Sonia Dronnier is een Frans-Belgische zangeres. Haar moeder kwam uit Grenada en haar vader uit Martinique.
Zij studeerde en werd model in België waar zij ontdekt werd door producer Lou Deprijck.
Het pseudoniem van Dronier is gebaseerd op de rol die Paul Henreid speelde (Victor Laszlo) in de film 'Casablanca' uit 1942. Maar wellicht waren zangeres en producer ook geïnspireerd door 'Victor/Victoria', een komische musical geregisseerd door Blake Edwards in 1982, op zijn beurt geïnspireerd door de muzikale komedie 'Viktor und Viktoria' van Reinhold Schünzel uit 1933.
Alain Chamfort schreef het liedje en producete de single. Het hoesje werd vervaardigd bij Druco in Halle, een drukkerij waarmee ik nauw heb samengewerkt begin jaren negentig. Niet voor platenhoezen maar wel voor affiches.
De song werd gebruikt in de film 'A mort l'arbitre!' van Jean-Pierre Mocky.
Heerlijke muziek om bij achterover te leunen op deze "luie" zondag!
256. Will Tura - 'Vergeet Barbara' (1984)
In de Angelsaksische wereld zeggen ze "never change a winning team"! En gelijk hebben ze want dit stevig uptempo-nummer werd gerealiseerd door producer Jean Kluger en geschreven door Nelly Byl en Will Tura (tekst en muziek).
Jàren later werd er een musical gecreëerd met dezelfde titel. Het was de Vlaamse musicalproductie van Studio 100 met de muziek van Will Tura. Het scenario werd geschreven door Gert Verhulst en Tijl Dauwe.
257. Nacht und Nebel - 'Beats Of Love' (1984)
Belgische synthpop/new wave band opgericht door Patrick Nebel.
De groepsnaam komt uit een duistere periode van onze wereldgeschiedenis.
De single is een schoolvoorbeeld van een "mondegreen" ofte "mama appelsap". De titel werd/wordt vaak verward met "niet zo bloot". 😜
'Beats Of Love' werd meteen een Belpop classic! De gitaren werden gespeeld door Chris Whitley!
258. Will Tura - 'Ik mis je zo' (1984)
Dat Koningin Fabiola fan was van Will Tura weet onderhand bijna iedereen.
Hij mocht dan ook dit lied zingen op de begrafenis van Koning Boudewijn in 1993, zij het in een aangepaste versie.
De song uit 1984 werd geschreven door Jean Kluger en Nelly Byl. Met een heerlijke saxofoonsolo en het hoesje werd wederom bij Druco in Halle gerealiseerd.
259. 2 Belgen - 'Opération coup de poing' (1984)
Belgisch elektropop/rockduo dat bestond uit gitarist Rembert De Smet en drummer Herman Celis.
Zij scoorden met een prachtige remake van 'Brigadier Sabari' van de Ivoriaanse zanger Alpha Blondy.
Onze zoon was toen één jaar oud en hij reageerde heel fel op deze klanken! Vooral toen Chantal en ik samen zongen "il est trop petit"!
260. Urbanus & Kris Kastaar - 'The Scratchin' Zwaantjes' (1984)
Tekst en muziek van Jean Blaute, Evert Verhees en Urbanus, gebaseerd op een sketch uit zijn zaalshows.
Met een geweldige videoclip waarin we de zwaantjes (bereden politie op de motor, voor onze noorderburen) herkennen: Jean Blaute, Johan Verminnen en die derde rijkswachter, zou dat Mich Verbelen kunnen zijn?
Kris Kastaar, met wie ik al jaren bevriend ben op Facebook, is de geweldige scratcher, wellicht één van de eerste in België.
Ook deze single was en is nog altijd een topper voor vader en zoon Colemans. Jeroen maakte trouwens enkele jaren later een tekening van het hoesje voor zijn grootvader zaliger.
Deze single was niet echt een coverversie van 'Wot' van Captain Sensible uit 1982 maar wel erdoor geïnspireerd. Het plaatje werd geproducet door Sylvain Vanholme. Hijzelf werkte zelf ook mee met Luk De Koninck en Guido Van Hellemont voor tekst en muziek.
