Vetten toch een noodzaak in een gezonde voeding
Vetten hebben een slechte
reputatie. In de reclame worden de magere producten aangeprezen. Het lijkt
wel of vetten alleen maar nadelen hebben en bijdragen tot een ongezonde
levenswijze.
Men doet alsof zij er voor
zorgen dat je te dik wordt en daarom kan je ze best zo veel mogelijk vermijden.
Als je slank en fit wil blijven eet je zo weinig mogelijk vetten. Dit is in
werkelijkheid een eenzijdige en halve waarheid.
Enkele nuanceringen zijn hier op hun plaats:
-
De meeste
onderzoekers en wetenschappers zijn het erover eens dat verzadigde vetten en
transvetten, niet echt thuishoren in
een gezond voedingspatroon. Zij zorgen op termijn voor een te hoge (slechte)
cholesterol en problemen met hart en bloedsomloop. Verzadigde vetten herken je
gemakkelijk aan het feit dat ze stollen in de koelkast. Transvetten zijn oliën
die zodanig chemisch zijn bewerkt dat ze beter bestand zijn tegen verhitting en
zorgen voor betere bewaring van bereide etenswaren.
-
Vetten/oliën
zijn calorierijk (ong.9 kcal. Per gram vet) daarom zijn 2 à 3 eetlepels per dag
voldoende. De gezondste vetten zijn
oliën zoals olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, lijnolie, visolie
enz
. De verhouding onverzadigde(mono- en poly-) en verzadigde vetzuren is in
deze oliën afgewogen met een overwicht van onverzadigde.
-
Ook kinderen en jongeren hebben hun dagelijkse
hoeveelheid vetten nodig dit voor
een goede opbouw van het organisme, hormonale evenwicht, cellenopbouw en vooral
voor een ideale ontwikkeling van de hersenen. Vetarme diëten zijn voor deze
leeftijden een aanslag op hun gezondheid en ontwikkeling.
-
Vetstoffen zijn
noodzakelijk voor de aanmaak van
hormonen
-
Voor het behoud en de opbouw van calcium in je
botten en beenderen is vitamine D onontbeerlijk een vetoplosbare
vitamine.
-
Oliën in je
dieet zorgen voor een vertraagde opname
van glucose(suikers) in je bloed zodat je bloedsuikerspiegel aan minder
schommelingen onderhevig is. Het positieve gevolg is een verminderde insulineproductie.
-
De groei van
schimmels (bvb. candidas) en andere micro-organismen kan door het regelmatig
eten van koude vetstoffen (2
eetlepels per dag olijfolie, koolzaadolie of lijnolie
) worden ingeperkt. Dit
zal andere overgevoeligheids-reacties op bepaalde voedingsstoffen (allergieën,
pseudo-allergieën, intoleranties) afzwakken.
-
Door het eten van koude oliën wordt de opname van
allergenen vertraagd ter hoogte van
het darmslijmvlies. Ook personen die last hebben van pseudo-allergische
reacties bij het eten van bepaald voedsel hebben baat bij deze koude olie.
Dus : vet/olie is een must. Vervang de verzadigde vetten
zoveel mogelijk door onverzadigde. Vetarme diëten zijn ronduit ongezond en
zelfs gevaarlijk voor jongeren. Koude oliën/vetten zorgen voor het verminderen
van overgevoeligheids-reacties op bepaalde voedingsstoffen.
|