bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    21-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna helft Nederlandse jongeren drinkt zich te pletter

    Bijna helft Nederlandse jongeren drinkt zich te pletter

    Het aantal jongeren in Nederland dat met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is het afgelopen jaar met bijna de helft (48 procent) gestegen ten opzichte van 2008. Het gaat om evenveel jongens als meisjes van 11 tot 18 jaar, blijkt uit cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).


    Hoewel de gemiddelde leeftijd van de opgenomen kinderen 15,7 jaar was, bespeurde het NSCK vooral een toename onder de 16- en 17-jarigen. Zo'n 36 procent van de jongeren was zich te buiten gegaan aan sterke drank. Bier (12 procent) en mixdranken (11 procent) bleken een stuk minder populair.
     
    Het aantal jongeren dat door drankmisbruik met spoed wordt opgenomen in het ziekenhuis, stijgt al jaren. Het aantal spoedopnames liep volgens een steekproef op van 297 gevallen in 2007, naar 337 in 2008 en 500 in 2009. Volgens het NSCK ligt het daadwerkelijk aantal vermoedelijk hoger, onder meer omdat niet alle jongeren bij een kinderarts terecht komen.
     
    Wat betreft de herkomst van de alcohol bleek dat 42 procent met een vergiftiging opgenomen jongeren via vrienden aan drank waren geraakt. Ongeveer een derde kocht de drank zelf; bij de supermarkt (12 procent) of in de horeca (18 procent). (belga/vsv)

    21-04-2010 om 13:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse gezondheidsinspectie verbiedt borstimplantaat

    Nederlandse gezondheidsinspectie verbiedt borstimplantaat


    De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft met onmiddellijke ingang de borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP) verboden. De kans is groot dat de in Nederland onder de merknaam M-Implant in de handel gebrachte borstvullingen kunnen lekken of scheuren.
     
    De IGZ die door de Franse toezichthouder op de hoogte is gesteld, vraagt vrouwen met borstimplantaten te controleren of zij een implantaat hebben van PIP. De fabrikant staat vermeld op de informatie die zij hebben meegekregen na de operatie.
     
    De IGZ adviseert vrouwen die de implantaten hebben en pijnklachten hebben of een veranderde vorm van de borst, contact op te nemen met de kliniek waar zij behandeld zijn en een afspraak te maken voor extra controle. (anp/adv)

    21-04-2010 om 13:04 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    20-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meerderheid Belgen vindt roken een levensstijl

    Meerderheid Belgen vindt roken een levensstijl


    Bijna twee derde van de Belgen (62 procent) beschouwt roken eerder als een levensstijl en niet als een medische aandoening. Dat verklaart waarom slechts 14 procent van de rokers overweegt om spontaan met hun dokter te bespreken hoe ze kunnen stoppen. Dat blijkt uit twee onderzoeken in opdracht van de Stichting tegen Kanker en het farmaceutische bedrijf Pfizer.

    Wilskracht
    Uit onderzoek blijkt dat het aantal rokers in België in 2009 opnieuw gestegen is: van 27 procent in 2007 tot 32 procent in 2009. In België proberen de meesten op wilskracht het roken op te geven (66 procent). Toch blijkt dat slechts 3 procent van degenen die dit doen na één jaar nog altijd niet rokers blijven.

    Medische aandoening
    Dat zo veel ex-rokers hervallen, toont volgens de onderzoekers aan dat we de manier waarop we met roken en nicotineverslaving omgaan, moeten herbekijken om zo de slaagkans te verhogen en meer mensen te helpen stoppen. Uit de nieuwe studie blijkt dat 62 procent van de Belgen het roken als een levensstijl ziet. "Moest roken algemeen als medische aandoening aanzien worden, zou 43 procent van de rokers geneigd zijn om sneller medisch advies te vragen."

    Artsen
    Voorts toont het onderzoek aan dat bijna alle artsen in België (94 procent) roken als een medische aandoening beschouwen. Negen op tien artsen geloven dat er minder mensen zouden roken in België, als ook de bevolking het roken als een medische aandoening beschouwt. (belga/ep)
    19/04/10 18u06

    20-04-2010 om 11:41 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een varken met schapenwol

    Een varken met schapenwol


    Op het eerste gezicht denk je dat er een schaap in de varkensstal staat, maar van naderbij vallen plots de snuit en de krulstaart op. Het is één van de drie schaapsvarkens die in een Britse dierentuin geleverd zijn.

