Vanaf maandag 16 juni ronden de handelaars in Waregem en het Waalse Wézet gedurende 6 maanden af tot op 5 cent. Het gaat om een proefproject van ondernemersorganisatie UNIZO, in samenwerking met haar Waalse zusterorganisatie UCM, de gemeentebesturen van Waregem en Wézet en met goedkeuring van minister van Financiën Reynders.
Deelnemende handelaars ronden het totale aankoopbedrag van elke consument af tot op 5 cent. Totaalbedragen die eindigen op 1, 2, 8 en 9 cent; krijgen een 0. Totaalbedragen die eindigen op 3, 4, 6 en 7; worden afgerond tot 5 cent. Klanten die gepast willen betalen, kunnen dat. Klanten die expliciet wisselgeld tot op de cent vragen, krijgen dat. Elektronische betalingen worden niet afgerond. Deze strenge spelregels moeten verdoken prijsstijgingen uitsluiten, stelt UNIZO. Een gelijkaardig project in Nederland resulteerde in het landelijk uit het circuit nemen van de kleinste euromunten. Daar werden geen prijsstijgingen genoteerd.
UNIZO lanceerde het project naar eigen zeggen in het belang van de handelaar, de consument en de schatkist. Nu moet de handelaar voldoende stukken voorzien en de overschot aan munten afgeven bij de bank. Dat kost geld. De consument vindt dat er teveel verschillende euromunten zijn. 61% van de Belgen wil minder verschillenden munten, zo wijst de Eurobarometer 2006 uit. Veel mensen kunnen ook moeilijk 1 cent en 2 cent uit elkaar houden. Daardoor ontstaan soms wachtrijen aan de kassa.
Bovendien kost de aanmaak van de muntjes meer dan wat ze waard zijn (de aanmaakkost van 1 eurocent bedraagt 1,55 cent; 2 eurocent kost 1,567 cent). Sinds 2002 betaalden wij dus reeds meer dan 18 miljoen voor het aanmaken van deze ongewenste muntjes.
In Nederland werd dezelfde procedure 4 jaar geleden met succes afgerond. Eerst met een project in Woerden, dan met een nationale afronding. Nu zijn er quasi geen euromunten van 1 en 2 cent meer in omloop. Het Belgische proefproject is op het Nederlandse voorbeeld gestoeld. Finland nam de kleinste euromuntjes bij de invoering van de euro in 2002 uit de handel, tot grote tevredenheid van handelaars en consumenten daar en zonder enige impact op de prijzen. Voor nog meer informatie: klik hier. Kleinste muntjes verzamelen voor Somival Vanaf 16 juni zullen de kleinste euromuntjes hopelijk zo vlug mogelijk uit roulatie verdwijnen in Waregem. Maar waar kunnen de Waregemnaars dan nog terecht met hun muntjes van 1 en 2 eurocent? UNIZO-Waregem vond er wat op: elke deelnemende handelaar zal tijdens de actie een speciaal spaarvarken met het logo van Somival plaatsen aan zijn kassa.
Somival is een Waregemse vzw die sporters met een beperking begeleidt en steunt. Klanten kunnen dus zes maanden lang hun eurocentjes (of briefjes!) schenken aan dit goede doel.
Het idee voor deze extra actie kwam van UNIZO-secretaris Rik Ghistelinck en burgemeester en erevoorzitter van Somival Kurt Vanryckeghem. Volgens Rik Ghistelinck is het goede doel de perfecte oplossing voor de overtollige kleinste eurocentjes: De consument voelt het niet, die enkele eurocentjes. Maar in totaal zullen de gulle Waregemnaars hopelijk een mooi bedrag schenken aan de sporters van Somival. En ja, we keken het afrondingsproject een beetje af van Nederland, maar bij hen was er geen sprake van een goed doel hoor.
In de wolken Lucien De Bels, voorzitter van Somival, is in de wolken met dit project: Niet alleen is alle financiële steun welkom, ook onze naamsbekendheid in Waregem zal dankzij dit originele project ongetwijfeld een boost krijgen. Dit zal zeker aan nog meer mensen met een beperking de weg tonen naar Somival. Somival werd opgericht in 1976. De sportclub richt zich tot iedereen met een handicap of verminderde mobiliteit, voor wie sport en ontspanning een middel zijn voor maatschappelijke integratie. Het aanbod van Somival is bestemd voor alle types beperkingen, zwemmen, boccia, rolstoelhockey, atletiek, paardrijden, ... Regelmatig worden ook initiaties gegeven zodat de leden ook kennis kunnen maken met andere sporten zoals duiken, tafeltennis e.a. Dit gebeurt zowel recreatief als in competitievorm. Somival is aangesloten bij de Vlaamse Liga Gehandicaptensport en bij het Belgian Paralympic Committee. De hele werking rust op vrijwilligers. Meer weten over Somival: klik hier.