Deze single was niet echt een coverversie van 'Wot' van Captain Sensible uit 1982 maar wel erdoor geïnspireerd. Het plaatje werd geproducet door Sylvain Vanholme. Hijzelf werkte zelf ook mee met Luk De Koninck en Guido Van Hellemont voor tekst en muziek.
Of Hilde Van Mieghem hier nog meezingt durf ik te betwijfelen want zij staat niet meer afgebeeld op het hoesje. Na deze twee uitstekende singles van Waterlanders heb ik niets meer over dit project vernomen. Jammer maar helaas ...
250. Claude Barzotti - 'Le Rital' (1983)
Onze landgenoot van Italiaanse afkomst was al bekend geworden met 'Madame' maar de grootste hit scoorde hij met het autobiografisch liedje 'Le Rital', een scheldwoord dat hij in zijn jeugd vaak hoorde want hij werd gepest op school omwille van zijn familienaam, donker haar en donkere huidskleur.
Maar het maakte hem sterk om uit te groeien tot de persoon wie hij was en om de wereld te veroveren met zijn mooie liedjes!
♫♫♫ Arrivederci Roma! ♫♫♫ ...
251. Jo Lemaire - 'La mémoire en exil' (1983)
Zonder Flouze bracht onze landgenote deze uitstekende single uit die ze schreef samen met Fa Vanham.
Toen Flouze en Jo Lemaire uit elkaar gingen en er een echtscheiding tussen haar en haar man Philippe Depireux volgde begon ze haar leven met een nieuwe lei. In 1982 verhuisde ze met haar nieuwe vriend Fa Vanham naar Bilzen in Limburg. Haar nieuwe album, Concorde (1983) werd goed ontvangen en was een redelijk succes, zowel in Vlaanderen als Wallonië.
Elektronisch synthpop van de bovenste plank!
252. Wim De Craene - 'Rikky' (1983)
Dat Wim De Craene fan was van Ramses Shaffy weet onderhand iedere muziekliefhebber want hij noemde zijn zoon Ramses. In het lied 'Tim' bracht hij een eerbetoon aan zijn zoon. Op de b-kant van deze single zingt hij 'Jan en An', een compositie van Ramses Shaffy.
'Rikky' werd redelijk vaak op de radio gedraaid maar de verkoopcijfers vielen tegen. Toch bleef de zanger/liedjesschrijver onverdroten verder aan de weg timmeren!
253. Scooter - 'Minute by Minute' (1983/1984)
Herwig Duchateau, Jan Fraeyman, Jan Verheyen, Jo Duchateau, Piet van den Heuvel, en Pit Verlinde alias Scooter geloofden in 1981 nog niet in een nummer één maar deze 'Minute by Minute' was hun zwanenzang.
De band kreeg al vroeg af te rekenen met pech: Fraeyman overleed schielijk na het uitbrengen van hun eerste album en Verlinde verliet de groep in 1982.
Geweldige sound maar waarschijnlijk ook nooit op één geraakt. Het spreekwoord luidt: "Geen sant in eigen land"!
254. Bernthöler - 'My Suitor' (1983/1984)
Deze Belgische band bestond uit Drita Kotaji, Manu Poutte, Perry Rose, Pierre Sorville, Pol Fourmois, en Simon Rigot en werd soms ook aangeduid als Bernthøler.
Geen opgewekt geluid maar een doordringende sound die je geest na een eerste beluistering nooit meer loslaat!
De single verkocht in België ongeveer 10.000 exemplaren, en werd ook gedraaid door John Peel. De band viel nadien voor een tweede maal uit elkaar.
Gisteren was het nog 'African Time' van Luna Twist maar vandaag is het de beurt aan 'African Queen', een eerbetoon aan Grace Jones. Vandaar dat er soms "(pour la grâce)" aan de titel wordt toegevoegd.
Allez Allez was in de jaren 1980 een Belgische funkgroep die geen lang leven beschoren was. Het geluid van Allez Allez werd gekenmerkt door hoogst dansbare en aanstekelijke ritmes, Afrikaanse invloeden en zang van hoge kwaliteit. Tezamen vormde dit een krachtige en funky mengeling. De groep werd aangevoerd door de Amerikaanse zangeres Sarah Osborne.
244. The Machines - '(I See) The Lies In Your Eyes' (1982)
Alweer een uitstekende productie van Sylvain Vanholme!
Deze Belgische groep werd aangevoerd door Paul Despiegelaere, met zijn kenmerkend stemgeluid. Maakten ook ooit deel uit van de band: Barry Mc Neese, Beaker Di Lombardi, Jan De Vos, Jeroen Ravesloot, en Joris Angenon.
Het mooie hoesje is van de hand van Johan Daenen, een kunstenaar die ik nog ken uit mijn jeugd in Watermaal en met wie ik eind jaren tachtig professioneel heb samengewerkt!
245. Urbanus - 'Belastingcontroleur' (1982)
Uit de elpee 'Urbanus VI' pluk ik ook deze grappige parodie.
Daar waar The Beatles het nog enigszins beschaafd hielden in 'Taxman' spaart Urbanus niets of niemand in deze bijtende sneer naar een belastingcontroleur, in dit geval Jan De Smet van De Nieuwe Snaar.
246. TC Matic - 'Putain Putain' (1983)
Arno werd op handen gedragen in Frankrijk, vooral door Jane Birkin en Michel Piccoli.
Arno zingt hier in drie talen, het Frans, het Engels en het Oostends. Zouden Birkin, Piccoli en andere Fransen onderstaande tekst begrepen hebben? "Ne korte dikke stoot alles in stikken Ne lange dunne doet deugd vanbinnen 'k heb een kleintje maar 'k schiete verre!"
Soms werd TC Matic ook aangeduid als T.C. Matic. De initialen T.C. in de nieuwe groepsnaam verwijzen naar de samentrekking 'Tjens Couter', het tweede deel refereert aan de Servische surrealistische dichter Dušan Matić én aan Matic, een voormalig koelkastenmerk.
247. Wim De Craene - 'Kristien' (1983)
Tijdens Eurosong 1983 wist Wim De Craene de jury jammer genoeg niet te overtuigen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.
Het knappe popliedje werd geschreven door de zanger zelf. Het begint met een regenachtige intro en eindigt met enkele donderslagen in de verte. Typisch Belgisch ...
248. Claude Barzotti - 'Madame' (1983)
Ik weet niet of het toeval is maar de meeste Franstalige zangers in dit overzicht van Belgische liedjes zijn meestal van Italiaanse afkomst. Ik denk aan Rocco Granata en Salvatore Adamo.
Claude Barzotti werd geboren als Francesco Barzotti in Wallonië, meer bepaald in Châtelet-Châtelineau, Henegouwen. Maar hij groeide op in Sicilië bij zijn grootvader.
Hij had een kenmerkend schurend geluid in zijn stem. Vooral in Canada was hij erg beroemd.
Once More ontpopte zich tot Luna Twist met als leden Alain Tant, Dirk Blanchart, Dirk Van Gansbeke, en Filip Moortgat, zonder bassist Fons Sijmons.
In onderstaande videoclip is tevens Carmen Jonckheere te zien.
Op 10 september 1982 gingen Chantal (zwanger van Jeroen) en ik naar Vorst Nationaal voor een optreden van Roxy Music. Op de affiche stond als voorprogramma King Crimson die ik live had meegemaakt in Londen (Hyde Park) op 5 juli 1969 naast tal van andere groepen t.g.v. het gratis festival van The Rolling Stones. Maar niets was minder waar want King Crimson liet het in Brussel afweten en in de plaats daarvan kwam Luna Twist opdagen!
Het werd een stomend optreden en Bryan Ferry stond zelfs een bisnummer toe!
Wie had toen kunnen denken dat ik meer dan 30 jaar later bevriend zou worden op Facebook met Alain Tant en Dirk Blanchart!?