    Het Mangalitza-varken komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en Hongarije. In Groot-Brittannië is het veertig jaar geleden uitgestorven. Met de vacht kunnen de varkens gemakkelijker overleven in de koude winters in Oostenrijk en Hongarije. En in de zomer beschermt de vacht tegen de zon.

    De dieren maken deel uit van een programma in Essex om dieren van de uitsterving te redden.

    19-04-2010 om 18:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJslandse vulkaan braakte 140 miljoen kubieke meter as uit

    IJslandse vulkaan braakte 140 miljoen kubieke meter as uit


    De IJslandse vulkaan Eyjafjallajokull heeft op drie dagen tijd zowat 140 miljoen kubieke meter as uitgebraakt, zeggen IJslandse wetenschappers.
     
    Volgens IJslandse vulkanologen was het merendeel van het uitgestoten materiaal fijnstoffig tefra in de lucht. Maar er is ook 30 miljoen kubieke meter neergekomen rond de kratermonding en nog eens 10 miljoen in gletsjerlagune Gigjokulslon.
     
    Gemiddeld spuwde de vulkaan 750 ton magma per seconde uit, wat 10 tot 20 keer zo veel was dan het gemiddelde van de eruptie in maart. De uitbarsting en het smelten van omgevende gletsjers kan tot ernstige overstromingen in het zuiden van IJsland leiden, aldus nog de door Novosti aangehaalde wetenschappers. (belga/vsv)

    19-04-2010 om 18:04 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze zomer elektrische taxi's in Amsterdam

    Deze zomer elektrische taxi's in Amsterdam


    In Amsterdam rijden naar verwachting deze zomer de eerste elektrische taxi's. Oud-directeur van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) Bas Vos laat originele Engelse taxi's ombouwen tot milieuvriendelijke voertuigen. Dat zei hij vandaag naar aanleiding van een artikel hierover in de krant Het Parool.
     
    De gemeente heeft inmiddels een subsidie van 225.000 euro toegezegd. De elektrische taxi's kosten 100.000 euro per stuk. De voertuigen komen per schip naar Nederland en krijgen dan een elektrische motor ingebouwd. Het stuur zit wel aan de linkerkant, vertelde de ondernemer. Hij heeft vijf auto's besteld.
     
    Behalve dat de taxi's milieuvriendelijk zijn, hebben ook rolstoelgebruikers er baat bij. De auto's hebben namelijk grotere deuren en bieden plek aan rolstoelen. "Dat is echt ideaal, want het rolstoelvervoer in Amsterdam is een crime", aldus Vos. (anp/adv)

    19-04-2010 om 17:56 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedrag belonen werkt 'net zoals medicijnen' tegen ADHD

    Gedrag belonen werkt 'net zoals medicijnen' tegen ADHD

    De hersenen van kinderen die aan ADHD lijden, reageren precies hetzelfde op een onmiddellijke beloning als op medicatie. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Nottingham op de website van BBC.

    ADHD-kinderen vertonen vaak gedragsproblemen, zoals impulsieve reacties of een zeer korte aandachtsspanne, die de sociale en leervaardigheden ondermijnen. De researchers registreerden de hersenactiviteit van zulke kinderen als ze een computerspelletje speelden, en deelden extra punten uit voor minder impulsief gedrag.

    In het spelletje moesten de proefpersonen aliens van een bepaalde kleur vangen, die van een andere kleur moesten ze dan weer vermijden. Bedoeling van de game was testen of de kinderen konden weerstaan aan de aandrang om de 'verkeerde' aliens te vangen. Om na te gaan in hoeverre beloningen werken, werd de beloning voor het vangen van de 'juiste' alien in één variant van het spelletje vervijfvoudigd. Ook werden in die variant vijf keer zoveel strafpunten uitgedeeld als de 'verkeerde' werd gevangen. Bij dit onderzoek werd duidelijk dat de incentives de kinderen hielpen om beter te presteren, zij het niet in dezelfde mate als medicatie. Toch toonden EEG-scans  dat de beloning en de medicatie dezelfde delen van de hersenen 'normaliseren'.

    Twee manieren, gelijkaardig effect
    "De combinatie van medicijnen en beloning is het efficiëntst", zegt professor Chris Hollis, die het onderzoek leidt. "Het kan betekenen dat we lagere dosissen van de medicatie moeten voorschrijven om hetzelfde effect te bereiken."

