een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
18-04-2009
Je eigen geluk en gezondheid : een leerproces
Gelukkiger
zijn/worden kan je leren en wat doet dit voor je gezondheid en je wellness?
!
Roken en overgewicht zijn bvb. voorkomende oorzaken van
ziekte in onze maatschappij.Toch zijn fysische factoren maar gedeeltelijk
verantwoordelijk voor je welbevinden en je gezondheid. Werken aan je persoonlijkheid en hoe je naar het leven kijkt zijn
minstenseven belangrijk voor je
welzijn dan bvb. gezond eten en voldoende bewegen.Een hele wetenschap is opgebouwd rond positief en negatief
denken en zijn invloed op je (mentale) welbevinden. Recente bevindingen
bevestigen dat een pessimistische kijk
op hetleven je angsten verhoogt
en meteen het risico op depressie en
andere mentale aandoeningen; maar tevens de aanleiding kan zijn tot een aantal fysische aandoeningen gaande van
een gewone verkoudheid tot hartziektes
en immuniteitsproblemen.Terwijl optimisme
staat voor een gelukkiger en langer leven.
Hoe kun je meester worden over je eigen geluk en gezondheid?
Of ben je voorbestemd tot ziekte en aftakeling? In hoeverre
is het mogelijk om de principes van een
positieve kijk en optimisme aan te leren op dezelfde manier je een nieuwe
hobby je eigen maakt? Volgens de experts kan het. Maar het gebeurt alleen door voldoende inspanning en volharding.
Geen optimisme maar wel optimalisme
De meeste mensen zien optimisme als: altijd gelukkig,
oneindig hoopvol, een glas dat altijd halfvol is. Denken dat alles groots en
wonderbaarlijk is enz Dit is wat de (positieve) psychologen juist afraden.
Gezond optimisme betekent volgens hen constant in contact zijn/blijven met de realiteit. Zij die geloven dat alles
altijd goed komt tegenover zij die hetbeste maken van/halen uit de
gebeurtenissen van het leven. Drie (mentale) oefeningen om optimalisme
eigen te maken:
1. jezelf
toelaten om menselijk te
blijven/zijn. Is een opdracht tijdens je beroepsbezigheden slechter
uitgevallen dan verwacht, kan je je jezelf eraan herinneren dat je niet altijd
kan scoren en dat een minder resultaat een kans inhoudt om in de toekomst beter
te doen.
2. vervolgens
opbouwen en herbouwen. Het
onder ogen zien van de (mindere) gebeurtenissen om hieruit de lessen te trekken voor de toekomst: wat wel werkt enwat niet!
3. daar
is nog perspectief. Erkennen en leren inzien dat in je totale
levensplan één tegenvallende gebeurtenis weinig betekenis heeft.
Een aantal studies geven aan dat personen die in staat zijn
zich te focussen op de positieveuitkomst van een negatieve gebeurtenis,
zichzelf beschermen tegen de fysische
tol van stressen angsten die
verbonden zijn aan deze negatieve voorvallen. Leren dat negatieve situaties in
je leven toch voorbijgaan, en deze dus
tolereren en accepteren is meteen een achterpoortje naar een positieve overleving.
Accepteer pijn en verdriet
Optimistisch zijn betekent niet dat je pijnlijke gevoelens
en verdriet uit je leven bant. Een therapeut die depressieve mensen begeleidde
en trachtte te helpen was aanvankelijk tevreden wanneer hij erin slaagde om
deze personen te bevrijden van hun angsten, verdriet en boosheid. Ik dacht wéér
een gelukkige persoon .Achteraf bleek dit een grove misrekening: het resultaat
was geen gelukkiger mens maar wel een grote leegte die achterbleef bij die persoon.
In plaats van je te focussen op het verwijderen van het negatieve(angst,
verdriet, agressie) is het beter om
mensen aan te leren hoe ze hun (positieve) krachten naar bovenkunnen halen om deze nog te versterken.
Bij het verlies van een dierbare bvb. is het normaal en gezond om te rouwen. Je
voelt je verdrietig en soms depressief. Maar dit rouwproces blijft beperkt in
tijd zodra je erin slaagt om dit sterven
te accepteren en zo jedagelijkse
levensrealiteit terug op te nemen.
