bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    25-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superoceaan van 140 biljoen keer alle water op aarde

    Superoceaan van 140 biljoen keer alle water op aarde

    superoceaan van 140 biljoen keer alle water op aarde

    Een internationaal team van astronomen heeft in een quasar - dat is de kern van een sterrenstelsel - een onvoorstelbare massa water ontdekt. Het gaat om 140 biljoen keer (of 140.000 miljard keer) alle water op aarde. Het is de grootste en tot dusver ook verst verwijderde watermassa die ooit in de ruimte is ontdekt.

    Quasar APM08279+5255 is 12 miljard lichtjaar van ons verwijderd. Het beeld dat met de telescopen is gemaakt, komt dus uit het jonge, zich nog volop ontwikkelende heelal. Het is in theorie zelfs niet uitgesloten dat een beetje van dat water hier - de aarde telt maar 4,6 miljard jaar - is terechtgekomen.

    De quasar straalt evenveel energie uit als 1.000 biljoen zonnen. Het water is aanwezig in de vorm van waterdamp en weegt 34 miljard keer zoveel als de aarde.

    De eer voor deze vondst gaat naar astronomen van de Universiteit van Californië en van het California Institute of Technology. Zij gebruikten een 10-meter-telescoop op Hawai en een speciale radiotelescoop.

    Eerder is al aangetoond dat er water in de ruimte aanwezig is. In 2004 zijn sporen van water op Mars gevonden en twee jaar geleden toonden NASA-experts aan dat er water is op de maan.

    De volgende stap is aantonen dat het buitenaards water elementen van leven, zoals bacteriën, bevat.

    25-07-2011 om 13:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen afzienbare tijd zal alle communicatie via licht kunnen verlopen

    Binnen afzienbare tijd zal alle communicatie via licht kunnen verlopen

    Grafeen is een stof waarvoor grote interesse bestaat, omdat ze unieke elektrische en lichtoverdragende eigenschappen heeft.

    Grafeen heeft unieke elektrische en lichtoverdragende eigenschappen.

    Grafeen is een uiterst dunne laag van koolstofmoleculen die gerangschikt zijn in een zeshoekig patroon. Het is een stof waarvoor grote interesse bestaat, omdat ze unieke elektrische en lichtoverdragende eigenschappen heeft – haar ontdekkers kregen vorig jaar de Nobelprijs voor Natuurkunde.

    Nu heeft de ploeg rond fysicus Han Zhang van de vakgroep Fotonica aan de Université Libre Bruxelles in het vakblad Nature Photonics een nieuwe eigenschap aan het al indrukwekkende gamma van grafeen toegevoegd: de stof is in staat licht te polariseren. De onderzoekers claimen dat hun ontdekking het mogelijk moet maken dat binnen afzienbare tijd alle communicatie via licht kan verlopen, en aangezien er in de natuur niets is wat sneller beweegt dan licht, moet het de overdracht van informatie beduidend kunnen versnellen in vergelijking met wat er vandaag op de markt is. De kostprijs voor het maken van deze structuren zou ook fors lager zijn dan wat vandaag de norm is.

    Het lichtpolariserend effect zou een gevolg zijn van de interactie van grafeen met elektromagnetische golven, waarbij verschillende polarisatiefasen verschillend beïnvloed worden. (DD)

    13-07-2011 om 12:25 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Student ontwikkelt gsm waarmee doven beter kunnen communiceren

    Door een aanpassing van het besturingssysteem Android op smartphones, kunnen tekst en geluid omgezet worden in beelden voor doven en slechthorenden. Masterstudent Industriële Wetenschappen Laurens Van Acker (HoGent) ontwikkelde de technologie in het kader van zijn afstudeerwerk.

    "Dove en slechthorende kinderen vangen de gesproken communicatie onvoldoende op door hun beperking. Ze beschikken meestal over een beperkte taal- en woordenschat om wat ze horen te begrijpen", aldus Van Acker. "Het complexe taalaanbod uit de omgeving wordt vaak niet begrepen."
     