    Opwekkende medicijnen zoals Rilatine, die een invloed hebben op concentratie en gedrag, worden vaak voorgeschreven bij ADHD-patiënten. Daarnaast kunnen de daden van het kind uiteraard ook rechtstreeks gestuurd worden door positief gedrag te belonen en negatieve gevolgen te verbinden aan slecht gedrag. Maar in tegenstelling tot kinderen die niet aan ADHD lijden, heeft het bij deze groep geen zin om de beloning of straf uit te stellen naar een later moment op de dag.

    De resultaten kunnen er nu toe leiden dat er minder Rilatine moet worden voorgeschreven, maar belangengroepen waarschuwen dat het voor ouders en leraars vaak moeilijk is om instant beloningen te geven. "Opdat zo'n aanpak succesvol kan zijn, moet je 24 uur op 24 bij het kind zijn", luidt het bij de National Attention Deficit Disorder Information and Support Service (Addiss). "In de praktijk is dat onhaalbaar." (tw)

    19-04-2010 om 17:42 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke meisjes lopen later minder kans op borstkanker

    Dikke meisjes lopen later minder kans op borstkanker


    Meisjes die op hun zevende mager zijn lopen na de menopauze een grotere kans op borstkanker dan hun dikkere leeftijdsgenootjes, blijkt uit een verrassende studie van Zweedse onderzoekers aan het Karolinska Institutet. De onderzoekers analyseerden gegevens van 2.818 borstkankerpatiënten en 3.111 gezonde vrouwen. "We zien dat het aantal gevallen van borstkanker groter is bij vrouwen die op hun zevende mager en groot waren", zegt projectleider Jingmei Li.

    "Het is een opmerkelijke vaststelling dat net rondere meisjes minder kans hebben op het krijgen van kanker na de menopauze omdat een hoog geboortegewicht en een hoge BMI op volwassen leeftijd altijd geassocieerd werden met een grotere kans op borstkanker. Een aantal vragen moeten eerst nog beantwoord worden voor we een precieze verklaring kunnen geven voor de opvallende vaststelling", aldus Li. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in de onlineversie van het tijdschrift Breast Cancer Research.  (vsv)

    19-04-2010 om 12:53 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hersenen kunnen maar twee taken tegelijk goed doen

    Hersenen kunnen maar twee taken tegelijk goed doen


    Het brein kan slechts twee taken tegelijkertijd aan. Voor meer opdrachten is er 'geen plaats' meer, waardoor we fouten maken, dat blijkt uit recent onderzoek.

    Geen plaats meer
    De onderzoekers lieten 32 mensen een denktaak verrichten, ze namen tegelijkertijd een hersenscan. Als ze de taak foutloos maakten, kregen ze geld. Hoe groter de beloning was, hoe actiever de hersenen. Vervolgens maakten de onderzoekers de taak moeilijker. Tijdens deze twee opdrachten bleek dat de hersenen het werk verdeelden. De ene helft van een bepaald hersendeel deed één taak, de andere helft de andere opdracht. Vervolgens werd de oefening nog moeilijker, dan merkten de wetenschappers op dat de proefkonijnen steeds slechter de oefeningen oplosten. Er was 'geen plaats' meer in de hersenen voor deze derde taak. De deelnemers vergaten steeds één van de drie opdrachten.

    Koken en telefoneren
     "Mensen kunnen koken en tegelijkertijd praten aan de telefoon, we kunnen succesvol de hele tijd wisselen tussen deze twee taken", aldus onderzoeker Etienne Koechlin. "Maar dit onderzoek bewijst dat we niet meer aankunnen." 

    Keuze
    De resultaten van dit onderzoek kunnen verklaren waarom mensen het moeilijk lijken te hebben met het maken van een keuze tussen meer dan twee dingen. Uit eerdere studie bleek namelijk dat mensen een voorkeur hebben voor beslissingen tussen twee keuzes. Als ze meer opties hebben, vinden ze dit moeilijk, dan maken ze een beslissing niet meer rationeel. (ep)

    17-04-2010 om 20:51 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orgaandonaties 'hele klus' door sluiting luchtruim

    Orgaandonaties 'hele klus' door sluiting luchtruim

    Ook het transport van een hart, een lever of andere donororganen is door de sluiting van grote delen van het Europese luchtruim een hele klus geworden, zei directeur Axel Rahmel van de organisatie Eurotransplant.

