Taai ongerief (vervolg): vergrootglas op handvat van de winkelkar
Taai ongerief (vervolg): vergrootglas op handvat van de winkelkar
Lezers van www.blog.seniorennet.be/actievesenioren en van www.blog.seniorennet.be/siti4 weten dat ik een boontje heb voor taai ongerief (kleine ongemakken), in de eerste plaats voor senioren; zie ook. (Georges De Corte, Senior en Vrijwilliger, Halewijn 2008. Klachten medicamenten: men krijgt de tabletten er moeilijk uit de stripverpakking, waardoor tabletten breken of op de grond vallen. Doordrukstrips uit aluminium veroorzaken problemen: te stug of het lipje waaraan getrokken moet worden is te klein; tablettencontainers: te smalle halsje; druppelflacons enz.Andere klachten: Batterijtjes voor een hoorapparaat.
Taai ongerief in warenhuizen: gesneden brood in broodzakken en promoties vinden Hotels: Liften bedienen Parkeren in grote parkings: waar staat mijn wagen; betalen; uitgangen Verpakkingen koekjes kaasjes:lipje scheurt af. Ontkurken Deksels op bokalen Sterke plastic verpakking bij nieuw, klein computermateriaal. Bijsluiters handleidingen productinformatie: taal Pancartes bij natuurwandelingen: moeilijke plaats; teksten te klein en onduidelijk Openen van een melkschuitje (cup) Waspoederdozen met koordje Nieuwe hemden met kopspeldjes Straatnaamborden: te klein, verdwenen. Routeaanduidingen in ziekenhuizen openbare gebouwen, grote parkings. Kleefetiketten op fruit.
Nieuwtjes die ik lees in dit verband sla ik op mijn harde schijf op, zo bijvoorbeeld dat in de Zwitserse warenhuisgroep Coop er een vergrootglas aan het handvat van de winkelkar, om zo beter de kleine lettertjes te lezen op de verpakkingen en de prijsaanduidingen. Een goed idee maar dat voorlopig geen opvolging vindt bij ons. Er zijn nog andere gadgets mogelijk: daarover een volgende keer meer.
We leven in een knabbelmaatschappij. Vandaar het succes van individuele verpakkingen. Dit geeft aanleiding tot taai ongerief bij kleine verpakkingen. Wat ik ook hinderlijk vind zijn de kleefetiketten op fruit. Als ik tussendoor een appel wil eten uit het vuistje eerst spoelen dan zie ik geregeld etiketjes op de schil. Ze zijn moeilijk er af te krijgen en eenmaal er af plakken ze aan je vinger. Deze etiketten zijn taai ongerief en niet milieuvriendelijk. Waarom doen de fabrikanten dit? Want dit is toch vrij arbeidsintensief. Ik denk dat dit een zekere standing geeft aan het fruit en vooral om de merknaam te beklemtonen. De verpakkingsindustrie en de fabrikanten veroorzaken heel wat taai ongerief bij de consument. Vrijwilligers kunnen de resultaten van hun groepsgesprekken overmaken aan de organisatie (bijvoorbeeld WZC) of aan de consumentenverenigingen.
Ander taai ongerief
Warenhuizen: plastic zakken openen; Weegschaal voor prijsetiket: waar is de toets voor perziken? Waar staan de promoties? Waar staat de vervaldatum van producten?
Hotels: Automaat warme dranken: waar plaats ik mijn kopje? In de regel is slechts één plaats de beste. Lift vragen: pijltje naar omhoog om omlaag. Het is het pijltje van de gewenste richting.
Parkeren: in welke rij sta ik geparkeerd? (rij en gang noteren; visuele herkenningspunten).
Sterke plastic verpakking: Bij nieuw, klein computermateriaal is er vaak een sterke plastic verpakking. Deze is niet open te maken door een of ander lipje of inkeping. Je hebt een flinke schaar nodig. Pittig detail: bij de aankoop van scharen zitten die meestal in een gelijkaardige verpakking.
