bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    11-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieus mini-Pompeii blootgelegd in Noorwegen

    Mysterieus mini-Pompeii blootgelegd in Noorwegen


    Pompeii bleef grotendeels intact nadat het ruim 1.500 jaar onder lava lag.
    In Noorwegen is een vestiging ontdekt die zo'n 5.500 jaar bedolven lag onder een dikke laag aarde. Wetenschappers maakten na de vondst vergelijkingen met het Italiaanse Pompeii, al verdween de Noorse nederzetting destijds door geheel andere oorzaken.

    Het verhaal van Pompeii, een Romeinse stad nabij Napels, is bekend: de stad werd kort na het begin van onze jaartelling, in 79 na Christus, bedolven onder de lava nadat de nabijgelegen vulkaan Vesuvius uitbarstte. Pas ruim 1.500 jaren later, in 1599, werd de grotendeels intact gebleven stad opnieuw ontdekt.

    In Noorwegen zit men nu met een gelijkaardige geschiedenis. Archeologen ontdekten in het zuiden van het land een nederzetting die eeuwenlang verborgen is gebleven. Wellicht lagen overstromingen en zand destijds aan de basis van het verdwijnen van de plaats. De Noorse plek zou overigens nog een pak ouder zijn dan Pompeii, en ruim 5.500 jaren onder een zandlaag van bijna een meter dik hebben gelegen.

    Opgravingen
    Tot nu toe werd al een schat aan geschiedkundig materiaal opgedolven. Onderzekers brachten onder meer pijlpunten, stenen structuren en vaartuigjes aan de oppervlakte. Het onderzoek wijst erop dat de nederzetting bedolven raakte tijdens een catastrofe, en dat ze niet geleidelijk in de loop der jaren werd verlaten.

    Hoe de zandlaag bovenop de vestiging tot stand kwam, blijft momenteel een mysterie. Mogelijk werd de site plots overspoeld en met zand bedolven toen een rivier uit de regio buiten haar oevers trad. "Met de gegevens die we nu tot onze beschikking hebben, ziet het ernaar uit dat het relatief snel is gegaan", zegt een archeoloog die meewerkt aan het onderzoek. "De nederzetting ligt bovenop een kleilaag, waarin onder meer hout goed bewaard blijft. De kans is groot dat we hier nog belangrijke ontdekkingen doen." (hlnsydney/tw)

    11-10-2010 om 13:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Commercieel ruimteschip maakt eerste solovlucht

    Commercieel ruimteschip maakt eerste solovlucht


    De toeristische racket SpaceShipTwo van Virgin Galactic heeft in de Amerikaanse staat Californië zijn eerste solovlucht gemaakt.


    SpaceShipTwo werd gisterochtend lokale tijd tot op zo'n 13.700 meter hoogte gebracht door het moederschip en boven de Mojave-woestijn losgelaten.

    Volgens een woordvoerder van het bedrijf landde het ruimteschip achteraf op een landingsbaan van de luchthaven, gevolgd door het moederschip. De volledige vlucht van de SpaceShipTwo bedroeg zo'n 25 minuten. Het tuig ondergaat momenteel zware tests vooraleer het toeristen tot in de ruimte kan brengen. In de jongste test werd de raketmotor, waarmee het schip tot in de ruimte kan stijgen, nog niet gebruikt. (hlnsydney/tw)

    11-10-2010 om 11:30 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."NASA photoshopte foto om te verdoezelen dat we niet alleen zijn in het universum"

    "NASA photoshopte foto om te verdoezelen dat we niet alleen zijn in het universum"


    Links de NASA-foto van de manen van Saturnus. Rechts het hogecontrastbeeld dat duidelijk tekenen van bewerking zou vertonen.

    Theoretici die in een samenzwering geloven zijn ervan overtuigd dat ze NASA betrapt hebben op het bewerken van een foto met Photoshop om toe te dekken dat we niet alleen zijn in het universum. Met andere woorden: aliens bestaan!

    Het was een video op YouTube gisteren (inmiddels verwijderd, jv) die deining op het internet veroorzaakte. Het filmpje wilde aantonen dat een beeld van Saturnus' manen Dione en Titan, geschoten door de Cassini-orbiter van NASA, werd bewerkt met Photoshop alvorens het werd toegevoegd op een 'Foto van de Dag'-website.