238. De Kreuners - 'Layla' (1982)
De ene Layla is de andere niet want voor Eric Clapton was zij Patti Boyd en voor Walter Grootaers was ze zijn dochter!
Vraag mij niet wie er toen deel van De Kreuners uitmaakte want behalve Opperkreuner Walter ben ik niet zeker. De groep onderging tal van wisselende bezettingen en stopte zelfs in 2012 om in 2017 als een ware feniks uit zijn as te herrijzen!
239. Madou - 'Witte nachten' (1982)
Vera Coomans is de zangeres van zowel Madou als Madouce. Deze Belgische band ontsproot uit de assen van de folkgroep Rum, maar met een modernere sound die meer de richting van new wave uitging.
Madou bracht één album uit in 1982 en de groep viel kort daarna uiteen. In 2005 richtte Vera Coomans Madouce op om het repertoire van Madou te brengen.
In 2020 kwam de band opnieuw bijeen om een tweede album op te nemen. In de bezetting zaten nu de kinderen van de originele leden Vera Coomans en Wiet Van De Leest. Hebben deel uitgemaakt van de groep in de loop der jaren: Jan Meel, Johan Van Der Staey, Leo Coomans, Louis Van De Leest, Rafaël Devlieghere, Sus Proost, Vera Coomans, Wiet Van De Leest, en Wouter Van Belle.
Prachtige hoes!
240. Madou - 'Niets is voor altijd' (1982)
En bij 'Witte nachten' moet ik altijd denken aan 'Niets is voor altijd' want die twee legendarische nummers staan op het debuutalbum 'Madou' dat door sommige vakkundigen werd bestempeld als new wave en art rock.
De stem van zangeres Vera Coomans herken je meteen! Johan Van Der Staey bespeelt de saxofoon, mijn geliefkoosd instrument.
Een project van de Belgische acteurs Luk de Koninck en Hilde Van Mieghem, geproducet door Jean Blaute. Jammer genoeg geen lang leven beschoren. Maar geen nood, in 1983 komt er nog een nummer van Waterlanders in deze Top 500.
Deze song was een vertaling van 'Chacun Fait (C'qui Lui Plait)' van Chagrin D'Amour. een Frans hiphopduo. Voor de Nederlandse tekst zorgde Raymond van het Groenewoud!
Waarschijnlijk een van de eerste Nederlandstalige liedjes waarin gerapt wordt!
242. Urbanus - 'Hittentit' (1982)
Het woord "Hottentottententententoonstellingen" is lange tijd het langste Nederlandstalig woord geweest!
Urbanus zette iedereen op het verkeerde been door niet met Hottentot te beginnen maar wel met Hittentit!
Voor de muziek zorgden Jean Blaute en Urbanus. De knotsgekke tekst kwam natuurlijk van Urbanus zelf terwijl Jean Blaute nogmaals als producer optrad, een geweldige combinatie!
Uit dezelfde elpee 'Urbanus VI' post ik hieronder rechts 'Kodazuur', ook een zeer grappig lied met een geweldige videoclip!
1981 was een boerenjaar voor De Kreuners want zij begonnen meer en meer door te breken en waren regelmatig te gast in 'Hitring' op de BRT.
Maakten ooit deel uit van de groep (in alfabetische volgorde van de voornaam): Axl Peleman, Ben Crabbé, Berre Bergen, Boud Willemsen, Erik Wauters, Jan Van Eyken, Luc Imants, Marc Bonne, Marc van Puyenbroeck, Patrick Van Herck, en natuurlijk Walter Grootaers.
Acteur Hans De Munter is duidelijk te herkennen in onderstaande videoclip.
232. Emly Starr - 'Samson' (1981)
Boem paukeslag!
Wie ook veel stijl had (met die geweldige split in haar rok) was Emly Starr, pseudoniem van Marie-Christine Mareels. Zij mocht België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met het nummer 'Samson'.
In het achtergrondkoortje zongen toen Bob Baelemans, Fred Beekmans en Nancy Dee de backing vocals. Ze behaalde er de 13de plaats.
Maar geen nood want ze was wel "big in Japan"!
233. Kuruki - 'Crocodile Tears' (1981)
Kuruki was eigenlijk een soloproject van de Gentse muzikant Gerry D'Haeyer. 'Crocodile Tears' was jammer genoeg een eendagsvlieg en D'Haeyer ging later drummen bij Roland Van Campenhout.
Dit was synthpop van de bovenste plank en tevens een mysterieus nummer uit de Belgische muziekgeschiedenis!
Vooraan op de foto in het midden staat de Amerikaan Chris Whitley, de vader van Trixie Whitley!
234. Toy - 'Suspicion' (1981)
Deze Belgische poprockgroep werd opgericht rong Theo Van Hemelrijk en Harry Woods, geboren in Belfast in de vroege jaren '70. Zij brachten twee singles uit (1975 en 1976) die weinig of niets deden en namen dan maar het heft in eigen handen en stichtten platenmaatschappij Payola Records.
Met 'Suspicion' scoorden ze een dikke hit maar in 1984 werd de groep ontbonden.
235. Stroff - 'Wild Cat Daddy' (1981)
Rockabilly muziek is altijd populair geweest in onze contreien!
Stroff is een Belgische rock 'n' roll artiest uit de Brusselse sixties scene. Er bestaan geen opnames uit die periode maar gelukkig wel uit begin jaren tachtig.
Denny Vinson is zijn echte naam maar hij is ook bekend als Freddy Denis of Wolff. Ik leerde de aimabele muzikant/kunstenaar via Facebook kennen. Het geweldig hoesje werd getekend door Ever Meulen.
236. Sofie - 'I Love You' (1982)
Van een heel ander kaliber is deze ontroerende liefdesverklaring van Sofie Verbruggen. Sofie kennen we natuurlijk allemaal van Trinity maar later bracht ze ook muziek uit met haar begeleidingsgroep als Sofie & So Four.
Volgens mij is de Antwerpse zangeres ondergewaardeerd in België maar bij mij staat ze wel heel hoog aangeschreven!
225. The Kids - 'There Will Be No Next Time' (1981)
De boodschap van de punkers (vooral in het Verenigd Koninkrijk) was niet aan mij besteed. 'No future' was een gedachte die mij toen als dertigjarige niet bezighield. En toch hou ik enorm van dit krachtig geluid.
Ludo Mariman & Co uit Antwerpen brachten hier meer pop/rock dan punk en deze geweldige song werd al in 1978 opgenomen met Sylvain Vanholme als producer. Brigitte 'Bibi' Lehmann maakte onderstaande videoclip!
226. Jo Lemaire + Flouze - 'Je suis venue te dire que je m'en vais' (1981)
Prachtige compositie van Serge Gainsbourg die door Jo Lemaire + Flouze geweldig werd aangepakt met dank aan het geluid van de synthesizer dat na slechts één beluistering heel lang in je hoofd blijft doorspoken.
En met de komst van Josiane Lemaire en haar band was new wave in België aanbeland.
Nogmaals een formidabele productie van Sylvain Vanholme!
227. TC Matic - 'O La La La' (C'est Magnifique) (1981)
Tjens Couter had opgehouden te bestaan maar geen nood want Arno en zijn maten ontpopten zich al snel tot TC Matic. Paul Decoutere werd kort na de oprichting van de nieuwe formatie vervangen door Jean-Marie Aerts, die naast gitarist hier ook producer is.
Geweldig nummer om mee te zingen, vooral bij live optredens.
228. Lio - 'Amicalement vôtre' (1981)
Elektronische pop van Wanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelos alias Lio.
Hagen Dierks (pseudoniem van Eric Verwilghen) en Jay Alanski schreven het opgewekt liedje en Marc Moulin producete het.
Ik zag haar voor het eerst live op het Bal National van 20 juli 2013.