    "Het is een hele uitdaging als er geen vliegtuitg vliegt en als enkel nog transport met blauw zwaailicht over de weg mogelijk is", zei de verantwoordelijke. "Niettemin hebben wij alle donorganen voor patiënten kunnen bezorgen".
     
    Andere procedure
    Anderzijds zijn er bij zo'n uitzonderlijke situatie afwijkingen van de normale procedure in verband met de wachtlijsten. Als er geen tijd meer is om een orgaan ver weg te bezorgen, krijgen patiënten in de meer nabije omgeving voorrang.
     
    7 landen
    Eurotransplant is in 1967 gesticht. Alle transplantatiecentra en ziekenhuizen waar organen worden weggenomen of ingeplant in zeven deelnemende landen werken ermee samen, onder hen België. (belga/edp)

    17-04-2010 om 17:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fossiel van 100 miljoen oude pijlinktvis gevonden

    Fossiel van 100 miljoen oude pijlinktvis gevonden


    Mexicaanse en Duitse vorsers hebben de fossiele resten gevonden van een gigantische pijlinktvis die zowat 100 miljoen jaar geleden in Mexico leefde. 

    Gigantisch
    De vondst dateert van begin 2010 en werd gedaan in de deelstaat Coahuila, ongeveer duizend kilometer ten noorden van Mexico Stad. De in het Krijttijdperk levende inktvis had tien tentakels. Hoewel bronnen het over een 'gigantisch' beest hebben, zijn er geen details over de afmetingen van de cephalopod mollusc bekend. (belga/ep)

    17-04-2010 om 15:21 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor het eerst sinds 1969 lentesneeuw in Tokio

    Voor het eerst sinds 1969 lentesneeuw in Tokio






    Terwijl Europa tuurt naar een aswolk uit IJsland, werden de inwoners van Tokio vanmorgen geconfronteerd met een laagje sneeuw. Lentesneeuw op een 17de april is in de Japanse hoofdstad niet meer voorgekomen sinds 1969.
     
    Tokio kampt met een koudegolf. Uit het noorden stroomt koude lucht het land in. Kort voor zonsopgang daalde de thermometer tot -1,4 graden Celsius en viel een fijn laagje sneeuw.
     
    Daardoor werd het hst-treinverkeer opgeschort en moesten meerdere verkeerswegen in noordelijke en oostelijke delen van Japan gesloten worden. (belga/edp)

    17-04-2010 om 15:17 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    16-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aswolk: Vermijd intensieve inspanningen

    Aswolk: Vermijd intensieve inspanningen

    HLN update  Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid komt met enkele aanbevelingen indien de stofwolk door de IJslandse vulkaanuitbarsting effectief zorgt voor ongezonde lucht. Als dat het geval is, raadt het agentschap langdurige en intensieve inspanningen af.

    Het agentschap waarschuwt voor een toename van de luchtverontreiniging door fijn stof en mogelijk ook hogere concentraties aan zwaveldioxide en koolstofdioxide. Net zoals ozon in de zomer kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat die stoffen de longfunctie verminderen en een invloed hebben op hart- en bloedvaten.
     
    De wolk van stof en as, die bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas samen met zwaveldioxide, zou morgen in de vroege ochtend ons land bereiken. Dat kan aanleiding geven tot een kortstondige toename van fijn stof. De stofwolk kan de komende dagen leiden tot een opvallend rode schemergloed en mogelijk ook een lichte zwavelgeur.

    Kleine kinderen en ouderen

    Indien er meer fijn stof is door de wolk, raadt zorg en Gezondheid iedereen deze dagen aan best langdurige en intensieve (sport)inspanningen te vermijden. Gevoelige personen vermijden best belangrijke fysieke inspanningen én verkeersdrukke straten omdat daar sowieso meer stof hangt. De gevoelige groepen zijn kleine kinderen en ouderen, personen met chronische ziekten van de luchtwegen (emphyseem, astma, chronisch obstructief longlijden) en mensen met hart- en vaatziekten.
     
    De symptomen die kunnen optreden zijn vermindering van de ademhalingsfuncties, toename van respiratoire aandoeningen (bronchitis, ...) en toename in ernst en frequentie van symptomen bij personen met astma en chronisch obstructief longlijden.
    Het is de intergewestelijke cel voor het leefmilieu die de actuele toestand, de evoluties en de gemiddelde concentratie fijn stof continu opvolgt.

