bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Nederlandse gemeente krijgt Marsbasis"

    "Nederlandse gemeente krijgt Marsbasis"


    De Pathfinder van Nasa, hier aan het werk op Mars.

    Er zijn concrete plannen voor een 'Mars Dome' in de Nederlandse gemeente Noordwijk. Ruimtevaartorganisatie Estec wil er zelf nog niets over kwijt, maar er is al een plek waar karretjes kunnen worden uitgetest op een 'Marsachtige' ondergrond. Dat zegt wethouder Leendert de Lange in het Leidsch Dagblad.

    Nog geen bouwvergunning
    De Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waarvan het Noordwijkse Estec het hoofdkantoor is, werkt sinds vorig jaar oktober samen met de Amerikaanse NASA.

    Een bouwvergunning voor een 'Mars Dome' is nog niet aangevraagd. (ad/tw)

    09-11-2010 om 14:32 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toestel zegt terminale patiënt hoe lang hij nog leeft

    Toestel zegt terminale patiënt hoe lang hij nog leeft

    Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld dat terminale kankerpatiënten vertelt hoe lang ze nog te leven hebben. De onderzoekers bestudeerden daarvoor 1.000 terminale patiënten.

    Het computermodel houdt rekening met factoren zoals ademhaling, polsslag, gewichtverlies en aantal bloedcellen, en de ontwerpers hopen het beschikbaar te maken in een klein draagbaar toestel.

    Plannen
    De technologie laat gebruikers toe de laatste fases van hun leven te plannen, en tijd vrij te maken voor zaken als reizen, het maken van een testament en het nemen van afscheid van geliefden. Artsen hebben het immers soms moeilijk om patiënten te vertellen hoe lang ze nog te leven hebben, meldt de Daily Mail. Bij sommige mensen vordert de kanker namelijk sneller dan bij andere. "Artsen komen wel voor de dag met een soort van schatting, maar dat is enkel gebaseerd op ervaringen met eerdere gevallen," zegt professor Chris Todd van de Universiteit van Manchester. "Dat is niet verschrikkelijk accuraat."

    Verzorging
    De techniek werd ontwikkeld door onderzoekers van het Londense St George Hospital en de universiteit van Manchester. Ze hopen dat het systeem zal worden gebruikt door artsen en verplegers in consultatieruimtes en bij patiënten thuis. "De techniek zou patiënten ook helpen om te beslissen wanneer en of ze naar het ziekenhuis moeten, of thuis verzorging nodig hebben. We zeggen niet dat iedereen moet weten hoeveel tijd ze nog hebben, maar het kan heel handig zijn indien ze het laatste deel van hun leven willen plannen. Indien we accurater knunen zijn, kan dat mensen zeker helpen beslissingen te nemen."

    Thuis sterven
    De methode kan ook meer mensen toelaten thuis te sterven, omdat ze tijdig thuisverzorging kunnen regelen. In Groot-Brittannië overlijdt slechts een of vijf patiënten thuis, hoewel bijna twee derde dat wel wil. Gesprekken over palliatieve zorg worden vaak uitgesteld tot het ta laat is, zegt Mike Hobday van Macmillan Cancer Support. (sam)

    09-11-2010 om 12:24 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles om atoombom te maken gewoon op de markt te koop

    Alles om atoombom te maken gewoon op de markt te koop


    18 gram hoogverrijkt uranium, in een pakje sigaretten met de trein gesmokkeld.

    "Russisch leger bewaakt aardappelen beter dan uranium om bommen mee te maken"

    Hoogverrijkt uranium, van het soort dat je nodig hebt om zelf een atoombom te maken, is gewoon te koop op de zwarte markt in ondermeer Georgië. Het wordt gestolen in Russische kerncentrales of uit het Russisch nucleair arsenaal. De Britse krant The Guardian kon bewijs daarvan inkijken. Niemand blijkt overigens te weten (of wil althans vertellen) hoeveel van de naar schatting 700 ton highly enriched uranium (HEU) dat in Russische faciliteiten opgeslagen zou moeten zijn ondertussen gestolen is.