    'DominatorPS3' dreef de helderheid van de foto op om te bewijzen dat er een "gigantisch" voorwerp kan worden gespot achter de kleinere maan Dione. De penseelstreken die aantonen dat het regenboogaura van het object werd uitgevaagd zijn duidelijk zichtbaar. "Nog meer stevig bewijs dat NASA en de overheid dingen achterhouden", aldus 'DominatorPS3'.

    Emily Lakdawalla gaf op een internetforum toe de foto gemanipuleerd te hebben, maar dat heeft volgens haar te maken met de manier waarop Cassini foto's neemt. Hier volgt een technische uitleg van Lakdawalla.

    Drie kleurenframes
    "Cassini schiet kleurenbeelden door drie opeenvolgende foto's te nemen met rode, groene en blauwe filters. Op de tijdsspanne dat de drie sequenties genomen werden, verplaatste Dione zich. Als ik dus een gewone samenstelling van de kleurenframes zou maken, zou ik ofwel Titan correct weergeven en Dione niet of omgekeerd. Daarom heb ik Dione uitgelijnd en uitgeknipt en vervolgens Titan uitgelijnd. Daarna moest ik rekening houden met de ontbrekende deeltjes schaduw op de plaats waar de deeltjes van Dione zaten in twee van de drie kanalen."

    Ondanks deze verklaring blijft 'DominatorPS3' sceptisch. "Het is nog altijd niet uitgesloten dat iemand haar vroeg iets weg te knippen." (jv)

    08-10-2010 om 11:01 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (5)
    06-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Panasonic ontwikkelt haarwasrobot

    Panasonic ontwikkelt haarwasrobot

    panasonic ontwikkelt haarwasrobot

    Toen Yukio Honda in het ziekenhuis lag en de verpleegsters amper tijd hadden om een keer per week zijn haren te wassen kwam hij op het idee. Een haarwasrobot zou de oplossing zijn.

    En omdat Yukio Honda directeur is van Panasonic Robot Development kostte het niet zoveel moeite om zijn idee om te zetten in de praktijk.

    De haarwasrobot kan in drie minuten een coupe weer als nieuw doen geuren. 16 elektronische vingers wassen het haar en masseren bovendien de hoofdhuid. De juiste druk om aangenaam te masseren wordt geregeld door sensoren die de vorm van de schedel scannen. Dat was technisch gezien de grootste uitdaging van het project.

    "Als je je haar niet wast, kun je je niet stijlvol voelen en dan is het moeilijker om onderdeel te zijn van de maatschappij", zo verantwoordt Honda zijn robot. De machine is in eerste instantie bedoeld voor ziekenhuizen en bejaardentehuizen.

    06-10-2010 om 11:34 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    05-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stapje dichter bij baarmoedertransplantatie

    Stapje dichter bij baarmoedertransplantatie

    stapje dichter bij baarmoedertransplantatie

    Zweedse onderzoekers zijn erin geslaagd een baarmoeder te transplanteren bij ratten. De behandelde ratten waren in staat om zwanger te worden en voor nakomelingen te zorgen zonder dat daar complicaties bij optraden.

    Onderzoeker Lisa Johannesson zegt dat de procedure hoop kan geven aan vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. "Het is mogelijk een alternatief voor draagmoederschap of adoptie," aldus Johannesson in de Zweedse krant Sydsvenskan.

    De wetenschappers van de Sahlgrenska University Hospital in Göteborg pasten de transplantatie met succes toe op muizen, ratten, schapen en varkens. De volgende stap is een transplantatie op bavianen, voordat uiteindelijk met menselijke proeven begonnen kan worden. Die stap zou binnen twee jaar genomen kunnen worden.

    05-10-2010 om 11:30 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (2)
    04-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virgin wil binnen 18 maanden zijn ruimtetoerisme opstarten

    Virgin wil binnen 18 maanden zijn ruimtetoerisme opstarten


    Richard Branson

    Het ruimteschip SpaceShipTwo moet binnen 18 maanden zijn eerste vluchten maken, zo heeft de Britse miljardair en boegbeeld van Virgin Galactic Richard Branson gezegd.

    Op een vergadering met investeerders in Kuala Lumpur zei Branson dat de bouw van het ruimtevliegtuig klaar is en dat zijn ruimtetoerisemebedrijf Virgin Galactic 18 maanden verwijderd is van het in de ruimte brengen van de eerste klanten.

