM kantoor te Waregem CM kantoor Harelbeke, Marktstraat 68 CM kantoor Zwevegem, Otegemstraat 88B tijdens de gewone openingsuren.
dat de CM bussen zoals gewoonlijk iedere dag gelicht en verwerkt zullen worden. dat het telefoonnummer van de regio Waregem 078/15 01 66 is
Hier het vijfde en tevens laatste deel van de kerstwedstrijd. De hint: we naderen kerst, en het gebouw heeft daar iets mee te maken. Nog even alles op een rijtje zetten. Welk gebouw gaat er schuil onder dit blokjesmotief? Hoeveel juiste antwoorden zullen er op 22 december om middernacht bij Beverse Weetjes zijn? (dan is deze wedstrijd afgelopen) E-mailadres: kerstwedstrijdbeverseweetjes@telenet.be
Op 23 december verschijnt de foto en de historiek rond het gebouw. De naam van de winnaar zal zo spoedig mogelijk verschijnen op dit blog. DE CHAMPAGNE WACHT!!!
Het voorlaatste deel van de kerstwedstijd De hint: het gebouw werd een goeie 10 jaar geleden gesloopt. E-mail sturen op onderstaand adres kerstwedstrijdbeverseweetjes@telenet.be Nogmaals meegeven niet te vergeten ook de schiftinsvraag te beantwoorden!
Kerst in de parochie Sint-Jan de Doper te Beveren-Leie Ieder jaar weer kunnen wij in onze parochie Sint-Jan de Doper de sfeervolle kerstvieringen bijwonen. De Middernachtmis en de viering van 09.30u. op Kerstmis die terug zal opgeluisterd worden door de St. Gregoriuszanggilde. Om dit allemaal te bewerkstelligen zijn er achter de schermen telkenmale een groot aantal vrijwilligers druk in de weer. Dat gaat van de teksten voorbereiden, de kerststal en kerstbomen plaatsen, mensen die zorgen voor de prachtige bloemstukken, het koor met hun prachtige liederen, Johan onze koster die zorgt voor de muzikale omkadering enz....., kortom teveel om op te noemen. Zo waren E.H. Luc Suys en een aantal vrijwilligers op maandagvoormiddag 18 december druk in de weer met het plaatsen van de kerststal en de kerstbomen. Dankzij de vele helpende handen zal de kerk ook dit jaar een gezellige, warme en uitnodigende kerstsfeer uitstralen.
Hier is nummer drie en er zijn terug enkele blokjes meer transparant gemaakt. De hint die je nu krijgt is de volgende: het gebouw heeft verschillende functies gehad.
Foto (vlnr): Jan Despiegelaere (coördinator van het streekfonds), Rik Verhaeghe (voorzitter vzw Waregemse Gordel), Paul Breyne (gouverneur van West-Vlaanderen) 5de Waregemse Gordel brengt 6000 euro op voor het goede doel ! De 5de Waregemse Gordel, die dit jaar verreden werd op zondag 9 juli, kon rekenen op een opkomst van 2400 fietsers. Samen brachten ze 6000 euro in het laatje voor het goede doel van dit jaar, nl. Een Hart voor West-Vlaanderen.
De symbolische overhandiging van het bedrag vond plaats op vrijdag 15 december in het statige decor van het Provinciaal Hof in Brugge. Gouverneur Paul Breyne, peter van de actie, ontving er alle milde schenkers alsook de verantwoordelijken van de geselecteerde projecten.
Een Hart voor West-Vlaanderen is een initiatief van het Streekfonds en steunt projecten ten behoeve van kinderen van 0 tot 12 jaar die geconfronteerd worden met diverse vormen van uitsluiting.
De 6de Waregemse Gordel zal plaatsvinden op zondag 8 juli, dat is 2 dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk in Waregem. Bovendien organiseert mountainbikeclub Zewieties diezelfde avond hun City Challenge. Samen met het kasteelconcert op maandag, zal Waregem 3 dagen in een feestroes ondergedompeld worden.