Of Hilde Van Mieghem hier nog meezingt durf ik te betwijfelen want zij staat niet meer afgebeeld op het hoesje. Na deze twee uitstekende singles van Waterlanders heb ik niets meer over dit project vernomen. Jammer maar helaas ...
250. Claude Barzotti - 'Le Rital' (1983)
Onze landgenoot van Italiaanse afkomst was al bekend geworden met 'Madame' maar de grootste hit scoorde hij met het autobiografisch liedje 'Le Rital', een scheldwoord dat hij in zijn jeugd vaak hoorde want hij werd gepest op school omwille van zijn familienaam, donker haar en donkere huidskleur.
Maar het maakte hem sterk om uit te groeien tot de persoon wie hij was en om de wereld te veroveren met zijn mooie liedjes!
♫♫♫ Arrivederci Roma! ♫♫♫ ...
251. Jo Lemaire - 'La mémoire en exil' (1983)
Zonder Flouze bracht onze landgenote deze uitstekende single uit die ze schreef samen met Fa Vanham.
Toen Flouze en Jo Lemaire uit elkaar gingen en er een echtscheiding tussen haar en haar man Philippe Depireux volgde begon ze haar leven met een nieuwe lei. In 1982 verhuisde ze met haar nieuwe vriend Fa Vanham naar Bilzen in Limburg. Haar nieuwe album, Concorde (1983) werd goed ontvangen en was een redelijk succes, zowel in Vlaanderen als Wallonië.
Elektronisch synthpop van de bovenste plank!
252. Wim De Craene - 'Rikky' (1983)
Dat Wim De Craene fan was van Ramses Shaffy weet onderhand iedere muziekliefhebber want hij noemde zijn zoon Ramses. In het lied 'Tim' bracht hij een eerbetoon aan zijn zoon. Op de b-kant van deze single zingt hij 'Jan en An', een compositie van Ramses Shaffy.
'Rikky' werd redelijk vaak op de radio gedraaid maar de verkoopcijfers vielen tegen. Toch bleef de zanger/liedjesschrijver onverdroten verder aan de weg timmeren!
253. Scooter - 'Minute by Minute' (1983/1984)
Herwig Duchateau, Jan Fraeyman, Jan Verheyen, Jo Duchateau, Piet van den Heuvel, en Pit Verlinde alias Scooter geloofden in 1981 nog niet in een nummer één maar deze 'Minute by Minute' was hun zwanenzang.
De band kreeg al vroeg af te rekenen met pech: Fraeyman overleed schielijk na het uitbrengen van hun eerste album en Verlinde verliet de groep in 1982.
Geweldige sound maar waarschijnlijk ook nooit op één geraakt. Het spreekwoord luidt: "Geen sant in eigen land"!
254. Bernthöler - 'My Suitor' (1983/1984)
Deze Belgische band bestond uit Drita Kotaji, Manu Poutte, Perry Rose, Pierre Sorville, Pol Fourmois, en Simon Rigot en werd soms ook aangeduid als Bernthøler.
Geen opgewekt geluid maar een doordringende sound die je geest na een eerste beluistering nooit meer loslaat!
De single verkocht in België ongeveer 10.000 exemplaren, en werd ook gedraaid door John Peel. De band viel nadien voor een tweede maal uit elkaar.
Gisteren was het nog 'African Time' van Luna Twist maar vandaag is het de beurt aan 'African Queen', een eerbetoon aan Grace Jones. Vandaar dat er soms "(pour la grâce)" aan de titel wordt toegevoegd.
Allez Allez was in de jaren 1980 een Belgische funkgroep die geen lang leven beschoren was. Het geluid van Allez Allez werd gekenmerkt door hoogst dansbare en aanstekelijke ritmes, Afrikaanse invloeden en zang van hoge kwaliteit. Tezamen vormde dit een krachtige en funky mengeling. De groep werd aangevoerd door de Amerikaanse zangeres Sarah Osborne.
244. The Machines - '(I See) The Lies In Your Eyes' (1982)
Alweer een uitstekende productie van Sylvain Vanholme!