229. P.P. Michiels - 'Females' (1981)
Octopus was ter ziele gegaan en Paul Michiels ging naar de kapper en de barbier en vermomd als P.P. Michiels (een knipoog naar zijn verleden als Polle Pap, de melkboer in Heist-op-den-Berg) begon hij aan zijn solocarrière.
Ondanks dit beloftevolle begin kwam die loopbaan niet helemaal van de grond. In 1986 zou hij een team vormen met Jan Leyers om een van de grootste successen uit de Belgische muziekgeschiedenis te boeken.
De clip van 'Females' was regelmatig te zien op de BRT in 'Hitring' (Tachtig is prachtig) van Raphaël Goossens (alias Kurt Van Eeghem).
230. The Machines - 'Don't Be Cruel' (1981)
Belgische rock/wave band die bestond uit Paul Despiegelaere (vocals & gitaar), Jan De Vos (drums) en Joris Angenon (leadgitaar).
Producer was Sylvain Vanholme en deze powerpop werd geschreven door Joris Angenon en Paul Despiegelaere.
Vanaf 1980 liet Urbain Servranckx de familienaam Van Anus uit zijn artiestennaam vallen. Op vraag van de BRT en ook omdat hij vanaf toen, vooral met zijn elpee 'Is er toevallig een Urbanus in de zaal?' geweldig veel succes had, ook in Nederland!
'De Aarde' heeft een tekst die vandaag nog altijd actueel is. Urbanus was hiermee zijn tijd vèr vooruit!
Hiernaast rechts nog een hit uit 1980 onder het toeziend oog van producer Jean Blaute: 'Quand les zosiaux chantent dans le bois'. Urbanus kreeg de inspiratie voor dit hilarisch nummer in het zuiden van Frankrijk toen hij daar met vakantie was. Een parodie op de Franse charmezangers!
220. Telex - 'Euro-Vision' (1980)
In 1980 was het de beurt aan de RTBf om een vertegenwoordiger van België naar het Eurovisiesongfestival te sturen.
Marc Moulin, Dan Lacksman en Michel Moers gingen naar Den Haag met een parodie op dat liedjesfestival.
Ook Telex was zijn tijd vèr vooruit maar het publiek snapte dat toen niet en het trio eindigde 17de op 19 deelnemende landen met een schamele 14 punten.
221. Vin Zee - Funky Bebop (1981)
Ondertussen zijn wij een jaartje verder.
Niet 100% Belgisch maar deze Italo-Disco producers waren onze landgenoot Laurent Van Meerhaeghe en de Italiaan Tiziano Mazzilli.
Soms ook aangeduid als Vin-Zee trok hij zijn rolschaatsen en kniekousen aan en op de tonen van de saxofoon werd hierop gedanst in de toenmalige discotheken.
222. John Terra - 'De dag dat 't zonlicht niet meer scheen' (1981)
Op 13 november 1971 waren Chantal en ik op een bal in Oudergem waar John Terra toen optrad in het Cultureel Centrum. Hij was daar getuige van een prille ontluikende liefde tussen ons beiden.
Het oorspronkelijk nummer komt uit Duitsland en werd uitgebracht door Costa Cordalis als 'Am Tag als die Sonne nicht mehr kam'. In 1982 parodieerde Arbeid Adelt! het lied met een nagenoeg dezelfde titel. Maar dat viel bij mij niet in de smaak!
223. Will Tura - 'Hopeloos' (1981)
De Keizer van het Vlaamse Lied ging mee met zijn tijd en hij bracht dat jaar een hippe single uit op een tekst van Nelly Byl. En daarmee had Will Tura opnieuw succes in Nederland, wat al een tijdje geleden was.
Als naar goede gewoonte bleef Tura trouw aan muziekuitgeverij Jean Kluger NV.
224. Scooter - 'You (Don't Believe In Number One)' (1981)
Deze Antwerpse popgroep werd opgericht in 1979 als "Scooter On The Road", maar werd al in 1984 opgeheven.
Toch slaagden ze erin om als Scooter tweemaal voor te komen in deze eigenzinnige Top 500. Eerst met deze geweldige 'You' en nogmaals in 1983/1984.
Popcorn is een muziekstijl die ontstaan is in België in de late jaren 1960 en populair bleef in de jaren 1970. De muziekstijl is genoemd naar de eerste dancing waar deze muziek gespeeld werd: "The Popcorn", geopend in 1969 te Vrasene in de Kriekelaarstraat nabij Sint-Niklaas in het Waasland. De naam van de 'POPCORN' dancing is afkomstig van een toenmalige hit van James Brown, 'Mother Popcorn' uit datzelfde jaar, en werd gekozen door Gerrit Francken en Gilbert Govaert, een van de toenmalige dj's. Andere belangrijke dancings uit die tijd waren “De Viertap” (Rillaar), “The Golden Gate” (Retie), “The Groove” (Oostende), “The Versailles” (Oostende), “Champou” (Wichelen), enz.
Een paar dagen geleden (in deze Top 500) keek Jimmy Frey nog raar op toen Raymond van het Groenewoud de mosterd haalde in Canada bij Robert Charlebois. Hijzelf ging te rade bij Charles Aznavour en 'Et pourtant' om een dikke hit te scoren in popcornmiddens met deze uitstekende cover: 'Yet, I Know'! En de popcorn was in de jaren tachtig nog altijd populair.
214. De Kreuners - Nummer 1 (1980)
Tachtig was prachtig want alle mogelijke muziekstijlen weerklonken toen uit de radiozenders. Zo werd deze eerste single van De Kreuners zelfs op de RTBf-radio gedraaid dankzij Marc Moulin!
Volgens mij is dit een van de eerste Nederlandstalige platen op de tonen van de ska. Van Walter Grootaers en Co zouden we nog veel horen!
215. Walter Verdin - 'Er is iets...' (1979/1980)
Stoy Stoffelen producete deze geweldige single die ook schatplichtig is aan twee muziekgenres, namelijk reggae en ska.
Walter Verdin, de muzikale duizendpoot, is tevens terug te vinden als onderdeel van Specimen & The Rizikoos (nummer 198 in deze Top 500).
216. The Employees - 'Pick It Up' (1980)
Dit was zuivere ska van deze Belgische band opgericht in 1979 door Geert Vanroelen, Kloot Per W (voorheen bij The Misters), Karel Theys (later bij Clouseau), Jo Moens en Dirk Debraekeleer.
En zoals Raphaël Goossens (alter ego van Kurt Vaneeghem) het toen zo mooi verwoordde in Hitring op de BRT : "Tachtig is prachtig"!
217. Red Zebra - 'I Can't Live In A Living Room' (1980)
Normaal gezien heb ik het niet zo voor punk maar voor deze Brugse band maak ik graag een uitzondering. Hun single werd legendarisch en een echte classic in zijn genre.
'Graveyard Shuffle' en 'Innocent People' staan ook op de single.
Maakten ooit deel uit van deze groep:
Peter Slabbynck (vocals), Geert Maertens (leadgitaar), Sam Claeys (tweede gitaar en basgitaar), Johan Isselee (drums), Frits Standaert (gitaar), Chris "Hazy" de Neve - gitaar, en Kurt De Waele (drums).
218. Danny Fisher - 'Just Another Guy' (1980)
Vandaag sluit ik af net zoals ik begonnen ben, namelijk met popcorn.
Deze compositie van Neil Diamond werd al in 1965 uitgebracht door Cliff Richard en in 1980 door de Belgische zanger/gitarist Edmond Vermeylen onder het pseudoniem Danny Fisher.
Hij maakte deel uit van The Spoetniks, die hij in 1964 verliet om in de band van Will Tura te gaan spelen.
Door het succes van de cover van Fisher werd de single van Cliff Richard uit 1965 opnieuw uitgebracht in 1980!
