Jaarlijks organiseert het Davidsfonds een activiteit naar aanleiding van de 11 juliviering. Zo ook dit jaar op zondag 8 juli en hoe zou het anders kunnen, ook zij werden geïnspireerd door de Tour en organiseerden De Ronde Van Beveren.
Inschrijven kon reeds van 10.00u in het Bouwke in de Kleine Heerweg. Van daaruit konden de deelnemers hun Beverse Ronde naar eigen goeddunken uitstippelen. Het aanbod van de te bezoeken locaties bood de deelnemers uiteenlopende onderwerpen aan. -Op het Kerkhof gaf heemkundige Etienne Ducatteeuw uitleg over het ontstaan van Beveren, de oude kerk en lichtte enkele belangrijke Bevernaars toe die er begraven liggen. -Lieven Monserez legde het hoe en waarom uit bij diverse Beverse plaatsnamen en landschappelijk bepalende elementen in de gemeente. -Bij de firma NV Depoortere, fabrikant van vlasverwerkingsmachines kon men zowel oude als speksplinternieuwe machines bezichtigen. Marcel Himpe deed er alles uit de doeken over de bewerking van het vlas. Rik Depoortere vertelde: " De firma Depoortere is opgericht in 1925 door mijn grootvader Richard Depoortere . Hij was een goed mechanieker en technieker en werkte als dusdanig voor een firma. Hij moest van her naar der op depannage om aan vlasverwerkingsmachines te werken. Weet dat het indertijd hier in Beveren en omstreken allemaal vlas was, wel kleinschalige bedrijven maar er waren er enorm veel. Op die manier is mijn grootvader beetje bij beetje in die branche geraakt. Zelfstandig beginnen mocht niet van zijn ouders. Het waren toen allemaal grote gezinnen en mijn grootvader moest net zoals zovelen zorgen voor een vaste baan en inkomen. Na zijn huwelijk is hij dan toch op zelfstandige basis begonnen en heeft deze zaak van niets uit de grond gestampt. Later kwamen daar ook Michel, Gustaaf en Marcel Depoortere bij. Sinds een twintigtal jaar zijn mijn schoonbroer Peter Rosseel en ikzelf in de zaak gekomen en op heden zijn wij de zaakvoerders. Wij hebben elk onze bevoegdheid, Peter staat in voor alle bureauwerk en mijn taak is de productie. Wij werken met 45 personeelsleden waarvan 35 in de productie. Onze grote troef is dat we alles zelf vervaardigen, ook onze flexibiliteit en ons gamma dat van a tot z gaat".
Meer weten over de firma Depoortere klik hier
En net zoals in de Tour was een platte tube ook in "De Ronde Van Beveren" niet uit te sluiten!
-In de schuilhut langs de boorden van de Golden River, de Leie, kon men dichter en oud-Bevernaar Patrick Lateur klik hier beluisteren. Hij bracht er werken van zichzelf en streekgenoten, deken Leonard Lodewijk De Bo klik hier en André Christiaens. -Ten huize van de Beverse kunstenares Claudine Denoulet was het kuieren tussen de door haar gemaakte kunstwerken, steeds geïnspireerd door de natuur. -In de Sint-Jan de Doperkerk stelden Christine Tijtgat en Chris Verkaemer, twee Beverse schilders, hun werken tentoon.
-In de pastorie was het voor deze gelegenheid opendeurdag. Men kon er van beneden tot boven, van voor tot achteren vrij in en uit. De vele bezoekers stonden versteld bij het zien van reproducties van Rembrandt, Renoir, Picasso
en de houtsculpturen naar de hand van E.H. Luc Suys. De prachtige tuin getuigde tevens van de groene vingers van de pastoor. -De afsluiter vond plaats in de tuin van het Bouwke. Daar kon men nog nagenieten met een natje en een droogje en een deuntje muziek gebracht door enkele leden van de Beverse Harmonie.
Bestuurslid Koen Lavens vertelde achteraf: We zijn heel tevreden over deze dag. We mochten niet minder dan 126 deelnemers inschrijven. We rijden soms kilometers ver om iets te bezoeken maar ons dorp heeft heel wat te bieden. De filosofie achter de Ronde Van Beveren was dan ook mensen de gelegenheid te geven om Beveren nog beter te leren kennen. En daar is het Bevers Davidsfonds alvast in geslaagd. (RS)
|