Op zaterdag 15 november organiseerden ACW Beveren-Leie, de Gezinsbond Beveren-Leie en Pasar Waregem Leiekant hun jaarlijkse bietentocht. Gedurende de ganse namiddag waren de drie verenigingen druk in de weer met het klaarzetten van de zaal, het opzetten van het frietkraam, het springbed en het klaarstomen van het heksenbrouwsel en de chocomelk. De ruim 200 aanwezigen en dat zowel groot als klein, genoten van de wandeling en de vuur- en kindershow. Heel wat kinderen hadden zich voor de gelegenheid uitgedost in een passende outfit en de verlichte bieten, er werden er een 40-tal gratis afgehaald, lampions zorgden voor een feeërieke sfeer.
PIEKOBELLO: Kerst- en schoolfeest in de Stedelijke Basisschool
Op vrijdag 12 december is er kerst- en schoolfeest in de Stedelijke Basisschool Beveren-Leie. Alles begint met een kerstmusical 'PIEKOBELLO' die de kinderen brengen in OC 't Klokhuis. Er zijn 2 voorstellingen voorzien, in de namiddag om 16 uur en de avondvoorstelling begint om 18 uur. Iedereen is er van harte welkom, (gratis toegang). s' Avonds is er kerstfeest op school, een gezellig treffen met kerstkraampjes, kinderanimatie, warme dranken, hapjes...
Hierbij ook nog even meegeven dat de ouderraad op zaterdag 21 maart 2009 een kaas- en wijnavond organiseert in de sportzaal van de school. Bekijk ook steeds de Beverse activiteitenkalender
Op dinsdag 2 december 2008 om 19.30u. organiseren de Waregemse Sportraad en Sportdienst een gratis infosessie omtrent vrijwilligerswerk in de vergaderzaal van De Treffer. Spreker is de heer Johan Vandezande uit Izegem en leraar aan het V.T.I. te Kortrijk.
Elke vereniging worstelt vroeg of laat toch eens met deze problematiek. Zoals bijvoorbeeld Bij het vastmaken van het net val ik van een trapje en ik breek mijn voet. Wie betaalt dan mijn ziekenhuiskosten? Is mijn vereniging verplicht hiervoor een verzekering te nemen? Onze vereniging wil aan de vrijwilligers een forfaitaire onkostenvergoeding geven. Hoe hoog mag die zijn en moeten zij daar belastingen op betalen ? Ik ging gisteren helpen als vrijwilliger. Door mijn schuld is iemand anders gevallen en zijn jas is gescheurd. Moet ik nu opdraaien voor de kosten ? In onze vereniging draaien ook werklozen op vrijwillige basis mee. Kan dat ?
De wet betreffende de rechten van de vrijwilliger is van toepassing sinds 1 augustus 2006. De regeling omtrent aansprakelijkheid en verzekeringen is in werking gestreden op 1 januari 2007. Echter: door wetswijzigingen zijn een aantal veranderingen doorgevoerd in de oorspronkelijke wettekst. Het is voor alle sportverenigingen die met vrijwilligers werken dan ook van het grootste belang om goed geïnformeerd te zijn.
De infosessie is gratis. Inschrijven op voorhand is wel verplicht! Meer info en inschrijvingen Sportdienst Waregem Tel.: 056 60 07 44 e-mail: info@waregemsport.be
Naar jaarlijkse traditie werd Wapenstilstand ook te Beveren-Leie herdacht. Deze herdenking begon met een eucharistieviering in de Sint-Jan de Doperkerk voorgegaan door E.H. Luc Suys. Voor de gelegenheid was ook buurgemeente Desselgem (kerk gesloten wegens restauratie) naar Beveren-Leie gekomen om er de eucharistieviering bij te wonen. Tijdens de eucharistie had het Bevers Koninklijk Harmonieorkest post gevat achteraan de kerk en speelde o.a. De Brabançonne en De Vlaamse Leeuw.
Na de viering ging het naar het grafmonument waar alle aanwezigen welkom geheten werden door Rob Demerie, voorzitter van het Feestcomté. Naast het stadsbestuur brachten 21 Beverse vereningen een bloemhulde aan het grafmonument en speelden enkele leden van het Bevers Harmonieorkest het 'Te velde'. Na de ceremonie ging het woord naar schepen Rik Soens die onderstaande speech bracht. (Met dank aan schepen Rik Soens om deze te mogen publiceren)
"Het is me een waar genoegen om namens het stadsbestuur van Waregem een woord van dank en waardering te mogen uitspreken.
11 november, de dag waarop we het einde van beide oorlogen herdenken, oorlogen die ons land zo zwaar getroffen hebben. Het is ook een dag om de vele slachtoffers te herdenken, de vele soldaten die gestreden hebben voor vrede, in volle besef dat vrede niet zomaar als een verworven recht kan worden beschouwd. 11 november blijft voor ons allen een dag van eerbiedwaardige herdenking en bezinning voor wat de oud-strijders voor ons hebben betekend. 11 november is meer dan een symbolische dag, het moet een dag zijn van diep respect aan zij die hun leven op het spel zetten voor onze democratie, voor onze vrijheid.
Op dit eigenste moment, nu precies 90 jaar geleden, om 11 uur 's morgens werd op 11 november 1918 in een treinwagon de Duitse capitulatie ondertekend. De Eerste Wereldoorlog was voorbij, de wapenstilstand een feit. Ook al ligt de eerste wereldoorlog 90 jaar achter ons, en het einde van de tweede oorlog ook reeds 63 jaar, toch blijft die herinnering nog steeds. Maar ook de schande en de schaamte om wat gebeurde. Zoiets mag nooit meer gebeuren. "Nooit meer oorlog" moet luider dan ooit klinken ....
De wereld is ons dorp geworden, dankzij de vooruitgang in onze maatschappij kunnen we in enkele uren tijd overal ter wereld naar toe. Genieten van mooie vakanties. Maar in diezelfde luttele uren, kom je pal in een oorlogsgebied terecht. Militairen moeten er nog steeds strijden om vrede te bekomen. En strijden betekent ook slachtoffers maken. Ons dorp, waar nog steeds oorlog is. Hoe gevaarlijk is de situatie nog tussen Amerika en Irak. Dagelijks sterven er nog een tiental Amerikaanse soldaten en Iraakse burgers. Dit grotendeels om economische belangen. We hopen met zijn allen dat de nieuwe president Obama het geweer van schouder wil veranderen en kiest voor overleg, voor diplomatie in plaats van kiezen voor wapens. Maar wat doen we met de vele kindsoldaten in Afghanistan, Pakistan, Soedan of Columbia. Kinderen die het moeten opnemen voor het militaire regime waar ze leven, maar niet beseffen wat democratie is. Dienen we met België ook niet op te passen om soldaten, militairen te sturen naar gebieden waar oorlog is, denken we maar aan Oost-Congo. Als u dan ook hoorde gisteren, dat een Europese ordemacht sturen naar die gebieden niet kan.
