Maartse wind en Aprilse regen beloven voor Mei grote zegen!
Het Fluitenkruid en de Leeuwentand zijn kruiden, waar je niet veel mee kunt doen, behalve van hun mooie verschijning genieten in het voorjaar. Het zijn dan ook zogenaamde onkruiden!
Selder Dit is een kruid. Zowel blad- als knolselder kan rauw gegeten worden. Selder bevat etherische oliën en heeft een bizondere werking op de bloedvaten van de nieren waardoor deze sterk kunnen ontgiften. Zijn geneeskracht werkt gunstig in bij jicht, reuma, zenuwklachten en depressieve toestanden
In bermen, graslanden en op dijken In de lente moet je kijken om deze onkruiden te zien en ze te plukken misschien
Wat op voedingsgebied vele jaren als waar werd aangenomen, blijkt bij nader onderzoek soms helemaal niet zo te zijn. Een voedingstherapeute geeft tekst en uitleg:
"Er is bijna geen tak van de wetenschap aan te wijzen die door de jaren heen zo'n grote invloed heeft gehad op de wijze waarop wij leven, als juist de voedingswetenschap. Niet zo verwonderlijk, want we willen graag eten wat goed voor ons is. Wat in de ogen van deskundigen ongezond is, laten we als het even kan, staan. Maar over wat goed en slecht is, bestaat nogal wat discussie. Een bekend voorbeeld is het gebruik van druivensuiker als vorm voor 'natuurlijke doping'om de sportprestaties te verhogen. De achterliggende gedachte lijkt heel logisch: druivensuiker (glucose) behoort tot de koolhydraten die het snelst via de darmen in het bloed worden opgenomen. Alle cellen, dus ook de spiercellen, worden na gebruik van druivensuiker razendsnel van extra energie voorzien. Zodra de koolhydratenvoorraad van het eigen lichaam is opgebruikt, is dus snel weer extra energie beschikbaar voor sportieve of geestelijke prestaties. Kortom, men nam aan dat het menselijk lichaam vlak voor prestatie gebaat is bij extra aanvoer van druivensuiker. Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat dat geen enkele zin heeft en zelfs schadelijk kan zijn." (wordt vervolgd)
Deze bosviooltjes komen ieder jaar weer terug in ons gazon!
Overzicht voorkomen van de flora
Graslanden: steppen en weiden
zeer arm en droog: zandblauwtje, vogelpootje (klaversoort), muizenvoetje (soort paardenbloem), veldbies, orchideetjes.
arm en droog: st Janskruid, grijskruid, rolklaver, kleine klaver, rupsklaver, hopklaver, beemkroon, wilde resida, koekoeksbloem, silene, schapenzuring, teunisbloem, koningskaars.
arm en vochtiger: witte (steen)klaver, rode klaver, honingklaver (stikstofbolletjes), duizendblad.
arm en kalkrijker: marjolein, tijm, echte Guldenroede, muskuskaasjeskruid, huislook, gaspeldoorn, wondklaver, driedistel, zwarte toorts.
arm en vochtig: paardenbloem, madeliefje, ereprijs, pinksterbloem, scherpe en kruipende boterbloem, bittere veldkers.
De klaproos (papaver) is een prachtig gekleurde veldbloem met de bekende eetbare, maar slaapverwekkende maanzaadjes. Vanwege de laatsgenoemde eigenschap wordt dit kruid ook wel "slaapbol" genoemd!
Deze gele zwam op een boomstam was te zien in de dierentuin te Münster (D)
Snelle vishap voor 4 personen
300g rijst; 200g garnalen; 200g koolvis; 200g diepvriesdoperwten; 1 grote gesnipperde ui; 1 grote rode paprika in reepjes.
Kook de rijst gaar vlgs. de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bak in wat olijfolie de ui en de paprika licht aan, doe er de aangegaarde doperwten en de vis bij. Even doorverwarmen en het geheel op smaak brengen met zout en peper.
Dit lijkt mij niet al te moeilijk. Eet smakelijk!