    Virgin Galactic heeft al 45 miljoen dollar reserveringen van 330 toekomstige ruimtereizigers. Iedere gegadigde moet zowat 200.000 dollar op tafel leggen om aan boord van het SpaceShipTwo, ook als Virgin Space Ship (VSS) Enterprise bekendstaand, enkele minuten gewichtloosheid te ervaren.

    Testvlucht in maart
    Een woordvoerster van Virgin Galactic wou omwille van privacyredenen niet zeggen of er zich al dan niet ook al Belgen hebben aangediend als klant.

    In maart maakte het ruimtevliegtuig een eerste testvlucht boven Californië, gedragen door zijn "moederschip" WhiteKnightTwo. Dit moet het SpaceShip Two op 16 km hoogte loslaten.

    Branson stelde ook luxehotels in de ruimte in het vooruitzicht. (afp/ka)

    04-10-2010 om 13:37 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skype niet alleen gratis maar ook verstaanbaarder

    Skype niet alleen gratis maar ook verstaanbaarder

    Voor slechthorende mensen is het makkelijker om via telefoondiensten in het internet te communiceren zoals Skype of Google talk. Dat is verrassend nieuws, omdat telefoneren via internet gratis is.

    Telefoongesprekken goed begrijpen is voor slechthorenden meestal een heuse uitdaging. 30 procent van alle mensen die een oorapparaat dragen, zijn niet in staat om te telefoneren; zelfs niet met behulp van een geluidsversterker. Maar met de  nieuwe communicatietechnieken van het internet is de situatie voor de slechthorenden fors verbeterd. Dat blijkt volgens het Zwitserse persbureau SDA uit een wetenschappelijke studie van het instituut voor neus-keel-oorheelkunde van het Inselspital in Bern.

    Moeilijk verstaanbare medeklinkers
    Gebruikelijke telefoons overdragen geluiden in frequenties van 300 tot 3.400 hertz (Hz), met als gevolg dat medeklinkers zoals f, c, s, of t minder duidelijk overkomen. Een groot gedeelte van het spreeksignaal ligt bij deze geluiden namelijk boven dat spectrum. dit geeft nauwelijks problemen voor mensen met een normaal gehoren, maar voor auditief gehandicapte mensen wel. Bij telefoneren via het internet daarentegen worden de signalen - op breedbandkwaliteit - in freqenties tussen 200 en 8.500 Hz overgedragen. Dat zou kunnen verklaren, waarom telefonie via internet verstaanbaarder is.

    Resultaten
    De Zwitserse wetenschappers vonden gedurende hun tests met in totaal 21 slechthorenden en een controlegroep van tien 'normaalhorenden', dat de proefpersonen gemiddeld 15 procent meer van de testwoorden en 25 procent meer van de testzinnen correct konden nazeggen.

    Voordelig en gratis
    De test vond weliswaar onder ideale omstandigheden plaats, maar volgens de Zwitserse vorsers bleek ook een test met drie personen over echte internetverbindingen positief te zijn. Het zou dus voor slechthorenden voordelig zijn, om via het internet te telefoneren - temeer omdat het gratis is. (dhr)

    04-10-2010 om 11:51 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    01-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinguïn van anderhalve meter leefde 36 miljoen jaar geleden

    Pinguïn van anderhalve meter leefde 36 miljoen jaar geleden



    In de prehistorie leefde een gigantische, roodkleurige pinguïn op onze planeet. Het dier was anderhalve meter groot en had een combinatie van bruine en rode veren. Dat blijkt uit 36 miljoen jaar oude fossielen.





    De pinguïn was om allerlei redenen heel bijzonder. Het dier was twee keer groter dan de pinguïns die wij vandaag kennen. Bovendien leefde het dier in tropische gebieden waar het in warm water op jacht ging naar vis. Een student vond de restanten van zo'n pinguïn langs de kust van Peru.

    In de leefperiode van deze pinguïn was de Aarde veel warmer dan nu. Het dier leefde tussen het einde van de dinosaurussen en het begin van de moderne tijd. Toen leefden veel gigantische vogels en zoogdieren op onze planeet. Naast het verschil in grootte is ook de kleur van de prehistorische pinguïns opvallend. Niet zwart en wit zoals bij de meeste moderne pinguïns, maar een roodkleurig bruin, schakeringen die we enkel nog bij pasgeboren pinguïns zien.

