Bij op Geitenbaard en distelvlinders op Vlinderstruik
Planten-geografie
Extreem droge gebieden
Koude streken (toendra's, lage beplanting; bevroren bodem): Coniferen --> kort wortelgestel, geringe verdamping. Warme streken (woestijnen, droog; geen water): cactussen, vetplanten --> watervasthoudend.
Zeegebieden
Zandstranden, overspoeld met zout water: roodwieren, bruinwieren, groenwieren (chlorofiel); zeevenkel en -raket (net boven de zeespiegel), diatomeeënaarde (kiezelwieren).
Slikken (ieder tij overspoeld), schorren (overspoeld bij springtij), duin en polderklei
slikken: zeekraal, obione of zoutmelde schorren: Engels slijkgras, lamsoor en zee-aster duinen: blauwe zeedistel, bies-tarwegras, zandzegge, helm, zeeraket, strandbiet, zeekool, zeeweegbree, duindoorn, meidoorn, vlier en duinroos. polderklei (achter de duinen met tussenin een zoetwaterbel=kalkrijk): zeepkruid, parnassia, muurpeper, echt walstro en Jakobkruiskruid.
De vlinderstruik lijkt voor de distelvlinders ontworpen te zijn. Of zouden ze ook op distels te zien zijn?
Maak 10 inkepingen in het vlees en vul deze met de kruiden en de ansjovisfilets. Wrijf het vlees in met citroensap en olijfolie. Bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper. Neem de ovenschaal en besmeer met olie. Leg het vlees in de schaal en strooi er de gehakte ui en knoflook over. Plaats in een voorverwarmde oven van 225 graden en braad in 1 uur gaar. Laat het vlees 10min rusten, snij dikke plakken en serveer met de jus en cous cous.
4 grote aardappels, 1 kleine witte kool, 1 fijngesnipperde wortel, 1 gesnipperde ui, 1 bekertje sourcream, sap van een halve citroen, 1el honing, 1el sesamzaad, 50g gewelde rozijnen, 1 friszure appel, 100g grof gehakte walnoten, 1/4 tl paprikapoeder, 1/4tl zout, 1el worcestershire saus
Was de aardappels en pof ze in een uur gaar in een oven van 200 graden. Snij de witte kool in fijne snippers en meng dit met ui en wortel. Vermeng de sourcream met citroensap, paprikapoeder, zout, worcesteshiresaus, honing, sesamzaad en rozijnen. Meng de kool met de saus en voeg de gesnipperde appel en walnoten toe. Meng alles goed dooreen en breng de salade op smaak met zout en peper. Snij de aardappel open en vul deze met de koolsalade.
Laat de gesnipperde ui en knoflook smoren in de boter, voeg de bleekselderie toe en laat 5 min. stoven. Roer er de bloem door, voeg de bouillon toe, breng de soep aan de kook en laat de soep 15 min. doorkoken. Smoor de champignons. Giet de soep in een foodprocessor en draai niet langer dan 15 tellen. Voeg de room toe en maak de soep af met peper en zout. Roer de champignons door de soep en verwarm 5 min.
Verhit de olie, fruit de knoflook, gember en ui in de pan ged. 10 min. tot de ui zacht en goudbruin is. Zet het vuur hoger en bak de kerriepoeder 30 sec. mee. Voeg daarna het zout en de azijn toe en laat deze ingrediënten 1 min. meekoken. Voeg de kipstukjes toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de kokosmelk en de melk toe en laat de curry 20 min. op een laag vuur sudderen. Breng op smaak met peper en zout en serveer met gekookte rijst.
Blancheer de spinazieblaadjes kort en koel ze in koud water. Plet de tongfilet, kruid deze met peper en zout en rol de blaadjes in de filet, zet vast met een prikker. Bak ze kort in olijfolie met knoflook. Kook de pasta gaar en vermeng deze met tuinkruiden. Roer er de boter door, kruiden met peper en zout. Leg de pasta op een voorverwarmd bord. Leg er het visrolletje op en bestrooi met de gebruinde amandelen.