    Deeltjes makkelijk binnenshuis
    Het Vlaams agentschap wijst er nog op dat de concentraties fijn stof binnenshuis niet aanzienlijk lager liggen dan buitenshuis. De deeltjes zijn zo klein dat ze zich makkelijk naar binnen verplaatsen. De sportactiviteit van buiten naar binnen verplaatsen lost dus weinig op.
    Volgens de weersvoorspellingen zouden vanaf zaterdag de verspreidingscondities gunstiger worden door de toenemende windsnelheid.
     
    Meer info is te vinden op www.zorg-en-gezondheid.be, met links naar de Vlaamse Milieu Maatschappij (www.vmm.be) en www.irceline.be. Voor vragen van de bevolking is er het nummer 1700 (tijdens de kantooruren). (belga/gb/ypu)

    16-04-2010 om 13:48 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geduld is écht een schone deugd

    Geduld is écht een schone deugd

    "Geduld is een schone deugd", zo wordt gezegd. De reden daarvoor is te zoeken in de hersenen. Die hebben een voorkeur voor het uitstellen van een beslissing en het weigeren van 'onmiddellijke behoeftebevrediging'.

    Door dit hersencircuit zijn mensen in staat geduld uit te oefenen, en te wachten op een beloning die meer loont dan de onmiddellijke beloning.

    Hersenactiviteit
    De Duitse onderzoekers Jan Peters en Christian Büchel maten de hersenactiviteit bij proefpersonen die moesten kiezen tussen een kleine, onmiddellijke beloning en een uitgestelde, grote beloning. Daarbij ontdekten ze dat mensen een verschillende waarde hechten aan de beloning naarmate er langer op gewacht moet worden. 

    Toekomst
    De beslissing om bevrediging uit te stellen of niet, heeft te maken met een (snelle) voorspelling van wat de toekomst zal brengen. Hoe minder zeker men is van de toekomst, hoe sneller men zal kiezen voor de kleinere beloning. Als de wetenschappers de proefpersonen meer hints gaven over de toekomst, kozen ze vaker voor de latere, grotere beloning.

    Wachttijden
    "Iedereen kiest een grote beloning over een kleine, maar dat verandert als op de grote beloning moet gewacht worden. Het lijdt geen twijfel dat de meeste mensen zich misrekenen wat betreft de beloning op lange termijn, maar dat verandert niets aan het feit dat mensen er wel toe in staat zijn", legt Peters uit.

    "Mensen hebben de mogelijkheid om aan onmiddellijke behoeftebevrediging te weerstaan, en die maanden of zelfs jaren uit te stellen voor nog een betere opbrengst in de toekomst", aldus de wetenschappers in het medische vakblad Neuron.

     "Wie zich de toekomst voorstelt, vermindert de kans op impulsieve beslissingen", besluit Peters. (edp)

    16-04-2010 om 13:19 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al meer dan 15.000 wilsverklaringen euthanasie

    Al meer dan 15.000 wilsverklaringen euthanasie

    Op 31 januari waren er al 15.144 wilsverklaringen inzake euthanasie geregistreerd. Sinds 1 september 2008 kunnen Belgen via hun gemeente een wilsverklaring laten registreren. Zo kunnen ze om euthanasie vragen voor het geval ze later in een onomkeerbare toestand van bewustzijnsverlies terechtkomen. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx op een vraag van Kamerlid Daniël Ducarme (MR), dat de Artsenkrant kon inkijken.

    Het aantal registratie-aanvragen is constant en schommelt tussen de 200 en 250 per week. In januari 2009 werden 819 registraties geteld tegenover 719 in januari van dit jaar. Deze relatief stabiele cijfers tonen volgens minister Onkelinx aan dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de effectiviteit van de registratie. De minister wil wel kijken of ze het systeem nog meer kan ondersteunen en verduidelijken.
     
