een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
04-08-2010
10 keuzes voor een gezond dieet
10
verschillende voedselkeuzes voor een evenwichtig en
gevarieerd dieet
Geef je dieet
een gezonde opkikker met deze tien.
Zij zijn een
goede keuze in een gezond voedingspatroon. Wat zij alle samen leveren
zijn:
Vezels,
vitaminen en mineralen
Phytonutriënten
en antioxidanten zoals vitamine A en E en bètacaroteen.
Een
verminderd risico op hartaandoeningen
Voor
een grotere hoeveelheid voedsel toch minder calorieën.
Amandelen
Zitten
vol met waardevolle voedingsstoffen zoals: vezels,
riboflavine, magnesium, ijzer en calcium Zoals alle noten bevatten
ze eiwitten en zijn meteen geschikt om
vlees te vervangen.
Amandelen
zijn een weldaad voor je hart door hun mono-onverzadigde vetten , ze helpen je slechte cholesterol te verlagen.
Ben je allergisch voor noten dan is het beste alternatief sesamzaad
of pasta door zijn hoge gehalte aan calcium en
magnesium. Zie ook mijn blogpagina van 7/5/2009 noten eten voor je
gezondheid?
Appels
Zijn
een goede bron van oplosbare vezels
(pectine) en vitamine C. Pectine
verlaagt je cholesterol en
bloedsuikerspiegel. Vit.C is een antioxidant en zorgt mee voor de
vorming van
collageen (het bindweefsel tussen de cellen). Vit C helpt bij de
absorptie van
ijzer (non-heemijzer) in je organisme. Fruit en in het bijzonder appels
zijn
een goed alternatief voor alle snoep en
gebakjes die in ons dagelijks eetpatroon zijn binnengeslopen en
leiden tot
overgewicht en tekorten in je dieet. Zie ook mijn blogpagina van
6/10/2009
Fruit en de echte waarde voor je gezondheid.
Blauwe bessen (vaccinium corymbosum)
Bevatten
vezels en vitamine C. Bepaalde
onderzoeksresultaten suggereren dat blauwe bessen chronische
ziekten kunnen voorkomen. Ze beweren het korte termijngeheugen
te verbeteren en een gezonde veroudering te bevorderen. Zie ook mijn
blogpagina
van 4/6/2009 ,bessen en kleinfruit gezonder dan gewoon fruit.
Broccoli
Is
een goede bron van folaten en
phytonutriënten. Broccoli werkt preventief
voor hartaandoeningen, diabetes en bepaalde kankers. Door de
Vitamine C en
antioxidanten beschermt ze tegen celbeschadiging. Het is ook een bron
van
vitamine A en draagt bij tot een goede gezondheid
van je ogen.
Rode bonen, nierbonen
Bevatten
veel ijzer, fosfor en potassium(kalium).
Ze zijn een rijke bron vaneiwitten
(met een laag vetgehalte) en
vezels. Door hun gehalte aan phyto-nutriënten helpen ze hartziektes en
kankers
te voorkomen.
Andere
gelijkaardige vervangers zijn witte boontjes, linzen, tuinbonen,
sperziebonen,
kikkererwten, spliterwten, doperwten, kapucijners Zie ook mijn
blogpagina van
8/7/2009 Peulvruchten: bonen, sojabonen, erwten en linzen.
Zalm
Is
een vette vis met veel omega 3 vetten
die bloedklontering en hartaandoeningen helpen voorkomen. Omega 3
beschermt
eveneens tegen een onregelmatige hartslag, het verlaagt mee de
triglyceriden
(bloedvet) en de slechte cholesterol (LDL). Het draagt bij tot een
verlaging
van je bloeddruk. Het is een prima eiwittenbron en een (rode)
vleesvervanger. Bij
de keuze van zalm best kiezen voor de
wilde versie uit Alaska. Heel wat vis blijkt tegenwoordig toxische
residuen
te bevatten zoals kwik, pcbs, dioxines, hormonen, antibiotica.
Spinazie
Een
groente met veel vitamine A ,C en folaten gezond
voor huid en haar. Spinazie versterkt
het immuunsysteem. De carotenoïden
luteïne, zeaxanthine, bètacaroteen in spinazie werken beschermend
tegen
ouderdomsgerelateerde oogziektes zoals macula-degeneratie,
nachtblindheid.
Wortelen, pompoen, zoete aardappel
De
oranje/gele kleur verraadt hun hoge
gehalte aan de antioxidant bètacaroteen. Het wordt in je lichaam
omgezet in
Vitamine A. Het vertraagt het verouderingsproces. Verder bevatten ze
vezels en
kalium. Kalium heeft een gunstige invloed op je bloeddruk en vezels
zorgen voor
een goede stoelgang en zijn de kuisploeg voor je darmen.
Groentesappen
In
onze jachtige tijd is het een hele opdracht om elke dag verse groenten
te
bereiden. Daarom is het bijna even
gezond om dagelijks groentesappen tedrinken.
Je mist in groentesappen alleen een deel van de vezels uit de verse
groente.
Tarwekiemen
Kiemen
zijn een belangrijke bron van thiamine,
folaten, magnesium, fosfor, zink. Verder bevatten ze proteïnen,
vezels en
vet. Strooi ze op je muesli of granen bij het ontbijt.
Zo
zie je maar weer : voedsel is één
van de pijlers om gezond te overleven ...én je kunt vanuit deze tien
voldoende
variatie brengen in je dagelijks dieet om met een gerust gemoed zorg te
dragen
voor je eigen wellness.