De honingbij heeft het goed naar zijn zin op deze prachtige bloeiwijze van de Geitenbaard ( Aruncus dioicus). De roomwitte bloemen bloeien van juni tot aug en de vrouwelijke exemplaren zorgen soms voor spontane uitzaaiingen. De sterke langlevende plant kan tot 1.75m hoog worden en kan ook vermeerderd worden door scheuren van de wortelstok.
De Gelderse roos, een prachtige voorjaarbloeiende struik.
Koude soep met dille en komkommer
5 dl kippenbouillon; 1 komkommer; 1 el peterselie; bosje dille; 5 muntblaadjes; 1 dl room; sap van halve citroen.
Hak de komkommer fijn en pureer in een foodprocessor. Voeg dille, munt en peterselie toe en hak fijn. Voeg bouillon, room en citroensap toe, mix kort en breng de soep op smaak met peper en zout. Plaats in de koelkast gedurende 2 uur en serveer met garnaaltjes en broodcroutons.
De volle karnemelk koken en zoveel boekweitgrutten (geen meel of vlokken) toevoegen, zodat een dikke pap ontstaat. Het wordt meteen dik en hoeft niet door te koken. Deze pap kan zo worden gegeten met stroop. Andere suggestie is: de pap op een diep bord storten, af laten koelen en dan in stukken snijden. Eventueel even door de bloem halen en bakken in ruim spekvet. Dan eten met spekjes en stroop.
Ook voor dit recept moet je een sterk gestel hebben. Mijn vader zaliger kreeg na het eten van stropievet een hartinfarct. Of dit met elkaar te maken had...??
Breng het bier aan de kook (lage stand). Maak van de bloem met de suiker een papje met een gedeelte van de koude melk als volgt: voeg onder roeren beetje bij beetje de melk toe tot en mooi, niet te dik gebonden papje. Als het bier kookt, binden met het papje. Even doorkoken en de rest van de melk erbij doen. Goed doorroeren.
Of dit nu zo aantrekkelijk is voor een bierliefhebber betwijfel ik. Eerder geschikt voor een papliefhebber!
De Kaapse viooltjes verschijnen bij geluk vanzelf in je tuin!
Geïsoleerde inhoudstoffen (farmacologie) hebben nevenwerkingen; het totale kruid heeft deze neveneffecten niet. Wel kan een kruid in mindere of meerdere mate giftig zijn en worden dan in de homeopathie (verdunde vorm) gebruikt. Wanneer de patiënt te veel uit evenwicht is helpen de natuurlijke middelen soms te weinig en zijn onnatuurlijke ingrepen nodig!
De inhoudelijke stof Tyramine wordt bijv. ingezet bij hoofdpijn en migraine vanwege zijn evenwichtherstellende, vaatvernauwende en verwijdende werking.
Synthetische kruiden zijn veel goedkoper dan natuurlijke, maar missen de bio-energetische ofwel magische kracht ofwel geestelijke informatie, waardoor je met hoger geconcentreerde middelen moet werken. Daardoor neemt de kans op ev. bijwerkingen en giftigheid toe.
Ook uit natuurlijke kruiden geïsoleerde bestanddelen verliezen hun geestelijke informatie door de bewerkingen.
Geschiedenis:
1805--> Serturnen : isoleert Morfine uit Opium 1820--> Wetenschap : Kinine wordt uit Kinabast geïsoleerd 1828--> Posselt : isoleert Nicotine uit Tabak 1831--> Liebig : ontdekt de chemische formule van Morfine 1860--> Wetenschap : Salicylzuur wordt uit Wilgenschors geïsoleerd 1880--> Wetenschap : de Synthese doet zijn intrede 1918--> Wetenschap : de Hormonen-synthese wordt ingevoerd 1952--> Wetenschap : de Morfine-synthese wordt ingevoerd 1980--> J.Dries : voert het begrip Bio-energie door in de Gezondheidszorg
Verklarende woorden:
Mythisch =verborgen Mysthisch=gestraft door de natuur
Bij op Geitenbaard en distelvlinders op Vlinderstruik
Planten-geografie
Extreem droge gebieden
Koude streken (toendra's, lage beplanting; bevroren bodem): Coniferen --> kort wortelgestel, geringe verdamping. Warme streken (woestijnen, droog; geen water): cactussen, vetplanten --> watervasthoudend.