    Uit onderzoek bleek dat doven nieuwe technologie willen gebruiken om de communicatie met horende personen te verbeteren. "Tot nu toe waren er nog geen volwaardige communicatiehulpmiddelen om die problemen te reduceren", klinkt het.
     
    Android
    De student ontwikkelde in opdracht van de UGent-onderzoeksgroep Wireless & Cable (INTEC) een communicatiehulp op het besturingssysteem Android, dat draait op meer dan de helft van de momenteel verkochte smartphones.
     
    Via spraakherkenning en tekstherkenning kunnen geluid en tekst worden ingegeven op de gsm of geselecteerd uit internetpagina's, e-mail of sms-berichten. Daarna wordt de tekst en het geluid omgezet naar relevante plaatjes en filmbestanden, onder meer afkomstig van internetdiensten Flickr, YouTube, Google Image Search en Vimeo. Op verschillende manieren wordt de context uit een zin gehaald, zodat het juiste verduidelijkende materiaal kan worden gevonden. Hints bij de afbeeldingen verduidelijken woorden die niet direct visueel uitgelegd kunnen worden."
     
    Volgens Van Acker kunnen smartphones in de toekomst ook een hulp betekenen voor mensen met een taalachterstand. Meer informatie over over het project staat op deze website. (belga/sps)

    13-07-2011 om 12:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet-rokers krijgen vaker agressieve vorm van longkanker

    Niet-rokers krijgen vaker agressieve vorm van longkanker

    niet rokers krijgen vaker agressieve vorm van longkanker

    Longkanker is agressiever bij niet-rokers dan bij rokers. Dat blijkt uit onderzoek van het Canadese BC Cancer Agency Research Centre.

    In de tumoren bij niet-rokers werden veel meer afwijkingen aangetroffen dan in die van rokers. Volgens onderzoekers ontstaat en ontwikkelt longkanker zich anders bij niet-rokers. Zij pleiten dan ook voor andere behandelingen.

    In 25 procent van de gevallen van longkanker gaat het om mensen die nooit hebben gerookt. Vooral vrouwen en Aziaten vallen ten prooi aan de ziekte. Zij krijgen vooral te maken met een agressieve vorm van longkanker.

    11-07-2011 om 14:08 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (1)
    28-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse wetenschappers kweken proefbuishamburger in strijd tegen voedseltekort

    Nederlandse wetenschappers kweken proefbuishamburger in strijd tegen voedseltekort

    Wie wil de eerste proefbuishamburger achter de kiezen steken? Daar zijn Nederlandse wetenschappers naar op zoek. Zij werken aan zo'n burger met rundsgehakt gemaakt uit stamcellen.

    Over nog geen jaar zal deze burger een feit zijn, beweren professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht en zijn team. "Ik zie geen enkele manier om de komende decennia voort te bouwen op de ouderwetse veestapel", zegt Post. "Proefbuisvlees zal onze enige resterende keuze zijn."

    Niet genoeg vee voor stijgende wereldbevolking
    Zo moet de mens geen dieren meer slachten om aan vlees te geraken. De wereldpopulatie groeit zo snel dat er ook niet genoeg vee zal overblijven om iedereen van vlees te voorzien. De oplossing ligt volgens de Nederlandse wetenschappers dan ook in het kweken van runds-, kippen- en lamsvlees in een laboratorium.

    Ze werken ook aan een hamburger, die zal ontwikkeld worden uit 10.000 stamcellen afkomstig van vee. De stamcellen worden in het lab vermenigvuldigd met een factor van meer dan een miljard om zo spierweefsel te kweken dat op rundsvlees gelijkt. Naam van het nieuwe product: in vitro-vlees.

    Ook al gelijkaardige varkensreepjes en visfilets

    "We proberen daar een consumptie-artikel van te maken en we zoeken een proefpersoon die het als eerste wil testen", aldus professor Post. "Als we geen kandidaten vinden, dan doe ik het zelf."

