een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
18-07-2010
De beste eiwitten/proteïnekeuze voor een gezond dieet
Proteïnen
(eiwitten) en je gezondheid
Een
evenwichtige voeding
bestaat naast koolhydraten en vetten/oliën uit eiwitten of proteïnen.
Koolhydraten geven je je dagelijkse energie. Proteïnen
zijn alsbouwstoffen
noodzakelijk voor het instandhouden van je organisme.
Wat zijn eiwitten/proteïnen
Eiwitten komen
in elk
weefsel van je lichaam voor . Zij zorgen voor de aanmaak van enzymen
die de
vele chemische reacties regelen en de hemoglobine in je bloed dat zorgt
voor
het vervoer van de levensnoodzakelijke zuurstof.
10.000
verschillende
proteïnen bepalen wat je bent en houden je organisme in stand. Een twintigtal basisbouwstenen, de
aminozuren, leveren het ruwe materiaal voor deaanmaak
van deze eiwitten. Je lichaam dat wel vetten en
koolhydraten kan stockeren, kan dit niet voor aminozuren. Daarom is er een dagelijkse aanvoer nodig, langs je
voeding, voor de productie van nieuwe proteïnen.
Je beste proteïnekeuze
Dierlijke of
plantaardige
eiwitten, waarschijnlijk hebben ze hetzelfde impact op je organisme.
Wat veel
belangrijker is voor je gezondheid is de
samenstelling van jetotaal
proteïnepakket. Wanneer je kiest voor proteïnerijk voedsel let dan
op wat
je nog meer binnenkrijgt. Rood vlees bevat naast eiwitten vrij veel
verzadigde
dierlijke vetten, terwijl vette vis naast eiwitten gezonde vetten
levert.
Linzen eten echter zorgt naast eiwitten vooral voor goede vezels.
Plantaardige
proteïnebronnen zoals bonen, linzen, erwten, noten envolwaardige granen leveren gezonde vezels, vitaminen en
mineralen.
De
beste dierlijke eiwittenkeuze is vis en gevogelte.
En
als je toch rood vlees wil, kies dan voor kleine porties
per keer en eet het slechts occasioneel.
Je dagelijkse proteïnebehoefte
De minimale
hoeveelheid
eiwitten die je dagelijks nodig hebt, volgens het Institute of
medicine van
de USA, bedraagt 0.8 gram per kg
lichaamsgewicht. Voor een persoon van 80 kg betekent dit dagelijks
64 gram
proteïnen goed voor ongeveer 15 procent van de totale calorieënaanvoer.
Uit recent
onderzoek blijkt
dat een verhoging van de
eiwitten/proteïnen in je voedingtot
een 25% van je totale dagelijkse calorieënopname het risico ophartaandoeningen vermindert. Voorwaarde
is wel dat deze extra aanvoer van proteïnen een vervanging is van de
(geraffineerde) koolhydraten zoals witte rijst, wit brood, witte pasta,
gesuikerde frisdranken en dat deze extra eiwitten
hoofdzakelijkplantaardige
proteïnen zijn (noten, bonen, erwten, volgranen).
Tips om een gezond proteïnepakket
samen te
stellen
Bij
een gevarieerd dieet ben je verzekerd van
verschillende aminozuren en krijg je voldoende gezonde eiwitten binnen.
Wees zuinig met soja-eiwitten. Tofu en andere sojaproducten zijn een
uitstekend alternatief voor rood vlees, 2 tot 4 porties per week, niet
meer. Supplementen van en geconcentreerde soja-eiwitten zijn echter uit
den boze (isoflavonen). Er is nog niets geweten over de
langetermijneffecten op je gezondheid.
Beperk rood vlees en vermijd bereid vlees (charcuterie). Zij worden gelinkt aan een
hoger risico op darmkanker.
Zoek een goed evenwicht tussen
eiwitten/proteïnen en koolhydraten. Vermijd geraffineerde koolhydraten en
vervang ze zoveel mogelijk door plantaardige proteïnen. Dit verhoogt de
goede cholesterol (HDL) en vermindert de vetten (triglyceriden) in je
bloed. Het risico op hartaandoeningen neemt af. Bijkomend heb je langer
een vol gevoel en je gaat minder snel opnieuw eten of snoepen.
Eet
zo weinig mogelijk vette vleeswaren en vette kazen,
melkproducten. zij bevatten te veel verzadigde vetten in verhouding
met de onverzadigde. Vervang dit door mager gevogelte en vis, ook vette
vis.