Deze Belgische groep werd aangevoerd door Paul Despiegelaere, met zijn kenmerkend stemgeluid. Maakten ook ooit deel uit van de band: Barry Mc Neese, Beaker Di Lombardi, Jan De Vos, Jeroen Ravesloot, en Joris Angenon.
Het mooie hoesje is van de hand van Johan Daenen, een kunstenaar die ik nog ken uit mijn jeugd in Watermaal en met wie ik eind jaren tachtig professioneel heb samengewerkt!
245. Urbanus - 'Belastingcontroleur' (1982)
Uit de elpee 'Urbanus VI' pluk ik ook deze grappige parodie.
Daar waar The Beatles het nog enigszins beschaafd hielden in 'Taxman' spaart Urbanus niets of niemand in deze bijtende sneer naar een belastingcontroleur, in dit geval Jan De Smet van De Nieuwe Snaar.
246. TC Matic - 'Putain Putain' (1983)
Arno werd op handen gedragen in Frankrijk, vooral door Jane Birkin en Michel Piccoli.
Arno zingt hier in drie talen, het Frans, het Engels en het Oostends. Zouden Birkin, Piccoli en andere Fransen onderstaande tekst begrepen hebben? "Ne korte dikke stoot alles in stikken Ne lange dunne doet deugd vanbinnen 'k heb een kleintje maar 'k schiete verre!"
Soms werd TC Matic ook aangeduid als T.C. Matic. De initialen T.C. in de nieuwe groepsnaam verwijzen naar de samentrekking 'Tjens Couter', het tweede deel refereert aan de Servische surrealistische dichter Dušan Matić én aan Matic, een voormalig koelkastenmerk.
247. Wim De Craene - 'Kristien' (1983)
Tijdens Eurosong 1983 wist Wim De Craene de jury jammer genoeg niet te overtuigen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.
Het knappe popliedje werd geschreven door de zanger zelf. Het begint met een regenachtige intro en eindigt met enkele donderslagen in de verte. Typisch Belgisch ...
248. Claude Barzotti - 'Madame' (1983)
Ik weet niet of het toeval is maar de meeste Franstalige zangers in dit overzicht van Belgische liedjes zijn meestal van Italiaanse afkomst. Ik denk aan Rocco Granata en Salvatore Adamo.
Claude Barzotti werd geboren als Francesco Barzotti in Wallonië, meer bepaald in Châtelet-Châtelineau, Henegouwen. Maar hij groeide op in Sicilië bij zijn grootvader.
Hij had een kenmerkend schurend geluid in zijn stem. Vooral in Canada was hij erg beroemd.
Once More ontpopte zich tot Luna Twist met als leden Alain Tant, Dirk Blanchart, Dirk Van Gansbeke, en Filip Moortgat, zonder bassist Fons Sijmons.
In onderstaande videoclip is tevens Carmen Jonckheere te zien.
Op 10 september 1982 gingen Chantal (zwanger van Jeroen) en ik naar Vorst Nationaal voor een optreden van Roxy Music. Op de affiche stond als voorprogramma King Crimson die ik live had meegemaakt in Londen (Hyde Park) op 5 juli 1969 naast tal van andere groepen t.g.v. het gratis festival van The Rolling Stones. Maar niets was minder waar want King Crimson liet het in Brussel afweten en in de plaats daarvan kwam Luna Twist opdagen!
Het werd een stomend optreden en Bryan Ferry stond zelfs een bisnummer toe!
Wie had toen kunnen denken dat ik meer dan 30 jaar later bevriend zou worden op Facebook met Alain Tant en Dirk Blanchart!?
238. De Kreuners - 'Layla' (1982)
De ene Layla is de andere niet want voor Eric Clapton was zij Patti Boyd en voor Walter Grootaers was ze zijn dochter!
Vraag mij niet wie er toen deel van De Kreuners uitmaakte want behalve Opperkreuner Walter ben ik niet zeker. De groep onderging tal van wisselende bezettingen en stopte zelfs in 2012 om in 2017 als een ware feniks uit zijn as te herrijzen!
239. Madou - 'Witte nachten' (1982)
Vera Coomans is de zangeres van zowel Madou als Madouce. Deze Belgische band ontsproot uit de assen van de folkgroep Rum, maar met een modernere sound die meer de richting van new wave uitging.
