Sting en zijn agenten waren ook niet welkom op sommige zenders want 'Can't Stand Losing You' van The Police zou de jeugd wel eens op rare gedachten kunnen brengen, zoals zelfdoding. Ondanks die ban werd het schijfje wel een grote hit!
Eind 1972 werd ik opgeschrikt toen er uit de radio wild gehinnik weerklonk, niet van zeven paarden in de hemel maar van 'Crazy Horses' van enkele Amerikaanse broertjes. The Osmonds was het blanke antwoord op The Jackson Five. Het enige land waar het plaatje werd verboden was Zuid-Afrika want daar betekent "horses" ongeveer hetzelfde als heroïne! Je zou voor minder gek worden!
In 1993 sloeg 'Creep' van Radiohead in als een bom. Sommige radiozenders besloten echter het lied uit de ether te verbannen omdat het "te depressief" zou zijn voor de toenmalige jeugd. Of was het misschien omwille van de zinsnede "You're so fuckin' special"? Luister en kijk hoe dan ook naar onderstaande videoclip en oordeel zelf maar!
In 1965 zaten we midden in de Koude Oorlog en toch waren het de gouden jaren zestig! In 1962 sloot Barry McGuire zich aan bij de New Christy Minstrels, een folkband, waarin ook Kenny Rogers en Kim Carnes hun eerste passen naar nationale roem zetten. In 1965 ging hij solo en scoorde hij een wereldhit met 'Eve Of Destruction', niettegenstaande het nummer door veel radiostations geboycot werd. Er werd gevreesd dat de voorspelling over het einde van de wereld zou uitkomen. Het protestlied werd geschreven door P.F. Sloan. McGuire is ondertussen 88 jaar!
John Lennon baseerde zich op een poster van een circus om 'Being For The Benefit Of Mr. Kite!' te schrijven. Deze ongewone compositie (zowel muzikaal als tekstueel) verscheen op het legendarisch album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van The Beatles dat werd uitgebracht in 1967. Prompt waren er enkele BBC-bonzen als de kippen bij om het lied in de ban te slaan want er werd namelijk gezongen over 'Henry the horse' en dat was natuurlijk dieventaal voor heroïne! Als je de wals danst heb je geen drugs nodig want dan ben je al zat genoeg.
Tijdens de Golfoorlog vonden enkele BBC-bonzen het nodig sommige liedjes te verbannen uit de ether. Het motto was namelijk de mensen niet voor het hoofd te stoten. Nummer drie in deze reeks is een niemendalletje uit 1969 dat samen met drie andere liedjes het Eurovisiesongfestival won! De Schotse zangeres Lulu mocht in 1990 niet meer gedraaid worden met 'Boom Bang-A-Bang'. Zij was toen getrouwd met Maurice Gibb van de Bee Gees. Veel "boom boom" en weinig "blabla"!
De Falklandoorlog vond in 1982 plaats tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Inzet waren de Falklandeilanden, door Argentinië Islas Malvinas genoemd, en Zuid-Georgia. Zuid-Georgia is een inmiddels weer nagenoeg onbewoond eiland in de eilandengroep Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden. Enkele BBC-bonzen vreesden in 1985 reacties van de luisteraars als 'Brothers In Arms' van Dire Straits zou worden gedraaid en daarom werd het liedje prompt in de ban geslagen! Mark Knopfler schreef dit lied in 1982 over de zinloosheid van elke oorlog. Ondanks de ban verkochten het album (één van de eerste op CD) én de single wereldwijd als zoete broodjes!
De toen 19-jarige Shirley Bassey kreeg ook af te rekenen met een ban op de BBC met haar single 'Burn My Candle' die volgens sommigen seksueel veel te expliciet was en met als klap op de vuurpijl een van de eerste liedjes in de muziekgeschiedenis waarin het woord "sex" voorkomt. We zeggen en schrijven 1956. James Brown zou er in 1970 veel minder last van krijgen!