Maar evengoed kunnen we eens dicht bij ons in onze buurt kijken. We hebben misschien allemaal een mening omtrent de situatie tussen Vlamingen en Walen op vandaag, maar bij velen komen er extremere gevoelens naar boven. Maar in extremisme zit de kiem van onverdraagzaamheid. Hoe voelen we ons met de dreigende opkomst van uiterst rechts, die overal in Vlaanderen aanwezig zijn. Vrede is geen voldongen feit, er moet aan gewerkt worden, er moet hard aan gewerkt worden. Vrede, verdraagzaamheid en veiligheid zijn niet alleen een zaak van de politiek, van ordediensten of van de krijgsmacht maar is een zorg van iedereen. Meer dan ooit is duidelijk dat vrede een prijs heeft die door iedereen moet betaald word en ongeacht ras of stand of godsdienst.
Een tweede deel van mijn korte toespraak is een woord van dank. Een eerste dankwoord gaat naar Kolonel Decavel, die op ons verzoek is ingegaan om straks een rede te geven in het Klokhuis. Dank aan u allen hier aanwezig, om het gedachtegoed rond 11 november wakker te houden. Dank aan meneer pastoor en de Koninklijke harmonie voor deze prachtige dienst en dank aan het stedelijk feestcomité van Beveren-Leie voor de leiding van deze ceremonie. Dank aan de verschillende verenigingen voor het bevlaggen en bebloemen van deze grafsteen. Ik heb dan de aangename taak u allen uit te nodigen naar de receptie u aangeboden door het stadsbestuur in de trouwzaal van OC t klokhuis en te luisteren naar de rede van de kolonel. Weet een ding zeker: NOOIT BRENGT OORLOG VREDE, MAAR INNERLIJKE STRIJD" Aldus schepen Rik SoensEenmaal in het gemeentehuis werd iedereen verwelkomt met een glaasje en een woordje van schepen Rik Soens. Op zijn beurt gaf hij het woord door aan de voorzitter van de Oud-Strijdersbond Christian Vereecke die de vele aanwezigen toesprak, (zie onderstaande toespraak). Met dank aan Christian voor het mogen publiceren van de toespraak Het is voor de tweede maal dat ik U in naam van de Vereniging Oudstrijders welkom mag heten in het gemeentehuis van Beveren-Leie. Wij zijn hier op uitnodiging van het Stadsbestuur die het belang van de herdenking en vooral de bewustmaking van de jongere generatie, wil onderlijnen. Dank dat U er zo talrijk op afkomt; dank voor de betrokkenheid, uitgedrukt in een passende bloemenhulde bij ons sober monument. Ergens heb ik gelezen: ''het moet niet alleen een dag van vrede en verdraagzaamheid zijn, maar ook een dag van verwerping van totalitaire en racistische ideeën worden".
Vandaag 11 november 2008, pal 90 jaar voorbij, focussen wij op de ondertekening van de wapenstilstand in de spoorwegwagon van Compiègne; de complete vernedering van Duitsland. Een stilstand weliswaar, maar van korte duur. Minder dan 22 jaar later, minder dan één generatie, valt datzelfde Duitsland ons land opnieuw binnen, voor de meest destructieve oorlog uit de geschiedenis. Nog eens vier jaar moet onze bevolking een onderdrukking meemaken. In september 1944 spreekt men niet meer van wapenstilstand, maar van bevrijding.
Inderdaad de Tweede Wereldoorlog duurde van 1 september 1939, inval in Polen, tot 2 september 1945, overgave van Japan, volle zes jaar. Intussen werd een bibliotheek volgeschreven, werden documentaire en fictiefilms gedraaid, werden archieven verzameld om te getuigen en te bewijzen.
Wanneer ik dezer dagen een opvraging hoor op WTV bij kinderen van Diksmuide, een plaats met veel oorlogssporen in haar bodem - verschiet ik, hoe betreurenswaardig het is gesteld, met de getuigenis die wij moeten doorgeven. Er komt een dag dat alle getuigen zullen verdwenen zijn. Dan zullen leugens als onkruid kunnen opschieten. Even recent hoorden wij neo-nazzigeschreeuw vanuit Bellegem doordringen tot bij ons. Misschien hebben wij nood aan een gedreven Maurice Dewilde voor een heruitgave van zijn reportage als de Nieuwe Orde. Ik wil mij tenslotte nog eens in het bijzonder richten tot onze eigen getuigen: de band van het persoonlijke, intieme verhaal van mensen die het hebben beleefd. Dat verhaal - mondelinge overlevering - valt als een klein puzzelstukje in het grote geheel en raakt ons echt. Voor hen speciaal wil ik het gedicht "11 november" van Pol Decavel voordragen. 11 november Ze zijn niet meer de laatsten die der Krieg, het gas, het water, de mannenmaatschappij van vier jaar loopgracht overleefden.
Ze zijn er nog hun volgelingen in een te lange Blitzkrieg.
De kogel heeft hen niet geraakt. De tijd heeft hen niet geveld en boven de herinnering van wrok en spijt, van trots en nijd is er hun dag van elf november, met trommelaars en klaroen, een mis, de krans, de toespraak met vertrouwde woorden, de vlag voorop het marslied van het einde toen.
De hand groet plots weer vast en in één uur voelen ze zich weer "weerbaar strijder". Aldus ChristianVereeckeDaarna kwam de toespraak van kolonel Remie Decavel en ook deze mogen we integraal meegeven. Waarvoor dan ook dank aan Kolonel Remie Decavel "Negentig geleden eindigde de Groote Oorlog 1914 1918 met miljoenen doden en verminkten. Men kon zich toen nog geen grotere oorlog voorstellen. Van daar zijn naam. Na de wapenstilstand was de algemene leuze en oproep: dat nooit meer, nooit meer oorlog. Maar het einde van de strijd en het verdrag van Versailles bevatte reeds de kiemen van het volgende conflict. Twintig jaar later was het zo ver en deze wereldbrand eindigde in 1945 met naar schatting 50 miljoen slachtoffers. Maar we leven nu hier in het westen reeds 63 jaar zonder strijd en gelukkig is de kille koude oorlog vergeten. Ex Joegoslavië maakte wel een zeer triestige en vreselijke uitzondering. Maar de wereld komt maar niet tot rust, en zelfs als de conflicten niet openlijk worden gevoerd is het geweld, de uitbuiting, moord, brand en verkrachting, uithongering dagelijks voelbaar bij vele volkeren, stammen en landen. Veel slachtoffers en moorden worden dikwijls zelfs niet meer vermeld. Afrikaanse landen blijven dagelijks in het nieuws, Kongo blijft maar het droevige nieuws halen en Azië doet zeker niet onder. Ook het Belgisch leger, hoe klein in verhouding tot de andere landen, heeft troepen in beide werelddelen en in Kosovo. Men kan zich daar veel vragen bij stellen: niemand kan voorspellen hoe lang nog vreemde troepen in Afghanistan en Irak zullen moeten strijden. Brengt de nieuwe Amerikaanse president enige versoepeling in het beleid? We kunnen het slechts hopen.