Madou bracht één album uit in 1982 en de groep viel kort daarna uiteen. In 2005 richtte Vera Coomans Madouce op om het repertoire van Madou te brengen.
In 2020 kwam de band opnieuw bijeen om een tweede album op te nemen. In de bezetting zaten nu de kinderen van de originele leden Vera Coomans en Wiet Van De Leest. Hebben deel uitgemaakt van de groep in de loop der jaren: Jan Meel, Johan Van Der Staey, Leo Coomans, Louis Van De Leest, Rafaël Devlieghere, Sus Proost, Vera Coomans, Wiet Van De Leest, en Wouter Van Belle.
Prachtige hoes!
240. Madou - 'Niets is voor altijd' (1982)
En bij 'Witte nachten' moet ik altijd denken aan 'Niets is voor altijd' want die twee legendarische nummers staan op het debuutalbum 'Madou' dat door sommige vakkundigen werd bestempeld als new wave en art rock.
De stem van zangeres Vera Coomans herken je meteen! Johan Van Der Staey bespeelt de saxofoon, mijn geliefkoosd instrument.
Een project van de Belgische acteurs Luk de Koninck en Hilde Van Mieghem, geproducet door Jean Blaute. Jammer genoeg geen lang leven beschoren. Maar geen nood, in 1983 komt er nog een nummer van Waterlanders in deze Top 500.
Deze song was een vertaling van 'Chacun Fait (C'qui Lui Plait)' van Chagrin D'Amour. een Frans hiphopduo. Voor de Nederlandse tekst zorgde Raymond van het Groenewoud!
Waarschijnlijk een van de eerste Nederlandstalige liedjes waarin gerapt wordt!
242. Urbanus - 'Hittentit' (1982)
Het woord "Hottentottententententoonstellingen" is lange tijd het langste Nederlandstalig woord geweest!
Urbanus zette iedereen op het verkeerde been door niet met Hottentot te beginnen maar wel met Hittentit!
Voor de muziek zorgden Jean Blaute en Urbanus. De knotsgekke tekst kwam natuurlijk van Urbanus zelf terwijl Jean Blaute nogmaals als producer optrad, een geweldige combinatie!
Uit dezelfde elpee 'Urbanus VI' post ik hieronder rechts 'Kodazuur', ook een zeer grappig lied met een geweldige videoclip!
1981 was een boerenjaar voor De Kreuners want zij begonnen meer en meer door te breken en waren regelmatig te gast in 'Hitring' op de BRT.
Maakten ooit deel uit van de groep (in alfabetische volgorde van de voornaam): Axl Peleman, Ben Crabbé, Berre Bergen, Boud Willemsen, Erik Wauters, Jan Van Eyken, Luc Imants, Marc Bonne, Marc van Puyenbroeck, Patrick Van Herck, en natuurlijk Walter Grootaers.
Acteur Hans De Munter is duidelijk te herkennen in onderstaande videoclip.
232. Emly Starr - 'Samson' (1981)
Boem paukeslag!
Wie ook veel stijl had (met die geweldige split in haar rok) was Emly Starr, pseudoniem van Marie-Christine Mareels. Zij mocht België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met het nummer 'Samson'.
In het achtergrondkoortje zongen toen Bob Baelemans, Fred Beekmans en Nancy Dee de backing vocals. Ze behaalde er de 13de plaats.
Maar geen nood want ze was wel "big in Japan"!
233. Kuruki - 'Crocodile Tears' (1981)
Kuruki was eigenlijk een soloproject van de Gentse muzikant Gerry D'Haeyer. 'Crocodile Tears' was jammer genoeg een eendagsvlieg en D'Haeyer ging later drummen bij Roland Van Campenhout.
Dit was synthpop van de bovenste plank en tevens een mysterieus nummer uit de Belgische muziekgeschiedenis!
Vooraan op de foto in het midden staat de Amerikaan Chris Whitley, de vader van Trixie Whitley!