    In 2009 produceerden wetenschappers van de Universiteit van Maastricht ook al varkensreepjes via dezelfde methode, maar ze moesten toegeven dat het er allemaal niet zo appetijtelijk uitzag. De reepjes waren grijs en hadden de textuur van calamares. En in New Yorkse labo's werden visfilets ontwikkeld uit stamcellen van spierweefsel van goudvissen. Ook al smaken al die pogingen niet zoals het echte vlees dat we gewoon zijn, toch denken wetenschappers dat we snel zullen wennen aan de nieuwe smaak.

    Verwacht wordt dat de vleesconsumptie tegen 2050 zal verdubbelen. De proefbuisburger zou weleens de eerste stap naar een voedselrevolutie kunnen zijn, zo menen de wetenschappers, om de toenemende vraag naar vlees te kunnen bijhouden. (hlnsydney/jv)

    28-06-2011 om 15:13 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (11)
    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa en Japan denken na over 'vuilniswagen' in ruimte

    Europa en Japan denken na over 'vuilniswagen' in ruimte

    Pogingen om de ruimte rond de aarde op te ruimen zijn nauwelijks van de grond gekomen


    Rond de aarde zweeft heel wat ruimteafval rond. Het gaat om oude satellieten, onderdelen van raketten en brokstukken. Miljoenen kilo's in totaal en de hoeveelheid groeit met elke lancering. Ongeveer 600.000 objecten zijn groter dan een centimeter, is de voorzichtige schatting van 'ruimteafvalanalist' Holger Krag. Hij werkt voor de Space Debris Office, een afdeling van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die zich bezighoudt met afval in de ruimte.
     
    Het Amerikaanse radarnetwerk, een overblijfsel uit de Koude Oorlog, is extreem sterk. Het kan elk brokstuk van 10 centimeter zien tot op 2.000 kilometer afstand. Met andere woorden: een blikje cola op een terras in Portugal is vanuit België zichtbaar.  

    Gevaar voor mensen op aarde heeft het afval niet, wel voor satellieten, hoe klein de fragmenten ook zijn. "Het afval heeft een snelheid van ongeveer 50.000 kilometer per uur. Bij een aanvaring kunnen ze een satelliet uitschakelen", aldus Krag.

    Vier keer kwam het tot een frontale afvalbotsing in de ruimte: in 1991, 1996, 2005 en 2009. Hoe meer afval er in een baan rond de aarde komt, hoe groter de kans op nieuwe ongelukken. "Als je lang genoeg wacht, ruimen satellieten zichzelf uit de weg. Dat proces gaat langzaam en het duurt lang, maar het kan niet worden tegengehouden", stelt Krag.

    Verbranden in dampkring
    Pogingen om de ruimte rond de aarde op te ruimen zijn nauwelijks van de grond gekomen. Krag: "We hebben voorgesteld dat satellieten hun laatste restje brandstof gebruiken om uit hun baan rond de aarde te zakken. Uiteindelijk verbranden ze zo in de dampkring. Dat wil men niet. De brandstof kan je dan namelijk niet gebruiken om de satelliet nog ietsje langer in leven te houden."

    Een tweede, duurdere mogelijkheid is een speciale onbemande missie naar boven te sturen om het afval op te halen. Europa en Japan denken na over zo'n 'vuilniswagen in de ruimte', maar volgens Krag duurt dat nog zeker tien jaar.

    Uitwijkmanoeuvres
    Tot die tijd is er maar een mogelijkheid: vanaf de aarde het afval in de ruimte in de gaten houden. De Amerikanen volgen ongeveer 16.000 voorwerpen en delen alle gegevens daarover met Europa. Wanneer een actieve satelliet dreigt te worden geraakt, komt er een halve week van tevoren een waarschuwing. Dat gebeurde vorig jaar 1.886 keer, wat leidde tot 126 uitwijkmanoeuvres, aldus het Joint Space Operations Center van het Amerikaanse leger. Dat onderdeel houdt zich 24 uur per dag bezig met het heelal.

