een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
31-01-2013
Mythes over suiker en fructose
Mythes
over suiker en fructose
Dr. Robert Lustig (professor en endocrinoloog aan het UCSF
Benioff kinderhospitaal in de USA) is overtuigd van de toxiciteitvan hoge dosissen
fructose (een vorm van suiker).
De meeste mensen zijn overtuigd van het tegendeel want
fructose of fruitsuiker is een natuurproduct, een bestanddeel van bijna alle
fruitsoorten.
5 mythes over suiker en fructose
1. Koolhydraten
zijn koolhydraten. Zij bevatten allemaal dezelfde calorieën Dit is gedeeltelijk waar want er zijn 3 verschillende
moleculen fructose, galactose en glucose die samen zorgen voor een variatie
aan koolhydraten. Alle drie hebben ze een zelfde calorische dichtheid (4,1
kcal/gm). Daarom dat sommigen verkeerdelijk concluderen dat een calorie een
calorie is.
·
Glucose vind je terug in zetmeel. De
cellen in alle organismen op onze planeet maken, door de verbranding van glucose, de nodige levensenergie ·
Galactose zit uitsluitend in melksuiker (lactose) en wordt in de lever omgezet
tot glucose. ·
Fructose de molecule die zorgt voor de
zoetheid van suiker wordt eveneens omgezet in de lever, maar overdaad wordt geconverteerd naar
levervet. Chronische overdaad van fructose (en alcohol) veroorzaakt de
ziekte genaamd : een vette lever. Deze ziekte stuurt mee het pathologisch
proces van insuline-resistentie die
aan de basis ligt van chronische beschavingsziekten zoals obesitas, suikerziekte en
hartaandoeningen.
2. Fructose
wordt in je lichaam omgezet tot glucose Dit is
alleen mogelijk als je energie volledig is uitgeput , bvb bij
een beroepsatleet. Fructose wordt omgezet naar glycogeen (lever zetmeel) als
voorraadschuur voor energie. Deze energie of glucose wordt opgevist uit je
lever op het ogenblik je die in de toekomst nodig hebt, wanneer je bvb als
atleet traint of deelneemt aan een wedstrijd, of als je uitgehongerd bent.
Maar de meeste mensen zijn niet uitgeput of
beroepsatleet en slagen er niet in om fructose om te zetten in glucose. De fructose wordt bij hen omgezet tot
levervet en geeft aanleiding tot insuline-resistentie. Dit is een van de reden om bij een overconsumptie van
suiker en fructose te sporten en veel (en extreem) te bewegen.
3. Iedereen
kan zonder moeite zijn suikercomsumptie onder controle houden en limiteren In werkelijkheid is suiker licht verslavend. In onderzoeken bij dieren veroorzaakt
fructose de vier kenmerken van een verslaving : op zichzelf
terugtrekken, hunkering naar het middel, overdaad (aan suiker/fructose),
sensibilisering voor andere verslavendemiddelen.
Fructose stimuleert het beloningscentrum in je
hersenen. Door regelmatige herhaling van fructose zal dit beloningscentrum minder en minder reageren. Om het
zelfde effect te hebben moet je steeds meer fructose consumeren. Het is een
gelijkaardig effect als bij alcohol met de alomgekende vicieuze cirkel waarin
je belandt.
4. Glucosestroop
(HFCS -high fructose corn syrup) is erger dan gewone (tafel)suiker Vergelijkende onderzoeken tussen HFCS en tafelsuiker
(sucrose) tonen gelijkaardig negatieve resultaten aan op de stofwisseling. HFCS bevat 55% fructose, sucrose oftafelsuiker 50%. Bepaalde studies
suggereren zelfs dat in sommige industrieel bereide gezoete etenswaren het
gehalte aan fructose oploopt tot 65%.
5. Fructose
vind je volop in de natuur , het is een bestanddeel van fruit, dus het kan niet
giftig zijn. Het is niet omdat een chemische stof in de natuur
voor komt in kleine hoeveelheden , ze niet schadelijk en gevaarlijk kan zijn in
grote hoeveelheden. Dit geldt zeker voor fructose : een beetje is veilig, veel
is schadelijk. Fructose in fruit zit ingebed in vezels. Hierdoor is de
absorptie van fructose bij het eten van fruit beperkt.
Geraffineerde suiker echter bezit geen vezels en alle
geconsumeerde suiker wordt onmiddellijk geabsorbeerd. En het zijn de
(gesuikerde) frisdranken (soft drinks) die het snelste je lever overladen. Toch
draagt de suiker uit frisdranken slechts voor één derde bij aan de totale
consumptie van suiker. We weten allemaal dat de suikerconsumptie de laatste 20
jaar is geëxplodeerd : van 4theelepels (toegevoegde) suiker per dag in
1990 naar 22 tl in 2010.
De American Heart Association geeft het advies om
je (toegevoegde) suikerverbruik met twee derde te verminderen. Dit betekent van 22 theelepels per dag naar
6 voor vrouwen en 9 voor mannen. In plaats van dagelijks toegevoegde suiker
te eten zou je om gezond te blijven dit beter beperken tot speciale gelegenheden.