Juist vouwen van wegenkaarten en wandelkaarten en GPS: Ik kan de oorspronkelijke vouwen van wegenkaarten moeilijk terugvinden. Met GPS-systemen is het makkelijker: je hoeft niet te vouwen. Wel de bestemmingen te typen. Ook al 'ongerief' gehad als je zoekt op deelgemeenten? Soms kan je ze ingeven, soms gaat dit niet. Naar mijn ervaring is het altijd raadzaam een goede wegenkaart mee te hebben voor alternatieve routes of voor een algemene oriëntering. Tenzij je GPS-systeem dat ook ter beschikking stelt.
Pancartes bij natuurwandelingen: Nogal eens staan die pancartes een eindje van het wandelpad. Je moet door struiken of aanplantingen lopen. Als je er dan voor staat, merk je dat de teksten soms te klein, te specialistisch of weinig zeggend zijn.
Aanpak: Waarom de pancartes niet vooraf uittesten bij de gemiddelde, geïnteresseerde wandelaar om zo informatie te verwerven over formaat, plaatsing, nuttigheidswaarde? Die gegevens kunnen dan opgevraagd worden door alle instanties die ze plaatsen. Dit zou een verplichting moeten zijn voor van 'gesubsidieerde' routes.
Tot voor enkele jaren was er terughoudendheid om het te hebben over intimiteit, liefde en seksualiteit bij ouderen. Zorgverleners en familieleden stonden er huiverig over. Voor de volwassen kinderen was het ondenkbaar dat hun moeder (weduwe) of vader (weduwnaar) een vriend of vriendin zou hebben, niet thuis maar zeker ook niet in een
WZC.
Als we het hier hebben seksualiteit is dit niet op de eerste over genitale of lichamelijke seksualiteit. Ook dat kan zijn plaats hebben. Belangrijker is de nood aan warmte, tederheid en intimiteit bij ouderen en de accommodatie en de instelling die daarmee samenhangt.
Accommodatie: een gezellige tweepersoonszetel, (love chair; loveseat) mooi en breed, decoratief en een tikkeltje romantisch. Als die zetel staat in een knusse kamer, waar er af en toe geknuffeld kan worden en de zorgverleners en de bezoekers op hun manier kunnen warmte geven aan de ouderen.
Instelling bij de zorgverleners en bezoekers: bespreekbaar stellen hoe tederheid en intimiteit best kan. Welke afspraken, wat zijn de mogelijkheden, hoe evalueren?
Alleszins rekening houden met ongewenst gedrag. Grensoverschrijdend , ongewenst of ontremd gedrag op het vlak van seksualiteit uit zich in voorstellen om te mogen kussen, strelen, vrijen en in expliciet seksueel gekleurde opmerkingen en vooral in betasten van billen, borsten. Dit gebeurt meer naar vrouwelijke dan naar mannelijke vrijwilligers.
Bij het beoordelen of een gedrag ongewenst is, speelt de perceptie van de zorgverleners en vrijwilligers een belangrijke rol. Negeren kan al afdoend zijn en kordaat afwijzen. Men kan niet alles zomaar accepteren. Het is goed dat een collega of de dienstverantwoordelijke op de hoogte wordt gebracht van het ongewenst gedrag.
Personen met een dementie kunnen ontremd gedrag vertonen. Corrigeren van seksueel getint gedrag veronderstelt dat de persoon met dementie op een bewuste wijze kan bijsturen. Jammer genoeg kan dit niet omdat men controle verliest over zijn eigen handelen. Een vriendelijke maar kordate houding is hier het meest aangewezen: René, ik heb het niet graag dat je dit doet."
Wat ook een rol speelt zijn je eigen gevoelens. Hoe kijk jij naar seksualiteit en intimiteit? Praat over je gevoelens. Kijk bij jezelf welke gevoelens dit gedrag bij je teweegbrengt. Omschrijf goed je specifieke gevoel of probeer dat bij dit specifieke gedrag. Probeer je ook in te leven hoe de persoon met dementie zich zou voelen. Heeft hij misschien behoefte aan warmte, tederheid, houvast, ?