Week de gelatine in water. Bekleed een vorm met folie en bekleed deze met gerookte zalm. Klop de slagroom stijf en roer er een paar druppeltjes tobasco door. Pureer de zalm uit blik met tomatenketchup, citroensap en restje afsnijsel van de gerookte zalm. Snij paling in kleine stukjes en voeg deze toe. Los de gelatine op in zo weinig mogelijk heet water en meng dit door de zalm. Voeg dille toe en spatel het mengsel door de slagroom.Vul de vorm en druk het mengsel aan. Zet een paar uur in de koelkast en snij er plakjes van en serveer met een salade als voorgerecht.
Ons bloed is samengesteld uit ca. 25 tot 30 miljard rode cellen en 50 miljard witte cellen (wie zou die geteld hebben?). Deze cellen zijn gesuspendeerd in een vloeistof: het plasma. Dit plasma bevat vele voedingsstoffen en kliersecreties (sappige uitscheidingen). Het bloed transporteert het juiste voedsel naar elk weefsel in het lichaam en verwijdert tevens alle ongebruikte voedingsstoffen en afvalstoffen van de weefsels. Het bloed bevat ook chemische stoffen en cellen die, waar nodig, organen herstellen. Tevens bevat het bloed anti-lichamen, wanneer de weefsels zich moeten verdedigen tegen binnendringende microben. In het bloedplasma bevinden zich bovendien een eiwit, fibrogeen genaamd, waarvan de vezels zich aan wonden hechten en bloedingen doen ophouden. De stroom van voedingsstoffen gaat door het gehele lichaam naar de spijsverteringsorganen, wiens slijmvliezen buitengewoon grote oppervlakten hebben. Na vertering van deze voedingsstoffen worden ze opgenomen door de cellen van de slijmvliezen om in het lichaam te komen.
Wetenschappelijke ontdekkingen over het wonderlijke gebeuren in het menselijke lichaam in de loop van de tijd:
* Ondanks alle beïnvloedingspogingen, die aangewend werden om het geslacht van een kind te bepalen bleken tevergeefs. Het wordt al bepaald op het ogenblik van de bevruchting, dwz dat vanaf het moment dat het zaad van de vader het eitje van de moeder binnendringt, niets meer aan de geslachtsbepaling veranderd kan worden! *Geloofd werd, dat in elk menselijk eitje en zaadje zich 24 uiterst kleine chromosomen bevonden, maar dat blijken er 23 te zijn. Bij elk der partners is een dezer chromosomen, die de erfelijke bestanddelen bevatten, het geslachtshormoon. Het is de wedloop van de geslachtshormonen van de vader (X-chromosoom=vrouwelijk, Y-chromosoom=mannelijk) naar het eitje, dat bepaald of het een jongen of een meisje wordt! *Statieken gaven aan dat er altijd een mannenoverschot was. Men dacht dat de mannelijke embryo's sterker zouden zijn en daardoor beter in staat te blijven bestaan. Het blijkt echter dat juist de mannelijke babies veel vatbaarde zijn voor misvorming of sterfte op weg naar de geboorte! *Om de inwendige wereld van ons lichaam te kunnen begrijpen zoals zij is, moeten ook de levende mens en het levende dier worden bestudeerd. De levende cellen hangen af van het medium, waarin zij zijn ondergedompeld. Zij veranderen dit medium constant en visa versa. Ze zijn er in feite niet van te scheiden!
1 grote sinaasappel en 1 halve citroen in plakjes gesneden, 2 el citroensap, 100g basterdsuiker, 2dl sinaasappelsap, 1/2dl Cognac, 1/2dl Cointreau, 1 fles rode wijn, 1 kaneelstokje, 5dl spa rood
Meng citroensap, sinaasappelsap, Cognac, Cointreau en basterdsuiker. Voeg de plakjes sinaasappel en citroen samen met het kaneelstokje toe en zet de drank 2 uur in de koelkast.
Halve citroen uitpersen, restant in dunne plakjes snijden, kruiden fijnknippen en in een kommetje doen. Sjalotje snipperen, voeg citroensap, suiker en versgemalen peper toe en roer tot marinade. De vis bestrijken met de marinade en afgedekt minstens 2 uur in de koelkast laten staan. Leg de vismoten op een bedje van salade en strooi er de noten over. Roer olijfolie door de resterende marinade en druppel dat over de salade.
Serveer met plakjes citroen en eet er vers brood bij.