Elk jaar probeer ik iets te vertellen over gebeurtenissen en toestanden uit beide grote oorlogen. De steden Luik en Antwerpen waren in de loop van de 19°eeuw beveiligd door een cirkel van versterkte forten op een afstand van de stad zo berekend dat het onmogelijk was het centrum van de stad te beschieten. Maar toen de forten voltooid waren was de dracht van de kanonnen zo gemoderniseerd dat de forten toch te dicht bij het centrum stonden en zo werd Luik door de Duitsers reeds op 5 augustus 1914 veroverd, een dag na de inval.
Maar de Duitse aanval werd tegengehouden door het fort van Loncin. Deze gemeente ligt op de weg Brussel,Leuven, Luik, ongeveer 7 km van deze stad. Dit fort, een van de 12 forten rond de stad, had een bemanning van 550 militairen, zowel Vlamingen, Brusselaars en Walen. Het telde 25 kanonnen van 57 mm tot 210 mm. Het geheel werd bevolen door een Vlaams officier, commandant Naessens. De bemanning had gezworen zich niet over te geven. De Duitse allerie beschoot het fort met obussen 210 mm, en na elke beschieting bestormde de Duitse Infanterie het fort. Op dat ogenblik sprongen de Belgen uit hun schuilplaatsen en beschoten de aanvallende troepen met geweer en mitrailleurs. De Duitse verliezen waren verschrikkelijk.
Het Duits commando zocht een andere oplossing. Zij lieten dan hun dikke Bertas overkomen. Dit waren kanonnen van 420 mmo De tiende dag op 15 augustus, viel een obus 420 mm in het lokaal van de munitiereserve. Deze depot ontplofte en 350 Belgische manschappen verloren het leven en werden bedolven onder de ruïnes.
Na de eerste wereldoorlog werd het fort niet herbouwd en bleef het de begraafplaats van al deze manschappen. De overblijvende munitie werd tientallen jaren niet aangeraakt, maar ten slotte heeft DOVO toch de grote kuis aangepakt en had 3240 obussen te vernietigen. Bij deze werken werden ook 25 lijken van gesneuvelde militairen gevonden. Vier er van konden geïdentificeerd worden.
Op 15 augustus 2008, dus juist 94 jaar na de feiten, werden de 25 gesneuvelden plechtig begraven en werd de eer bewezen aan de 350 moedige landgenoten. Nu is het fort opgekuist en is het ook te bezoeken. Laten we even teruggaan naar de tweede oorlog.
Wij als kind beleefden de mobilisatie, maar op een kind maakte dat weinig indruk. Erger was het toen we op vrijdag 10 mei 1940 zeer vroeg wakker werden van vliegtuiglawaai en vele andere ongewone geluiden. Onze ouders en buren wisten onmiddellijk dat de tragedie een aanvang nam. Niettegenstaande liepen we toch naar school maar werden tegengehouden ter hoogte van de huidige vrije basisschool. Iedereen probeerde die dagen nog wat voeding en brood, meel en bloem te bemachtigen. Veel mensen stonden buiten de toestand te bespreken en bij de ouderen was er reeds veel onrust en verdriet. De jonge mannen die nog niet waren opgeroepen moesten verzamelen en zich naar Frankrijk begeven. Het werden zeer woelige en angstige dagen met veel vliegtuigen in de lucht, luchtafweer en luchtgevechten. Het Belgisch leger trok zich terug achter de KW lijn, die liep van Waver, Leuven naar Lier. Maar het mocht niet baten en rond 20 mei hoorden we reeds het kanongebulder aan de Schelde.
Ondertussen was een dagenlange enorme stroom van vluchtelingen op gang gekomen langs de Gentse weg en langs de Grote Heirweg en de aankomende Franse troepen in de andere richting. Je zag er alle mogelijke vervoermiddelen, te voet, per fiets, per triporteur, boerenwagens met paard of ossen. Velen uit Limburg en het Antwerpse. De Beverenaren gaven ze te drinken, te eten en overnachting. Veel verdriet alom. Terwijl de Duitse troepen naderden keek iedereen uit hoe hij en het gezin in een betrekkelijke veiligheid de komende en naderende gevechten kon doorstaan. Kelders werden versterkt, veiligheidsputten (onderstanden) gegraven en kostbare zaken in veiligheid gebracht. Vanaf 20 mei hoorden we voortdurend kanongebulder aan de Schelde en leefden we in angst voor wat zeker komen zou. Weldra werd de verdedigingslijn aan de overkant van de Leie bezet door Belgische troepen, bij ons het 25° en het 1° Linieregiment. De soldaten groeven schutterskuilen en veiligheidsbermen.
Wij hadden als kind veel te zien en te bezien en de dagen gingen snel, te snel voorbij. Iedereen en vooral de ouderen begonnen zich nu echt zorgen te maken. Hoewel we thuis een onderstand hadden gedolven en bedekt, hadden onze ouders er geen vertrouwen in. Wij en andere buren verzamelden op het hof van boer Van Ackere en richtten de grote aardappelkelder in als een schuilplaats voor enkele families. De deur van de kelder, die uitgaf naar de Leie werd beveiligd. Alles samen waren we toch slechts een honderdtal meters van de Leieoever verwijderd. Die zelfde dag werden de kerken van Beveren en Harelbeke opgeblazen. De kerk van Beveren was er erg aan toe. De brug over de Leie te Ooigem zagen we ook in een water- en stofwolk verdwijnen.
Toen we tegen de vooravond verzameld waren in onze schuilkelder kwamen de eerste Duitse verkenners polshoogte nemen en weldra tegen de nacht zaten we bibberend en biddend te luisteren naar de gevechten. Die verschrikking duurde nog de ganse vrijdag, 24 mei we kregen wel een Duits officier op bezoek; hij bekeek ons allen met grote aandacht en deelde dan chocolade uit; maar ons moeder herkende haar eigen voorraad.
Zaterdag, 25 mei; we konden even naar buiten en zagen een Duitse brug over de Leie in het water vallen dank zij een Belgische voltreffer. Overal lagen dode koeien in de weide. Het hof van Van Ackere stond vol met Duitse troepen en er kwamen er voortdurend bij komende, van de Gentse weg. Wij trokken weg van de Leie want de Belgische artillerie schoot voortdurend over en we werden ingekwartierd bij Aimé Casteele, het hof gelegen rechtover de huidige Vrije Basisschool. De Duitse artillerie schoot over onze hoofden. Ondertussen vernamen we welk drama er zich bij onze buren, familie Alfons Vandorpe had voltrokken. Zij zaten goed beschut in een betonnen rootput met een stalen deur. De Duitsers moeten wat beweging bemerkt hebben en schoten van op korte afstand een granaat door de deur. De gevolgen waren verschrikkelijk. Er vielen vijf doden te betreuren: de vrouw van Alfons Vandorpe, Elvira Amerlinck, 63 jaar oud, de moeder van 8 kinderen o.a. van Albert Vandorpe, en nog vier vluchtelingen uit Brabant lieten er het leven.
