dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    11-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: hamburger met blauwe kaassaus enzovoort

     

     

     

     

    Ik heb ogen en handen te kort, want vandaag bereid ik iets uit drie kookboeken.

     Hamburgers met blue cheese saus en geserveerd met een Caesar salade.

    Er doen veel verhalen de ronde over de oorsprong van deze salade.

    Hoogstwaarschijnlijk kan hij worden toegeschreven aan een Italiaan,

    Caesar Cardini, die in de jaren 1920 een resto had in Mexico.

    De Caesar salade is ook eenvoudig te maken door de simpele kok zoals ik.

    Wel belangrijk is de keuze van de sla. Origineel doe je het met Romeinse sla,

    wat ik ook gebruik, maar persoonlijk vind ik

    hem nogal hard voor dit gerecht.

    Tip: Romeinse sla bewaart een paar weken in de koelkast, maar zorg ervoor dat hij lucht krijgt.

    Ik zou de voorkeur geven aan een gewone krop groene sla.

     

     

    ingrediënten voor 2 porties

    bereiding

    1 sneetje brood van 1 dag oud

    snijd de ansjovisfilets in stukjes

    lookolie

    meng zeer goed alle ingrediënten voor de dressing

    zout en peper

    snijd de korsten van het brood en maak reepjes van 2;5 op 1 cm

    Parmezaanse kaas in een blokje

    verhit de lookolie in een pan

    1 krop sla

    bak hierin de reepjes brood goudbruin

     

    bestrooi ze met zout en peper

    dressing:

    laat eventueel uitlekken op keukenpapier

    1 verse eidooier

    schaaf de Parmezaanse kaas met een aardappelschiller

    20g ansjovisfilets uit blik

    was en droog de sla en giet de dressing er over

    ½ tl Dijon mosterd

    strooi de Parmezaanse kaas en de lookcroutons er over

    olijfolie

    breng op smaak

    wijnazijn

     

     

    TIP: het traditionele recept is met Romeinse sla (Caesar weet je wel), maar die is eigenlijk nogal hard voor dit gerecht

     

     

     

    dit gerecht past bij hamburgers of steaks met blauwe kaas saus

     

     

    Dit ziet er dan zo uit:

     

     

     

    Prepareer de hamburgers (1 à 2 per persoon, naargelang de appetijt).

    Maak ze af op smaak met Worcestersaus, kappers, pezo, … naar believen.

    Bak de hamburgers in een middelwarme pan en maak de saus met blauwe kaas:

     

    ingrediënten voor 2 porties

    bereiding

    Saus: 125g blue cheese

    Saus: wrijf look en cognac tot pasta

    1 teen look, geplet en 15’ in 2 el  cognac geweekt

    Meng kaas en olie erdoor

    4el olijfolie

    Smeer hamburgers in met kaasmengsel

     

    Eventueel smelten onder de grill

     

     

    Lekker met gebakken aardappelen met kleine spekjes, en zo kan het op tafel:

     

     

     

    Yammi yammi.

     

     

    bereid naar: Spectaculaire salades p.50 en Time Life Sauzen p.86

    11-03-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    06-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Malaga naar Gran Canaria (deel 2).

     

     

    Na een week zijn we verhuisd van het oostelijke Bahia Feliz naar

    het uiterste westelijke tipje van Maspalomas, de toeristische trekpleister

    nummer 2, na Playa del ingles .

    We hebben nog een week tegoed in hotel Meloneras Playa, een eind voorbij

    de duinen van Maspalomas en de naaktstranden.

    Terloops gezegd: een aantal jaren geleden hebben we ons puur natuurlijk

    onder de naaktlopers gemengd.

    We wilden ook eens proberen, zoals het hier de gewoonte is,

    in de duinen te  liggen in een van de bekende stenen cirkels.

    Voor wie het niet kent: men heeft de losse stenen die hier verspreid liggen

    bijeen gelegd, zodat ze cirkels vormen van een drie meter doorsnee.

    De stenen worden dan opeengestapeld, en vormen muurtjes van ongeveer

    een halve meter hoogte. De bedoeling, naast het opruimen van de stenen is

    om de bloteriken te beschermen tegen de wind.

    Er liggen zo’n honderden van die ‘magische’ cirkels.

    Na een kwartier hebben we het toch opgegeven, omdat zelfs een lichte wind

    het fijne zand in elke lichaamsopening doet binnendringen.

     

     

     

    We gaan hier en nu voluit voor de relax, en ik neem zelfs de tijd

    om twee boeken te lezen.