    De prehistorische pinguïn is volledig uitgestorven. We zullen dus geen exemplaren meer vinden in tropische gebieden. De enige pinguïns leven op de Zuidpool en zijn een stuk kleiner. Al kan de grootste pinguïnsoort, de Keizerspinguïn, nog steeds groter dan een meter worden. (gb)



    Op basis van deze fossielen deden wetenschappers verrassende ontdekkingen.

    01-10-2010 om 13:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaf nieuwe Aarde al twee jaar geleden teken van leven?

    Gaf nieuwe Aarde al twee jaar geleden teken van leven?



    De ontdekking van een mogelijke nieuwe Aarde fascineert wetenschappers over de hele wereld. Een astronoom van de universiteit van West-Sydney ontving twee jaar geleden al een signaal uit de buurt van de planeet. De recente onthullingen doen het vermoeden groeien dat we misschien toch niet alleen in het heelal zijn.

    Dr. Ragbir Bhathal heeft de ontwikkelingen van de voorbije dagen met veel aandacht gevolgd. Al twee jaar geleden merkte hij een lichtstraal op die uit de buurt van deze zogenaamde nieuwe Aarde - die rond de ster Gliese 581 draait - afkomstig was. Op dat ogenblik wisten astronomen nog niet dat Gliese 581 mogelijk omringd werd door bewoonbare planeten.

    Bhathal is lid van een organisatie die op zoek gaat naar signalen en communicatie op andere planeten. Dat het vreemde signaal in december 2008 afkomstig was van de locatie van Gliese 581g is wel een heel opvallend toeval. Enkele maanden na zijn ontdekking maakten wetenschappers bekend dat ze een gelijkaardige, maar minder bewoonbare planeet gevonden hadden: Gliese 581e.

    Planeet zoals Aarde
    Deze week raakte bekend dat er zich nog een planeet in de buurt van de ster bevindt: Gliese 581g. Nooit eerder hebben ze een planeet ontdekt die zo sterk op de Aarde lijkt. Bhathal was twee jaar geleden al zeer opgewonden over zijn ontdekking. "Op een heldere nacht ga ik naar het observatorium en onderzoek ik de sterren. Toen ik naar één van die sterren keek, merkte ik plots een signaal op", zegt hij.

    "Ik wilde het signaal meteen onderzoeken. We beschikken over speciale software, want we ontvangen ook veel lawaai. Maar dit was een heel scherp signaal. En dat is precies waar we naar op zoek zijn."

    Uiteraard ging Bhathal in de volgende maanden op zoek naar een tweede signaal, maar hij vond niets meer. De ontdekking dat er rond de ster bewoonbare planeten konden bestaan, maakte het verhaal plots populair bij het bredere publiek. In Oekraïne werd zelfs een signaal met 500 boodschappen van de bevolking uitgezonden in de richting van Gliese 581.

    Leven mogelijk
    Gisteren liet hoofdonderzoeker Dr. Steven Vogt al weten dat hij "100 procent zeker is" dat er leven is op de ontdekte planeet. De planeet ligt in een zone in de ruimte waar het noch te warm, noch te koud is voor water om oceanen, meren en rivieren te vormen. De planeet beschikt bovendien over een atmosfeer en zwaartekracht. De wetenschappers vermoeden dat er nog bewoonbare planeten rond de ster draaien. "Anders hadden we deze planeet nooit zo snel ontdekt", stellen ze.

    Lees hier meer details over deze bijzondere planeet die op 20 lichtjaren van de Aarde ligt. (gb)

    01-10-2010 om 13:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    30-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."De 'Nieuwe Aarde' heeft 100% kans op leven"

    "De 'Nieuwe Aarde' heeft 100% kans op leven"

    De kans dat toekomstige generaties, zoals opperastronoom Stephen Hawking het aanraadt, de sterren zullen koloniseren is weer wat groter geworden. Wetenschappers hebben namelijk een planeet ontdekt, die omschreven wordt als "de meest op de Aarde gelijkende tot nog toe". Het gaat om een rotsachtige wereld die drie keer de omvang van die van ons heeft. De ster waarrond de planeet cirkelt ligt op 20 lichtjaren van ons. De 'Nieuwe Aarde'? "100% kans op leven", beweert alvast dr. Steven Vogt.

