De maand oktober 1973 ging tergend traag voorbij. Wij hoopten vurig op 31 oktober te kunnen afzwaaien en ons legeruniform definitief af te leggen met de hoop nooit meer opnieuw opgeroepen te worden.
Het belangrijkste was nu een job te vinden en dat was tijdens een heuse energiecrisis geen sinecure! Na honderden sollicitatiebrieven geschreven te hebben in de loop van november en december 1973 èn januari 1974 en slechts een paar interviews had ik eindelijk geluk. Vanaf 1 februari mocht ik aan de slag gaan in Brussel, na een opleiding van drie maanden in Leuven. Het echte leven kon nu beginnen.
Maar terug naar mijn laatste maand in Sankt-Tönis, Krefeld in West-Duitsland. Om de tijd te verdrijven luisterden wij vaak naar Hilversum III, Radio Luxemburg en AFN (American Forces Network). De hits van toen waren o.m. ‘Dag zuster Ursula’, een heropstart van de muzikale loopbaan van Rob de Nijs; ‘Like A Locomotion’ van Left Side (een muzikaal project van Peter Koelewijn); Gerard Cox kon het niet beter gezegd hebben: ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’; ‘The Old Fashioned Way’ want Charles Aznavour scoorde ook in het Engels en niet alleen in het Frans; ‘Nutbush City Limits’ van Ike & Tina Turner (die het nummer schreef zonder haar man), en mijn favoriet in die herfstige dagen was natuurlijk Ringo Starr met ‘Photograph’!
Zoals ik al eerder schreef in deze rubriek was de herfst al ingetreden in Krefeld, West-Duitsland. In hoge NAVO-kringen heerste een zenuwachtige sfeer vanwege terreurdreigingen van Zwarte September en de Jom Kippoer-oorlog die plaatsvond van 6 oktober tot 22 of 25 oktober 1973, afhankelijk van de regio. Er was sprake van een tweede petroleumcrisis. De eerste was die van 1956, na de Suezcrisis.
Uiteindelijk werd beslist dat onze lichting toch mocht afzwaaien op 31 oktober 1973. De lintmeters in onze kamer werden almaar korter want de 100 cm waren intussen gekrompen tot een dertigtal ...
Om de tijd te verdrijven luisterden wij heel vaak naar Hilversum III, Radio Luxemburg of naar de platen in onze kantine. Wie was toen populair? Vooral Spaanse en Italiaanse muziek van o.m. Santa Barbara, Drupi, en Adriano Celentano. Maar de onvermijdelijke Demis Roussos was ook nog altijd van de partij net als Slade, zij het met een minder grote hit, en mijn favoriet uit die periode The Steve Miller Band!