Wanneer seksuele impulsen te onpas worden geuit, kan medicatie een oplossing bieden. Soms is medicatie ook gunstig voor de persoon met dementie, ter bescherming van zichzelf. (info: Jurn Verschraegen, E-dementie, 2004)
Cees Nooteboom is een Nederlands schrijver van romans, poëzie en reisverslagen en kreeg in 2009 de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren. In een tv- interview (18.03.2010) over zijn pas overleden vriend Hans Van Mierlo had hij het over hun gemeenschappelijke religieuze, katholieke herkomst en hoe dit geëvolueerd is.
Nooteboom had zijn humaniora gedaan bij de Paters Augustijnen waar hij de beste herinneringen aan overhield: streng, degelijk, cultureel gericht. Bij de vraag of er dan ook sprake was van 'misbruik' van paters zie hij dat hij dit nooit had opgemerkt. Uit die collegetijd stamt nog zijn actieve kennis van Gregoriaanse gezangen (hij zong de eerste regels van het wondermooie Salve Regina) die hij later met zijn goede vriend Van Mierlo humaniora bij de Jezuïeten soms zong op de vrolijke momenten.
Cees vertelde hoe hij, na de katholieke uitvaartplechtigheid van zijn moeder, met Hans de bedenking maakte: 'Dat was mooi en ontroerend, dat had moeder zeker gewenst; maar we zullen dit zelf niet om vragen, dat is voor ons voorbij."
Toen Cees in Venetië hoorde dat Hans overleden was, ging hij naar de kathedraal om een kaarsje te branden. Dat gaf hem grote voldoening, want zo kon hij met hart en geest denken aan zijn overleden vriend. En als hij in Nederland was zou hij dit opnieuw doen.
Dit simpele ritueel was voor hem zo belangrijk, want dit was een zijn religieuze wortels en dat hij wil blijven koesteren. "Je draagt deze herkomst je hele leven mee, het is dom van dit te willen wegvegen."
Toerisme, erfgoed en Brussel en Wallonië
Om toeristische uitstappen voor te bereiden vullen verhalen (getuigenissen), brochures, toeristische diensten en internet elkaar goed aan.
Goede portaalsites zijn:
Toerisme Vlaanderen www.vlaanderen-vakantieland.be en www.toerismevlaanderen.nl
Office de Promotion du Tourisme de Wallonie en de Bruxelles (OPT) www.opt.be
Belgische Verkeersbureau Wallonië & Brussel www.belgie-toerisme.be
UNESCO Werelderfgoed Brussel en Wallonië
http://www.opt.be/contenus/unesco_werelderfgoed/nl/143.html
"Erfgoed is de nalatenschap van het verleden waarvan we vandaag genieten en wat we aan toekomstige generaties doorgeven. Onze culturele en natuurlijke erfgoeden zijn twee onvervangbare bronnen van leven en inspiratie. Plaatsen die even uitzonderlijk en divers zijn als de uitgestrektheid van het Serengeti nationaal park in het oosten van Afrika, de Egyptische piramiden, het Great Barrier Reef in Australië en de barokke kathedralen van Latijns-Amerika vormen het erfgoed van onze aarde. De werelderfgoedsites behoren toe aan alle volkeren ter wereld, ongeacht het grondgebied waarop ze zich bevinden.