    Er zouden weleens tientallen miljarden van deze systemen in onze melkweg kunnen bestaan.  

    Dr. Steven Vogt
    De planeet bevindt zich in de zogenaamde 'Goldilocks zone' van de kleine rode ster, Gliese 581 genaamd. Dat is het gebied in de ruimte waar de omstandigheden niet te warm en niet te koud zijn voor stromend water dat oceanen, meren en rivieren kan vormen. De planeet heeft ook een atmosfeer en een zwaartekracht, sterk gelijkend op die van de Aarde. Dat betekent dat de mens er rechtop zou kunnen lopen op de bodem én dat er leven mogelijk is.

    "Het wemelt van werelden als onze in universum"
    De ontdekking komt drie jaar nadat atronomen een gelijkaardige maar iets minder bewoonbare planeet rond dezelfde ster in de Libra-constellatie hadden ontdekt. Die werd toen omschreven als liggende "in onze achtertuin" binnen het melkwegstelsel. Wetenschappers beweren dat de vondsten aanduiden dat het wemelt van de werelden zoals de onze in het universum. "Als ze zeldzaam zouden zijn, dan hadden we er nooit zo snel en zo dichtbij een gevonden", zegt Dr. Steven Vogt van de University of California in Santa Cruz.

    "Het aantal systemen met mogelijk bewoonbare planeten ligt ergens rond de tien of twintig procent. Dat moet je vermenigvuldigen met de honderden miljarden sterren in het melkwegstelsel. Dan krijg je een enorm getal. Er zouden weleens tientallen miljarden van deze systemen in onze melkweg kunnen bestaan." Volgens de astronoom is er honderd procent kans van leven op de net ontdekte planeet. "Daar twijfel ik bijna niet aan."

    Bereikbaarheid
    En is de planeet ook bereikbaar? Ruimteschepen die ongeveer aan de lichtsnelheid reizen, zouden er twintig jaar over doen om er te geraken. Als een raket ooit één tiende van de lichtsnelheid haalt, dan zou de reis dus 200 jaar duren.

    De planeet kreeg de naam Gliese(581)g en ligt op een afstand van 190.000.000.000.000 kilometer van ons. Het licht van het ontstaan van Glieseg doet er twintig jaar over om de Aarde te bereiken.

    1 jaar = 37 dagen
    De planeet draait in 37 dagen rond haar zon, wat betekent dat de seizoenen er amper een paar dagen duren. Een kant van de planeet kijkt constant naar de zon en baadt dus in eeuwig daglicht; de andere kant is eeuwig duister. Toekomstige kolonialen maken het beste kans op overleven in de 'grijze zone', de band tussen duister en licht die de planeet omcirkelt.

    In totaal werden er zes planeten rond Gliese 581 ontdekt, waarvan de meeste gevonden werden in een ander systeem dan ons zonnestelsel. De planeet die bewoonbaar zou zijn, kreeg de naam Gliese 581g. (jv)

    30-09-2010 om 16:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijk bewoonbare exoplaneet ontdekt"

    Mogelijk bewoonbare exoplaneet ontdekt"



    Het Melkwegstelsel.

    Amerikaanse astronomen hebben een exoplaneet ontdekt die "mogelijk bewoonbaar" is en bijna drie keer zo groot is als de aarde.

    Vloeibaar water
    De planeet Gliese 581g draait rond een ster die vrij dichtbij is, en dankzij die korte afstand is de temperatuur van die aard dat het water aan de oppervlakte van de planeet vloeibaar kan gehouden worden.

    Vergelijkbaar met aarde

    Als de ontdekking wordt bevestigd, zou het van alle tot nog toe ontdekte exoplaneten om degene gaan die het meest te vergelijken is met de aarde. "Onze ontdekking is een zeer overtuigend voorbeeld van een mogelijk bewoonbare planeet", zegt Steven Vogt, professor astronomie en astrofysica aan de universiteit van Californië in Santa Cruz.

    Ons sterrenstelsel

    De ster Gliese 581 bevindt zich in ons sterrenstelsel, de Melkweg, op zo'n 20 lichtjaren van de aarde. "Het feit dat we deze planeet zo snel en zo dicht bij ons zonnestelsel kunnen detecteren, toont ons dat dergelijke exoplaneten echt talrijk moeten zijn", aldus nog Vogt.