    Het Amerikaanse radarnetwerk, een overblijfsel uit de Koude Oorlog, is extreem sterk. Het kan elk brokstuk van 10 centimeter zien tot op 2.000 kilometer afstand. Met andere woorden: een blikje cola op een terras in Portugal is vanuit België zichtbaar. Een voorwerp van een meter groot is zelfs op 36.000 kilometer nog te zien. De Europese landen werken aan een vergelijkbaar radarsysteem. Dat moet rond 2020 klaar zijn. (anp/sps)

    27-06-2011 om 16:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Dieet kan je verlossen van diabetes type 2"

    "Dieet kan je verlossen van diabetes type 2"

    dieet kan je verlossen van diabetes type 2


    dieet kan je verlossen van diabetes type 2

    Wanneer je nog maar net de diagnose van diabetes type 2 hebt gekregen, kan je er nog van verlost geraken door een streng dieet te volgen. Dat is de voorlopige conclusie van enkele onderzoekers van de Newcastle University.

    Mensen die binnen de 4 jaar na diagnose van diabetes type 2 aan een streng dieet beginnen hebben in 7 op de 11 gevallen kans om verlost te geraken van deze ziekte. Tijdens het dieet van 8 weken mochten de proefpersonen alleen lightdrankjes drinken, groenten zonder zetmeel eten en moesten ze de algemene calorieopname zoveel mogelijk beperken. Daardoor werd de hoeveelheid vet in de alvleesklier en de lever verminderd, waardoor de productie van insuline weer naar een normaal niveau steeg.

    27-06-2011 om 12:21 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    23-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pluto heeft een staart

    Pluto heeft een staart

    Pluto met maan

    Pluto met maan 

    Het is niet uitgesloten dat de kleine planeet een staart heeft.

    Pluto heeft veel van zijn pluimen verloren, want het kleinste belangrijke lichaam in ons zonnestelsel heeft een tijdje geleden zijn status van planeet moeten opgeven. De meeste astronomen beschouwen het momenteel als niet meer dan een planetoïde – te klein om een volwaardige planeet te zijn.

    Maar dat belet niet dat er nog altijd grondig naar onze verre buur gekeken wordt. In de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society poneren wetenschappers de stelling dat Pluto een staart heeft – de planetoïde wel te verstaan, niet de gelijknamige hond uit de tekenfilms. Ze pikten signalen op van koolmonoxide, tot op ongeveer 3400 kilometer van de planeet. Het gas zou als een nevel achter de planetoïde hangen, onzichtbaar voor het menselijk oog. Het zou nog andere eigenschappen hebben die het doen lijken op de staart achter een komeet. Wat aansluit bij de flauwe status die Pluto ondertussen gekregen heeft.

    Een vergelijking met eerdere metingen suggereert dat de gasconcentratie in het zog van Pluto nu hoger is dan elf jaar geleden. Maar het is wachten op nieuwe ruimtetelescopen om dit ondubbelzinnig vast te kunnen stellen. (DD)

    23-06-2011 om 14:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (2)
    21-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneltests malaria vaak verwarrend en onleesbaar

    Sneltests malaria vaak verwarrend en onleesbaar

    Hoewel sneltests een grote hulp kunnen zijn om gevallen van de tropische ziekte malaria te herkennen, gaan er in de praktijk heel wat problemen mee gepaard die een correcte diagnose in de weg staan. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en de Universiteit Maastricht.

    Onderzoeker Philippe Gillet kwam tot de conclusie dat de gekleurde lijntjes op de strip waarop een druppel bloed moet worden aangebracht, vaak erg moeilijk zichtbaar zijn. Onervaren gebruikers lezen dat dan af als "geen malaria". Bovendien lijden heel wat mensen in de tropen, waar de ziekte welig tiert, al op vroege leeftijd aan ouderdomsverziendheid.

    Geen onderscheid
    De bestaande tests zijn ook niet geschikt om een onderscheid te maken tussen de verschillende (gevaarlijke en minder gevaarlijke) varianten van malaria. Sterker nog: bij erg hoge concentraties van ziekteverwekkers in het bloed bekomt men vaak paradoxaal genoeg een negatief testresultaat of een erg zwak gekleurd lijntje. Eens de behandeling gestart, blijken de tests eveneens weinig behulpzaam. Zelfs wanneer weken nadien de besmetting al lang onder controle is, blijven sommige tests positief kleuren.
     
