een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
01-03-2010
Overvoeding .... en toch nog tekorten
Onze
voedingsgewoonten :overvloed maar evengoed een tekort aan essentiële
voedingsstoffen
We hebben als consument een overvloed aan voedsel ter beschikking.
Meestal eten wij als westerling te veel
en te rijk. Bewijs hiervan zijn de vele mensen met overgewicht.
Als je louter het aantal calorieën telt dan zullen wij niet
van honger sterven. De kwantiteit is geen probleem, de kwaliteit echter wel. Onze
gezondheid wordt enerzijds bedreigd door een
teveel aan voeding en anderzijds door een
tekort aan bepaalde bouwstoffen.
Ons grootste voedselprobleem is te veel calorieën. We
krijgen meer potentiële energie binnen -onder de vorm van vetten, koolhydraten,
eiwitten en alcohol- dan we verbranden. Dit
overschot aan energie slaan we op als vet. Daar is ons lichaam niet op
berekend, het vergroot de kans op gewrichtsproblemen,
suikerziekte, galstenen, hartinfarcten en kanker.
Tekorten
Naast vitamines
heeft het lichaam bestanddelen van eiwitten
(essentiële aminozuren) en vetten (essentiële vetzuren)nodig als bouwstoffen.Verder moet de voeding mineralen leveren: calcium voor stevige
botten en beenderen, ijzer tegen bloedarmoede, jodium voor een goede
schildklierwerking. Ook spoorelementen
als koper, molybdeen, nikkel en chroom zijn in minieme hoeveelheden nodig.
De meest voorkomende tekorten :
Een vitamine
D tekort en een risico op osteoporose
en botbreuken bij ouderen door een eenzijdige voeding en te weinig zomerzon.
Bij Marokkaanse en Turkse moeders en hun babys
komt zelfs een schrikbarend tekort aan vitamine D voor.
Mensen die geen vis of andere zeedieren eten
riskeren een jodiumtekort. De laatste jaren wordt dit wel opgevangen door de
verplichting om gejodeerd zout aan het brood toe te voegen.
Ook ijzertekort
komt voor bij bepaalde bevolkingsgroepen o.a. bij sommige vrouwen in hun
vruchtbare periode en bejaarden door hun gebrek aan eetlust en eenzijdige
voeding.
Zwangere vrouwen lopen het risico op een tekort aan vitamine B11
(foliumzuur) wat meteen een gevaar inhoudt voor een open ruggetje bij de baby.
Dit kan voorkomen worden door een gevarieerde voeding met veel groenten, volle
granen, peulvruchten, vis, vlees, zuivel, fruit. Is dit niet mogelijk dan is
het aan te raden om extra Vit B11 supplementen in te nemen.
Een overwicht van geraffineerd voedsel
resulteert in een vezeltekort en een
risico op constipatie, een onevenwichtige darmflora wat op termijn
kan leiden tot een verzwakte immuniteit.
Meer
kalium eten (is niet onmiddellijk een tekort) resulteert in een bloeddruk-verlaging.
Overvoeding
Wij eten te veel. Wij proppen ons vol met allerlei voedsel
en lege calorieën.
Te veel
zout, al dan niet verborgen: een risico op een te hoge bloeddruk en hartinfarct.
Te veel
(witte) suiker en andere geraffineerde koolhydraten (wit brood, witte rijst,
koekjes, gebak ) -1 kg witte suiker gemiddeld per persoon om de 14 dagen. Dit
veroorzaakt overgewicht en een opeenstapeling
van vet. Overgewicht verhoogt het risico
op diabetes en geeft een extra belasting
op de gewrichten en het skelet.
Te veel
alcohol wat eveneens kan leiden tot overgewicht en een verhoogd risico op aantasting van de lever (levercirrose).
Te veel
(verzadigde) vetten door de te hoge consumptie van vlees en zuivel . Vlees
dat overgoten wordt met room- en botersausen. Ook kaas, volle melk en yoghurt zijn
leveranciers van te veel vet. Door dit teveel is er een risico op een verhoogde cholesterol en de bijhorende
hartziekten;