Langs de Kortrijkse weg speelde er zich bijna een groot drama af. Duitse militairen, die wel wat hadden gedronken, vonden een dode Duitse soldaat en beschuldigden Belgische burgers van doodslag. Ze haalden alle burgers uit de kelder van het huis Gentse weg 351, arresteerden Gerard Himpe, vader van Marcel, Gerard Blauwblomme en André Loosveld. Deze drie onschuldigen werden tegen de muur gezet en zouden geëxecuteerd worden. Maar Irma, de moeder van de Loosvelds, vroeg een Duits officier die te paard aankwam om hulp. Deze bekeek het lijk wat grondiger en zag dat de jongen door een schrapnel was getroffen in de schedel: zijn naam Hans Kraus. De drie Beverse mannen werden weer vrij gelaten en zo doende werd een groot drama vermeden.
Verder was in Beveren de dood van 4 burgers te betreuren: Arthur Verborg, vlasser, echtgenoot van Irma Vanduinslager, vader van 6 kinderen, Marie Laevens echtgenote van Jan Dewinter, Eerwaarde Heer Van Hilst, aalmoezenier uit Lier, ondergebracht bij de zusters in het klooster, en een Belgische soldaat die zelfmoord had gepleegd. Een Beverse soldaat, Jules Ducatteeuw, vader van Etienne, vond de dood tijdens de gevechten en werd voorlopig begraven in Herent. De overleden jonge vader werd in juni 40 naar Beveren overgebracht.
Op maandag keerden wij, zoals de meeste, terug naar onze woning. Maar daar was weinig vreugde mee gemoeid want bij ons was er in de achtermuur een groot gat geslagen en moesten onze ouders, zoals zo velen in de streek, terug een bewoonbaar onderkomen creëren. Op dinsdag 28 mei werd de wapenstilstand ondertekend nadat een groot deel van het Britse leger had kunnen ontsnappen. Een Belgisch officier reed te paard voorbij op de Grote Heirweg en zegde me in gebroken Nederlands: Het is voorbij, de koning ondertekent de wapenstilstand".
Sommige gegevens heb ik genomen uit het 27°jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring" De Gaverstreke", waarvoor ik de schrijvers Etienne Ducatteeuw en Michel De Brouwere bedank. Wat daarna komt, vier jaar bezetting, is een ander verhaal. Laten we ons verheugen over de 63 jaar vrede in onze streken en leven met de hoop dat de wereld in de toekomst overal beseft dat we kunnen leven in vrede en dat de mens zijn conflicten kan beheersen mits goede en harde wilskracht van de politiekers en van de bevolking. Met deze wens, dank ik U allen voor uw aandacht". Na dit alles was het tijd om het gulden boek te tekenen en een praatje te maken Beveren-Leie telt nog 6 Oudstrijders, vier onder hen treft u in onderstaande sfeerbeelden. Albert Velghe en Emiel Van Acker ontbreken.
Op zaterdagavond 8 en zondagmiddag 9 november organiseerde de Beverse missiebond de jaarlijkse missiemaaltijd. Daar er steeds heel wat aanwezigen deelnemen aan deze maaltijd besliste het bestuur een paar jaar terug om in shiften te werken. Zo kon er getafeld worden op zaterdag om 18.00 uur, zondag om11.30 uur of op zondag 13.00 uur. De warme beenham werd verzorgd door 't Creusetje (Veronique Terrijn) en deze werd opgediend met een buffet van groentjes en heerlijke frietjes.
In totaal schoven om en bij de 500 personen aan en naast het bestuur zorgden heel wat sympathisanten dat alles vlot verliep. Myriam Decock stond in voor de tombola en Walter Aagon had post gevat aan de prijzenkast. De opbrengst van deze missiemaaltijd gaat naar Zuster Leen Mestdagh, Zuster Frieda Platteau, Pater Frans Labeeuw, Pater Gilberto Pauwels, Mgr. Louis Nkinga, Pater Noël Ostijn, Zuster Miet Boel en Pater Adelin Verstraete. Met die steun zullen zij terug een stukje nood kunnen lenigen in hun missiepost.
Autocrossbond 2 Fast 4 You sluit eerste seizoen succesvol af.
Niets dan tevreden gezichten tijdens de kampioenenviering van de autocrossbond 2 Fast 4 You. En dat gold niet alleen voor de kampioenen van de negen verschillende reeksen maar zeker ook voor de voorzitter en de secretaris. De viering met 168 aanwezigen ging door te Anzegem in zaal de Speldoorn op zaterdag 8 november 2008. En net zoals op de crossen mocht het bestuur ook op deze viering op heel wat medewerking rekenen. Als dank werd elkeen dan ook met een attentie bedacht.
De heel tevreden voorzitter Dick Lambrecht uit Beveren-Leie en secretaris Frederik Allegaert wisten te vertellen. "Na de rompslomp die gepaard ging met de overname van de oude en de opstart van de nieuwe bond mogen we terugblikken op een geslaagd eerste seizoen. Met de hulp van heel wat medewerkers, konden we 7 succesvolle crossen afwerken. En het doet deugd te horen dat de crossers vertrouwen hebben in onze bond. Dat beloofd voor volgend seizoen!!!" Toekomstplannen "De planning voor 2009 is nog niet rond, maar we hopen toch een 15-tal crossen te kunnen organiseren. Het nieuwe seizoen zal van start gaan halfweg maart. Bij deze willen we dan ook een oproep doen naar bochtcommisarissen want daar hebben we nog nood aan. Al wie daar meer info over wenst kan daarvoor bij ons terecht", zegt Frederik Nieuwe materialen Ook op materieel vlak kon de bond al het een en ander realiseren. Zo is het kloppend hart van iedere cross, het oude gele caravanneke, vervangen door een jonger exemplaar. Ook de oude geluidsinstallatie was dringend aan vervanging toe, en dat is ondertussen ook gebeurt.
"Volgend jaar zal er een klare en heldere klank te horen zijn op iedere cross. Niemand zou nu nog te laat aan de start mogen verschijnen omdat we niet verstaanbaar zijn", gekscheerde Frederik tot slot.
Goud voor Georges Van Oosthuyze en Eliane Degroote
Op zaterdag 8 november werden Georges Van Oosthuyze en Eliane Degroote uit de Tomberg door de stadsmandatarissen op het gemeentehuis ontvangen ter gelegenheid van hun gouden huwelijksjubileum.