    Moeilijk om het te stelen is het blijkbaar niet: in één geval knipte een officier met een tang gewoon een hangslot stuk van een militaire basis, wandelde naar binnen, vulde ongestoord zijn rugzak met verrijkt uranium en wandelde naar buiten. "Het Russisch leger bewaakt z'n aardappelen beter dan zijn verrijkt uranium", concludeerden de speurders.

    Melkboer
    The Guardian werd getipt door Georgische speurders. Die onderzoeken momenteel een zaak waarbij een voormalige 63-jarige melkboer (Sumbat Tonoyan) met een gokverslaving en een 59-jarige prof natuurkunde (Hrant Ohanyan) op 11 maart een staal hoogverrijkt uranium aanboden in een Georgisch hotel. Ze dachten dat de koper een extreme Islamistische groepering was, maar in werkelijkheid was het een undercover-agent. De smokkelroute liep via Armenië vertelden de twee aan de agent, en het staal (89.4 % verrijkt en perfect bruikbaar om een bom mee te maken) was maar een voorsmaakje: als het goed werd bevonden kon voor veel meer worden gezorgd.

    Het binnensmokkelen was een eitje volgens de twee. Ze had een met lood afgewerkte sigarettendoosje gebruikt en gewoon de trein genomen van Yerevan naar Tbilisi. De door de Amerikanen gefinancierde stralingssensors aan de grens hadden niets geregistreerd.

    Raadsel
    De Georgische president, Mikheil Saakashvili, informeerde de andere staatshoofden die aanwezig waren op de nucleaire top in april in Washington van de zaak. Daar werd beslist de zaak geheim te houden. De informatie die Georgische speurders nu hebben gelekt aan The Guardian suggereert dat de essentiële ingrediënten om een atoombom te maken allemaal makkelijk verkrijgbaar zijn op de zwarte markt in ondermeer Georgië. Hoeveel er precies in omloop is, en hoeveel al werd gekocht door extremistische groeperingen is een raadsel.

    Topje van de ijsberg
    De jongste jaren zijn 21 gevallen van smokkel van hoogverrijkt uranium in de regio aan het licht gekomen. Volgens Matthew Bunn, een Harvard-prof en voormalig adviseur van het Witte Huis inzake nucleair terrorisme, gaat het om het topje van de ijsberg. Wat vooral angstaanjagend is volgens Bunn, is dat in geen enkel van die 21 gevallen het gestolen uranium werd vermist. In zowat al die gevallen bleek ook dat het gestolen was door corrupte werknemers of soldaten, die blijkbaar moeiteloos afnemers vonden.

    "Eigenlijk heeft niemand er een idee van hoeveel verrijkt uranium de jongste jaren is gestolen op die manier in Rusland", zegt Elena Sokova van het Monterey Institute of International Studies. "Er is eigenlijk zelfs nooit een behoorlijke inventaris gemaakt door de Russen van wat ze hebben aan hoogverrijkt uranium."

    Door de spanningen die er heersen tussen Georgië en Rusland is het voor de speurders ook erg moeilijk om te achterhalen waar het materiaal dat toch onderschept wordt vandaan komt. In drie van de zaken leidde het spoor naar een nucleaire opwerkingsfabriek in Novosibirsk (Siberië), er volgden ook aanhoudingen, maar vreemd genoeg werd het kopstuk in die affaires al na twee jaar vrijgelaten door de Russen.

    Verrijkt uranium is uranium waarin de isotoop uranium-235 meer vertegenwoordigd is dan in uranium zoals het van nature voorkomt. Het wordt toegepast in kernreactoren en in kernwapens. Hoe hoger de concentratie U-235 hoe makkelijker het is om er een kettingreactie mee te veroorzaken. Vanaf een concentratie van 20 % wordt over hoogverrijkt uranium gesproken. (mvl)

    08-11-2010 om 13:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers creëren bloed uit menselijke huid

    Wetenschappers creëren bloed uit menselijke huid


    Onderzoekers die gespecialiseerd zijn in stamcellen, hebben een nieuwe methode ontdekt die het toelaat om bloed te produceren op basis van menselijke huid. De doorbraak is veelbelovend voor de behandeling van sommige ziekten, in het bijzonder van kanker. Dat blijkt vandaag uit een Canadese studie.

