Foto's, videofragmenten en teksten zijn eigendom van Beverse Weetjes
Luchtfoto Interlin van voor begin 2001 Luchtfoto gevonden tussen het puin. Weliswaar ontbreken een paar hoeken. Bemerk (links onder) dat de receptie er toen nog niet was, er is wel een huisje te zien dat reeds lange tijd verdwenen is. Meer informatie over deze foto is steeds welkom bij Beverse Weetjes
 De twee medewerkers van VaCoMet: Patrick en Reinhoudt die reeds tonnen beton...neerhaalden. Patrick (links) haalde op 18 maart de drie fabrieksschouwen naar beneden.
 Uithangbord tegen de vlakte Dat gebeurde in het bijzijn van: Miguel Vanoosthuyze (VaCoMet), Filip Cnockaert (architect), Yves Verbeke (GroepH), schepen Rik Soens en Dany Baekelandt (GroepH) Reeds enkele dagen is de firma VaCoMet begonnen met de afbraak van de oude fabrieksgebouwen op de site Interlin. Om de site van VaCoMet te bekijken: klik hier. Op vrijdag 20 februari ging het uithangbord 'Interlin' tegen de vlakte. Op woensdag 18 maart om 10.00 uur worden de schoorstenen naar beneden gehaald. De slopings- en saneringswerken zouden moeten afgerond zijn eind juli om in september met de wegeniswerken te beginnen. De bouw van fase 1 zal van start gaan in juli 2010, de verkoop van de woningen gaat van start in januari 2010. Meer weten over prijs, het plan bekijken...: klik hier. Om de site van Woningbouw Huyzentruyt N.V.te bekijken: klik hier.
Na 18 maart zal de skyline in Beveren-Leie er anders uitzien! Slopen schoorstenen
 Dinsdagavond 17 maart 2009
  Alles is in gereedheid gebracht op de Interlin site om morgen, 18 maart, de schoorstenen naar beneden te halen. Met een dubbel gevoel..., werpen we nog een laatste blik naar wat ooit is geweest. Op het grondplan van de site ook de locatie van de schoorstenen. Woensdagmorgen 18 maart 2009Gezien de hoge symbolische waarde, wilde Woningbouw Huyzentruyt het slopen van de kenmerkende hoge fabrieksschoorstenen niet ongemerkt laten voorbijgaan. Met het neerhalen ervan nam Beveren-Leie officieel afscheid van een niet onbewogen industrieel tijdperk dat jaren aansleepte. De geschiedenis van Beveren-Leie was nauw verweven met die van de spaanplatenproducent die in 1958 van start ging en geleidelijk uitgroeide en zo'n 200 personeelsleden tewerk stelde. In 1968 werd een actiegroep opricht onder de naam 'Leefbaarheid centrum'. Omwonenden die de strijd aangingen omwille van stof- geluids- en geurhinder. Uiteindelijk kreeg het bedrijf geen vergunning meer en moest de vestiging in Beveren-Leie sluiten. Het was dan ook met gemengde gevoelens dat sommige toeschouwers de schoorstenen tegen de vlakte zagen gaan. Enkele van de aanwezige ex-werknemers Een zestal jaar geleden gingen de deuren van het spaanderplatenbedrijf dan ook voorgoed dicht.Woningbouw Huyzentruyt kocht het gebouw, maar door perikelen over wie de bodem nu moest saneren sleepte de verkoop een tijd aan. Ondertussen werd de leegstaande site een gegeerde plek voor vandalen. Met uitzondering van een paar zaken moest alles eraan geloven. Daklozen zochten er een tijdelijk onderkomen en de duiven vonden er een vast stekje. Eind vorig jaar kwam de Firma Huyzentruyt met het verlossende bericht dat de sloopingswerken begin 2009 zouden van start gaan. Op deze manier werd een bladzijde van de Beverse geschiedenis omgedraaid en kon de sloop van start gaan.
Nadat eerst schepen Rik Soens (nauw betrokken in het ganse project) toelichting had gegeven over de samenwerking tussen stadsbestuur en projectontwikkelaar gaf burgemeester Kurt Vanryckeghem het startschot en kon Patrick (werknemer bij VaCoMet) zijn taak uitvoeren en de eerste twee schoorstenen met een imposante kraan omver duwen. Klik hier voor een bezoek aan de website van architect Filip Cnockaert
Neerhalen van de laatste schoorsteen
 Ook directie, het onderwijzend personeel en de ruim 500 kinderen van de Vrije en de Stedelijke Basisschool te Beveren-Leie waren aanwezig bij het neerhalen van de fabrieksschouwen. Woningbouw Huyzentruyt wil graag in samenspraak met de beide scholen een creatief luik laten volgen op de gebeurtenissen. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan en met de klas creatieve werkstukjes uitwerken rond het project. Alle kunstwerken zullen nadien worden tentoongesteld aan het grote publiek. Gefaseerde aanpak Eens de sloop achter de rug en als alles volgens plan verloopt worden -in verschillende fases- op de Interlin terreinen ruim 120 gezinswoningen gebouwd en 30 appartementen. Die laatste worden trouwens gebouwd door Beyaert Construct, eveneens een dochterbedrijf van Groep H.
Ruim 1 hectare wordt ingepalmd door een uitgestrekte parkzone met vijverpartijen. Dat park wordt samen met de eerste fase van de woningen aangelegd. "De omwonenden hebben alvast iets moois om naar uit te kijken", beëindigt Philippe Huyzentruyt.
Voorinschrijvingen Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen nu reeds terecht bij Woningbouw Huyzentruyt om zich vrijblijvend te registreren op de wachtlijst. Tel.: 056/736 736 of www.huyzentruyt.be Vrijdagmorgen 20 maart op de Interlin-site De mast met de Proximus-antennes, die een tijdelijke stek kreeg op de Interlin-site, werd eveneens ontmanteld. De antenne stond er al een tijdje werkeloos bij en de tijd van gaan was gekomen. Ze mocht een ritje maken naar Bilzen om daarna een nieuw werkterrein te krijgen.
Enkele luchtfoto's Op deze foto krijgt u een indruk van de grote van de site. Bemerk in de linkse bovenhoek de 'Zavelput'. Ook de omvang van deTomberg is hier, met o.a.witte huizen, duidelijk te zien.
 Zijkant: Schoolstraat Rechtsonder is nog een stuk van een van de schoorstenen te zien.
Luchtfoto met zicht vanuit de Koning Albertstraat.
|