Georges werd geboren op 10 maart 1936, als jongste in een gezin van vier, in de Fabriekstraat te Waregem. Hij liep school in Kindje Jezus tot het zesde leerjaar, waarna hij nog een 3-tal jaar Rijks Middelbare School liep en op zijn zestiende aan de slag ging bij de firma Vansteenkiste te Waregem. Iets ouder dan 18 werd hij onder de wapens geroepen voor 18 maand waarna hij bij de firma Thienpont te Vichte voor een 10-tal jaar terug aan de slag ging en uiteindelijk bij de firma Unilin te Ooigem als ploegbaas in het laadmagazijn terecht kwam. Door zelfstudie en wilskracht slaagde Georges in een examen en bracht hij het tot meestergast om zo op zijn 57ste op brugpensioen te gaan bij Unilin Systems in de Waregemstraat.
Eliane werd geboren op 6 september 1937 te Beveren-Leie in de huidige Schoolstraat in een gezin van vier. Ze liep school in het klooster te Beveren en mocht daarna nog 1 jaar naaien volgen te Harelbeke. Eliane begon haar loopbaan bij de firma Nuyttens te Deerlijk tot de geboorte van de eerste zoon. Enige tijd later ging Eliane terug aan de slag in de wasserij AndLeie te Beveren-Leie en sloot haar loopbaan af bij de firma Enerco. Daarnaast stond Eliane ook in voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen.
Georges ontmoette Eliane voor t eerst op de foor te Kortrijk waar ze samen met 4 vriendinnen was. Daar spraken ze af dat Georges haar eens zou ophalen na haar werk. Eliane dacht echter dat dit niet zou gebeuren, maar ze had het mis. Georges stond op een dag toch aan de poort van Nuyttens en zo is hun romance uitgemond in een huwelijk op 8 november 1958. Het jonge paar ging inwonen in de thuis van Eliane om na 4 jaar hun eigen nestje te kopen op de Tomberg alwaar ze nog altijd wonen. Ze kregen 2 zonen, Rudy en Tony en ondertussen kennen ze de vreugde van 5 kleinkinderen, Jonas, Mathias, Dimitri, Kimberly en Mathieu. Vroeger was hun gezamenlijke hobby gaan kijken naar het voetbal van zoon Tony. Nu besteden ze hun vrije tijd o.a. met het volgen van hun kleinkinderen, kleinzoon Dimitri speelt voetbal in Otegem, Jonas koerst bij de beloften en Mathias bij de nieuwelingen. RS 8 november 2008
Franske Voetbal, zo noemt hij zichzelf en zo zal hij ook wel het best gekend zijn bij KSK Beveren-Leie, is jarig. Hij werd geboren op 8 november 1937, een klein rekensommetje leert ons dat dit manusje-van-alles vandaag percies 71 jaar is. Franske is reeds 14 jaar de man achter de schermen van KSK Beveren-Leie. U kunt het zo gek niet verzinnen maar Franske staat in voor alles wat gepaard gaat rond het voetbalgebeuren. Voor dag en dauw is hij bijna dagelijks op pad om alles in gereedheid te brengen, te verzorgen en dat zowel in de kantine, de kleedkamers, rond en op het veld... Bij deze wensen wij Franske dan ook een heel gelukkige verjaardag!!!
Iedereen krijgt er ooit wel eens mee te maken: de thematiek van het Erfrecht. Op vraag van ACV-Beveren-Leie, zal Pietro Iacoppuci, Advocaat en schepen van stad Waregem hier uitleg over geven. Deze avond gaat door op donderdag 20 november in het bovenzaaltje van C.M. Kerkdreef 8, Beveren-Leie en start om 19.30 uur.
Vooraf inschrijven is nodig voor de praktische schikking. Dat kan via de ACV-brievenbus in Beveren-Leie of via e-mail c.lobbens@acv-csc.be met vermelding: Naam:.......................zal met .........personen aanwezig zijn op de infovergadering over Erfrecht
Benefietconcert met Bevers Harmonieorkest tvv Kinderrevalidatie UZ Gent Op zaterdag 22 november concerteert het Koninklijk Harmonieorkest uit Beveren-Leie voor het goede doel in het ICC te Gent. Reeds het tweede jaar op rij nodigt vzw Ter Sparre het Bevers Koninklijk Harmonieorkest uit voor een optreden waarvan de opbrengst integraal naar de Kinderrevalidatie van het UZ Gent gaat. Het 110-koppig orkest wordt gedirigeerd door Bert Decavel en haalde de afgelopen jaren muzikale successen in zowel binnen- als buitenland.
In 2005 werd het wereldkampioen in de eerste afdeling tijdens het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en deze zomer werd de derde plaats weggekaapt op het Certamen Internacional de Bandas de Musica te Valencia.
Op 22 november om 20u is de harmonie dus te gast in het ICC te Gent. Het programma van die avond is veelbelovend met onder andere Dichter und Bauer van Franz von Suppé en Bolero van Maurice Ravel. De presentatie is in handen van AVS-gezicht Frederic de Vos. AVS viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan en elke concertganger wordt na afloop van het concert getrakteerd op een stukje uit een metersgrote verjaardagstaart.
Kaarten 20 (inclusief receptie) te bekomen bij: Staf Weyts, GSM 0486.06.94.57 of bij alle bestuursleden en muzikanten van het Bevers Harmonieorkest
Sfeervolle bietentocht met animatie te Beveren-Leie
Op zaterdag 15 november organiseren het ACW Beveren-Leie, de Gezinsbond Beveren-Leie en Pasar Waregem Leiekant hun jaarlijkse bietentocht.
Deze sfeervolle tocht vertrekt om 17.30 uur aan OC t Klokhuis en gaat langs landelijke wegen over een afstand van 5 km. Onderweg kunnen de deelnemers genieten van een gratis heksenbrouwsel, snoep en animatie.
Bij terugkomst rond 19.00 uur zal een reuze speelbed opgesteld staan in OC t Klokhuis en zal De Sven XL er een vuur- en kindershow opvoeren. Verder is er een gratis verrassing voor alle verklede kinderen. Er zullen tevens frietjes, hotdogs, warme en koude dranken te verkrijgen zijn aan heel gezinsvriendelijke prijzen.
Iedereen is van harte welkom en kan gratis deelnemen aan deze activiteit.
PS: Er kunnen gratis bieten afgehaald worden aan OC 't Klokhuis tussen 13.00 en 14.00 uur. Tip: gebruik geen theelichtjes om uw biet of pompoen te verlichten want deze smoren zichzelf, een gewone kaars daarentegen dooft niet zo makkelijk Deze activiteit kunt u eveneens terugvinden in de Beverse activiteitenkalender (zie rechter marge).
Bevers OCMW-raadslid Lieven De Borggraeve wordt opgevolgd door dhr. Tom Demunter.
Op 07/10/2008 heeft de voorzitter van de gemeenteraad een brief ontvangen van dhr. Lieven De Borggraeve - Ter Weerst, Beveren-Leie - waarin hij meedeelt te verhuizen uit Waregem en bijgevolg niet meer voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden als OCMW-raadslid.
