Op maandagmorgen 17 december, om iets voor 08.00u, trotseerden juf Ilse, juf Jo, juf Nancy en juf Vera samen met Veronique Vanderhasselt de bittere koude. Goed verlicht vatten ze post aan de poort van de school en wensten alle leerlingen een goede morgen. Diegenen die hun fluohesje droegen werden gefeliciteerd en de niet-dragers
, ja, die werden erop gewezen om het in t vervolg wel te doen.
Een (goeie) reden om het niet te dragen is als mama het nog moet strijken. Met een ongestreken fluohesje over straat lopen is toch GEEN ZICHT. Maar al bij al viel het goed mee, vrijwel alle leerlingen hadden hun hesje aan en op een paar uitzonderingen na, waren ook de allerkleinsten LICHTJES IN HET DUISTER!
'Ladder van Lansink' in de voortuin van de Vrije Basisschool te Beveren-Leie Wie was Lansink? Dhr. Lansink was een Nederlands parlementslid en professor die in 79 de hiërarchie in de afvalverwerking lanceerde. Lansinks ideeën waren niet zozeer gebaseerd op wetenschappelijk onderzochte levenscyclusanalyses, maar op levensbeschouwelijke gronden ('rentmeesterschap over de schaarse aardse goederen'). Sindsdien inspireerden heel wat landen, alsook de Europese gemeenschap en het Vlaamse Gewest, hun afvalbeleid hierop.
Ladder van Lansink. Het afgelopen weekend heeft de werkgroep milieuopvoeding op school de Ladder van Lansink opgezet in de voortuin van de Vrije Basisschool. Daar wisten juf Nancy en Gregoor Vandenborre -Gregoor is lid van de werkgroep MOS en de ouderraad- heel wat meer over te vertellen.
Juf Nancy wist te vertellen wat de verschillende treden inhouden. Hoe hoger op de ladder hoe minder vervuilend voor het milieu. Voorkomen: gebruiken van brooddozen, drinkbussen
Hergebruiken: kringloopwinkel, herbruikbare flessen
Recycleren: papier, glas
. Verbranden: verbranden van restafval in de verbrandingsoven te Harelbeke (minder goed voor milieu, mens en dier) Storten: was niet zo van belang daar alles naar de verbrandingsoven gaat. Juf Nancy sloot af met de mededeling dat iedere leerling een blad met uitleg zou meekrijgen naar huis. Groeiende ladder Daarna was het de beurt aan Gregoor, hij legde de uitwerking van de ladder uit, want de werkgroep wilde ook de constructie ervan milieuvriendelijk houden. Zo werden er takken van bamboe en wilgen in verwerkt. Het idee achter het gebruik van wilgentakken is dat deze vanzelf groeien. Tussen de takken zal nog wat afval opgehangen worden, (oude fiets, slingers?). De bedoeling daarvan: als de Ladder van Lansink in de loop van het voorjaar begint te groeien zal het groen van de wilgen het afval overwoekeren.
|