    Ingewikkelde bijsluiters
    Naast de werking van de sneltests kan ook de vormgeving en verpakking volgens de studie veel beter. Te ingewikkelde bijsluiters, onduidelijke afleesschalen en onhandige pipetten: heel wat praktische problemen die eenvoudig kunnen worden opgelost. Zo pleit Gillet ervoor dat de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie hun regels voor erkenning van tests strenger maken. (belga/svm)

    21-06-2011 om 11:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    20-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Nieuwe' komeet met het oog waarneembaar begin 2013

    'Nieuwe' komeet met het oog waarneembaar begin 2013

    nieuwe komeet met het oog waarneembaar begin 2013

    Wetenschappers hebben een nieuwe komeet ontdekt, buiten de baan van de planeet Jupiter. Ze konden "C/2011 L4" bewonderen met een Pan-STARRS-telescoop van op de Haleakala-vulkaan op Hawaii.

    Momenteel zou de komeet nog zo'n 1,2 miljard kilometer van de Aarde verwijderd zijn. In februari of maart 2013 zal de vondst met het blote oog waarneembaar zijn, want dan nadert ze op 50 miljoen kilometer van de zon en zou ze een maximale helderheid bereiken.

    Vorsers hebben het over een nieuwe komeet die nooit eerder de binnendelen van ons zonnestelsel aandeed.

    In het komende anderhalf jaar moet duidelijk worden hoe de komeet zal reageren op de toenemende warmte van de zon, en zullen de helderheidsvoorspellingen nauwkeuriger worden.

    20-06-2011 om 10:56 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    17-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iran gaat aap naar de ruimte sturen

    Iran gaat aap naar de ruimte sturen



    Iran heeft plannen om in de zomer een levende aap de ruimte in te sturen, meldt het hoofd van de Iraanse ruimtevaartorganisatie Hamid Fazeli.

    De nieuwe raket met de aap wordt gelanceerd tot een hoogte van 120 kilometer. Tijdens de onthulling van de raket verklaarde Fazeli dat een ruimtereis met een groot dier een vlucht met mensen dichterbij brengt. De eerste bemande ruimtevlucht staat volgens Iran gepland voor 2020. Het land heeft al eerder kleinere dieren de ruimte ingestuurd zoals ratten, schildpadden en wormen.

    Het westen heeft zorgen geuit over het ruimtevaartprogramma van de islamitische republiek. Het is bang dat dit nucleaire kernkoppen kan voortbrengen. Iran heeft dit echter herhaaldelijk ontkend. (anp/vsv)

    17-06-2011 om 12:04 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    30-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rendieren zien UV-licht

    Rendieren zien UV-licht


    Testen uitgevoerd door wetenschappers aan het University College van Londen hebben aangetoond dat rendieren in het Hoge Noorden ultraviolet (UV) licht kunnen zien. Hierdoor kunnen ze in het besneeuwde landschap makkelijker voedsel en vijanden herkennen. Dat meldt de website van het Engelse BBC News.

    De testen werden uitgevoerd op het kadaver van een overleden rendier en op een rendier onder verdoving. De onderzoekers onderzochten eerst of ultraviolet licht door de ooglens van een rendier kon dringen. Toen werd vastgesteld dat het mogelijk was, werden testen op het rendier onder verdoving uitgevoerd. Daaruit bleek dat het rendier wel degelijk reageerde op prikkels met UV-licht.

    Donkerder
    De onderzoekers geloven dat rendieren het UV-licht kunnen gebruiken om makkelijk voedsel te vinden en natuurlijke vijanden te detecteren.  De vacht van onder meer wolven neemt UV-licht op, waardoor hun witte huid in de ogen van het rendieren veel donkerer lijkt dan de sneeuw. Hetzelfde geldt voor de korstmossen waar rendieren zich mee voeden. Door de laagstaande zon worden dieren zonder UV-zicht veel makkelijker verblind. (sg)

    30-05-2011 om 12:01 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (15)
    28-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee soorten kanker op te sporen in het bloed

    Twee soorten kanker op te sporen in het bloed

    twee soorten kanker op te sporen in het bloed

    Laboranten kunnen aan bloedstalen zien of iemand kanker heeft. Dat is te danken aan een uitvinding van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

    Uit bloedmonsters kunnen twee soorten geïdentificeerd worden: hersentumoren en prostaatkanker. Dat bevestigde een woordvoerster van het Medisch Centrum in het Nederlands Dagblad.

