Calcium voor gezonde botten en beenderen
: calciumrijke voeding
lees eerst
mijn blogpaginas :
- melk, de witte motor
- osteoporose, broze
beenderen, calcium en melk, het vervolg
Om
broze botten op latere leeftijd te voorkomen is het o.a. nodig om dagelijks voldoende calciumrijke voeding te gebruiken ( samen met voldoende vitamine D
en regelmatig intense en gevarieerde beweging) . In de Verenigde Staten stelt
men dat een volwassene best 1000 mg calcium per dag in zijn voedsel voorziet .
Men gaat er vanuit dat hiervan slechts
30% (300 mg) wordt opgenomen in
het bloed en zo naar de botten en beenderen wordt versast. Het overige calcium gaat
weer langs ons spijsverteringsstelsel naar buiten.
Daarom
is het belangrijk om elke dag in je dieet calciumrijk voedsel te voorzien. Je
kunt een keuze maken tussen verschillende soorten voedsel. Het beste is om gevarieerd en afwisselend te kiezen uit
onderstaande mogelijkheden:
- Melk en yoghurt, liefst de magere versie gebruiken (volle en
halfvolle bevat te veel verzadigde vetten en is daardoor slecht voor hart
en bloedvaten).
- Kaas, hier ook best de magere of halfvette soorten eten.
- Sojamelk en sojakaas(tofu) verrijkt met calcium
- Hele sardientjes in blik (ingeblikte vis met graten)
- Zalmmoten in blik (idem)
- De koolsoorten: boerenkool, broccoli, spruitjes, Chinese kool,
raapkool
- Sesamzaadjes en sesampasta (tahin)
- Bonen en erwtjes
- Spinazie
- Havervlokken (in ongesuikerde muesli bvb.) of havermout
- Gedroogde vijgen
- Amandelen
Deze
opsomming is niet uitputtend, er zijn ongetwijfeld nog andere die ook waardevol
zijn op vlak van calciumrijkdom. Maar ja
dit zijn de meest gangbare en best
gekende tot nu toe.
|