De man wiens naam klinkt als een titel van een Suske & Wiske-stripverhaal kwam op zaterdag 1 maart 2025 nieuw binnen in de Radio 2 Top 30. Stan Van Samang was de nieuwkomer met 'Jong geleerd' en hij nestelde zich meteen op nummer 29.
De tweede en meteen hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 1 maart 2025 was Alex Warren die met 'Ordinary' binnenkwam op nummer 14. Alex Warren is een Amerikaanse singer-songwriter en YouTuber die ook populair is op TikTok en Instagram.
Op zaterdag 1 maart 2025 kregen de luisteraars op het einde van de Radio 2 Top 30 een nieuwe nummer één te horen. Alhoewel, zo nieuw was ie ook weer niet. Zelfs de hele Top-3 stond al weken genoteerd in onze hitparade! Oordeel zelf maar:
1. Damiano David steeg na 8 weken van 4 naar 1 met 'Born With A Broken Heart'! 2. Pommelien Thijs & MEAU zakten na 19 weken met 'Het midden' één plaats! 3. Gracie Adams stond al 15 weken in onze hitlijsten met 'That's So True' en daarmee zakte ze van 2 naar 3!
Wim Soutaer kwam op zaterdag 8 maart 2025 terecht in de Radio 2 Top 30 met zijn nieuwste single 'Laat me vrij'. Zou hij zijn succes van 'Allemaal' kunnen evenaren of zelfs vergroten? Nieuw op nummer 22.
De tweede en meteen hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 8 maart 2025 was Jasper Steverlinck met 'The Healing'. Zijn deelname als jurylid van 'Lift You Up' op VTM zal hem heus geen windeieren gelegd hebben! Hij kwam terecht op nummer 19.
Tessa Willemsen, beter bekend onder haar artiestennaam Tessa June, is een Nederlandse zangeres en songwriter. Niels Destadsbader kennen we ondertussen want hij is niet alleen zanger, maar ook presentator en acteur. Op zaterdag 15 maart 2025 kwam hun duet 'Bijna vergeten' als enige nieuwkomer terecht in de Radio 2 Top 30, meteen op nummer 20.
Slechts één nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 15 maart 2025 maar wel een Top-3 die dooreen werd geschud!
1. Lola Young steeg met 'Messy' na 6 weken van 2 naar 1. 2. Damiano David moest zijn eerste plaats na twee weken al afstaan want 'Born With A Broken Heart' zakte één plaats. Hij verbleef tenslotte al 10 weken in onze hitlijsten. 3. Gracie Adams steeg daarentegen na 17 weken van 5 naar 3 met 'That's So True'!
Wie ook vruchten plukte uit het programma 'Lift You Up' op VTM was Metejoor die met zijn protegee Lunace (deelneemster Katrien) op zaterdag 22 maart 2025 binnenkwam in de Radio 2 Top 30. 'Te waar om mooi te zijn' was hun duet dat die dag de enige nieuwkomer was, vanuit het niets naar nummer 19!
Jaylah Ji'mya Hickmon, professioneel bekend als Doechii, is een Amerikaanse rapper, zanger en songwriter en zij samplede een wereldhit die op zijn beurt leentjebuur speelde bij een Braziliaanse gitarist en componist. De componist van 'Seville' is Luiz Floriano Bonfá, een lied uit 1967 waarop Gotye zich ook baseerde voor 'Somebody That I Used to Know'. Doechii kwam met 'Anxiety' binnen in onze Radio 2 Top 30 van zaterdag 29 maart 2025 op nummer 29.
Het origineel uit 1967 werd jammer genoeg uit YouTube verwijderd. Hieronder de cover met samples uit 2011:
De wonderen zijn de wereld nog niet uit want in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 29 maart 2025 kwam een single terecht uit het jaar 1999/2000! Dankzij de aankondiging dat de oorspronkelijke K3 opnieuw zou optreden. 'Heyah Mama' werd daarom beschouwd als een single die op 25 binnenkwam en al 21 weken in onze hitparade genoteerd stond.
De boomlange Calvin Harris, een Schotse singer-songwriter, deejay en producer van elektronische muziek, was op zaterdag 29 maart 2025 present op nummer 22 met 'Smoke The Pain Away'. Zeer dansbare plaat en daarom "hopla met de beentjes"!
Laura Lynn, pseudoniem van Sabrina Tack, is een Belgische zangeres uit West-Vlaanderen. Ze staat bij ons bekend als de schlagerkoningin en zij is ook succesrijk in Nederland en Zuid-Afrika. Haar uitstekende cover van 'Jolene' van Dolly Parton kwam op zaterdag 29 maart 2025 nieuw binnen in de Radio 2 Top 30 op nummer 18. Het origineel uit 1973 kan rechts beluisterd worden!
Maar de hoogste nieuwkomer in de Radio 2 Top 30 van zaterdag 29 maart 2025 was de alomtegenwoordige (zowel op de radio als op de tv) Pommelien Thijs. Haar jongste single kreeg de titel 'Atlas' mee. Zij kwam terecht op nummer 8. Misschien de volgende nummer één?
Dit waren de nieuwkomers uit de Radio 2 Top 30 van de volledige maand maart 2025. 11 om precies te zijn met tweemaal een andere nummer één.
1 maart: De heftige woordenwisseling tussen Zelensky en Trump/Vance live op televisie van 28 februari zindert nog na in Europa! 2 maart: Om 8:90 u UTC maakt de maanlander Blue Ghost een geslaagde maanlanding op Mare Crisium, een gebied gelegen in het noordoostelijke deel van de maan. 3 maart: Nova-C-missie IM-2 met de onbemande maanlander Athena van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines landt op de Maan, maar valt hierbij op zijn zijkant. 11 maart: Op verzoek van het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt de Filipijnse oud-president Rodrigo Duterte in Manilla gearresteerd en uitgeleverd. De aanklacht luidt 'misdaden tegen de menselijkheid' voor de duizenden doden tijdens zijn antidrugsbeleid als president.
15 maart • De Amerikaanse president Donald Trump laat luchtaanvallen uitvoeren op plaatsen in Jemen onder controle van de Houthi-rebellen, als vergelding voor hun aanvallen op Amerikaanse koopvaardijschepen in de Rode Zee. • Delen van de Verenigde Staten worden getroffen door een serie tornado's, vooral de staten Kansas, Missouri en Arkansas. Er vallen zeker 34 doden. • In de Servische hoofdstad Belgrado protesteren zo'n 300.000 mensen tegen de regering van president Vučić, onder meer vanwege corruptie en het niet nemen van verantwoordelijkheid na het ongeluk van afgelopen november op een treinstation in Novi Sad.
16 maart • Keith Rowley treedt af als premier van Trinidad en Tobago na negen jaar in functie, voorafgaand aan de algemene verkiezingen van Trinidad en Tobago in 2025. • Bij een brand tijdens een optreden van de band DNK in een nachtclub in de Noord-Macedonische stad Kočani vallen zeker 51 doden en meer dan 100 gewonden.
17 maart • De aangewezen premier van Trinidad en Tobago, Stuart Young, zal naar verwachting worden beëdigd als premier na het aftreden van premier Keith Rowley, voorafgaand aan de algemene verkiezingen van Trinidad en Tobago in 2025. • Na bijna twee maanden wapenstilstand in de oorlog tussen Israël en Hamas voert Israël grootschalige luchtaanvallen uit op de Gazastrook, waarbij meer dan 400 doden vallen. • De leiding van het United Stated Institute of Peace (USIP) is door de politie het gebouw van hun organisatie uit gezet, op verzoek van de Department of Government Efficiency (DOGE). Het United States Institute of Peace is een privéorganisatie zonder winstoogmerk, met het doel vrede te bevorderen. DOGE en de Amerikaanse overheid hebben geen zeggenschap over USIP, het gebouw waar USIP is gevestigd is van USIP.