    De nieuwe techniek zal pas binnen enkele jaren op grote schaal toepasbaar zijn, maar het VU Medisch Centrum noemt het alvast "zeer betekenisvol en veelbelovend".

    28-05-2011 om 12:25 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    24-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwart op wit bewezen: homeopathie werkt niet

    Zwart op wit bewezen: homeopathie werkt niet

    Homeopathie werkt niet, blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE). Het KCE bestudeerde alle internationale wetenschappelijke studies over homeopathie voor twintig aandoeningen. Voor geen enkele aandoening vond het een onomstotelijk bewijs van werking, schrijven verschillende kranten.

    Het KCE raadt de overheid daarom formeel af homeopathie terug te betalen via de ziekteverzekering. Het kenniscentrum acht het bovendien zeer gevaarlijk als klassieke behandelingen worden uitgesteld of verhinderd omwille van homeopathie.
     
    Wat directe werking betreft, doet homeopathie het nog slechter dan de drie andere alternatieve geneeswijzen die het KCE al onderzocht: osteopathie, chiropraxie en acupunctuur.

    Wel is het volgens het KCE bewezen dat homeopathie een sterk placebo-effect heeft: het werkt voor wie erin gelooft, ook al kreeg die persoon een placebo. (belga/sam)

    24-05-2011 om 11:33 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (4)
    22-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stam uit Amazone heeft geen concept van tijd

    Stam uit Amazone heeft geen concept van tijd

    Britse wetenschappers hebben een stam in het Amazonewoud ontdekt die geen woorden heeft voor tijdsaanduidingen.

    Wetenschappers van de universiteit van Portsmouth bestudeerden acht weken lang de Amondawastam in Brazilië en ontdekten dat de stamleden geen woorden hebben voor bijvoorbeeld concepten als ‘week’, ‘maand’ of ‘jaar’, maar wel een onderscheid maken tussen dag en nacht, en regenseizoen en droog seizoen, zo schrijft de BBC.

    Bovendien had niemand in de gemeenschap een leeftijd. In plaats daarvan veranderen ze hun naam om hun levensfase en positie in de maatschappij aan te duiden. Zo zal een klein kind zijn naam doorgeven aan een pasgeboren broertje of zusje en zelf een nieuwe naam aannemen.

    Volgens hoofdonderzoeker Chris Sinha is het de eerste keer dat wetenschappers erin geslaagd zijn om te bewijzen dat tijd geen universeel menselijk concept is, zoals eerder gedacht.

    Professor Sinha, die zijn bevindingen in het vakblad Language And Cognition publiceerde, zegt dat voor deze stam tijd niet op dezelfde manier bestaat als voor ons. “We kunnen nu met zekerheid zeggen dat er minstens een taal en cultuur is die geen concept heeft van tijd als iets dat kan worden gemeten of geteld, of waarover abstract kan worden gesproken.”

    Vrijheid

    Dit betekent echter niet dat de Amondawa “mensen buiten de tijd” zijn, maar “ze leven in een wereld van gebeurtenissen in plaats van dat ze gebeurtenissen ingebed zien in de tijd”.

    “Voor deze gelukkige mensen is tijd geen geld, ze hebben geen deadlines en niemand heeft het over volgende week of volgend jaar”, zegt Sinha. “Je zou kunnen zeggen dat ze een bepaalde vrijheid genieten.”