Zeegebieden
Zandstranden, overspoeld met zout water: roodwieren, bruinwieren, groenwieren (chlorofiel); zeevenkel en -raket (net boven de zeespiegel), diatomeeënaarde (kiezelwieren).
Slikken (ieder tij overspoeld), schorren (overspoeld bij springtij), duin en polderklei
slikken: zeekraal, obione of zoutmelde schorren: Engels slijkgras, lamsoor en zee-aster duinen: blauwe zeedistel, bies-tarwegras, zandzegge, helm, zeeraket, strandbiet, zeekool, zeeweegbree, duindoorn, meidoorn, vlier en duinroos. polderklei (achter de duinen met tussenin een zoetwaterbel=kalkrijk): zeepkruid, parnassia, muurpeper, echt walstro en Jakobkruiskruid.
De vlinderstruik lijkt voor de distelvlinders ontworpen te zijn. Of zouden ze ook op distels te zien zijn?
Maak 10 inkepingen in het vlees en vul deze met de kruiden en de ansjovisfilets. Wrijf het vlees in met citroensap en olijfolie. Bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper. Neem de ovenschaal en besmeer met olie. Leg het vlees in de schaal en strooi er de gehakte ui en knoflook over. Plaats in een voorverwarmde oven van 225 graden en braad in 1 uur gaar. Laat het vlees 10min rusten, snij dikke plakken en serveer met de jus en cous cous.
4 grote aardappels, 1 kleine witte kool, 1 fijngesnipperde wortel, 1 gesnipperde ui, 1 bekertje sourcream, sap van een halve citroen, 1el honing, 1el sesamzaad, 50g gewelde rozijnen, 1 friszure appel, 100g grof gehakte walnoten, 1/4 tl paprikapoeder, 1/4tl zout, 1el worcestershire saus
Was de aardappels en pof ze in een uur gaar in een oven van 200 graden. Snij de witte kool in fijne snippers en meng dit met ui en wortel. Vermeng de sourcream met citroensap, paprikapoeder, zout, worcesteshiresaus, honing, sesamzaad en rozijnen. Meng de kool met de saus en voeg de gesnipperde appel en walnoten toe. Meng alles goed dooreen en breng de salade op smaak met zout en peper. Snij de aardappel open en vul deze met de koolsalade.
Laat de gesnipperde ui en knoflook smoren in de boter, voeg de bleekselderie toe en laat 5 min. stoven. Roer er de bloem door, voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook en laat de soep 15 min. doorkoken. Smoor de champignons. Giet de soep in een foodprocessor en draai niet langer dan 15 tellen. Voeg de room toe en maak de soep af met peper en zout. Roer de champignons door de soep en verwarm 5 min.
Verhit de olie, fruit de knoflook, gember en ui in de pan ged. 10 min. tot de ui zacht en goudbruin is. Zet het vuur hoger en bak de kerriepoeder 30 sec. mee. Voeg daarna het zout en de azijn toe en laat deze ingrediënten 1 min. meekoken. Voeg de kipstukjes toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de kokosmelk en de melk toe en laat de curry 20 min. op een laag vuur sudderen. Breng op smaak met peper en zout en serveer met gekookte rijst.
Blancheer de spinazieblaadjes kort en koel ze in koud water. Plet de tongfilet, kruid deze met peper en zout en rol de blaadjes in de filet, zet vast met een prikker. Bak ze kort in olijfolie met knoflook. Kook de pasta gaar en vermeng deze met tuinkruiden. Roer er de boter door, kruiden met peper en zout. Leg de pasta op een voorverwarmd bord. Leg er het visrolletje op en bestrooi met de gebruinde amandelen.