    Genetische handtekening

    De methode van de onderzoekers gebruikt huid van een persoon om ze te veranderen in bloedcellen met dezelfde genetische handtekening, zonder dat embryonale stamcellen worden gebruikt, verduidelijkt de studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature.

    Ethiek

    Het feit dat geen complexe en ethisch omstreden procedures moeten worden gebruikt, wat het geval is bij het gebruik van embryonale stamcellen, laat het toe om het proces te vereenvoudigen, benadrukken de wetenschappers. "We denken dat we in de toekomst bloed efficiënter zullen kunnen creëren", benadrukt Mick Bhatia, auteur van de studie, die werkt voor het McMaster Instituut voor Stamcel- en Kankeronderzoek in Hamilton, in het Canadese Ontario.

    Transfusies

    Het vooruitzicht dat patiënten transfusies zullen kunnen krijgen van bloed van de eigen huid, doet de hoop ontstaan dat personen die een bloedtransfusie nodig hebben, op een dag geen beroep meer zullen moeten doen op bloedbanken. (belga/ep)

    08-11-2010 om 11:25 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste deeltjesversneller haalt nieuw hitterecord

    Grootste deeltjesversneller haalt nieuw hitterecord


    De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadrton Collider (LHC) nabij Genève, heeft een nieuw hitterecord gevestigd.

    Met botsende atoomkernen van lood produceerden de fysici aan het Europees centrum voor onderzoek naar elementaire deeltjes (Cern) subatomaire, 10 miljard graden hete micro-vuurballen.

    Miljoen maal heter

    Dat is een miljoen maal heter dan de temperatuur in het centrum van onze zon. Het gaat dan ook om "de hoogste temperaturen en de grootste densiteiten die ooit in een experiment zijn bereikt", aldus David Evans van de Universiteit van Birmingham. Met deze "mini-oerknal" hopen de vorsers inzicht te krijgen in de eerste microseconden van het universum. (belga/ep)

    08-11-2010 om 11:23 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plastiek kan sperma aantasten

    Plastiek kan sperma aantasten

    Een chemische stof, gebruikt in zuigflessen, cd-doosjes, plastic bestek en andere verpakkingen, kunnen mogelijk de spermakwaliteit aantasten. Amerikaanse vorsers koppelen de stof aan de mannelijke onvruchtbaarheid.


    Bisfenol-A wordt gebruikt om plastiek te harden en is in tal van verpakkingen te vinden. Omdat de chemicaliën het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen een boost geven, vreesden wetenschappers lange tijd dat de stof de hormoonhuishouding aantast. Pas recent hebben de onderzoekers aan de universiteit van Californië een verband gelegd tussen BPA en de slechte spermakwaliteit bij de man. 

    Onderzoek
    Hun bevindingen werden gepubliceerd in the journal Fertility and Sterility naar aanleiding van een studie onder 130 Chinese arbeiders die rechtstreeks met BPA in aanraking kwamen. Lage spermatellingen werden gevonden bij werknemers met detecteerbare niveau's van BPA in hun urine. Ook bleek de spermakwaliteit van deze werknemers twee tot vier keer slechter. (lvl)

    06-11-2010 om 19:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    05-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA-test verklapt geslacht baby al op zeven weken

    DNA-test verklapt geslacht baby al op zeven weken


    Artsen ontwikkelden een test waarmee ze het geslacht van een foetus kunnen achterhalen op zeven weken. De ontdekking zorgt voor heel wat ophef, het zou namelijk ouders stimuleren abortus te plegen.

    99 procent
    Deze techniek staat koppels drie maanden vroeger dan normaal toe het geslacht van hun toekomstig kind te ontdekken. Het gaat om een eenvoudige bloedtest bij de toekomstige mama die sporen van DNA van het ongeboren kind zoekt en 343 euro kost. De techniek schaadt het kind niet en zou 99 procent accuraat zijn. Professor Esther Guetta uit Israel ontwikkelde dit en het zou momenteel al beschikbaar zijn in enkele privéklinieken. Momenteel moeten ouders die het geslacht van hun ongeboren kind willen weten, wachten tot een echografie op ongeveer 20 weken.