    De leden van de Amondawastam kwamen voor het eerst in contact met de buitenwereld in 1986, maar behielden hun traditionele manier van leven. Sinds de elektriciteit en de televisie hun intrede in hun leven deden, hebben ze de Portugese taal geleerd waardoor hun eigen taal met uitsterven bedreigd is. (TE)

    22-05-2011 om 12:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    21-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderdzestig soorten zoogdieren nog niet ontdekt

    Honderdzestig soorten zoogdieren nog niet ontdekt


    De onderzoekers denken dat de nog te ontdekken soorten zich vooral in tropisch regenwoud bevinden.

    Zeker drieduizend soorten amfibieën zijn nog niet door de mens ontdekt. Deze kikkers, padden en salamanders zouden kunnen uitsterven, voordat ze ooit zijn onderzocht. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Volgens de onderzoekers moeten ook nog ongeveer 160 soorten zoogdieren worden gevonden. We kennen inmiddels al bijna 5.400 soorten zoogdieren en bijna 6.300 amfibieën.

    De onderzoekers denken dat de nog te ontdekken soorten zich vooral in tropisch regenwoud bevinden. Onder meer rond de Amazone in Zuid-Amerika, op het eiland Nieuw-Guinea bij Indonesië en Australië en in het gebied rond de rivier de Congo in Afrika zouden nog veel soorten te vinden zijn.

    De schatting is gebaseerd op de nog niet in kaart gebrachte hectares land en op het aantal dieren dat tijdens eerdere expedities werd ontdekt. De laatste jaren worden geen grote dieren meer ontdekt, maar vooral veel kleine soorten. Onderzoekers bekijken daarom tegenwoordig kleine delen bos heel grondig.

    De wetenschappers hopen dat de tropische wouden snel beter worden beschermd, zodat de nog onbekende dieren niet op korte termijn uitsterven. Onderzoek naar sommige soorten kan voor de mens zeer lucratief zijn. Zo bestond er een kikker die de jongen in de maag liet groeien. Volgens de onderzoekers had kennis van dit dier mogelijk oplossingen kunnen bieden voor mensen met maagproblemen. De kikker stierf echter uit, voor het dier kon worden onderzocht. (anp/adb)

    21-05-2011 om 12:30 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    14-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te weinig onderzoek naar nieuwe antibiotica

    Te weinig onderzoek naar nieuwe antibiotica

    Ondanks de doorgedreven campagnes blijft de resistentie van bacteriën voor antibiotica een onderschat probleem.

    © Science Photo Library

    Antibiotica hebben vele mensenlevens gered door schadelijke bacteriën te bestrijden, maar het succes is ons naar het hoofd gestegen, en we hebben ondertussen zo vaak – en ook overbodig – antibiotica gebruikt dat steeds meer bacteriën er weerstand tegen ontwikkeld hebben, zodat ze onverslaanbaar dreigen te worden. Momenteel sterven er jaarlijks al 25.000 Europese zieken aan een infectie met een resistente bacterie.

    Infectiologe Inge Gyssens van de Universiteit Hasselt benadrukt met een aantal collega’s in het medische topvakblad The Lancet dat, ondanks de doorgedreven campagnes, de resistentie van bacteriën voor antibiotica een onderschat probleem blijft. Reden voor de impasse is onder meer dat de farmaceutische industrie te weinig onderzoek naar nieuwe antibiotica doet, omdat de winstmarges daarvoor te klein zijn.

    Ook dieren krijgen nog altijd te veel antibiotica om de strijd tegen resistentie efficiënt te kunnen voeren. (DD)

    14-05-2011 om 13:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (6)
    11-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers maken pleister tegen vogelgriep

    Wetenschappers maken pleister tegen vogelgriep


    Onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen en Gent starten met een studie naar een vogelgriepvaccin dat zowel via een prikje als in combinatie met een vaccinstimulerende pleister wordt toegediend. "De pleistermethode is een primeur", zegt een onderzoeker in de Concentrakranten.

    Zowat honderd vrijwilligers zullen de komende weken een of meerdere doses van het vaccin tegen vogelgriep (H5N1) toegediend krijgen, al dan niet in combinatie met een vaccinpleister. Over drie à vier maanden verwachten de onderzoekers de eerste testresultaten.