    Getuige
    De minister stuurde nu al omzendbrieven over de registratie naar de gemeentebesturen en de huisartsen. Op de website kan alle nodige informatie worden opgevraagd. Daarnaast wordt er verder gewerkt aan een nieuwe verklarende omzendbrief bestemd voor de gemeenten. Daarin worden in de wet opgenomen begrippen verduidelijkt die bij de registratie problemen opleveren. Het gaat dan onder meer om de personen die vergezeld zijn van een getuige die materieel voordeel heeft bij het overlijden. De minister overweegt ook om verenigingen die actief zijn inzake informatieverspreiding over euthanasie, te subsidiëren. (belga/kh)

    16-04-2010 om 13:15 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse student vindt manier om diesel schoner te maken

    Nederlandse student vindt manier om diesel schoner te maken


    Door aan diesel een stof toe te voegen die gemaakt wordt uit industrieel afval, kan de uitstoot van roet flink worden verminderd. Dat heeft promovendus Michael Boot van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontdekt. Hij verdedigt zijn proefschrift op 20 april.
     
    Boot slaagde erin diesel schoner te maken door de stof cyclohexanon toe te voegen. De diesel ontbrandt daardoor later dan gebruikelijk, zodat zuurstof en brandstof de kans krijgen beter te mengen en minder roetdeeltjes ontstaan. De TU/e heeft een internationaal octrooi aangevraagd op de vinding.
     
    Cyclohexanon kan gemaakt worden uit lignine. Dat is een stof die in grote hoeveelheden vrijkomt als afval in onder meer de papierindustrie. "Dubbel 'groen' dus, deze nieuwe biodiesel", aldus de TU/e. Productie op grote schaal is evenwel nog niet mogelijk. (anp/sps)

    16-04-2010 om 13:12 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    15-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paracetamol kan hartschade verminderen

    Paracetamol kan hartschade verminderen

    De pijnstiller paracetamol zou ervoor kunnen zorgen dat er minder schade aan het hart wordt toegebracht. Het zou een enzyme blokkeren dat een rol speelt in de beschadiging van het hart.

    Het enzyme myeloperoxidase produceert namelijk een zuur, een vrije radicaal die schade kan toebrengen aan weefsels, en mogelijks een hartaanval kan uitlokken.

    Tot nog toe werd dit enkel getest op ratten, maar wetenschappers hopen binnenkort enkele proefprojecten met mensen te starten.
    "Paracetamol is heel goedkoop en kan potentieel toch vele levens redden", aldus professor Michael Davis van het Hartonderzoekinstituut in Sydney. Dat zou wel inhouden dat mensen dagelijk een paracetamil moeten nemen.

    Davis waarschuwt wel voor onverwachte neveneffecten op lange termijn. "We weten op dit moment nog niet of er geen schadelijk neveneffecten ontstaan als je het maanden of jaren kan een stuk neemt", aldus de prof. Te veel paracetamol zou de  lever en de nieren kunnen beschadigen. (edp)

    15-04-2010 om 15:23 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste zwangerschap in UZ Brussel met nieuwe techniek

    Eerste zwangerschap in UZ Brussel met nieuwe techniek


    Sinds januari 2010 worden in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel al enkele patiënten behandeld met IVM, een nieuwe voortplantingstechniek. De eerste geboorte dankzij deze techniek is voorzien voor begin november.

    Patiëntvriendelijker
    IVM is een nieuw op punt gestelde kunstmatige voortplantingstechniek waarbij onrijpe eicellen worden geoogst, die men eerst laat uitrijpen alvorens ze in het labo te bevruchten. Deze techniek is volgens het UZ dan ook patiëntvriendelijker en een waardevol initiatief voor koppels die met de klassieke IVF, waarbij rijpe eicellen worden weggenomen, niet kunnen geholpen worden.

    Verschil met IVF
    In tegenstelling tot IVF waar de hormonale stimulatie van de eierstokken veel groter is, wordt bij IVM slechts een minimale dosis hormonen toegediend aan de patiënte. De onrijpe eicellen moeten eerst gedurende 24 tot 48 uur uitrijpen in een specifieke kweekvloeistof, alvorens ze bevrucht kunnen worden.

    OHSS
    IVM is vooral geschikt voor patiënten met een grote eicelreserve. Bij de klassieke proefbuisbehandeling bestaat bij deze patiënten een belangrijk risico op ovarieel hyperstimulatie syndroom (OHSS), een aandoening die gekenmerkt wordt door vochtophoping in de buik, onderbuikspijn en een verhoogd risico op trombose. Vaak leidt OHSS tot een ziekenhuisopname van meerdere dagen. Ernstig OHSS komt gelukkig niet vaak voor (minder dan 2 procent), maar bij bovenvermelde vrouwen is het risico hoger.