Zijn opvolger dhr. Tom Demunter werd aangeschreven met de vraag of hij het mandaat wenst op te nemen. Op 14/10/2008 heeft de voorzitter zijn schriftelijke bevestiging ontvangen. De heer Demunter voldoet aan de voorwaarden om het mandaat op te nemen. Hij zal eerstdaags uitgenodigd worden om in handen van de burgemeester de eed af te leggen.
Kerk St Jan de Doper, Beveren-Leie, vervangen inkomdeuren in veiligheidsglas: goedkeurenontwerp + vaststellen wijze van gunnen.
Het nieuwe kerkgebouw werd opgetrokken omstreeks 1966. De laatste jaren is er sleet gekomen op het mechanisme van de draaideuren, voornamelijk van de hoofdinkom, kant parking. Het sluitwerk alleen vervangen, met behoud van de glazen deurvleugels en de actuele bevestigingssystemen, is geen optie wegens de evolutie in de fabricatie van het sluitwerk.
Bovendien is het kerkgebouw sedert twee jaar ook omgebouwd tot multifunctioneel complex voor manifestaties waarop meer dan 1000 personen aanwezig kunnen zijn. In deze optiek worden nu ook alle uitgangen maximaal en over de ganse breedte van de dagmaat voorzien van deuren. Dit niet alleen voor de hoofdinkom ( 496cm x 2 = 992 cm ) maar ook voor de tegenoverliggende evacuatiepistes langs de uitgangen van winterkapel en sacristie ( 325 + 219 = 544 cm ). De ruwbouw wordt hierbij niet gewijzigd; misschien komt er later een extra buitendeur bij, kant Pastorij.
Dit kadert dan in het perspectief van de veiligheidsnorm inzake toegankelijkheid voor het publiek. De dienst gebouwen heeft een raming van deze renovatie opgemaakt.
Raming: 34.255,00 euro incl. BTW (geactualiseerd naar 40.000,00 euro incl. BTW) Voorstel wijze van gunnen: onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking vooraf
Voorziene kredieten: 40.000,00 euro incl. BTW (BD 2008) Veiligheidscoördinatie: niet van toepassing, gezien slechts één aannemer aan het werk is Advies financieel beheerder: gunstig Planning: De prijsvraag en de toewijzing kunnen in het najaar 2008 georganiseerd worden. De uitvoering wordt misschien om praktische redenen best uitgesteld naar het voorjaar 2009.
Herstel wegdek in de Kleine Heerweg en Grote Heerweg: goedkeuren ontwerp en vaststellen wijze van gunnen
Door de dienst wegen, waterlopen, verkeer werd een ontwerp opgemaakt voor het herstel van het wegdek in de Kleine Heerweg (vanaf Sint-Jansstraat tot aan de Pontstraat) en Grote Heerweg vanaf grens der werken Aquafin tot rode lichten Liebaardstraat).
* Grote Heerweg vanaf werken Aquafin tot aan Barmbeekstraat 2765 m² overlagen met KWS geraamde kostprijs: 26.765,00 euro, btw inclusief
* Grote Heerweg vanaf de Barmbeekstraat tot aan de beton rijweg - 1840 lm wegfrezen asfalt - 110 lm verzakte greppels vernieuwen - 1840 m² aanbrengen asfalt geraamde kostprijs: 27.721,00 euro, btw inclusief
* Grote Heerweg gedeelte in beton - betonnen rijweg opbreken en vernieuwen (790 m²) - onderlaag en toplaag aanbrengen in asfalt (790 m²) geraamde kostprijs 33.892,00 euro, btw inclusief
* Kleine Heerweg vanaf de Sint-Jansstraat tot aan de Pontstraat - 1800 lm wegfrezen asfalt - aanbrengen nieuwe toplaag (1800 m²) geraamde kostprijs 46.694,00 euro, btw inclusief Totale geraamde kostprijs: 135.072,00 euro, btw inclusief
Goedkeuren werkingssubsidies sportclubs 2008 (voor Beveren-Leie)
a. goedkeuren erkenningsreglement sportvereniging In het verleden moesten sportclubs aangesloten zijn bij de sportraad om in aanmerking te komen voor de werkingssubsidies van de stedelijke sportorganisaties. Door invoering van het sport-voor-alle-decreet is de stad bevoegd om te bepalen wie al dan niet erkend wordt als sportvereniging. Aansluiting bij de sportraad is niet langer noodzakelijk. Om de objectiviteit te bewaren is een duidelijke reglementering noodzakelijk. b. goedkeuren subsidiereglement werkingssubsidies competitieve sportverenigingen Het Sport-voor-allen-decreet bepaalt dat minstens 51 % van de criteria in de reglementen over de kwaliteit van de sportvereniging moeten gaan. Het reglement voor subsidiëring van sportvereniging zoals voorheen toegepast, voldoet niet aan deze voorwaarde. Het nieuwe subsidiereglement neemt deze richtlijn wel op. c. goedkeuren subsidiereglement werkingssubsidies recreatieve sportverenigingen Het Sport-voor-allen-decreet bepaalt dat minstens 51 % van de criteria in de reglementen over de kwaliteit van de sportvereniging moeten gaan. Het reglement voor subsidiëring van recreatieve sportvereniging neemt deze richtlijn op in de voorwaarden d. opheffen reglement subsidie voor uitzonderlijke sportmanifestatie en goedkeuren subsidiereglement organisatie sportmanifestaties door een erkend organisatiecomité Door het nieuwe erkenningsreglement en door de nieuwe subsidiereglementen voor recreatieve en competitieve sportclubs, dringt zich een nieuwe reglementering voor uitzonderlijke sportmanifestaties op. Immers, anders kunnen clubs twee maal voor dezelfde manifestatie beloond worden. Dit reglement geldt nu nog uitsluitend voor de door de stad erkende organisatiecomités en niet langer voor de recreatieve en competitieve sportclubs. e. goedkeuren subsidiereglement jubilerende vereniging Zowel cultuur- als jeugdverenigingen krijgen voor een 25-jarig jubileum een vergoeding. Door het subsidiereglementen komen zowel recreatieve als competitieve sportclubs als erkende organisatiecomités in aanmerking voor subsidiëring. f. goedkeuren subsidiereglement impulssubsidie 2009-2013 Door het Sport-voor-allen decreet kan de lokale overheid instappen in impulssubsidies om kwaliteitsverbetering van de jeugdsportbegeleider en de jeugdsportcoördinator in de sportverenigingen aangesloten bij een erkende Vlaamse sportfederatie te bevorderen. De stad wenst met dit reglement aan te moedigen aan kwaliteitsverbetering van jeugdsportbegeleider en de jeugdsportcoördinatoren te doen.
Het nieuwe jaarboek - De Gaverstreke - gedeeltelijk in kleur
Op 9 december verschijnt het 36ste jaarboek van de Geschied- en Heemkundige Kring van Waregem De Gaverstreke.