18 maart • Republikeinse senators van Minnesota bereiden een wet voor, die het niet-bestaande Trump Derangement Syndrome (Trumpstoornissyndroom) officieel als een geestesziekte vastlegt; dit is vergelijkbaar met het verhaal van sluipende schizofrenie. • De Amerikaanse overheid verbiedt aannemers niet langer expliciet om rassen te scheiden. • Nadat de NASA-astronauten Sunita Williams en Barry Wilmore onverwachts 9,5 maanden in plaats van acht dagen moesten verblijven in het ruimtestation ISS, keren ze veilig weer naar de Aarde met de ruimtevlucht SpaceX Crew-9.
19 maart • Het volgen van ontvoerde Oekraïense kinderen in Rusland is gestopt, vanwege het stoppen van de financiering door de Amerikaanse overheid; de opgeslagen gegevens zijn verwijderd. • Duitsland waarschuwt in reisadvies voor de Verenigde Staten, na arrestatie, gevangenhouding en uitzetting van Duitse toeristen; een Franse geleerde, onderweg naar een conferentie, werd teruggestuurd vanwege zijn kritiek op president Trump. • De burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu wordt in Turkije gearresteerd op verdenking van onder meer terrorisme en corruptie, vier dagen voor zijn verkiezing tot presidentskandidaat door zijn partij. Hij wordt gezien als de belangrijkste tegenstander van zittend president Recep Tayyip Erdoğan.
20 maart • De Zimbabwaanse voormalige topzwemster Kirsty Coventry is in Griekenland verkozen tot allereerste vrouw en Afrikaan aan het hoofd van het Internationaal Olympisch Comité. • Regeringsleiders van de Europese Unie (EU) willen in de komende vijf jaar de defensie van de EU versterken. • President Trump tekent een decreet om het Amerikaanse ministerie van onderwijs af te schaffen. • Het Nederlands kabinet wil topwetenschapsmensen uit het buitenland binnenhalen; in de Verenigde Staten worden in de wetenschappelijke wereld veel mensen ontslagen en er wordt sterk bezuinigd. • Het Verenigd Koninkrijk waarschuwt mensen die naar de Verenigde Staten gaan, na incidenten waarbij mensen aan de grens gearresteerd en geboeid worden.
21 maart: Vliegveld London Heathrow Airport is een hele dag gesloten vanwege een grote brand in een transformatorstation. 22 maart: De Nederlander Mathieu van der Poel wint bij de mannen voor de tweede keer in zijn carrière de wielerklassieker Milaan-San Remo door zijn twee medevluchters Tadej Pogačar en Filippo Ganna in de eindsprint te verslaan. Bij de eerste vrouweneditie van het Italiaanse wielermonument sinds 2005 zegeviert de Nederlandse Lorena Wiebes na een sprint met twaalf. 24 maart: Journalist Jeffrey Goldberg maakt openbaar dat hij onbedoeld uitgenodigd werd deel te nemen aan een groepsgesprek met hoge Amerikaanse overheidsfunctionarissen op de berichtendienst Signal. Het groepsgesprek besprak op handen zijnde geheime militaire operaties tegen de Houthi's in Jemen. 28 maart: Zuidoost-Azië wordt getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in het midden van Myanmar. Balans: meer dan 1.700 doden en talloze gewonden!
31 maart • Marine Le Pen wordt door een rechtbank in Parijs schuldig bevonden aan verduistering van geld van het Europees parlement. Het boegbeeld van de Franse partij Rassemblement National wordt veroor-deeld tot vier jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk, en per direct uitsluiting van verkiezingen gedu-rende vijf jaar. Ze zal echter niet naar de gevangenis moeten maar mag een enkelband aandoen. • Alweer een nationale stakingsdag in België uit protest tegen de maatregelen van de federale regering inzake pensioenen en werkloosheid.
207. Raymond van het Groenewoud & The Centimeters - 'Brussels by Night' (1979)
Deze waarheidsgetrouwe beschrijving van onze hoofdstad werd geschreven door Raymond van het Groenewoud en Stoy Stoffelen.
Tot 1978 heette de begeleidingsband van Raymond van het Groenewoud The Millionaires maar omdat er al een gelijknamige band in Nederland bestond werd hij herdoopt tot The Centimeters. Maakten deel uit van die geweldige band: Jean Blaute, Mich Verbelen, en Stoy Stoffelen.
De compositie werd in december 1983 gebruikt als thema van de gelijknamige film van regisseur Marc Didden.
"Aan de jassen die hangen ′t Etiket van Louise Clouseau kocht er ook 1 Maar die past niet precies" ...
In 1979 of 1983 bestond Clouseau (opgericht door Bob Savenberg in 1984) nog niet. Het gaat hier natuurlijk over Inspector Clouseau uit de Pink Panther films. Heel toevallig bracht Clouseau in 1989 het lied 'Louise' uit! Of was het toch geen toeval en een eerbetoon?
208. Tjens Couter - 'I Can Dance' (1980)
In 1975 brachten Arno Hintjens en Paul Decoutere hun eerste single uit ('Saturday Night Queen') en dit was hun laatste want iets later werd de band omgevormd tot TC Matic.
Met een iets ruiger geluid maar oh zo heerlijk om op te dansen!
209. Raymond van het Groenewoud & The Centimeters - 'Je veux de l'amour' (1980)
Heerlijke cover van die compositie van Robert Charlebois uit Canada.
Ik herinner mij een programma op de BRT-tv toen Jimmy Frey net na Raymond moest optreden en hij met grote ogen zat te kijken naar de geweldige en doorleefde performance van Raymond en zijn kompanen.
210. Lio - 'Amoureux solitaires' (1980)
Lio werd als Wanda Maria Ribeiro Furtado Tavares de Vasconcelo in Portugal geboren. Als zesjarige kwam ze terecht in België.
Ze was enorm populair in België en Frankrijk. In 1979 had ze al eens gescoord met 'Le banana split' maar ik kies vandaag voor 'Amoureux solitaires', geschreven door Elli Medeiros en Jacno.
Ik zag haar live op het Bal National van 20 juli 2013.
211. Machiavel - 'Fly' (1980)
Machiavel is een Belgische rockformatie uit Wallonië, opgericht in 1974. Bassist Roland Degreef en drummer/zanger Marc Ysaÿe speelden eerst bij de band Moby Dick. Later kwamen keyboardist Albert Letecheur en gitarist Jack Roskam erbij en werd de naam in Machiavel veranderd. Ze vormden de eerste Eurock-band in België.
Hun muziek wordt regelmatig vergeleken met symfonische rockbands zoals Genesis, Yes en Emerson, Lake & Palmer.
Zeer stevig en leuk geluid van onze zuiderburen!
212. Octopus - 'All Alone' (1980)
Raphaël Goossens, het alter ego van Kurt Van Eeghem, vertelde ons via de BRT-tv dat "tachtig prachtig" was en gelijk had hij!
Een van de laatste singles van deze Brits-Belgische popgroep met ditmaal Paul Michiels als frontzanger.
Het krachtig lied werd geschreven door Gerard Opdebeeck, Paul Michiels en Robert Vlayen.
Iets later viel de groep uiteen en ontpopte Paul Michiels zich tot P.P. Michiels, maar dat is voor later!
201. Louis Neefs - 'Aan het strand van Oostende (Evangelina)' (1979)
Wie Evangelina is weet ik niet maar het strand van Oostende ken ik des te beter. Mijn moeder zaliger heeft nog 20 jaar in de Koningin der Badsteden gewoond.
Uitstekende cover van 'Evangelina' uit 1976 van Hoyt Axton. Axton was een Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en acteur. De bekendste liedjes die hij schreef zijn 'Joy to the World' (Three Dog Night), 'The Pusher' (Steppenwolf), 'No No Song' (Ringo Starr), 'Greenback Dollar' (The Kingston Trio), en 'Never Been to Spain' (Three Dog Night). Zijn moeder, Mae Boren Axton, schreef samen met Tommy Durden 'Heartbreak Hotel', een geweldige hit voor Elvis Presley.