    Weinig bijwerkingen
    Een IVM-behandeling daarentegen heeft weinig tot geen hormonale bijwerkingen en het risico op OHSS is onbestaande. Door deze belangrijke troef is IVM een meer patiëntvriendelijke techniek dan de klassieke IVF-behandeling. (belga/ep)

    15-04-2010 om 15:21 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen luchtverkeer in België door megawolk van vulkaan

    Geen luchtverkeer in België door megawolk van vulkaan






    Europese luchtverkeer ligt lam - Aswolk mogelijk vanavond boven Brussel


     

    Neerdalende as van de actieve IJslandse Eyjafjallajokull-vulkaan zorgt voor grote hinder in het luchtverkeer. In Londen zijn zelfs alle luchthavens gesloten door de gigantische aswolk. En deze namiddag zullen ook België, Nederland en Duitsland het luchtruim sluiten. De vulkanische aswolk is gevaarlijk voor het luchtverkeer en zou tegen de avond boven Brussel kunnen hangen.





    De Zweedse en Noorse autoriteiten hadden al een deel van hun luchtruim evenals de luchthaven van Oslo gesloten door de grote hoeveelheid neerdalende as. Bovendien is een grote wolk gevuld met de smurrie deze nacht het Britse luchtruim binnengedrongen. De wolk is ook onderweg naar België. Als de wind niet draait, hangt de stofwolk om 20u boven Brussel.

    Brussel
    Op Brussels Airport blijft de hinder vanmorgen beperkt tot een tiental afgelastingen. De getroffen vluchten hadden als bestemming Groot-Brittannië, Dublin, Oslo, Göteborg en Kopenhagen. Brussels Airport verwachtte dat er deze voormiddag ongeveer vijftien vluchten zullen geannuleerd worden. Deze namiddag zal het luchtruim net als boven Londen sluiten.

    Schade
    De as van een vulkaan bestaat uit verpulverde rotsblokjes en glas en kan hierdoor grote schade toebrengen aan een vliegtuig indien het door dergelijke wolk vliegt. De as kan dan zelfs in de cabine gezogen worden waardoor de passagiers gevaar lopen en de elektronica wordt beschadigd.

    Incidenten
    In het verleden hebben er al verschillende incidenten plaatsgevonden in het luchtverkeer ten gevolge van vulkaanuitbarstingen. In 1982 kwam een Boeing van British Airways in grote moeilijkheden tijdens de uitbarsting van een vulkaan in Indonesië. De as zorgde voor een storing in de motoren waardoor het vliegtuig 7.000 meter naar beneden viel alvorens de motoren opnieuw konden gestart worden. (hlnsydney/kve/vsv/gb)


    15-04-2010 om 11:48 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cassini nam krachtige bliksem op Saturnus waar

    Cassini nam krachtige bliksem op Saturnus waar

    De Amerikaanse sonde Cassini heeft bliksemflitsen op de planeet Saturnus waargenomen, zo heeft de NASA meegedeeld. Wetenschappers konden er zelfs een heuse film van maken, compleet met het gekraak van radiogolven wanneer het bliksemt.

    Radiowaarnemingen van Cassini suggereerden al dat het ook in de dampkring van de reuzenplaneet goed tekeer moest gaan, maar de bliksemflitsen waren nog niet eerder in beeld gebracht. Dat kwam voornamelijk doordat de korte flitsen overstraald werden door de heldere ringen van Saturnus.

    Storm van negen maanden
    In augustus 2009 werd het echter wel voor het eerst mogelijk, tijdens een storm die van januari tot oktober huis hield, langer dan eender welk ander bliksemspektakel in ons zonnestelsel. Op het filmpje is een 3.000 kilometer lange wolk in de dampkring te zien, waarin gebieden van een paar honderd kilometer groot oplichten door krachtige, kortdurende bliksemontladingen.
     
    Zeer hevig
    De stormen op Saturnus lijken zeer hevig te zijn. De bliksem licht even helder op als de krachtigste superinslagen op de Aarde. Hoewel de stormen mogelijk krachtiger zijn dan bij ons, komen zij minder vaak voor, zo citeert de NASA Andrew Ingersoll van het California Institute of Technology in Pasadena. (belga/gb)

    15-04-2010 om 11:42 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!