    Immuuncellen
    De pleister wordt op de plaats van de injectie geplaatst en bevat een hulpstof om de immuuncellen in de huid te activeren. "Dat moet ervoor zorgen dat het antigen efficiënter en effectiever wordt opgenomen door het immuunsysteem, zodat een lagere dosis of maar één vaccinatie volstaat om beschermd te zijn", zegt professor Pierre Van Damme van het Vaccin-en Infectieziekteninstituut van Universiteit Antwerpen. (belga/sam)

    11-05-2011 om 12:26 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    07-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koptelefoon kan je gedachten lezen en omzetten in woorden

    Koptelefoon kan je gedachten lezen en omzetten in woorden

    "Neen, effe niet aan seks denken nu", zie je de jongen op de foto bijna denken. Een groep studenten van de Australische universiteit van Canberra heeft namelijk een systeem ontwikkeld dat onze gedachten kan lezen én meteen vertalen in woorden op een computerscherm.

    De zogenaamde 'Brain Speller' bestaat uit een koptelefoon die signalen van de hersenen ontvangt via elektroden die aan de schedel worden aangebracht. Een softwareprogramma zet die signalen om in woorden. Zo kunnen patiënten die verlamd zijn, hersenschade opliepen of aan dementie lijden toch communiceren.

    "We deden wat onderzoek en ontdekten dat het aantal mensen die niet op een gewone manier kunnen communiceren enorm groot is in Australië en in de rest van de wereld", zegt projectleider Paul Du aan news.com.au. "We zijn verheugd dat we verbeelding en technologie hebben kunnen combineren tot een product dat de levensomstandigheden van velen kan verbeteren en echt hulp kan bieden aan een probleem waar heel veel mensen mee kampen."

    Het team van Du kreeg voor hun uitvinding de titel van 'Team Australia' tijdens de nationale finale van 'Microsoft's Imagine Cup 2011', die gisteren plaatsvond in Sydney. Door deze overwinning kan de ploeg ook meedoen aan de wereldfinale in New York in juli, waaraan 400 studenten uit de hele wereld deelnemen. Allen hebben ze de technologie vooruit geholpen in de strijd tegen ziektes, armoede en kindersterfte. De winnaar krijgt 25.000 dollar baar geld om in de uitvinding te pompen. (jv)

    07-05-2011 om 12:21 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (4)
    05-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA-satelliet geeft Einstein gelijk

    NASA-satelliet geeft Einstein gelijk

    De Gravity Probe B (GP-B) satelliet van de NASA heeft twee cruciale voorspellingen van de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein bevestigd, meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

    De GP-B werd in 2004 gelanceerd om juist de theorieën van Einstein te testen. De kunstmaan beschikt daarvoor over ultraprecieze gyroscopen en richtte die vanuit een polaire baan rondom onze planeet op één enkele ster, IM Pegasi. Als gravitatie geen invloed zou hebben op tijd en ruimte, dan zouden de gyroscopen zich altijd in dezelfde richting oriënteren. Maar er traden meetbare kleinere veranderingen op, veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de aarde.
     
    Meteen zijn twee van de belangrijkste postulaten van Einstein in het kader van zijn algemene relativiteitstheorie bewezen. De eerste voorspelling is het geodetisch effect of de vervorming van tijd en ruimte rond een object met een grote aantrekkingskracht. De tweede is de hoeveelheid tijd en ruimte die zo'n object beïnvloedt terwijl het rond zijn eigen as draait.
     
    Hoofdonderzoeker Francis Everitt van de Universiteit van Stanford legde het op een Pooh-beer manier uit: "Stel u onze planeet voor als ze zou zijn ondergedompeld in honing. Terwijl de planeet roteert, dan gaat de honing errond vervormen. Hetzelfde gebeurt met tijd en ruimte."
     
    De bevestiging van de twee postulaten heeft verregaande gevolgen voor het astrofysisch onderzoek. De al in 1959 begonnen voorbereiding van de missie leidde ook al tot "aardse" doorbraken, bijvoorbeeld voor gps-technologie die staat of valt met de precisie van tijds- en ruimtebepaling. (belga/vsv)

    05-05-2011 om 11:58 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (2)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!