     

     

     

    Er is in verhouding niet te veel volk in het hotel. Aan het ontbijt is het Keyserlei,

    maar in de tuinen, terrassen en zwembaden is het heel rustig.

    De cactussen blijven er ook heel rustig bij. Niets kan hun groei stoppen.

    Ik probeer hier een scheefgegroeide cactus weer recht te zetten,

    en als dank zorgt hij voor een aantal naalden in mijn hand.

    Ligt er een dokter aan het zwembad? 


     

     

    Aan de zijkant van het hotel ligt de oceaan, enkel gescheiden door een vijftal

    uit de kluiten gewassen restaurants.

    Achter het hotel is het definitief gedaan met toeristen,

    en een volgroeid golfterrein neemt de plaats in.

    Verderop zijn er honderden hectaren (nog) onontgonnen woestijnterrein,

    destijds gekocht door Julio Iglesias voor een peseta per vierkante meter.

    Als je goed kijkt zie je helemaal boven (tussen de twee palmbomen)

    op een heuvel een kleine witte cirkel.

    Het is een belangrijk relaisstation met een aantal reusachtige schotelantennes

    van de Nasa voor het volgen van satellieten.

    Gran Canaria heeft hiervoor de geknipte ligging, want verderop is er

    niets dan water in alle richtingen.  


     

     

    Greta voelt zich in een zwembad altijd in haar sas.

    Het is nu einde december, en het moet gezegd dat het zwemwater kouder is

    dan andere jaren (dixit Greta, want ikzelf heb geen lede- of andere maten

    te water gelaten). Ook hier is de winter dus toch voelbaar.

    Gelukkig is Greta van geen klein zwembadje vervaard en mits slechts

    enkele voorafgaande gilletjes van de kou daalt ze het lauwe sop in.

     

     

     

    Flinke meid. Ze geeft alle macho’s die aan de kant blijven het nakijken.

    Daar reken ik mezelf ook bij. In het zwembad drijft een maximale kerstbal,

    maar daar heeft Greta geen ogen naar.

     

     

     

    Er is heel wat weg af te leggen in dit zwembad.

    Je kunt er (bijna) in verloren lopen, sorry zwemmen.

    Hier heb je een zwemstraat van het ene zwembad naar het andere.

    Onderweg zijn gelukkig ook voor de voetgangers enkele nuttige voorzieningen,

    zoals hier een bar aan de rechterkant, ter hoogte van het bruggetje.

     

     

     

    Aan de andere kant van het zwembad watervalt het vocht naar beneden.

    Goed en strelend achtergrondgeluid om een tukje uit te voeren op een ligbed. 

     


     

     

    Genoeg water gezien nu. Tijd voor andere vloeistoffen.

    We vleien ons neer op een terras in het lekkere zonnetje.

    Terwijl Greta een kiekje neemt, geef ik al vaagweg aan hoeveel pinten

    ik ga drinken tijdens de uren die komen. Ik stik van de dorst van al dat gedoe.

     

     

     

    ’s Avonds zijn er shows in het hotel, met een dagelijks wisselend programma.

    Wat we goed kunnen smaken, naast de consumpties, is een optreden

    door een wild kijkend Afrikaans kwartet van acrobatische strekking.


     

    Je kent wel de limbo natuurlijk.

    Deze donkere knapen uit Oost Afrika kennen er duidelijk alle knepen van.

    In het begin, als de lat op een meter hoogte hangt is het vrij gemakkelijk,

    en dan mag het publiek even meespelen.

    Als de (intussen brandende) lat op 50 cm hoogte wordt gelegd,

    zijn de publiekelijke amateurs al lang terug naar hun gevaarloze zetels.

    Als ik dit zou proberen, dan zouden ze mijn knoken horen kraken tot op het strand.

    Ik onthoud me dus volledig.

     

     

     

    De strafste stoot komt pas als de lat vervangen wordt door twee lege wijnflessen.

    De Afrikaan gaat er fluitend onderdoor. Toch wel straf.

    Om dat te kunnen denk ik dat hij eerst die twee flessen wijn heeft uitgedronken.

    Als ik plat op mijn rug ga liggen, dan kom ik zo al boven die wijnflessen uit.

     

     

     

    Als je denkt dat stoelen enkel dienen om op te zitten, dan ben je

    te begrensd in je gedachten.

    Een van de vele andere mogelijkheden wordt hier gedemonstreerd,

    namelijk het zetten van vuile voetzolen op de zoldering.

    Vanaf nu ga ik een stoel heel anders bekijken en bezitten.