Denkt u te weten over welk gebouw het gaat,laat dan iets weten!!!! De champagne staat alvast klaar voor de winnaar.
Gisteren waren er al bezoekers die een gokje waagden en een naam plakten op het gebouw dat verscholen zit onder dit blokjesmotief. Of ze nu juist zijn of niet, het blijft voorlopig althans, een weetje voor Beverse Weetjes. Vandaag geven we enkele vakjes meer prijs en daarbij ook een hint. Het gebouw op de foto is enkel nog in de archieven terug te vinden!!!!!
Voor de goede orde van zaken nog eens de vragen meegeven: welk gebouw gaat er schuil onder dit blokjesmotief? Vergeet ook niet de schiftingsvraag in te vullen: hoeveel juiste antwoorden zullen er op 22 december om klokslag middernacht ingezonden zijn op onderstaande e-mail. kerstwedstrijdbeverseweetjes@telenet.be
Vandaag start Beverse Weetjes met een kerstwedstrijd.
Iedere dag en dat 5 dagen lang zal er zo'n blokmotief verschijnen. Elke dag zal er iets meer te zien zijn van het gebouw dat eronder schuilgaat. Wie denkt te weten over welk gebouw het gaat kan dit e-mailen tot en met vrijdag 22 december om klokslag middernacht. Enkel het onderstaande e-mailadres is van tel voor het inzenden van de antwoorden . Iedereen kan zoveel antwoorden insturen als hij wil. Indien er meerdere juiste oplossingen ingezonden worden zal de schiftingsvraag de uiteindelijke winnaar bepalen. De winnaar zal op de hoogte gebracht worden via dit blog en mag een fles champagne komen afhalen. Beste bezoekers, Beverse Weetjes wenst u veel succes.
Vraag: welk gebouw schuilt er achter het blokmotief? Schiftingsvraag: hoeveel juiste antwoorden zullen er op 22 december om klokslag middernacht binnen zijn? E-mail uw antwoord naar:kerstwedstrijdbeverseweetjes@telenet.be
Op vrijdag 15 december vierden 190 Beverse Okra-leden hun jaarlijkse kerstfeest. Het begon met een bezinning rond de advent gebracht door Linda en Theo. Na de koffie met taart was het de beurt aan de Sfeermakers die de animatie verzorgden. Een deugddoende namiddag die afgesloten werd met een vieruurtje. De Sfeermakers brengen evergreens, meezingers..., kortom liedjes die je graag terug hoort. U wenst meer inlichtingen, dat kan; contacteer Gabriël Vanderheeren, Hoogstraat 84, 8800 Roeselare-Rumbeke, tel 051/ 22 06 04
dat er op 19/12 kerstfeest is bij KAV dat er op 19/12 kerstfeest is bij Markant / KVLV
dat er op 20/12 kerstfeest is bij ZZ
dat er op 22/12 kerstfeest is in Jeudhuis 't Zwemb@ dat er op 22/12 kerstmarkt is in de Vrije Basisschool dat er op 22/12 een benefietavond is in KAJ De Snaere dat er op 22/12 een kerstconcert is in de Sint-Jan de Doperkerk
dat er op 24/12 een middernachtmis is in de Sint-Jan de Doperkerk
UITSLAG TOMBOLA 2006 Bevers Harmonieorkest prijzen af te halen voor 31 januari 2007 in het repetitielokaal, Schoolstraat 4, Beveren-Leie op zaterdagen tussen 17 en 19 u. of na afspraak op tel.nr.056/71.35.76 of 056/71.43.17