De Nederlandstalige tekst werd geschreven door Peter De Vos en de productie lag alweer in handen van Gerrit den Braber.
202. The Veterans - 'There Ain't No Age For Rock 'n Roll' (1979/1980)
Gus Roan en Marc Malyster maakten deel uit van dit grappig en vrolijk project en schreven tevens het nummer. In 1981 zouden The Veterans nog eens in de ether en de hitlijsten verschijnen met 'I'm Jogging'.
Volgens kenners meteen geklasseerd onder elektronische pop en novelty song.
Zanger Jimmy Norris kwam uit Londen en was toen al 73. Ik vermoed dat hij hieronder op het hoesje staat en hij lijkt verdacht veel op Dieter Meier van Yello!
203. Telex - 'Pakmoväst' (1979)
Leuke elektronische pop met een vleugje Brusselse zwans!
De b-kant van 'Moskow Diskow', een heerlijke dansplaat die hier gisteren de revue al passeerde.
Als ik dit deuntje hoor wacht ik met spanning af tot ik vanaf 3:03 min. een paar keren "esdanitoff" kan meezingen! En of het leuk is.
204. Lou & The Hollywood Bananas - 'Kingston Kingston' (1979)
Lou Deprijck was de muzikale duizendpoot die alle genres aankon, zelfs reggae!
Ik ontmoette hem voor het eerst in 1971 in de Brusselse uitgaansbuurt nabij de Beurs toen hij nog bij de RTT (Regie voor Telefonie en Telegrafie, de voorloper van Belgacom) werkte. Ik herinner mij dat hij toen in de dancingclub Le Noeud binnenging in de Jules Van Praetstraat in 1000 Brussel.
Live zag ik hem pas veel later, namelijk op het Vossenplein t.g.v. het Bal National van 20 juli 2011.
205. Rick Tubbax & The Taxi's - 'Bojangle Plays Tonight' (1979)
Uitstekende b-kant van de single 'Storingen' van Specimen & The Rizikoos. Beide kanten van de single zouden later voorkomen op de legendarische elpee 'Get Sprouts'.
'Get Sprouts' is een compilatiealbum met muziek van Belgische bands dat in 1980 werd samengesteld door Marcel Vanthilt en Gust De Coster, toen beide actief in de wereld van de vrije radio. Zij stelden een compilatie samen van werk van vijftien jonge Belgische punk-, postpunk- en newwavegroepen.
De plaat was een geschenk voor jongeren die een spaarrekening openden bij de spaarbank ASLK. Het met zeer positieve meningen ontvangen album werd snel een groot succes en betekende voor heel wat bands de doorbraak bij het grote publiek. Groepen als The Kids, De Kreuners, T.C. Matic, The Machines en Jo Lemaire braken meteen door.
206. Once More - 'Zig Zag' (1979)
Belgische rockband uit Ieper.
Once More won de eerste editie van Humo's Rock Rally in 1978.
Leden: Alain Tant, Dirk Blanchart, Dirk Van Gansbeke, Filip Moortgat, en Fons Sijmons. De zangstijl doet mij ietwat denken aan Lou Reed en dat is als compliment bedoeld.
De band evolueerde in 1981 al tot Luna Twist die ik wèl live zag, maar daarover later meer!
Mijn goede Facebookvriend Alain Tant preciseerde meteen: "De Once More die de Rock Rally won bestond niet uit de latere groep die de lp uitbracht. De Rock Rally-bezetting bestond uit : Alain Tant , Filip Moortgat, Geert Salomez, Marc Merveillie en Johan Boutery (die trouwens veel later de Samsonrock schreef). Bedankt, Alain!
195. Roberto And His Rockers - 'Rocky Road Blues' (1978)
Roberto Attilio Epis was een Belgische rockabilly zanger en gitarist die ik in de zomer van 1978 zag optreden met zijn rock 'n' roll/rockabilly groep tijdens Mallemunt. Voor de gelegenheid vond dat optreden toen plaats op het Sint-Jansplein, niet ver van het Café Dolle Mol in de Spoormakersstraat. Hij trad ook vaak op in Café Floréo.
Hij had toen een radiohitje met zijn versie van 'Cadillac' maar ik kies vandaag voor 'Rocky Road Blues', geschreven door Bill Monroe en bekend van Gene Vincent.
196. Telex - 'Moskow Diskow' (1979)
"Tuut zei de trein en het station vertrok!" ...
Belgische elektronische disco/pop-groep opgericht in 1978 door radio deejay/jazz-muzikant Marc Moulin, programmeur/geluidstechnicus Dan Lacksman en vocalist Michel Moers.
Het trio had hiermee succes tot zelfs in de Amerikaanse discotheken!
Hieronder zelfs gespeld als 'Moscow Discow'!
Hiernaast rechts plaats ik nog een knappe cover van 'Twist à Saint-Tropez', van Les Chats Sauvages en frontzanger Dick Rivers.
197. Kris De Bruyne - 'Lydia d'Ile d'Yeu' (1979)
De elpee 'Paprika' had een akoestische kant èn een elektrische kant. Uit de b-kant kies ik voor 'Lydia d'Ile d'Yeu' waarin De Bruyne zelfs zingt over Jimmy Frey! En die Lydia was blijkbaar een bekende inwoonster van het eiland.
Koning Filip heeft naar verluidt een vakantieverblijf op het Franse eiland.
Keyboardspeler en muzikaal leider was Joris Verdin, de broer van Walter. Ik heb ze allebei nog gekend toen wij samen op college zaten. Joris was toen al een begenadigd pianospeler!
198. Specimen & The Rizikoos - 'Storingen' (1979)
Specimen bestond uit Karel Vereertbrugghen (bas), Stoy Stoffelen (drums & percussie), Jean-Marie Aerts (gitaren) en Walter Verdin (gitaar, hammondorgel en audio generator).
The Rizikoos waren acteur Josse De Pauw en Walter Verdin (stemmen) en Adelin Ramayan, Hilde Teuchies, Hilde Wils, Mieke Verdin, Agnes Delhaze, Nick De Clippel, Kris Soret en Peter N.N. (koor).
Het nummer werd in 1979 uitgebracht op een single met twee A-kanten, met op de andere kant 'Bojangle Plays Tonight' van Rick Tubbax & The Taxi's, dat in deze reeks morgen aan bod komt.
'Storingen' kwam ook op de legendarische verzamel-lp 'Get Sprouts' terecht.
199. Louis Neefs - 'Zondagmiddag Lilian' (1979)
Tekst en muziek van Kris Kristofferson: 'Sunday Mornin' Comin' Down', oorspronkelijk uitgebracht door Ray Stevens.
Een mooie cover en tevens een ode aan de echtgenote van Louis Neefs.
Producer was Gerrit den Braber.
200. Tjens Couter - 'If It Blows (Let It Blow)' (1979)
Laatste liedje voor vandaag en meteen ook de laatste single van Tjens Couter!
Tjens Couter was de eerste Belgische groep die in Avro's Toppop mocht optreden. Ze deden dat met de single 'Honey Bee'.
In 1980 veranderde de groep van naam in T.C. Matic, waarop Paul Couter de band verliet en Jean-Marie Aerts de nieuwe gitarist werd.
Tjens Couter of T.C. Matic heb ik nooit live geien. Arno heb ik wel zien optreden en dat was op 6 juni 2010 t.g.v. Belgavox, toen op het Paleizenplein in Brussel.
Arno Hintjens en Paul Decoutere maakten voorheen deel uit van de bluesgroep Freckleface. Ze kortten hun familienamen in en zo ontstond de naam van de nieuwe band.
Zeer leuke versie van deze original van Rufus Thomas die jaren later gecoverd werd door The Rolling Stones.