We zijn er opnieuw in geslaagd dank zij de medewerking van velen enkele nieuwe aspecten uit ons verleden naar boven te halen. Vraagtekens en legenden verdwijnen zo naar het verleden. Meer nog, we kunnen enkele artikels zelfs in kleur aanbieden. Beslist een fijne voorstelling! Jammer genoeg moesten we afscheid nemen van Baron Jean Casier, Waregems ereburger. Tevens verloren we ook de medewerking van de vroegere bibliothecaris, Cecile Baert. In dank voor wat ze realiseerden brengen wij hen hulde met een In Memoriam.
Je bent beslist al eens de hoofdkerk van Waregem binnengetreden. Dan vielen de brandramen beslist in het oog. Hier komen ze in kleur weergegeven. Maar van wie zijn ze gemaakt? Wie zijn de schenkers, die ons dit hebben geschonken? A. Vandewiele is gaan speuren bij de families Dusselier en Delespaul. Over zijn vondsten komt dit jaar iets meer.
Te Beveren-Leie zijn de zusters verdwenen en het klooster werd afgebroken. Daarmee wordt een hele periode afgesloten. Het is een unieke gelegenheid om alles eens op een rijtje te zetten en zichten die we niet meer zien in het boek vast te leggen. M. Debrouwere en E. Ducatteeuw willen die alvast voor de toekomst bewaren.
Het is het vierde jaar dat we de bespreking van een aantal herbergen uit Desselgem kunnen voorleggen. Er is in de tijd veel veranderd. Deze verandering weerspiegelt zich in de herbergen die kwamen en gingen. Wellicht vinden ouderen hier een stukje verleden in terug. Daarbij komen ook de bewoners aan bod, want ook zij bepaalden voor een deel het leven in de gemeente. E. Ducatteeuw en B. Delange componeerden dit artikel na de vele opsporingen die ze deden. Ook dit blijft een document voor latere tijd.
De open Monumentendag gaf ons een enige kans nader kennis te maken met de Bouwkunst in Waregem tussen 1930-50. De brochure die daarbij verscheen was een goeie handleiding vooral rond de persoon en het werk van de Waregemse architecten Van Eeckhoutte en Bovijn. Het jaarboek is een enige kans om voor ruimer publiek, groter en in kleur uitvoerig deze werken te bespreken en kenbaar te maken.
Dezelfde organisatoren, S. Coorevits en E. Noyez verzorgen deze uitvoerige bespreking. Vele Waregemnaars zullen er hun huis in afgebeeld vinden! Nieuwenhove Wat is er met zijn kasteel gebeurd? N. Follens haalt in dit jaarboek de waarheid uit de archieven en verjaagt de legenden. Meteen wordt een overzicht gegeven van zijn bewoners en wat er op deze locatie met de Franse revolutie is gebeurd. We willen dit speciaal voor het voetlicht brengen dit jaar.
Natuurlijk ken je de Transvaal, of liever de S.A. de Waereghem. De opkomst en de evolutie van dit Waregemse bedrijf aan de Vijfseweg wordt door de heer Ch. De Zutter zelf uit de doeken gedaan, met de nodige illustraties. Zijn er bekenden die daar hebben gewerkt? Er waren jaren dat hier, in Waregem, het grootste aantal mensen tewerk gesteld werden. Even terug naar 1890. Op 26 mei van dat jaar werd de nieuwe pastoor Riethaeghe aangesteld. De feestelijke stoet en de (jaar)spreuken die de huizen sierden, geven een schitterend beeld van het Waregem van toen. Waregemse persoons- en plaatsnamen uit die dagen zitten hier en daar nog wel in het geheugen.
Misschien hebt u ze ook gravend aan het werk gezien in Beveren-Leie aan de Meierie. Wat werd daar gevonden? We kunnen dit jaar toch al iets verklappen over wat er zoal te voorschijn kwam en hoe vroegere gegevens bevestigd en aangevuld werden. Lezen maar!
Maar ook de 15de en 16de eeuw komen aan bod met de figuur van Maria van Halewijn en haar entourage. Ze had te maken met Potegen en het goed te Vijve. Maar hoe kwam ze daaraan? Wat had ze daarmee te maken? R. Castelain brengt de sfeer van deze vroegere tijd gedetailleerd aan bod. Ook Anzegem vindt er de geschiedenis in terug van de eerste drukkerij en haar lotgevallen. We geven ook aandacht aan de herberg De Geit op de Geithoek. Daarbij viel Anzegem tijdelijk en Tiegem nog onder het vredegerecht van Avelgem. De beste persoon die we konden vinden om daarover te schrijven is de vroegere Kortrijkse vrederechter A. Deceuninck. Daarmee rond hij ook de geschiedenis af van de vredegerechten in het gehele arrondissement. Dit van Oostrozebeke, nu Waregem, verscheen reeds eerder.
En aangezien we het reeds hadden over het belang van de vroegere herbergen, konden we het zeer degelijk artikel over de herbergen van Dentergem van E. Bekaert niet weigeren. Liggen uw roots daar, dan zal u er zeker genoegen aan beleven. Is uw familienaam toevallig Volckaert, Foquaert, Werniers of Verniers of is het Coorevits of Crevits, dan moet u beslist eens nader kijken bij wat Dr. L. Goeminne daarover geschreven heeft in het jaarboek.
Nog enkele kleinere mengelmaren over het Gijzelbrechtegem van 1814 en het liedjesboek van Charles-Louis Putman uit Beveren-Leie vullen het jaarboek aan. Dan brengt L. Cappon nog een stortbaden-gebeuren uit de beginjaren van het Waregems college en de gemeenteschool van meester Baert. Een gesprokkelde tekst over een beeldje uit de kerk van het Gaverke en de toestand van Beveren-Leie in 1818 sluiten het jaarboek af.
Hopelijk leert u er onze streek nog beter door kennen en kan het u boeien. Dit jaarboek is ondanks de crisis ook dit jaar te bekomen aan dezelfde prijs van 20 euro, te storten op rekening O68-O5O3O1O-92 van de Geschied- en Heemkundige Kring van Waregem. Het kan afgehaald of ook bekomen worden bij de presentatie van het boek op 9 december om 20u. in het Cultuurcentrum De Schakel van Waregem. Veel leesgenot en tot volgend jaar. (Aldus voorzitter Guy Algoet)
Allerzielen in de parochie Sint-Jan de Doper te Beveren-Leie
Op zondag 2 november zijn heel wat parochianen samengekomen in de eucharistieviering om hun dierbaren te gedenken. Tijdens de ingetogen viering, voorgegaan door E.H. Luc Suys, werden de 37 overledenen waarvan de parochie Sint-Jan de Doper sinds Allerzielen 2007 afscheid nam, bij naam genoemd. Na de viering mocht de familie het kruisje van hun dierbare mee naar huis nemen om het daar een bijzonder plekje te geven.
