‘Mindful ‘ eten, een gezonde gewoonte
Hoe bewust ga je om met je dagelijks eten en het voedsel dat je gebruikt ? Eten doen de meesten op ‘automatische piloot’. De tijd die ze hieraan besteden is beperkt. De regelmaat is dikwijls zoek. Het ontbijt wordt overgeslagen. Geen tijd gedurende de dag, alleen een snelle hap en ’s avonds te veel en te zwaar eten. Het zijn ongezonde ‘eetgewoontes’ die op termijn een aanslag betekenen op je lichaam en je gezondheid. Kies je integendeel voor een gezonder eetpatroon dan is ‘mindful’ eten een mogelijke keuze.
Respecteer het voedsel dat je eet
Zie alle voedsel als een geschenk van je omgeving, de kosmos . Het is een dagelijkse bijdrage om jezelf als persoon en individu in leven te houden en de nodige energie te verschaffen die nodig is om je op deze wereld in stand te houden en ‘gelukkig’ te voelen.
Gebruik al je zintuigen
Eten doe je zowel met smaak als met je reukzin en zelfs je tastzin. Dit laatste hebben we als westerling niet zo goed begrepen. In bepaalde culturen eet men met de vingers om het voedsel niet alleen te ruiken, te smaken maar ook te voelen en aan te raken. Dit getuigt tegelijkertijd van meer respect en een beter contact met het voedsel dat je eet en ‘tot je neemt’, het wordt zo een deel van jezelf.
Houd bewust de grootte van de porties in ’t oog die je wil eten
Er wordt te veel en te rijk gegeten. Bewijs hiervan zijn de vele mensen met overgewicht. Belangrijk is om ‘bewust’ te zijn van de hoeveelheid voedsel dat je eet. Een aantal onderzoekers stellen voor om je maaltijd te beëindigen als je nog niet volledig voldaan bent. Een hulpmiddel hierbij is een klein bord gebruiken waardoor je relatief kleine porties gegeten hebt als je bord leeg is.
Kauw je voedsel
Door je eten goed te kauwen komen er geen grote stukken voedsel in je slokdarm en maag terecht. Dit bevordert de vertering. Je eten kauwen betekent dat je je voedsel verkleint en maalt en vermengt met speeksel. Hierdoor begint de vertering al in je mond. Je contact met het voedsel is zo optimaal. Je proeft en smaakt beter. Daarom is drinken bij je eten niet aan te raden. Bij eten en drinken ‘tegelijkertijd’ is het niet nodig dat je speekselklieren blijven werken. Op lange termijn leg je deze klieren lam en verliezen ze een deel van hun functie.
Eet voldoende traag
Je voedsel goed en voldoende lang kauwen resulteert in een betere vertering. Je tijd nemen om te eten .
Sla geen maaltijden over
Zonder ontbijt je dag beginnen is een slechte gewoonte. Minstens 3 maaltijden per dag is een minimum, tussendoor nog 2 lichte tussendoortjes is nog beter.
Eet een op planten gebaseerd dieet.
De Harvard School of Public Health heeft haar eigen gezonde bord samengesteld dat weergeeft hoe je best je dieet uitbouwt . 50% van je bord bestaat uit groenten (en fruit), 25% zijn complexe koolhydraten (volle granen, zaden) , de overige 25% best volwaardige eiwitten (bonen, erwten, noten, sojaproducten, vis, gevogelte…). Dit alles aanvullen met volwaardige oliën (liefst ongeraffineerd).
|