    Abortus?
    Deze techniek veroorzaakte echter al heel wat ophef, het doet vrezen dat de test toekomstige ouders aanmoedigt abortus te plegen wanneer ze zo vroeg het geslacht weten. Activisten wijzen op problemen in landen als China en India waar ouders meisjes aborteren of dumpen. Professor Guetta roept experts op om richtlijnen te ontwerpen rond het ethische dilemma omtrent deze test. (ep)

    05-11-2010 om 15:35 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorbraak in onderzoek naar vaccin tegen kanker

    Doorbraak in onderzoek naar vaccin tegen kanker


    Een vaccin zou een revolutionaire nieuwe behandeling tegen verschillende soorten kanker kunnen worden. Britse onderzoekers ontdekten namelijk een manier om het immuunsysteem te beschermen tegen een aanval van tumoren.  

    Proteïne
    Britse onderzoekers ontdekten hoe tumorcellen zich beschermen tegen het natuurlijke verdedigingssysteem van het lichaam. Het proteïne FAP (fibroblast activation protein alpha) stopt het immuunsysteem van het lichaam van de kwaadaardige kankercellen te bevechten. Kankercellen doen het lichaam 'denken' dat ze een blessure zijn. Hierdoor gaat het lichaam in plaats van de tumoren te vernietigen deze cellen voeden. Hierdoor kan er geen vaccin of andere behandelingen gemaakt worden die werken met het immuunsysteem van het lichaam. Nu ontdekten vorsers dus dat door FAP uit te schakelen, het lichaam zelf de tumoren aanvalt.

    Zichzelf genezen

    De onderzoekers testten deze theorie door muizen met longkanker op genetisch vlak te veranderen, zodat ze de productie van FAP konden uitschakelen. Nadat dit gebeurd was, bleek dat kankercellen stierven. Door dit proces af te zetten, geloven de vorsers dat het lichaam zichzelf kan genezen in geval deze ziekte.

    Veel kankers
    Professor en immunoloog Douglas Fearon: "Dit is een belangrijke stap die de huidige kankerbehandelingen radicaal kan veranderen. De resultaten werpen nieuw licht op waarom het lichaam kankercellen niet vernietigt zoals het wel met andere ziekten doet. Het proteïne FAP staat in verband met veel kankers, waaronder borst-, darm- en longtumoren. Verder onderzoek moet wel nog uitwijzen of dit ook van toepassing is bij mensen. (ep)

    05-11-2010 om 12:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28.500 euro boete voor voederen dingo's

    28.500 euro boete voor voederen dingo's


    In de Australische deelstaat Queensland heeft een vrouw een enorme boete gekregen omdat ze regelmatig dingo's ging voederen op Fraser Island. De dieren werden gewoon aan mensen, wat leidde tot ernstige aanvallen. Fraser Island is het grootste zandeiland van Australië, en staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.

    Het zandeiland is een uniek natuurfenomeen.

    Het zandeiland is een uniek natuurfenomeen.

    Op het eiland heb je enkele paradijselijke meren.
    Jennifer Louise Parkhurst van het nabijgelegen Rainbow Beach gaf toe dat ze geregeld eten ging geven aan 17 wilde dingo's op het eiland, en pleitte schuldig voor 42 aanklachten. De fotografe kreeg een boete van 40.000 dollar (28.500 euro), en een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden.

    Verbod
    Het is verboden dingo's te voederen of het natuurlijke gedrag van de dieren te beïnvloeden, omdat ze dan niet langer mensenschuw zijn en agressief kunnen worden. Dat is exact wat gebeurde met de dieren die de vrouw eten gaf, zegt Terry Harper, hoofd wildbeheer van Queensland.