Op het gedenkprentje dat tijdens de offerande werd uitgedeeld stond te lezen: Heer herinner u de namen van hen die gestorven zijn 2007-2008 - Lucien Vanhoutteghem 81 j - Alice Deconick 85 j - Bert Lecluyse 43 j - Simona Windels 82 j - Gerard Vanhoutte 95 j - Simone Kerckhove 82 j - Rudy Dewaele 54 j - Eddy Nolf 37 j - Marie Debaere 91 j - Arsène Roobroeck 80 j - Henri Velghe 81 j - André Ostijn 82 j - Anna Vercampt 88 j - Ron Yde 58 j - Frans Debaere 80 j - Lea Coussement 87 j - Jules Desmet 84 j - Gustaaf Cogghe 87 j - Paula Sabbe 83 j - Roger Vervaeke 81 j - Brigitte D Hoop 71 j - Roger Decavel 86 j - Jozef Ostijn 80 j - Paul Himpe 65 j - Marcella Decock 62 j - Gilbert Pappijn 78 j - Erik Saelens 75 j - Carlos Lagaisse 57 j - Clara Debaere 93 j - Willem Claerhout 73 j - Jozef Decavel 80 j - Maria Coopman 96 j - Clara De Smet 91 j - Roger Van Biervliet 90 j - André Claeys 72 j - Agnes Ducatteeuw 66 j - Annie Vanhoutte 62 j
Met deze ook nog even meegeven dat u een bezoek kunt brengen aan de begraafplaats in Beveren-Leie via de site 'Find A Grave' U kunt er tevens een bloemetje en/of een foto plaatsen bij een dierbare. Om de site te bezoeken klik hier. In de rechter marge vindt u een permanente link naar deze site.
Op zaterdag 8 en zondag 9 november organiseert de Beverse missiebond haar jaarlijkse gezellige maaltijd tvv de aangesloten missionarissen.
Aanschuiven kan Op zaterdag vanaf 18 uur Op zondag van 11.30 tot 13.00 uur, ofwel om 13.00 uur Op het menu Buffet van groentjes, warme beenham en frietjes. Kaarten aan 12 (kinderen basisschool gratis) zijn te bekomen bij alle bestuursleden. (meer info 056 71 76 44)
Het bestuur Voorzitter Luc Pieters, bestuursleden: Marleen Bekaert, Jacques Callens, Myriam Decock, Liliane Defeyter, Francine Defroidt, Marie-Claire Deknudt, Marie-Louise D'Haene, José Dujardin, Fernand Mestdagh en Christine Vandorpe
Internationale Prijs Hoppeland voor Schilderkunst Benelux & Nord - Pas de Calais 2008
Deze wedstrijd werd georganiseerd door de vzw Koninklijke Kunstkring Hoppeland Poperinge en heeft tot doel de hedendaagse kunststromingen voor schilderkunst te promoten, te stimuleren en nieuw talent te ontdekken.
(Met dank aan Nathalie Pontegnies voor de foto genomen tijdens de proclamatie) Nathalie Pontegnies nam deel met 3 schilderijen en kreeg er de tweede prijs. Ze exposeerde er werken die een landschap van oneindig open voorstellen, genaamd: WINTERDROMEN. Deze werken waren ook te bewonderen tijdens de Ronde van Beveren in de site van de Interlin
KUNSTEVENEMENT
Op 9 november van 11.00u tot 18.00u gaat er tevens een kunstevenement door met werken van Nathalie en enkele vrienden in het oud Marquetteschooltje, Vlasstraat 1a, te Deerlijk.
Ruim 100 firmas zullen op 20 en 21 november Waregem expo innemen tijdens de vakbeurs
Bedrijven Contact regio Waregem, waarbij dynamisme en service de sleutelwoorden vormen. Bedrijven uit Waregem en ruime omstreken laten opnieuw zien wat ze voor elkaar kunnen betekenen, en hoe ze interessante zakendeals afsluiten. Eén van de grootste troeven van de beurs is de verscheidenheid aan deelnemende exposanten. Aanbieders van bedrijfsvoertuigen staan naast banken, verzekeringsmaatschappijen, reclamebureaus, interimkantoren, intercommunales, ... Meer weten en/of registreren voor gratis bezoek (5):klik hier.
Ik hou van je met heel mijn hart, zolang ik leef daarna geef ik het aan iemand die het hart of hard nodig heeft. Net zoals de liefde zijn ook je organen van onschatbare waarde. In principe is iedereen donor. In de praktijk vraagt men je naaste familie in tijden van rouw en verlies te beslissen over jouw organen. Orgaandonatie praat erover met wie je lief is.
Jaarlijks sterven er in België ongeveer 120 mensen omwille van een schrijnend tekort aan organen en daar wil de Provincie West-Vlaanderen iets aan doen. Er zijn onvoldoende donors met als gevolg steeds langere wachtlijsten en helaas patiënten die overlijden. Het Provinciebestuur heeft voor de eerste maal het initiatief genomen om een sensibiliseringscampagne over orgaandonatie te starten. Orgaandonatie is immers voor velen nog een taboe onderwerp.
Vorig jaar werd de wet betreffende het wegnemen en transplanteren van organen en weefsels aangepast. Nu is er sprake van stilzwijgende toestemming. Dit berust op het principe dat elke overledene verondersteld wordt een mogelijke orgaandonor te zijn, tenzij hij of zij gedurende zijn leven uitdrukkelijk verzet heeft aangetekend. Men kan ook uitdrukkelijk toestemming geven om donor te zijn. Welke procedure hiervoor gevolgd dient te worden komt uiteraard aan bod tijdens de infoavond.
We doen hierbij beroep op Dr. Amerijckx, transplantatiecoördinator UZ Brussel, die het belang van sensibiliseringscampagnes over orgaandonatie toelicht. Een levensechte getuigenis illustreert het belang van orgaandonatie.
Deze infoavond is gratis en vindt plaats in de raadzaal van het stadhuis op woensdag 5 november 08 vanaf 20.00u. Voor info of inschrijving: Sociale dienst stadsbestuur 056 62 12 35 socialedienst@waregem.be
Iedereen stoort zich aan het vele sluikstort in de omgeving van bepaalde glasbollen. Op drie locaties in de stad loopt dit de spuigaten uit nl. het Gaverke in de Weverstraat, langs de Zultseweg en het Delombaerdeplein.
De mensen van de stedelijke werkplaats moeten dagelijks op deze zwarte punten langsgaan om heel wat onterecht achtergelaten afval op te ruimen. Deze mensen zouden hun tijd nuttiger kunnen besteden.
In de maand november willen we de Waregemse burger duidelijk maken dat dit zo niet verder kan. De glasbol is geen stortplaats, maar is enkel bedoeld om je glazen flessen en bokalen IN te deponeren.
Wens je te weten hoe we dit gaan doen? Op maandag 3 november om 10.00u. zetten we een eerste stap. Aan de glasbol van het Gaverke in de Weverstraat gaan we tot actie over. Voor meer info: Peter Desmet, schepen van leefmilieu 0498 171 505 peter.desmet@waregem.be