Open Monumentendag zondag 9 september 2007
tentoonstelling Wonen in welvaart Na Antwerpen en Leuven is deze tentoonstelling te zien in Waregem. Films, foto's, tijdschriften en plannen illustreren hoe het wooncomfort na de Tweede Wereldoorlog spectaculair verbeterde. Dit was onder meer mogelijk door de Wet De Taeye, waarvan de 100.000 ste premie in Waregem werd uitgereikt. Raadzaal stadhuis Waregem 8 tot 30 september ma-do: 9-12u & 13-170"1u vrij: 9-12u, za-zo:14-18u zo 9 sept: 10-18u toegang gratis do 13 sept, 20u: lezing door Sofie De Caigny, gekend van Monumentenstrijd op Canvas publicatie Van tuinwijk tot hoogbouw Een uitgave van het stadsbestuur over de initiatieven die van 1922 tot aan de fusie genomen werden om een oplossing te bieden voor het woningtekort in Groot-Waregem. De talrijke realisaties van verschillende huisvestingsmaatschappijen, met andere woorden de woonomgeving van vele Waregemnaars, worden in het boek stuk, voor stuk belicht. Uitgave stadsdsbestuur Waregem te verkrijgen aan de infobalie van het stadhuis vanaf 8 september prijs 10, op Open Monumentendag 7 open monumentendag De Taeye / Taaie Tour Op Open Monumentendag staat het thema 'wonen' centraal. De fietszoektocht met routefolder en wedstrijdformulier brengt je langs tien woonwijken die gerealiseerd werden door huisvestingsmaatschappijen als Helpt Elkander, Mijn Huis en NMKL. Deelname gratis, 32 km. De routefolder komt in elke Waregemse brievenbus terecht info: arfchief@waregem.be of cultuur@waregem.be tel: 056 62 12 18 Op zondag 9 september is er van 10 tot 18u randanimatie aan het stadhuis
De Fietszoektocht Deze fietszoektocht (met routefolder en deelnemingsformulier) brengt je langs tien Waregemse woonwijken die in de periode 1922-1977 gerealiseerd werden door diverse huisvestingsmaatschappijen. Randanimatie (14u-18u) aan het infopunt Stadhuis.
Veertig Huizen en Nieuwhuizen, Jozef Duthoystraat 121. Deze wijk, in de volksmond ´de Veertig Huizen´, was het eerste collectieve woningbouwproject van ´Helpt Elkander´. Deze bouwmaatschappij werd reeds in 1922 opgericht om een oplossing te bieden voor het woningtekort. De woningen kregen een traditionele vormgeving met een expliciet gebruik van rondbogen. Een centrale rondboog geeft toegang tot een achterliggend deel van de wijk. Wijk Te Nieuwenhove, Sint-Margrietstraat. De wijk Te Nieuwenhove werd gerealiseerd door de huisvestingsmaatschappij ´Helpt Elkander´ (jaren 1950/1960). De vier bouwfasen zijn van elkaar te onderscheiden door hun verschillende stijlen en typologie, gaande van rijwoningen en kleine huisjes voor ´ouden van dagen´ in een traditionele vormgeving tot moderne, tijdsgebonden bel-etagewoningen met platte daken.
Tomberg, Beveren-Leie Na een aantal kleinere bouwprojecten in Beveren-Leie startte de huisvestingsmaatschappij ´Mijn Huis´ in 1961 met de bouw van 25 woonhuizen aan het begin van de Tomberg. In de jaren 1970 volgde een uitbreiding in twee fasen, waardoor de Tomberg de grootste woonwijk van deze deelgemeente werd.
Rodenbachwijk, Desselgem De 34 woningen van deze wijk werden gerealiseerd door ´Mijn Huis´, een Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope Woningen waarbij Desselgem zich in 1949 aansloot. De negen huizengroepen staan ingeplant rond twee groene pleintjes, waardoor eind jaren 1950 een rustige woonwijk ontstond. Eerder had ´Mijn Huis´ de huizenrijen aan de Leopold III- en Boudewijn I-laan gebouwd. Nieuwe wijk, Alfred De Taeyelaan, Desselgem Begin jaren 1960 werden de werken aangevat voor de grootste realisatie van huisvestingsmaatschappij ´Mijn Huis´ in Desselgem. Behalve gezinswoningen werden drie appartementsblokken en enkele bejaardenhuisjes opgericht. In de wijk ligt ook de De Taeyelaan, genoemd naar de minister die zorgde voor de succesrijke staatsbouwpremie.
|