    Aanvallen
    De dingo's werden behandeld als huisdieren, en begonnen mensen te zien als een bron van voedsel. "Het bleven echter wilde dieren, en ze deden wat wilde dieren doen wanneer ze op zoek zijn naar voedsel," zegt Harper. Zes dingo's moesten dan ook worden afgemaakt omdat ze mensen hadden aangevallen, en twee dieren waren verantwoordelijk voor heel zware aanvallen op kinderen. (sam)

    04-11-2010 om 14:42 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Gameverslaving leidt tot agressie"

    "Gameverslaving leidt tot agressie"


    Gameverslaving bij jongens veroorzaakt een toename van agressief gedrag. Of de games die zij spelen wel of niet gewelddadig zijn, maakt niet uit. Dat zegt de Nederlandse communicatiewetenschapper Jeroen Lemmens, die volgende week promoveert aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over gameverslaving, meldt de Volkskrant.

    Sociale contacten verwaarloosd

    Lemmens deed onderzoek onder 851 Nederlandse jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het zijn vooral eenzame jongens met een laag zelfbeeld en weinig sociale vaardigheden die gameverslaafd raken, zegt hij. Door te gamen vergeten ze tijdelijk hun negatieve gevoelens, maar verwaarlozen ze ook de sociale contacten die ze nog hebben. Zo raken ze nog eenzamer.

    Volgens Lemmens krijgen gameverslaafden uiteindelijk problemen op school of met hun ouders. Ze moeten afkicken, en dat leidt tot prikkelbaarheid en agressief gedrag. "Dit kan ertoe leiden dat deze jongeren agressief gedrag vertonen in situaties waarin zij niet kunnen spelen, bijvoorbeeld op school of thuis wanneer ouders de speeltijd inperken", stelt Lemmens.

    04-11-2010 om 11:54 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    03-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oermensen hadden veel meer seks dan wij

    Oermensen hadden veel meer seks dan wij

    Ze werden nooit afgebeeld als de meest tedere en zachtaardige mensen, en een team van Britse en Canadese wetenschappers hebben nu ook bewijs gevonden dat oermensen werkelijk de agressieve en competitieve heethoofden waren zoals in de film.

    Gevonden en geanalyseerde fossielen lijken erop te wijzen dat onze voorouders veel hogere niveaus van het mannelijk sekshormoon testosteron hadden dan wij. Dit zou als gevolg hebben dat onze voorouders zich agressiever gedroegen en meer seks hadden. Hoe verder van de homo sapiens sapiens verwijderd, hoe meer kans er was op 'promiscue' of polygaam gedrag.

    Vingerlengte
    De wetenschappers keken hiervoor naar de lengte van gefossiliseerde vingerkootjes. Eerder was al aangetoond dat foetussen die blootgesteld worden aan veel testosteron, vaker agressief gedrag vertonen en meer seks hebben dan andere foetussen.

    Tegelijk beïnvloedt het hormoon de fysieke ontwikkeling. Wie blootgesteld wordt aan veel testosteron, heeft een ringvinger die langer is dan de wijsvinger. De twee vingers zijn ongeveer gelijk van lengte bij een lage blootstelling aan testosteron.

    Door te berekenen wat de verhouding is van de vingers bij vier Neanderthalers en één vroeg-moderne mens, kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat de oermannen (nog) meer vol testosteron zaten dan moderne mannen.

    Monogaam
    Uit de studie bleek ook dat de Australopithecus (de stam waartoe Lucy behoort) al monogaam gedrag zou kunnen vertoond hebben. De voorvader Ardipithecus daarentegen gedroeg zich meer zoals de moderne mensapen. (edp)

    03-11-2010 om 14:28 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adembenemend noorderlicht valt over IJsland

    Adembenemend noorderlicht valt over IJsland


    Amateurfotograaf Kristján Unnar Kristjansson is een specialist in het fotograferen van het spectaculaire noorderlicht. En dat zie je! Geniet mee van dit adembenemdende lichtspel boven IJsland.

    Het noorderlicht of aurora borealis - genoemd naar de Romeinse godin Aurora (dageraad) en het Griekse woord 'boreas' (wind) - is vooral zichtbaar in de poolgebieden en wordt meestal 's nachts waargenomen. Het kleurt de noordelijke horizon groenachtig of met een rode gloed.