Als je niet onmiddellijk slaagt in je opzet
Kan je toch nog het
geluk van je vrienden proberen te vangen. Iedereen behoort tot een sociaal
netwerk, en hoe we ons gedragen wordt voor een groot deel bepaald door onze omgeving:
vrienden en familie. Men stelt vast dat
personen die omringd zijn door mensen diede vaardigheid bezitten om gelukkig te zijn zelf ook meer kans maken op
geluk. Zij worden als het ware aangestoken door het geluk van die
anderen. Dus kies zoveel mogelijk voor optimistische vrienden en kennissen.
Optimisme kan aangeleerd worden.
Besef wel dat het veel
inspanning en volharding vraagt om je pessimisme
om te zetten naar optimisme. Het is een
actief leer- proces en moet met volle bewustzijn worden aangepakt. Maar het
loont de moeite en het zal je gezondheid verbeteren en je zelfs een langer
leven waarborgen.
Overgewicht
bestrijden: niet met een dieet, maar hoe
dan wel ?
Ben je bezorgd om je zwaarlijvigheid en heb je al enkele
malen een dieet gevolgd maar helaas zonder succes. Niet getreurd al die energie
die je nodig hebt/had om een dieet te volgen kan je beter op een andere manier
aanwenden.
Willen vermageren door het volgen van een dieet staat min of
meer gelijk met jezelf uithongeren en heeft weinig aangename kanten. Zelfs
als je aanvankelijk succes hebt en je kilos er zo afvliegen, blijk je dit op
lange termijn meestal niet vol te houden en komen de kilos er achteraf sneller
terug aan. En je maakt kans om nog zwaarder te worden dan voorheen.( het
alomgekende jojo- effect ).
Gezonde en gevarieerde voeding is dé sleutel tot succes bij
gewichtsbeheersing en vermindering
Zwaarlijvigheid is een gevolg van overvoeding. Door gezond
te leren eten ga je automatisch een gewichtscontrole inbouwen. Dit betekent een gevarieerd dieet van: volle granen,
groenten en fruit, noten, vis, plantaardige oliën, magere zuivel, gevogelte
(en in beperkte mate ander mager vlees). Vermijd geraffineerde voeding (witte rijst,
wit brood, witte suiker), vet vlees. Volle
granen, groenten en fruit voorzien in de nodige vezels (oplosbare en
onoplosbare) en zorgen op lange termijn
voor een normale eetlust en een trage vertering. Daardoor zal je
hongergevoel minder snel optreden. Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel
worden zo vermeden: de alomgekende flauwte die optreedt bij een plotse daling
van het bloedsuikergehalte en de plotse behoefte aan suikers en eten die daar
het gevolg van is.
Beperk het eten van kant en klaar- gerechten en charcuterie, bereide
vleeswaren, bouillonblokjes omwille van:
De
verborgen vetten en suikers én het teveel aan toegevoegd zout:zorgen
bijna altijd op lange termijn voor een gewichtstoename. Deze verborgen vetten(transvetten,
verzadigde vetten) en suikers zijn tevens ongezond.
De toegevoegde smaakversterkers (glutamaten
en aanverwanten): zorgen ervoor dat je eten meer smaak krijgt, waardoor
je geneigd bent om meer te eten dan je normale hongergevoel je aangeeft. Je
overeet jezelf. En er is meer: smaakversterkers en vooral MSG (monosodiumglutamaat,
E621), E620, E625 stimuleren de alvleesklier tot het produceren van insuline
zonder dat daartoe een aanleiding is. Het gevolg is een verlaagde bloedsuikerspiegel waardoor je honger krijgt en tot eten
wordt aangezet. Bovendien wordt de glucose in het bloed door de insuline
omgezet in, en opgeslagen als
lichaamsvet. Indirect zorgt MSG en Co ervoor dat je in gewicht toeneemt.
Dit effect treedt al op bij een lage doses smaakversterker.
Neem regelmatig voldoende beweging:
gemiddeld 20 à 30 minuten per dag intense beweging: wandelen,
joggen, fitness: je kiest voor jezelf de best haalbare en makkelijkst vol te
houden manier.
Drink dagelijks 2 à 2,5 liter water:
zeer belangrijk voor de
afvoer van afvalstoffen en het onderdrukken van je soms opduikend hongergevoel.