In mei 1891 schreef paus Leo XIII zijn encycliek Rerum Novarum (Over nieuwe dingen). Voor het eerst in de geschiedenis stond het arbeidersvraagstuk centraal. Het betekende de aanzet voor de Christelijke Arbeidersbeweging.
Uitgangspunten van de pauselijke encycliek waren een rechtvaardig loon, het recht op eigendom en solidariteit met de zwakkeren. Als instrumenten om deze doelstellingen na te streven, werden zowel overheidsingrijpen als de vorming van vakbonden genoemd. In zijn uiteenzetting over overheid, industrie en arbeid leidt Leo XIII de Kerk het industriële tijdperk binnen. Zijn pleidooi voor vakorganisaties was niet alleen een vernieuwing binnen kerkelijke kring, maar ook daarbuiten. De encycliek bevat kritiek tegenover ongebreideld kapitalisme en veroordeelt tegelijkertijd het marxistisch socialisme. Zijn voorgestelde samenwerking tussen arbeid en kapitaal inspireerden tot de vorming van vakbonden en onder meer verschillende vormen van corporatisme.
Bij de 30ste verjaardag van de encycliek Rerum Novarum , in 1922 werd in Borgerhout een optocht gehouden door Christelijke arbeiders. Sindsdien is Hemelvaartsdag voor het ACW een feestdag en moment om te tonen dat de sociale beweging nog steeds actueel is en kan rekenen op de medewerking van duizenden vrijwilligers. AI zijn er intussen 117 jaar voorbij sinds de encycliek van paus Leo XIII, ons vuur voor de sociale leefgemeenschap wakkert nog steeds in alle hevigheid.
RERUM NOVARUM in Beveren-Leie
Rerum Novarum 2008 'De Groene Draad voor Vlaanderen' ook in Beveren-Leie In heel wat steden en gemeenten zal er een lindeboom geplant worden. Ook in Beveren-Leie zal ACW voorzitter Carlos Verkaemer een lindeboom aanplanten, dé ACW Bewegingsboom.
Een lindeboom is een boom vol symboliek. Zo werden deze bomen aangeplant als 'gerechtsbomen 'voor de dorpsrechtbanken. Bij feesten werden er rondedansen uitgevoerd, er werden huwelijken voltrokken en tevens diende de boom als schandpaal zodat de linde een belangrijke sociale functie had. Ze stonden meestal op een knooppunt van drie wegen. In Germaanse gebieden werd de linde beschouwd als een beschermende boom. In Hollandse dorpen trof men vroeger vaak linden aan die het symbool waren van de burgerlijke vrijheid. ACW kent een nieuwe symboliek toe aan de lindeboom: de Bewegingsboom.
|