    Kristján Unnar Kristjansson maakte de voorbije negen jaar het zo prachtig mogelijk vastleggen van het noorderlicht tot zijn missie. De 31-jarige fotograaf zegt dat hij vaak op zoek gaat naar afgelegen plekken waar er geen lichtpollutie is om het beste shot te verkrijgen. Dat betekent dat hij soms 10 tot 15.000 kilometer moet omrijden voor het perfecte plaatje. Maar dat loont dan ook de moeite.

    "De ervaring valt met geen woorden te beschrijven", zegt hij in de Telegraph. "Ook al heb ik het nu al vaak gezien, ik ben nog altijd helemaal van mijn melk als het verschijnt." Technisch gezien is het ook geen makkelijke karwei en er is, volgens Kristjansson, ook veel geluk mee gemoeid. "Maar geen enkel ander natuurfenomeen kan hieraan tippen. Ik raad iedereen aaan om IJsland, Noorwegen, Groenland of Alaska te bezoeken, alleen al voor het noorderlicht."

    03-11-2010 om 11:08 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wespspin wil enkel seks met maagd

    Wespspin wil enkel seks met maagd

    Een mannelijke wespspin heeft één belangrijke eis bij het kiezen van een partner om te paren: het vrouwtje moet nog maagd zijn. Bij deze spinnensoort is de kans om vader te worden immers veel groter met een maagd als partner.

    De grootte van het lichaam is doorgaans een belangrijke factor bij spinnen, aangezien grote vrouwtjes meer eitjes kunnen produceren. Bij de wespspin ligt de kans op succes echter drie keer hoger als het mannetje paart met een maagdelijk vrouwtje. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Hamburg.

    Genitaliën
    De voorkeur voor maagden heeft bij wespspinnen nog een andere reden. Zo laten mannetjes na de paring één van hun twee genitaliën achter in het lichaam van het vrouwtje. Dat maakt het dus moeilijker om een vrouwtje dat geen maagd meer is te bevruchten.

    Opgegeten
    Maar het leven van de mannelijke wespspin is toch niet zo rooskleurig als het lijkt. Na de paring worden de mannetjes immers doorgaans opgegeten door het grotere en sterkere vrouwtje. En zelfs als de mannetjes ontsnappen kunnen ze nog hooguit één keer paren, omdat ze slechts één van hun twee genitaliën overhouden. Het seksleven van de wespspin is dus van korte duur... (gb)

    02-11-2010 om 14:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    30-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom vrouwen langer leven? Cellen herstellen vlotter

    Waarom vrouwen langer leven? Cellen herstellen vlotter


    Vrouwen leven langer omdat hun cellen zich vlotter herstellen als ze beschadigd zijn. Dat schrijft De Morgen op basis van informatie van Scientific American.
     
    Biologisch voorbestemd
    De vrouw is biologisch voorbestemd om ouder te worden dan de man, stelt Tom Kirkwood, geriater verbonden aan de universiteit van Newcastle. "We hebben onder andere zelf onderzoek gedaan dat aantoont dat soorten die langer leven een beter mechanisme hebben om hun organisme te onderhouden", aldus Kirkwood.
     
    Andere studies tonen dan weer aan dat, althans buiten het lichaam, vrouwelijke cellen inderdaad beter schade kunnen herstellen dan mannelijke.
     
    Gecastreerde honden en katten
    Ook zijn er onderzoeken die bewijzen dat gecastreerde honden en katten langer leven dan hun meer mannelijke soortgenoten. Tests met muizen in Japan, waarbij een muis gecreëerd werd uit genetisch materiaal van twee mamamuizen, hebben aangetoond dat de supervrouwelijke exemplaren gemiddeld nog eens 186 dagen langer leven dan de standaard vrouwtjesmuis.
     
    Evolutie
    Het waarom kan volgens Kirkwood niet anders dan bij de evolutie gezocht worden. Wanneer een man een vrouw bevrucht heeft, zit zijn taak er in wezen op. Of zijn lichaam voor de rest in goede staat is, speelt niet zo'n rol.
     