    Voor astronomen is een exoplaneet "mogelijk bewoonbaar" als er leven mogelijk is. Maar dat betekent niet dat mensen er comfortabel zouden kunnen leven. (belga/ep)

    30-09-2010 om 12:18 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    29-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manier om gevonden resistente parasiet slaapziekte te doden

    Manier om gevonden resistente parasiet slaapziekte te doden



    Onderzoekers van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde (ITG) in Antwerpen zijn er in geslaagd om een slaapziekteparasiet opnieuw vatbaar te maken voor geneesmiddelen. De doorbraak kwam er in samenwerking met collega's uit ontwikkelingslanden. Dat meldt het ITG vandaag in een persbericht.

    Medicatie
    De parasiet treft niet alleen mensen, maar veroorzaakt ook slaapziekte bij vee en richt enorme schade aan omdat hij resistent is tegen alle op dit ogenblik beschikbare geneesmiddelen. De drie bestaande geneesmiddelen tegen de runderslaapziekte (Nagana) zijn zo goed als waardeloos geworden. De parasiet ontwikkelde een manier om ze gewoon uit zijn cellen naar buiten te pompen.

    Samen

    De wetenschappers zijn op zoek gegaan naar stoffen die de pomp zouden kunnen saboteren. Uiteindelijk vonden ze twee stoffen die het bijna onwerkzaam geworden ISM (isometamidium chloride) terug effect kan geven. Beide stoffen zijn - ook in ontwikkelingslanden betaalbare - antibiotica, oxytetracycline en enrofloxacine. Apart doen ze niets tegen slaapziekte, maar samen met ISM blijken ze dodelijk.
    Uit onderzoek blijkt dat de helft van de runderen die ISM plus een van beide antibiotica kregen, volledig genas. Bij de andere helft bleef de parasiet aanwezig, maar in nauwelijks opspoorbare aantallen.

    Enorm verschil

    Bij een ziekte die in zwart Afrika jaarlijks drie miljoen runderen het leven kost, vaak in gebieden waar de eigenaars van de runderen sowieso al moeite hebben om te overleven, is het verschil enorm, aldus het ITG. (belga/ep)

    29-09-2010 om 13:50 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    28-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plezier verzekerd met de doorzichtige kano

    Plezier verzekerd met de doorzichtige kano



    Als je houdt van peddelen met de kano, kan je evengoed opteren voor een doorzichtig exemplaar. Varen en tegelijkertijd het onderwaterleven bestuderen, het lijkt alvast een zalig vooruitzicht!

    Met zijn 18kg is de de doorzichtige kano een lichtgewicht en ziet hij er op het eerste zicht misschien wat fragiel uit. Toch is de kano volgens de producent duurzamer en sterker dan de tegenhangers gemaakt van hout of glasvezel. Dankzij het transparante materiaal merk je bovendien makkelijker obstakels op die je dan behendig kan ontwijken. En geef toe, het is toch gewoon heel cool! (kve)

    28-09-2010 om 13:35 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen tonen kunnen voor duizenden hartspecialisten

    Belgen tonen kunnen voor duizenden hartspecialisten


    De dienst cardiologie van ZNA Middelheim heeft live vier ingrepen op het grootste Amerikaanse congres voor cardiologen getoond. De dienst was een van de tien geselecteerde buitenlandse centra en het enige Belgische dat live zijn kennis en kunde mocht tonen voor een internationale bijeenkomst van duizenden hartspecialisten.

    Primeur
    Het jaarlijkse TCT-congres (Transcatheter Cardiovascular Therapeutics) vindt plaats in Washington en duurt vijf dagen. Het is met een opkomst van 20.000 hartspecialisten wereldwijd het grootste in zijn soort. De Antwerpse cardiologen hadden een primeur voor hun collega's in petto.
     
    "In de hartader van een patiënt werd opzettelijk een vernauwing aangebracht. Als reactie gaat het hart zuurstof pompen naar de plaatsen waar een tekort is. Daardoor moet een pijnlijk gevoel in de borst verminderen", zegt dr. Verheye.
     
    "In testfase"
    "Deze behandeling zit nog in testfase, maar biedt een uitweg voor patiënten waarbij adervernauwing te ver gevorderd is en een stent of een bypass geen soelaas meer brengt. We hebben deze vernieuwende ingreep ontwikkeld in samenwerking met zes buitenlandse hartcentra. Ook zij gaan deze nieuwe ingrepen uitvoeren bij patiënten in een gelijkaardige situatie. Binnenkort worden de resultaten geëvalueerd. De eerste signalen zijn alvast positief."
     