Begin januari 2007 zal het nieuwe schepencollege geinstalleerd worden met Kurt Vanryckeghem als onze nieuwe burgemeester. Beverse Weetjes wenst Kurt dan ook van harte proficiat met zijn nieuwe taak en is ervan overtuigd dat hij de belangen van de deelgemeenten op gelijke voet als deze van Waregem zal behartigen. De sjerp die burgemeester en schepenen bij het uitoefenen van hun ambtelijke functie om hun middel binden was in 1852 voor de Beverse ambtenaren niet zo vanzelfsprekend; lees maar: Sluiers uit 1852 Snuisteren in het Bevers Gemeentearchief kan leerrijk en tevens vermakelijk zijn. Tussen de lijnen door zijn daar dingen te lezen die onze voorzaten tekenden ten voeten uit. Neem nu maar eens dat geval met de ambtelijke sluiers. Op 10 april 1852 schreef de Kortrijkse arrondissementskommisaris een brief naar het Bevers gemeentebestuur, "betrekkelijk het kostum van het schepenkollege". Hij vroeg daar bij "...dat de leden van het gemeentebestuur zich zouden voorzien van den sjerp bevolen bij koninglijke besluijten van 23 januarij en 13 maart 1837...". Iemand moet hem dus verklapt hebben dat de Beverse gemeentevaderen het niet zo nauw namen met de besluiten van de landvorst, en "ongesluierd" hun ambtelijke verplichtingen afwerkten....
In het boek der uitgaande stukken noteerde sekretaris Ivo Vantomme Sr. daarna het volgende namens het gemeentebestuur: "...berigt aan den heer kommissaris dat den sluijer te Kortrijk niet te vinden is, dat zij van gevoelen zijn denzelfden te koopen en dat zij nu de okasie moeten afwagten om hem te bekomen, het zij te Kortrijk het zij elders. 1 junij 1852...". In de ogen van de Bevernaars was er dus blijkbaar niet al te veel haast bij om die ambtelijke sluiers aan te kopen. Nuchter als ze waren, zullen ze een warme sjaal om hun nek heel wat meer gewaardeerd hebben dan zo een dekoratieve sjerp om hun buik. Ze hadden trouwens andere katten te geselen. Hongersnood en besmettelijke ziekten hadden tijdens de veertiger jaren verschrikkelijke ellende meegebracht op de "prochie" en het gemeentebestuur had moeten bijspringen zoveel het kon. Om toch maar ietwat duiten in de altijd al armtierige gemeentekas te krijgen, had men zelfs geld moeten lenen. En dan... Kortrijk maar leuteren over die dure sluiers! (In 1979 verschenen in Onder de Clocke, Door E Ducatteuw en M Debrouwere)
Maandag 11-12 leggen 17 West-Vlaamse burgemeesters hun eed af in de ambtswoning van de gouverneur. Vijf van de 17 zijn nieuw verkozenen, de andere 12 volgen zichzelf op als burgemeester van hun stad of gemeente. Alle andere burgemeesters leggen nog voor Nieuwjaar de eed af. 13 nieuwe burgemeesters Alveringem: Gerard Liefooghe (in opvolging van Marc Wackenier) Beernem: Johan De Rycke (in opvolging van Walter Van Parijs) Diksmuide: Lies Laridon (in opvolging van Geert Debaillie) Gistel: Bart Halewyck (in opvolging van Roland Defreyne) Harelbeke: Rita Beyaert (in opvolging van Luc Decavele) Hooglede: Jozef Lokere (in opvolging van Jean-Pierre Pillaert) Izegem: Gerda Mylle (in opvolging van Willy Verledens) Jabbeke: Hendrik Bogaert (in opvolging van Roland Verleyen) Kortemark: Firmin Dupulthys (in opvolging van Maurits Borlé) Ledegem: Bart Dochy (in opvolging van Paul Vanhie) Ruiselede: Greet Coens-De Roo (in opvolging van Etienne Biebuyck) Waregem: Kurt Vanryckeghem (in opvolging van Yolande d'Hondt) Zwevegem: Claude Vanwelden (in opvolging van Paul Deprez) (Bron WTV-Focus)