     

     

     

    Tot zover het dagelijkse leven in en om het hotel. Voor het verdere verloop

    verwijs ik naar de derde en laatste aflevering.

    Come and see next week.

     

     

     

    06-03-2009, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    03-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: artisjokken en spinazie uit de oven

     

     

    Klik eens op deze link van Greta:

    http://fotoalbum.seniorennet.be/gaviota-album

     

     

     

     

    De overstap van Rusland naar Griekenland is niemendal (op culinair gebied).

    Griekenland heeft een keuken waar vlees een onbelangrijke rol speelt.

    Er lopen weinig koeien rond, de échte vleesmachienen,

    maar des te meer schapen en geiten.

    Gezien de Grieken de laatste paar honderd jaar nogal aan de arme kant

    stonden, zijn het vooral de groenteschotels die populair zijn/waren,

    en natuurlijk de (zee)visgerechten.

    Een Griek moet niet te ver gaan voordat hij de zee in zijn oogbollen ziet.

     

    Vandaag en vandaar dus een groenteschotel, met de Griekse naam

    “Anginares me spanaki”.

    Artisjokken me spinazie dus.

    Het recept uit het kookboek zet een mens aan tot pure handenarbeid:

    “Was de artisjokken en verwijder lelijk buitenblad, verwijder

    het hooi binnenin enz.…”. Zijde gijle zot?

    In de supermarkt ligt het panklaar bij de diepvriesproducten.

    Idem scenario voor de spinazie.

    In het oorspronkelijke recept gebruikt men blokjes (Griekse) Gravierakaas,

    als laagje tussen artisjok en spinazie.

    Bij nadere opzoeking lees ik over Graviera:

    pikante, tamelijk vast of geheel vaste kaas van schapen- of koemelk.

    In Spanje is dat dus de Manchego.

    Indien deze kazen moeilijk te vinden zijn in België,

    dan is Gruyère de perfecte keuze.

     

    Het recept:

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g artisjokken uit de diepvries

    ontdooi en snijd de artisjokken doormidden indien nodig

    400g spinazie uit de diepvries

    vet een lage ovenschaal in

    boter

    verhit 20g boter in een koekenpan

    100g gekookte ham (blokjes)

    bak hierin de artisjokken even aan, schik ze in de schaal

    100g Manchegokaas (koe en schaap)

    snijd de kaas in kleine blokjes

    1 el bloem

    strooi de helft hiervan over de artisjokken

    15 cl melk

    verdeel hierover de ontdooide spinazie

    pezo

    bestrooi deze met de resterende kaas en ham

    1 ei

    verwarm de oven voor op 225°

    50g harde geitenkaas (of Parmezaans)

    maak een bechamelsaus:

     

    laat 30g boter smelten in een sauspan

     

    roer de bloem er door

     

    giet er al roerend de melk bij, kook de saus

     

    boven een laag vuur tot ze bindt

     

    haal de pan van het vuur

     

    maak de saus op smaak af met pezo

     

    roer het ei los en roer het snel door de saus

     

    giet de saus over de groenteschotel

     

    bestrooi het geheel met geraspte kaas

     

    plaats de schotel 20’ midden de oven

     

     

     

    lekker met gekookte piepers

     

    niet-vegetariërs kunnen er wit vlees bijdoen

     

      

    Vooraleer de schotel in de oven te schuiven, strooien de Griekse koks

    er Kefalotirikaas over. Dit is een Griekse geitenkaas.

    Te vervangen door gewone (harde) geitenkaas, of Parmezaanse strooikaas

    (maar dan is het niet meer Grieks).

    Ik ben nogal een vleeseter, dan doe ik er maar wat chipolata’s bij.

     

     

     

    Het recept wordt ook aangemaakt met een bechamelsaus,

    als dakje  voor de groenten. Die heb ik wel zelf met de hand gemaakt.

    Het is trouwens de allereerste keer dat ik een bechamel verwerk.

    Een beginnende kok moet dat toch ééns gedaan hebben vind ik.

    Een paar aardappeltjes koken in de microwave is ook zo achter de rug.

    En het spul mag op de tafel.

     

     

    Er hangt blijkbaar een dikke vette mist in de keuken en de woonkamer.

    Er mankeert dus niets aan je ogen!

    Sorry daarvoor en smakelijk.

     

    Naar ”Artisjokken en Spinazie uit de oven” uit Koken in de Wereld, “Griekenland“, pag.98.

     

     

    03-03-2009, 16:34 geschreven door grob  

    Reageer (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    martincarels
    blog.seniorennet.be/martinc

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!