Week de gelatine in water. Bekleed een vorm met folie en bekleed deze met gerookte zalm. Klop de slagroom stijf en roer er een paar druppeltjes tobasco door. Pureer de zalm uit blik met tomatenketchup, citroensap en restje afsnijsel van de gerookte zalm. Snij paling in kleine stukjes en voeg deze toe. Los de gelatine op in zo weinig mogelijk heet water en meng dit door de zalm. Voeg dille toe en spatel het mengsel door de slagroom.Vul de vorm en druk het mengsel aan. Zet een paar uur in de koelkast en snij er plakjes van en serveer met een salade als voorgerecht.
Ons bloed is samengesteld uit ca. 25 tot 30 miljard rode cellen en 50 miljard witte cellen (wie zou die geteld hebben?). Deze cellen zijn gesuspendeerd in een vloeistof: het plasma. Dit plasma bevat vele voedingsstoffen en kliersecreties (sappige uitscheidingen). Het bloed transporteert het juiste voedsel naar elk weefsel in het lichaam en verwijdert tevens alle ongebruikte voedingsstoffen en afvalstoffen van de weefsels. Het bloed bevat ook chemische stoffen en cellen die, waar nodig, organen herstellen. Tevens bevat het bloed anti-lichamen, wanneer de weefsels zich moeten verdedigen tegen binnendringende microben. In het bloedplasma bevinden zich bovendien een eiwit, fibrogeen genaamd, waarvan de vezels zich aan wonden hechten en bloedingen doen ophouden. De stroom van voedingsstoffen gaat door het gehele lichaam naar de spijsverteringsorganen, wiens slijmvliezen buitengewoon grote oppervlakten hebben. Na vertering van deze voedingsstoffen worden ze opgenomen door de cellen van de slijmvliezen om in het lichaam te komen.
Wetenschappelijke ontdekkingen over het wonderlijke gebeuren in het menselijke lichaam in de loop van de tijd:
* Ondanks alle beïnvloedingspogingen, die aangewend werden om het geslacht van een kind te bepalen bleken tevergeefs. Het wordt al bepaald op het ogenblik van de bevruchting, dwz dat vanaf het moment dat het zaad van de vader het eitje van de moeder binnendringt, niets meer aan de geslachtsbepaling veranderd kan worden! *Geloofd werd, dat in elk menselijk eitje en zaadje zich 24 uiterst kleine chromosomen bevonden, maar dat blijken er 23 te zijn. Bij elk der partners is een dezer chromosomen, die de erfelijke bestanddelen bevatten, het geslachtshormoon. Het is de wedloop van de geslachtshormonen van de vader (X-chromosoom=vrouwelijk, Y-chromosoom=mannelijk) naar het eitje, dat bepaald of het een jongen of een meisje wordt! *Statieken gaven aan dat er altijd een mannenoverschot was. Men dacht dat de mannelijke embryo's sterker zouden zijn en daardoor beter in staat te blijven bestaan. Het blijkt echter dat juist de mannelijke babies veel vatbaarde zijn voor misvorming of sterfte op weg naar de geboorte! *Om de inwendige wereld van ons lichaam te kunnen begrijpen zoals zij is, moeten ook de levende mens en het levende dier worden bestudeerd. De levende cellen hangen af van het medium, waarin zij zijn ondergedompeld. Zij veranderen dit medium constant en visa versa. Ze zijn er in feite niet van te scheiden!
1 grote sinaasappel en 1 halve citroen in plakjes gesneden, 2 el citroensap, 100g basterdsuiker, 2dl sinaasappelsap, 1/2dl Cognac, 1/2dl Cointreau, 1 fles rode wijn, 1 kaneelstokje, 5dl spa rood
Meng citroensap, sinaasappelsap, Cognac, Cointreau en basterdsuiker. Voeg de plakjes sinaasappel en citroen samen met het kaneelstokje toe en zet de drank 2 uur in de koelkast.