1 maart - In het noorden van Texas en Oklahoma woeden grote natuurbranden, die op satellietbeelden in de ruimte zijn te zien. In Texas is het de grootste natuurbrand ooit. Er vallen meerdere doden. Gouverneur Greg Abbott roept op veel plekken de noodtoestand uit.
- De begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny met enkele duizenden aanwezigen vindt plaats in het Maryino-district van Moskou. Tot in de avond komt de menigte zijn begraafplaats bezoeken.
4 maart - De regering van Haïti roept de noodtoestand uit na een grote gevangenisuitbraak in Port-au-Prince, waarbij ca. 4000 gevangenen weten vrij te komen. Bij de ontsnapping vallen zeker 20 doden.
- Frankrijk legt als eerste land het recht op abortus vast in de grondwet.
5 maart - In de Volksrepubliek China start het jaarlijks Nationaal Volkscongres de Communistische Partij. Onder meer het streefdoel van een lokale economische groei van 5 procent en de geplande eenmaking met Taiwan worden besproken.
- In vijftien Amerikaanse staten en het overzees gebied Amerikaans-Samoa stemmen miljoenen Amerikanen bij de voorverkiezingen van Super Tuesday in aanloop naar de presidentsverkiezingen van november. Zittend president Joe Biden wint bij de Democratische Partij, ex-president Donald Trump wint bij de Republikeinse Partij.
7 maart: Zweden treedt toe tot de NAVO, als 32ste lidstaat.
10 maart - In Amsterdam wordt het Nationaal Holocaust Museum geopend in aanwezigheid van de Koning en de Israëlische president Herzog. Diens aanwezigheid roept protesten op in het licht van de voortdurende oorlog in Gaza.
- De Amerikaans-Britse film Oppenheimer wint zeven prijzen op de 96ste Oscaruitreiking, onder meer beste film, beste regisseur (Christopher Nolan) en beste camerawerk (Hoyte van Hoytema). Barbie is de grote verliezer.
11 maart: De parlementsverkiezingen in Portugal worden nipt gewonnen door de nieuwe, centrum-rechtse politieke partij Aliança Democrática van Luís Montenegro, met ca. 30% van de stemmen. De Partido Socialista komt op de tweede plaats, gevolgd door het rechts-populistische Chega.
12 maart: In de oorlog tussen Oekraïne en Rusland vallen drie pro-Oekraïense Russische milities - het Vrijheid-van-Rusland-Legioen, het Russisch Vrijwilligerskorps en het Siberisch Bataljon - de regio's Koersk en Belgorod in het zuiden van Rusland aan.
13 maart: Een 41-jarige gevangene wordt gefolterd in de gevangenis van Antwerpen. Cipiers hadden dagenlang niets gemerkt vanwege hun stakingen! Er waren nochtans al veel signalen gegeven om deze wantoestanden aan te klagen. Is er sprake van schuldig verzuim?
14 maart: Schandaal in het Belgisch Leger. Het 4de Bataljon Genie in Amay bij Luik wordt per direct opgedoekt nadat blijkt dat ontoelaatbaar gedrag bij ontgroeningen schering en inslag zijn. Dit is al jaren aan de gang en er werd niets tegen gedaan!
18 maart: - Na 3 dagen van verkiezingen in Rusland blijkt dat Poetin verkozen is voor een nieuwe ambtstermijn als president. Of alles eerlijk is verlopen is nog maar de vraag!
- Bij een huiszoeking in Lodelinsart nabij Charleroi wordt een agent van de Speciale Eenheden gedood, één zwaargewond en één lichtgewonde. De misdadiger, verdacht van handel in gestolen auto’s, wapens en drugs, wordt door de politieagenten doodgeschoten.
- Opnieuw zware mishandelingen, ditmaal in de gevangenis van Sint-Gillis bij Brussel. Een gevangene werd verplicht drugs te verstoppen in zijn anus en alhoewel sommigen op de hoogte waren werd niet ingegrepen. Een cipier werd op non-actief geplaatst.
20 maart: Voor de kust van Indonesië kapseist een boot met meer dan 100 Rohingya-vluchtelingen, van wie er ca. 70 kunnen worden gered. Sinds enkele maanden ontvluchten de gevangen Rohingya massaal de kampen in Bangladesh, in een poging Atjeh te bereiken.
22 maart: Bij een terreuraanslag in de Russische concertzaal Crocus City Hall nabij hoofdstad Moskou vallen meer dan 100 doden en vele gewonden door geweervuur en brandstichting. De Afghaanse terreurorganisatie ISIS-K eist de aanslag op.
25 maart: De Resolutie 2728 Veiligheidsraad Verenigde Naties eist een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas. Het is voor het eerst dat de raad deze oproep doet. Ook wordt de directe en onvoorwaardelijke vrijlating geëist van alle gijzelaars die nog in Gaza gevangen worden gehouden.
26 maart: Het Singaporese containerschip Dali komt in aanvaring met een van de steunpilaren van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore. De brug stort praktisch volledig in, behalve een deel aan beide oevers van de rivier.
28 maart: Het Internationaal Gerechtshof beveelt Israël om dringend meer humanitaire noodhulp toe te laten tot Gaza, om de humanitaire noodsituatie in de Oorlog Hamas-Israël te lenigen. Het bevel kadert in de aan-klacht van Zuid-Afrika tegen Israël.