Was de groenten en pluk de roosjes van de stronk. Maak de prei schoon en snij deze in dunne ringen. Verhit de boter en bak de prei en broccoli 3 min. Bouillon toevoegen en met de deksel op de pan 25 min. zachtjes laten koken. Haal de gare broccoli uit de bouillon, pureer en doe de groente terug in de soep. Ontkorst het brood en snij kleine driehoekjes. Verhit restant boter in een pan, voeg kerriepoeder toe en bak de broodstukjes krokant. Breng de soep aan de kook, roer room door de soep en breng deze op smaak met peper en zout.
Maak deeg van bloem, boter, water en zout. Klop de eieren los met melk. Voeg room toe en meng de bloem met de geraspte kaas en voeg dit toe aan het beslag. Meng met tonijn, paprika en olijven en breng het beslag op smaak met peper, zout en een weinig paprikapoeder. Bekleed een vlaaivorm met een dun laagje deeg, vul ze met het mengsel en bak ze in 25 min. gaar.
Bestrooi de vis met peper en zout en wentel door de bloem. Snij het gerookt spek in reepjes en bak ze in de olie. Leg de filets in de pan en bak ze op laag vuur aan beide kanten 4 min. Bedruip de vis met braadvocht. Serveer de vis op voorverwarmde borden en garneer ze met citroen en de plakjes kruidenboter.
Fruit ui, courgette, champignons, paprika en knoflook in olie. Voeg boter en rijst toe met het zout en roer totdat rijst glazig is. Verhit wijn en bouillon en roer het vocht beetje bij beetje door de rijst. Voeg de kipstukjes toe en kook de rijst in 10 min. gaar.
Rijst met melk al roerende aan de kook brengen (heel langzaam). Vanillesuiker, de gewassen krenten en de citroenschil erbij doen. Na ong. 20 min. is de rijst gaar. Schep klontje boter op de rijst en strooi er de bruine suiker over.
75g boter, 25g suiker, 1 ei, 125g bloem, 2el abrikozenjam, 4 appels, 1,5dl slagroom, 1 ei, 1el suiker, 1tl kaneelpoeder
Maak deeg van boter, ei, suiker, bloem en voeg een snufje zout toe. Koel het deeg een paar uur voor gebruik. Vul een vlapan met het uitgerolde deeg en smeer er de jam in. Schil de appels, snij ze in 8 stukjes en leg ze in de vlapan. Verwarm de slagroom en klop ei met suiker los. Roer de room door het eimengsel en giet dit over de appels. Strooi er kaneelsuiker over. Bak de taart in een oven van 200 graden C gaar in 25 min.
Lekker, lekker!
Kaneelcake
2 eieren, 100g boter, 150g suiker, 165g bloem, 2tl bakpoeder, 1/4tl zout, 1tl kaneel, 1,5dl melk, (ca.11 eetlepels) voor de garnering: 1 kop cornflakes, 50g suiker, 15g gesmolten boter
Splits de eieren. Roer de boter, de suiker en de eidooiers schuimig, evt. met de elektrische handklutser. Meng en zeef de bloem, bakpoeder, zout en kaneel en voeg deze geleidelijk toe aan het eiermengsel. Roer er daarna de melk doorheeen. Klop de eiwitten tot ze bijna stijf zijn en spatel dit voorzichtig door het deeg. Vul een springvorm van 23 cm met het deeg. Voor de garnering: maak de cornflakes iets fijn, meng ze met de overige ingrediënten en bedek het deeg met dit mengsel. Zet de vorm ongeveer 1 1/4 uur onder het midden van een vrij warme oven. Gasoven stand 4, 175 graden, elektrische oven: 175 graden, hete luchtoven 160 graden.
Tip: in plaats van bloem en bakpoeder kan ook zelfrijzend bakmeel worden gebruikt!
Fruit de ui en knoflook in de olie en voeg de tomatenblokjes, oregano,tomatenpuree en Spaanse peper toe. Laat de saus 20 min. pruttelen totdat het vocht is verdampt. Voeg de kappertjes, olijven en stukjes tonijn met de olie bij de saus en breng op smaak met peper en zout. Warm de saus nog enkele minuten door en strooi er de fijngehakte peterselie over. Serveer met risottorijst en Parmasankaas!