    De beelden van de vier operaties werden per satelliet naar Washington verzonden. "Tijdens de ingreep werden er ook gerichte vragen gesteld door een internationaal panel, wat het voor ons allemaal nog wat boeiender maakte", besluit Verheye. (belga/svm)

    28-09-2010 om 11:24 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asteroïde scheert langs Aarde

    Asteroïde scheert langs Aarde


    Een asteroïde zal over enkele weken rakelings langs de Aarde scheren. Het voorwerp heeft een diameter van 46 meter en het zal medio october op 6,4 miljoen kilometer afstand aan onze planeet voorbijvliegen. Dat zeggen wetenschappers van het instituut voor astronomie van de universiteit van Hawaii.

    Mogelijke botsing in 2098
    De asteroïde heet 2010 ST3 en is het eerste potentieel gevaarlijk voorwerp dat door de telescoop op het Hawaiiaanse eiland Maui werd ontdekt. ST3 zal na z'n bijna-botsing maar liefst 88 jaar uit de buurt van de Aarde blijven, maar in 2098 is er een "heel kleine kans" dat hij onze planeet zou raken, zei astronoom Robert Jedicke. De astronomen veronderstellen dat een asteroïde van die grootte bij een botsing met de aarde al in de atmosfeer zou uit elkaar spatten. Maar zelfs dan zou een enorme drukgolf honderden vierkante kilometers op de aardoppervlakte verwoesten, volgens de wetenschapper.

    Nu nog op veilige afstand
    ST3 werd op opnames ontdekt die al op 16 september werden geregistreerd. Toen bevond zich de asteroïde nog op veilige 32 miljoen kilometer van de aarde.  (dhr)

    28-09-2010 om 11:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    27-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleermuizen beschikken over radar van de toekomst

    Vleermuizen beschikken over radar van de toekomst



    Vleermuizen moeten op een ingenieus radarsysteem vertrouwen om nergens tegenaan te vliegen. De dieren sturen een echosignaal uit en 'horen' waar zich ergens een voorwerp bevindt. Maar dat radarsysteem blijkt nu een stuk vernuftiger dan gedacht en wetenschappers kunnen er zelfs inspiratie uit halen.



    Als vleermuizen in groep vliegen sturen ze massaal echosignalen uit. Dan bestaat het risico dat ze overlappen. Of als ze op een mot jagen en de signalen ketsen af op dikke bladeren. Dat zou tot verwarring kunnen leiden, maar wetenschappers ontdekten dat de dieren in staat zijn hun signalen qua frequentie aan te passen aan deze situaties.

    Radar
    Ook radarsystemen raken wel eens ontregeld, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van elektrische toestellen. Wetenschappers gingen daarom na hoe vleermuizen met dit probleem omgaan. Ze plaatsen kleine microfoons op de hoofden van de vleermuizen en in de ruimte waarin ze moesten rondvliegen.

    Takken
    Er werd een situatie gecreëerd die voor vleermuizen tot verwarring zou kunnen leiden. Zo ontdekten ze dat de vleermuizen van iedere echo een blauwdruk bewaren zodat ze met kleine aanpassingen in frequentie signalen kunnen onderscheiden. Zonder dit ingenieuze systeem zouden de vleermuizen voortdurend tegen takken aanvliegen. (gb)

    27-09-2010 om 14:50 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na 19 jaar ruzie eindelijk geld voor gletsjermummie Ötzi

    Na 19 jaar ruzie eindelijk geld voor gletsjermummie Ötzi



    Na negentien jaar juridisch getouwtrek is een einde gekomen aan de ruzie over de 'rechten' van gletsjermummie Ötzi. De Italiaanse provincie Zuid-Tirol heeft ermee ingestemd 175.000 euro te betalen aan de nabestaanden van 'Ötzi-ontdekker' Helmut Simon.

    Dat heeft de advocaat van de familie in Beieren laten weten. Simon ontdekte Ötzi op 19 september 1991 op 3210 meter hoogte tijdens een gletsjerwandeling in de Alpen. Ötzi is naar schatting 5.000 jaar geleden overleden. Het ijs conserveerde hem, totdat hij door de bewegingen van de gletsjer aan de oppervlakte kwam.