Beide muzikanten waren afkomstig uit West-Vlaanderen (Arno was van Oostende en Paul van Izegem) zodat ze vrij regelmatig naar Londen afreisden en daar via de lokale platenwinkels in contact kwamen met de blues.
190. Octopus - 'South Of The Border' (1978)
Met als intro een mooi trompetgeluid dat ietwat herinnerde aan The Tijuana Brass kwam de groep Octopus toen op de proppen met een classic uit 1939. Jimmy Kennedy en Michael Carr schreven het lied dat een reisje beschrijft naar Mexico.
En dat deden Chantal, Jeroen en ik begin jaren 2000 vanuit Los Angeles naar Tijuana.
Luister vooral naar die prachtige samenzang van de Brits-Belgische popgroep. Maakten ooit deel uit van Octopus: Brian Johnson, Gerard Opdebeeck, Jean Pierre Onraedt, Nick Roland, Paul Michiels, Phil Francis, Robert Steele, Robert Vlaeyen, en Steve Davies.
De groep viel uiteen in 1980 maar wij zagen ze nog in de zomer van 1979 in Hoeilaart.
191. Plastic Bertrand - 'Ça plane pour moi' (1977/1978)
En toen was het lachen geblazen want was dit nu een parodie op de punkrage of meenden Lou Deprijck en Yvan Lacomblez (beter bekend als Pipou) het werkelijk?
Bijna tegelijk kwam een parodie van deze parodie op de markt als 'Ça gaze pour moi' van ene Plastichke! (Plastichke met zijn pastiche is te horen in de rechter videoclip.)
Heel veel later oordeelde een rechter dat niet Plastic Bertrand dit gezongen had maar wel Lou Deprijck!
Niemand had toen ooit kunnen denken dat dit een wereldhit zou worden!
192. Johan Verminnen - 'Als mijn gitaar me helpt' (1978)
Het titelnummer uit de gelijknamige elpee waarop o.a. ook het prachtige 'Oostende in the rain' staat.
Werkten mee aan dit geweldig album: Firmin Timmermans, Ivan De Souter, John Schuursma, Tars Lootens, Rens van der Zalm, en Jean-Marie Aerts.
193. Ruth McKenny & Banny Bright Orchestra (1978)
In september 1978 verscheen de linkshandige Rudy Van Laer uit Lier in de BRT Top 30 met deze rocker waarop je niet kunt stilzitten!
In totaal zou dit nummer 18 weken in onze hitlijsten verblijven: heel eventjes op 2 september om dan weer te verdwijnen tot oktober (7-14-21-28) en vervolgens in november (4-11-18-25), dan in december (2-9-16-23-30). De hoogste positie werd bereikt op 16/12 (nummer 5). In januari 1979 was de groep ook genoteerd (6-13-20-27) tot de single op de laatste zaterdag van januari werd afgelost door de opvolger ('The Cops Are Coming')!
Ik ontmoette Ruth McKenny in Dendermonde op 19 november 2011 toen hij daar solo optrad en hij was zo vriendelijk voor en na zijn optreden een babbeltje met mij te slaan en zijn elpee voor mij te signeren.
194. Jo en de Baleinen - 'Oh moeder (wat is het moeilijk)' (1978)
In december 1978 werd een single uitgebracht van een gelegenheidsformatie die bestond uit Jo met de Banjo (zang), Paul Gijselings (sologitaar - De Condors), Jos van Oosterwijk (basgitaar - radioproducer bij de BRT en later samensteller van Tien om te Zien bij VTM), Katie van Hemelrijk (slaggitaar - PR bij WEA Records), en Brigitte Lehmann (drums - PR bij PolyGram Records). Deze laatste ontmoette ik bij een samenkomst van de Musicologen in Toogenblik, Haren op 10 februari 2012.
Het rockende nummer werd geschreven door Armath alias Roland Verlooven en Jo De Clercq alias Jo met de banjo ofte Dennis Peirs.
De volledige titel (Oh moeder, wat is het moeilijk om in 't Nederlands te zingen en te swingen) werd helemaal tegengesproken bij een eerste beluistering!
De clip werd uitgezonden op de BRT in het programma 'Dolle Dinsdag' op 23 januari 1979.
Heel leuke single die al snel in mijn verzameling belandde.
Jo en de Baleinen, een heel gezellige gelegenheidsformatie!
183. Wim De Craene & Della Bosiers - 'Mensen van 18' (1977)
Een van de mooiste duetten uit de Vlaamse muziek.
De eerste track uit de elpee '... Is ook nooit weg'.
Werkten mee aan dit prachtig album: Lieven Coppieters (akoestische gitaar); Eric De Wolf (bas) en Tars Lootens (piano arrangementen).
184. Raymond van het Groenewoud - 'Meisjes' (1977)
Deze single met een iconische hoestekening van Kamagurka sloeg in als een bom. Met opnieuw hier en daar controverse over enkele zinsneden!
Wie zei daar ook alweer dat rocken in het Nederlands niet mogelijk is?
Ondertussen is dit een classic geworden in ons taalgebied en vakkundig geproducet door Jean Blaute!
185. Luk Vankessel - 'Mia' (1977)
Lang vóór 'Mia' van Gorky was er deze gelijknamige deerne van Luk Vankessel.
Ik zag Luk Vankessel & Split optreden in Hoeilaart in de zomer van 1979 als voorprogramma van Octopus en dat is één van de leukste optredens geweest die ik ooit heb mogen meemaken.
Deze 'Mia' klinkt zeer jazzy en werd geschreven door Jean-Marie Aerts en Luk Vankessel!
186. Louis Neefs - 'Annelies uit Sas van Gent (in Zeeland)' (1977)
Een uitstekende keuze om 'Mary Lou (Has Finally Made It To Broadway)' van Bobby Goldsboro te vertalen!
De Nederlander Gerrit den Braber heeft hier uitstekend werk geleverd. Hij vertaalde ook bekende liedjes voor o.a. Willeke en Willy Alberti, DC Lewis, Johnny Lion, Lenny Kuhr, Liesbeth List & Ramses Shaffy, Rita Hovink, Rob de Nijs, Conny Vandenbos, en Anneke Grönloh!
187. Will Tura - 'Als de muren konden praten' (1977)
Momenteel is er een radioprogramma op Radio 2 met dezelfde titel. Dit nummer is de absolute favoriet van Gert Verhulst.
Muziek en tekst: Will Tura en Nelly Byl.
Ik moet bij dit lied vaak denken aan een programma van Zaki indertijd op Omroep Brabant: 'Er komt geluid uit het behang'. Dat zou ook heel raar zijn! 😜
188. Johan Verminnen - 'Bar Tropical' (1978)
De zon schijnt op deze prachtige lentedag. Nog een beetje frisjes in de schaduw. Een lekker drankje zou welkom zijn.
Een prachtige track uit het geweldig album 'Als mijn gitaar me helpt'.
Piano, orgel, marimba, synthesizer, en "Wind Instruments" gearrangeerd door Tars Lootens!
Ik zag Verminnen driemaal live: in 1990 in het Kaaitheater, Brussel t.g.v. zijn Volle Maan-tournee; op 10 februari 2007 in het GC De Kriekelaar in Schaarbeek toen hij na zijn optreden zijn boek 'Van Brussel naar de wereld' voor mij signeerde in het bijzijn van Paul Louka, allebei bestuurders bij SABAM en tenslotte op 20 juli 2013 op het Bal National in Brussel op het Vossenplein.
Toen ik heel veel later de geweldige tv-reeks 'You Rang M'Lord?' zag moest ik meteen aan deze Belgische skifflegroep uit Lede denken!