    Voor zover bekend zijn er wereldwijd 80 mensen ouder dan 110. Nauwelijks vier onder hen zijn mannen, onder wie de Belg Jan Goossenaerts. (belga/lb)

    30-10-2010 om 13:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (6)
    29-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerdodende pil is in volle ontwikkeling

    Kankerdodende pil is in volle ontwikkeling


    Britse wetenschappers beweren dat ze binnen tien jaar een medicijn klaar hebben dat kanker dood. Een ontdekte fout in het DNA van tumoren zorgde voor een medische doorbraak in de strijd tegen deze dodelijke ziekte.

    Achilleshiel
    Experts ontdekten een mutatie in sommige kankercellen, wat betekent dat de ziekte schade aan zijn eigen genetische structuur niet zelf kan herstellen. De wetenschappers geloven dat dit de zogenaamde achilleshiel van de ziekte is die gebruikt kan worden om een medicijn, in de vorm van pillen of injecties, te ontwikkelen dat het DNA van de ziekte aanvalt. Volgens experts is dit een belangrijke doorbraak en zou dit het einde betekenen van de huidige slopende chemotherapie.

    Minder bijwerkingen
    Als dit medicijn in een lage concentratie toegediend wordt, zijn gezonde cellen sterk genoeg om de behandeling te overleven. Maar tegelijkertijd worden de kankercellen die zichzelf niet kunnen herstellen vernietigd. Dit betekent dat dit veel krachtiger dan de huidige behandelingen is, maar minder neveneffecten heeft omdat het de normale cellen niet treft. Deze doorbraak kan het leven redden van duizenden patiënten.

    Binnen tien jaar
    Professor Mufti: "Door het DNA van de ziekte te bestuderen komen we dichter bij het vinden van een algemeen middel tegen tumoren en behandelen we die ziekte niet langer naargelang de plaats in het lichaam;  Ik ben er zeker van dat we binnen tien jaar er in zullen slagen de juiste behandeling te identificeren voor elke individuele patiënt."

    Middeleeuwse behandelingen
    Hoofdonderzoeker Alan Ashworth: "Sommige tumorcellen kunnen hun eigen DNA niet naar behoren herstellen. Ze geven hier niet om, ze willen enkel zo snel groeien. Dus ontwikkelden we een manier om dit uit te buiten om patiënten van kanker te genezen. Het medicijn heeft geen bijwerkingen. De huidige behandelingen tegen de ziekte zijn eigenlijk middeleeuws, we snijden de tumor eruit, proberen deze te verbranden met stralingen of te vergiftigen met chemotherapie. Dit laatste werkt echter alleen bij cellen die snel groeien." (ep)

    29-10-2010 om 14:11 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zesduidend vogels overleefden olieramp Golf van Mexico niet

    Zesduidend vogels overleefden olieramp Golf van Mexico niet

    zesduidend vogels overleefden olieramp golf van mexico niet

    De olieramp in de Golf van Mexico heeft van zesduizend vogels en zeshonderd zeeschildpadden het leven geëist. Dat berekende de Amerikaanse regering.

    Daarnaast zouden wel tweeduizend met olie besmeurde vogels van de kusten zijn geplukt en verzorgd. 1.250 diertjes verwierven hun vrijheid alweer terug.

    Uit bijna driehonderd geredde schildpaddennesten kropen meer dan 14.000 jongen.

    Het olielek was naar verluidt ook fataal voor honderd zeezoogdieren, waaronder ook dolfijnen. Slechts negen zoogdieren konden levend worden gered.

    Door de explosie van het olieplatform Deepwater Horizon eind april stroomde er 780 miljoen liter olie de zee in. Sinds juli is het lek gedicht.

    29-10-2010 om 10:46 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geallieerden vreesden nazi-guerilla vanuit geheime basis

    Geallieerden vreesden nazi-guerilla vanuit geheime basis

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog vreesden de geallieerde strijdkrachten dat de nazi's zich na hun nederlaag zouden terugtrekken in een geheime basis onder de Alpen in Oostenrijk. Van daaruit zouden ze dan een guerrillaoorlog voeren. Dat blijkt uit vandaag openbaar gemaakte Britse archieven.

    Vanaf het ogenblik dat de geallieerden de Rijn waren overgestoken, was de voornaamste bekommernis van de vijand het voorbereiden van een schuilplaats onder de Alpen, nabij het Oostenrijkse Salzburg, zo staat in een rapport van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken, gedateerd op 27 april 1945.
     