    Zuid-Tirol wilde Simon maar 50.000 euro geven. Die wilde meer geld omdat de provincie profiteert van het Ötzi-Museum dat toeristen aantrekt. Na twee rechtszaken werd uiteindelijk een schikking bereikt. Het geld gaat naar Simons weduwe en zonen. (anp/mvl)

    27-09-2010 om 11:14 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    25-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dodelijkste malaria is afkomstig van gorilla's

    Dodelijkste malaria is afkomstig van gorilla's

    Plasmodium falciparum, de parasiet die verantwoordelijk is voor de dodelijkste vorm van malaria, blijkt afkomstig van gorilla's en niet van chimpansees of bonobo's zoals onderzoekers eerder vermoedden.Malaria kan veroorzaakt worden door vijf types parasieten, waarvan de Plasmodium falciparum de meest gevaarlijke is. De parasiet is verantwoordelijk voor meer dan een miljoen doden per jaar, vooral in Afrika.

    In een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature ging een internationale groep van wetenschappers op zoek naar de bron van de parasiet. Dankzij gegevensbanken voor hiv/aids-onderzoek konden ze duizenden dna-stalen analyseren van allerlei apensoorten, waaronder chimpansees, gorilla's en bonobo's.

    Daauit blijkt dat laaglandgorilla's en chimpansees een belangrijk reservoir vormen voor de plasmodium-parasieten, en dat Plasmodium falciparum in oorsprong afkomstig is van de westelijke laaglandgorilla, en met name met populaties in Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en de DRC.

    Strijd tegen malaria
    Kennis over de oorsprong van malaria is belangrijk in de strijd tegen de ziekte. De wetenschappers vermoeden dat één geval van overdracht de link kan zijn tussen de ziekte bij apen en mensen. Grote vraag is nu of zo'n geval zich opnieuw zou kunnen voordoen. De wetenschappers willen verder onderzoeken of de gorilla's een blijvende bron van malaria kunnen vormen voor menselijke besmetting.

    "Studies zoals deze kunnen helpen om betere strategieën tegen malaria uit te dokteren", zegt David Morgan, een van de auteurs van de studie. "Ze geven ook informatie over de manier waarop de parasiet zich ontwikkeld heeft en zich heeft aangepast aan zowel apen als mensen.

    De westelijke laaglandgorilla is bedreigd maar komt meer voor dan de bekendere berggorilla. De apen leven vooral in de regenwouden van Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de DRC, Angola en Equatoriaal-Guinea.  (ips/gb)

    25-09-2010 om 17:12 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (6)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinosaurus met 15 horens ontdekt

    Dinosaurus met 15 horens ontdekt

    dinosaurus met 15 horens ontdekt

    In de Amerikaanse staat Utah hebben paleontologen een schedel van een dinosaurus ontdekt met maar liefst 15 horens.

    Het 5 meter lange dier is familie van de beroemde 'Triceratops' en werd de 'Kosmoceratops Richardsoni' gedoopt, wat Latijn is voor 'sierlijk gehoornd gezicht'. Vermoed wordt dat het dier met zijn 15 horens vooral indruk wilde maken bij de vrouwtjes.

    Naar schatting leefden deze dinosauriërs 75 miljoen jaar geleden op het verloren continent Laramidia. Dat continent ontstond toen het midden van Noord-Amerika onder water liep.

    De schedel werd al enkele jaren geleden gevonden, maar is nu pas beschreven door het wetenschappelijke blad PLoS One.

    25-09-2010 om 11:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (4)
    23-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw soort mensapen ontdekt

    Nieuw soort mensapen ontdekt


    Een Duits-Amerikaans-Vietnamees onderzoeksteam heeft een nieuw soort mensapen ontdekt in de Zuid-Aziatische jungle. De noordelijke geelwanggibbons, de Nomascus annamensis, leven in boomtoppen in bergzaam gebied tussen Vietnam, Laos en Cambodja.

    De wetenschappers beschrijven hun bevindingen dinsdag in het wetenschappelijk tijdschrift Vietnamese Journal of Primatology.

    Gibbons zijn een kleine soort mensapen. Tot dusver waren slechts zes soorten gibbons bekend die alleen in Zuid-Azië voorkomen. Rivieren vormen de grens tussen de verschillende territoria. (anp/mvl)

    23-09-2010 om 15:19 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!