234. Toy - 'Suspicion' (1981)
Deze Belgische poprockgroep werd opgericht rong Theo Van Hemelrijk en Harry Woods, geboren in Belfast in de vroege jaren '70. Zij brachten twee singles uit (1975 en 1976) die weinig of niets deden en namen dan maar het heft in eigen handen en stichtten platenmaatschappij Payola Records.
Met 'Suspicion' scoorden ze een dikke hit maar in 1984 werd de groep ontbonden.
235. Stroff - 'Wild Cat Daddy' (1981)
Rockabilly muziek is altijd populair geweest in onze contreien!
Stroff is een Belgische rock 'n' roll artiest uit de Brusselse sixties scene. Er bestaan geen opnames uit die periode maar gelukkig wel uit begin jaren tachtig.
Denny Vinson is zijn echte naam maar hij is ook bekend als Freddy Denis of Wolff. Ik leerde de aimabele muzikant/kunstenaar via Facebook kennen. Het geweldig hoesje werd getekend door Ever Meulen.
236. Sofie - 'I Love You' (1982)
Van een heel ander kaliber is deze ontroerende liefdesverklaring van Sofie Verbruggen. Sofie kennen we natuurlijk allemaal van Trinity maar later bracht ze ook muziek uit met haar begeleidingsgroep als Sofie & So Four.
Volgens mij is de Antwerpse zangeres ondergewaardeerd in België maar bij mij staat ze wel heel hoog aangeschreven!
225. The Kids - 'There Will Be No Next Time' (1981)
De boodschap van de punkers (vooral in het Verenigd Koninkrijk) was niet aan mij besteed. 'No future' was een gedachte die mij toen als dertigjarige niet bezighield. En toch hou ik enorm van dit krachtig geluid.
Ludo Mariman & Co uit Antwerpen brachten hier meer pop/rock dan punk en deze geweldige song werd al in 1978 opgenomen met Sylvain Vanholme als producer. Brigitte 'Bibi' Lehmann maakte onderstaande videoclip!
226. Jo Lemaire + Flouze - 'Je suis venue te dire que je m'en vais' (1981)
Prachtige compositie van Serge Gainsbourg die door Jo Lemaire + Flouze geweldig werd aangepakt met dank aan het geluid van de synthesizer dat na slechts één beluistering heel lang in je hoofd blijft doorspoken.
En met de komst van Josiane Lemaire en haar band was new wave in België aanbeland.
Nogmaals een formidabele productie van Sylvain Vanholme!
227. TC Matic - 'O La La La' (C'est Magnifique) (1981)
Tjens Couter had opgehouden te bestaan maar geen nood want Arno en zijn maten ontpopten zich al snel tot TC Matic. Paul Decoutere werd kort na de oprichting van de nieuwe formatie vervangen door Jean-Marie Aerts, die naast gitarist hier ook producer is.
Geweldig nummer om mee te zingen, vooral bij live optredens.
228. Lio - 'Amicalement vôtre' (1981)
Elektronische pop van Wanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos alias Lio.
Hagen Dierks (pseudoniem van Eric Verwilghen) en Jay Alanski schreven het opgewekt liedje en Marc Moulin producete het.
Ik zag haar voor het eerst live op het Bal National van 20 juli 2013.
229. P.P. Michiels - 'Females' (1981)
Octopus was ter ziele gegaan en Paul Michiels ging naar de kapper en de barbier en vermomd als P.P. Michiels (een knipoog naar zijn verleden als Polle Pap, de melkboer in Heist-op-den-Berg) begon hij aan zijn solocarrière.
Ondanks dit beloftevolle begin kwam die loopbaan niet helemaal van de grond. In 1986 zou hij een team vormen met Jan Leyers om een van de grootste successen uit de Belgische muziekgeschiedenis te boeken.
De clip van 'Females' was regelmatig te zien op de BRT in 'Hitring' (Tachtig is prachtig) van Raphaël Goossens (alias Kurt Van Eeghem).
230. The Machines - 'Don't Be Cruel' (1981)
Belgische rock/wave band die bestond uit Paul Despiegelaere (vocals & gitaar), Jan De Vos (drums) en Joris Angenon (leadgitaar).
Producer was Sylvain Vanholme en deze powerpop werd geschreven door Joris Angenon en Paul Despiegelaere.