    Sabotagecampagne
    Volgens het ministerie was het plan om er 60.000 militairen te kunnen onderbrengen. Er zouden voldoende voorraden zijn om het twee jaar vol te houden. Hitler en de elite van nazi-Duitsland zouden er onderdak vinden en er een propaganda- en sabotagecampagne voeren met de hulp van sympathisanten in heel Europa. De superieure luchtmacht van de geallieerden zou in die regio amper een rol kunnen spelen, luidt het nog.
     
    Omvangrijke konvooien
    De Zwitserse inlichtingendiensten en het Franse verzet maakten in maart 1945 gewag van omvangrijke konvooien in de Alpen, met onder meer transporten van 1.500 ton tarwe en 1.800 ton gedroogde groenten of groenten in blik. (belga/odbs)

    29-10-2010 om 10:08 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miljarden planeten van omvang aarde in Melkweg

    Miljarden planeten van omvang aarde in Melkweg

    Bijna één op de vier sterren gelijkaardig aan onze zon kan planeten herbergen van dezelfde omvang als de aarde. In onze Melkweg zouden er dus miljarden dergelijke planeten zijn, waarvan sommigen mogelijk bewoonbaar, zegthet Amerikaanse ruimteagentschap Nasa.

    "De verzamelde gegevens vertellen ons dat ons sterrenstelsel van zowat 200 miljard sterren, minstens 46 miljard planeten van dezelfde omvang als de aarde telt, en dat is zonder de planeten te tellen die op grotere afstand rond hun ster draaien in de bewoonbare zone waar het niet te koud of te warm is en waar er water in vloeibare vorm kan zijn", schrijft de Nasa in een gisteren gepubliceerde studie.
     
    De astronomen onderzochten met twee krachtige telescopen op Hawaï gedurende vijf jaar 166 sterren in een straal van tachtig lichtjaren rond de aarde. (belga/tw)

    29-10-2010 om 08:56 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe supercomputer is 1,4 keer sneller dan voorganger

    Nieuwe supercomputer is 1,4 keer sneller dan voorganger


    Een Chinees wetenschappelijk onderzoekscentrum heeft de snelste computer ter wereld gebouwd, meldt de New York Times. De Tianhe-1A is 1,4 keer krachtiger dan de vorige recordhouder, de supercomputer in het Amerikaanse nationale laboratorium in de staat Tennessee. Dat zegt Jack Dongarra van de Universiteit van Tennessee, die bijhoudt welke computers het snelst zijn.

    Supercomputers dienen niet enkel de wetenschappelijke wedijver met mathematische berekeningen. Zo gebruikt de Amerikaanse chipsfabrikant een supercomputer om zijn Pringleschips onbeschadigd in de ronde verpakking te krijgen. (anp/sam)

    29-10-2010 om 08:53 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    26-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Alcolaser' vindt alcoholgeur bij rijdende chauffeurs

    'Alcolaser' vindt alcoholgeur bij rijdende chauffeurs


    In Moskou is een nieuw snufje tegen dronken bestuurders voorgesteld op de internationale beurs Interpolitex over uitrusting voor de politie. De Alcolaser beschikt over een laser om vanop afstand alcoholdampen te detecteren bij rijdende bestuurders, zegt co-ontwerper Sergej Laptev.


    De Alcolaser werkt al bij bestuurders die nog maar een glaasje vodka op hebben, en is efficiënt tot een snelheid van 120 km per uur. De laserstraal houdt geen gevaar in voor de ogen van de bestuurder en het menselijk lichaam.
     
    Het apparaat staat nog wel niet op punt, en tests zullen nog een jaar duren. De Russische wegenpolitie zou vanaf 2012 over het toestel kunnen beschikken. De Alcolaser is ontwikkeld door de groep Laser Systems uit Sint-Petersburg en een gespecialiseerd instituut van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.
     
    Sinds 6 augustus 2010 mogen Russische autobestuurders geen druppel alcohol hebben gedronken. Dit verbod kwam er op vraag van president Dmitri Medvedev. (afp/sam)

    26-10-2010 om 19:53 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (4)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!