Brussel
* GROTE MARKT (BRUXELLES)
* HORTAMUSEUM (SAINT-GILLES)
* HOTEL SOLVAY (IXELLES)
* HUIS VAN TASSEL (IXELLES)
* VOORMALIGE WONING VAN VAN EETVELDE (BRUXELLES)
Wallonië
* BELFORT (THUIN)
* HET BELFORT (MONS)
* HET BELFORT (TOURNAI)
* HET BELFORT (CHARLEROI)
* HET BELFORT (BINCHE)
* HYDRAULISCHE LIFTEN "CANAL DU CENTRE" (HOUDENG-GOEGNIES)
* NEOLITHISCHE VUURSTEENMIJNEN VAN SPIENNES (SPIENNES)
* O.L.V.-KATHEDRAAL VAN DOORNIK (TOURNAI) Namen
* HET BELFORT (GEMBLOUX)
* HET BELFORT (NAMUR)
UNESCO-Evenementen Brussel en Wallonië (selectie)
Brussel: 09/08/2009 : PLANTEN VAN DE MEIBOOM
Henegouwen
* 29/08/200930/08/2009 : VESPERS "GOUYASSE" EN PROCESSIE VAN DE REUZEN (VOLKSFEEST) - DUCASSE VAN AAT (ATH)
* 21/02/201023/02/2010 : CARNAVAL VAN DE GILLES VAN BINCHE (BINCHE)
* 13/06/2010 : DOUDOU, PROCESSIE VAN DE CAR D'OR EN HET GEVECHT VAN DE LUMECON - PROCESSIE VAN DE HEILIGE WAUDRU (MONS)
RAVeL = Réseau Autonome de Voies Lentes, een Waals
programma 'autonome paden' langzaam verkeer voor fietsers, wandelaars,
skaters, ruiters, ... Vroeger waren dit jaagpaden (langs waterlopen),
voormalige spoorlijnen. Het netwerk breidt voortdurend uit; vijf lange routes:
typ ze in op Google of ga naar de website van Ravel: http://ravel.wallonie.be/opencms/opencms/fr/
* RAVeL 1:
Houplines - Doornik - Bergen - Charleroi - Namen - Luik - Lanaken (330 km)
* RAVeL 2:
Hoegaarden - Namen - Dinant - Mariembourg (100 km)
Elke wandeltoerist kent de Grote Routepaden met
wit rood; in de topogidsen worden
de afstanden en bezienswaardigheden onderweg beschreven. In de regel zijn de
aanduidingen in orde, af en toe moet je werkelijk zoeken waar het pad ligt. Als
je niet vlug het symbool vindt: keer op je stappen terug en kijk extra rond.
Op
internet kan je vaak ook commentaren lezen van wandelaars. Typ GR en nummer:
bijv. GR 576. Je kirjgt dan tientallen
verwijzingen van wandelaars naar de - TOUR DU CONDROZ LIEGEOIS (HUY).
Hierbij enkele GR -voorbeelden.
Brussel
* GR 126 - SENTIER BRUXELLES -
MEMBRE-SUR-SEMOIS (BRUXELLES)
* GR 579 - SENTIER BRUXELLES-LIEGE
(BRUXELLES)
* SGR CATHEDRALE-FLAGEY (BRUXELLES)
* SGR RANDONNEE N°1 GR 12 (LAEKEN)
* SGR RANDONNEE N°2 GR 12 (BRUXELLES)
* SGR RANDONNEE N°4 GR 126 (BRUXELLES)
* SGR RANDONNEE N°5 GR 126 + 579
(BRUXELLES)
* SGR RANDONNEE N°6 GR 126, GR 512, GR 579
(BRUXELLES)
* SGR RANDONNEE N°7 GR 126, GR 512
(BRUXELLES)
* SGR RANDONNEE N°8 GR 12 + GR 512 (BRUXELLES)
* SGR RANDONNEE N°9 GR 126, 12 (BRUXELLES)
Wallonië
Henegouwen : * GR 129 - SENTIER ESCAUT-MEUSE
(ELLEZELLES)
Luik :
* GR AE-N SENTIER ARDENNE - EIFEL (TRONÇON
NORD) (EUPEN)
* GR 14 - SENTIER DE L'ARDENNE (MALMEDY)
* GR 5 - MER DU NORD - MEDITERRANEE (VISE)
* GR 56 - SENTIERS DES CANTONS DE L'EST
(SANKT VITH)
* GR 563 - TOUR DU PAYS DE HERVE (DALHEM)
* GR 57 - VALLEE DE L'OURTHE ET SENTIER DU
NORD (BARCHON)
* GR 571/572/578 - CIRCUIT DES VALLEES DE
LEGENDES (COMBLAIN-AU-PONT)