Maakten ooit deel uit van deze formatie (in alfabetische volgorde volgens de voornaam): Dennis Van Zwalm, Freddy Van Den Spiegel, Jef Roelandt, Jo Roelandt, Koen Cornu, Koen Van Accoleyen, Liesbeth De Lombaert, Luc Van Hauwermeiren, Mong Roelandt, Paul De Troyer, Rudy Van Den Nest, Steven D'Hondt.
Producer was Roland Uyttendaele en het lied werd geschreven door Freddy Van Den Spiegel, violist.
178. Judy McQueen - 'Moving Along' (1976)
Ze werd in Leuven geboren als Sonia Pelgrims en waarschijnlijk is deze single een van de eerste Belgische discoplaten.
Tekst en muziek: Jenny Dils, Benny Scott, Dave Martin. Benny Scott uit Brugge (geboren als Urbain Schotte) is de neef van Jimmy Frey.
Judy McQueen bracht ook platen uit onder de naam Shai Gould of Sonya, maar dit geheel terzijde.
179. Yvan Guilini - 'Winter Memories' (1976)
Een absolute favoriet van mijn moeder zaliger en van mij ook trouwens!
Yvan Guilini is een Belgische componist, producer, radiomaker en organist. Guilini leerde op jonge leeftijd piano spelen, maar schakelde rond zijn achttiende over op hammondorgel. Hij creëerde een eigen stijl, een mix van jazz en klassiek.
Alleen al in België werden van dit prachtig instrumentaal nummer meer dan 100.000 exemplaren verkocht!
180. Wim De Craene - 'Marcellino' (1976/1977)
De single komt uit 1976 en het lied staat ook op zijn elpee '... Is ook nooit weg' uit 1977.
Het prachtig en melancholieke nummer werd gearrangeerd door Frans Ieven.
Wim De Craene heeft zoveel parels uitgebracht maar is er helaas nooit rijk van geworden.
181. Jacques Brel - 'Voir un ami pleurer' (1977)
Een van de laatste wapenfeiten van "le Grand Jacques".
Johan Verminnen vertaalde het later als 'Een vriend zien huilen kan ik niet'.
Brel was vooruitziend want hij wist het toen al: "Bien sûr, tout ce manque de tendre, il n'y a plus d'Amérique."!
182. Kris De Bruyne - 'Ballerina's' (1977)
Geschreven door Kris De Bruyne en Walter Ertvelt. Het nummer komt ook uit het gelijknamig album, waarop tevens 'Lieve Jacoba' staat.
Ik herinner mij dat er destijds opschudding was over de tekst, net zoals dat een paar jaar voordien gebeurde met Jan De Wilde en zijn 'Joke'. "Ballerina, kleed je uit voor mij" was de zin waar velen aanstoot aan namen.
Inneke Wouters scoorde onder haar artiestennaam met een prachtig liefdeslied dat tevens het thema was van de Belgische film 'Verbrande brug' van regisseur Guido Henderickx. Met o.a. Jan Decleir, Alice Toen, Rita Corita, Co Flower, Jo Crab, Jenny Tanghe, en Fred Van Kuyk.
Verbrande Brug of Heienbeek is een gehucht en een wijk in de gemeente Grimbergen, in de provincie Vlaams-Brabant. De plaats ligt tussen Grimbergen, Zemst en Vilvoorde langs het Zeekanaal Brussel-Schelde rond de gelijknamige brug.
Op deze hele mooie slow hebben Chantal en ik vaak gedanst!
172. Francis Goya - 'Nostalgia' (1975)
Francis Goya, artiestennaam van Francis Weyer, is een Belgisch gitarist, componist en muziekproducer. Hij werkte samen met internationale artiesten als Demis Roussos, The Three Degrees en Vicky Léandros. Voorheen maakte hij deel uit van The J.J. Band en solo scoorde hij wereldwijd met zijn instrumentale nummers.
In 1965 ontmoette hij de zanger van Two Man Sound en Lou & The Hollywood Bananas, Lou Depryck. Met Depryck en Ruymen vormde Weyer de groep Liberty Six, een innovatieve band. Met Depryck en Dany Lademacher vormde hij later Kleptomania, waarmee met 'I've Got My Woman By My Side' (1970) een underground hit werd gescoord.
Hij werd studiogitarist en ging vanaf 1975 verder door het leven als Francis Goya. Zijn eerste single 'Nostalgia', een compositie van zijn vader, maakte hem wereldbekend. De single wordt een hit in België, Nederland, Duitsland, Noorwegen en Brazilië. In Finland werden van de grammofoonplaat meer dan honderdduizend exemplaren verkocht, een groot aantal voor een land dat toen slechts vier miljoen inwoners telde.
Eigenlijk is het succes van 'Nostalgia' bij onze noorderburen grotendeels te danken aan een treinkaping van Molukkers in Nederland in december 1975. Er mocht toen geen vrolijke muziek meer gedraaid worden op de Nederlandse radiozenders. De instrumentale en nostalgische single van Goya weerspiegelde perfect het gevoel van de bevolking in die donkere dagen. In 1977 volgde jammer genoeg een tweede treinkaping.
173. Raymond van het Groenewoud - 'Gelukkig zijn' (1976)
Op de b-kant van deze single stond 'Ik wil de grootste zijn' en langzaam maar zeker werd hij een van de grootsten in de Lage Landen. Zelfs Boudewijn de Groot was fan!
'Gelukkig zijn' is een heus epos met een prachtige orkestratie. Hans van Hemert was de producer van dienst. Het nummer stond ook op zijn elpee 'Ik doe niet mee' uit 1975 net zoals 'Bierfeesten (Als ik dit maar heb)', 'Mijn schoolgaande jeugd' en 'Janneman Robinson'.
174. André Bialek - 'La belle gigue' (1976)
André Bialek is een Belgisch chansonnier die enorm opkeek naar Jacques Brel. Hij werd geboren, net als ik, in Etterbeek. De muziek van Bialek is te omschrijven als folkrock en gaat vooral over de sociale realiteit van België in een tijd van immigratie, arbeid, verstedelijking en Waals/Vlaamse eigenaardigheden en tegenstrijdigheden.
De vader van Bialek was van Poolse afkomst, zijn moeder was Nederlandse. In 1975 ging hij in Hoeilaart wonen met de liefde van zijn leven. Hij componeerde er 'La belle gigue' dat later zijn bekendste nummer zou worden. Het lied is een ode aan de eenheid van de Belgen.
De elpee 'Rue de l'arbre bénit' waarop dit nummer staat werd in 1976 uitgebracht met Jean Blaute als producer.
Ik ontmoette André Bialek in 1985 toen hij bij het reclameagentschap Impact werkte. Dat agentschap ontwierp affiches en bedacht radio- en tv-spots voor mijn nationale beroepsfederatie. Op 18 februari 1987 signeerde hij voor mij zijn elpee 'Belgeries' uit 1977.
175. Pierre Rapsat - 'Judy et Cie' (1976)
Pierre Raepsaet maakte begin jaren zeventig deel uit van de progressieve Belgische rockgroep Jenghiz Khan. Eenmaal soloartiest verkortte hij zijn naam ietwat en met 'Judy et Cie' vertegenwoordigde hij België met -volgens mij- een van onze allermooiste inzendingen voor het Eurovisiesongfestival. Hij eindigde achtste op achttien deelnemende landen.
Toen ging die liedjeswedstrijd nog over liedjes (zowel qua tekst als wat muziek betreft), zonder vuurspuwende draken of schaars geklede danseressen met veel pluimen ...
Luc Smets had The Pebbles al enige tijd verlaten en na zijn jazzy avontuur met Shampoo ging hij scheep met de zusjes Maessen (The Hearts of Soul) als Dream Express.
Maar dit instrumentale nummer uit de film 'Villa Rides!' met muziek van Maurice Jarre (de vader van Jean-Michel) werd uitgebracht als Dream Express Orchestra. De titel werd vaak verkeerd gespeld want hij betekent letterlijk "Villa rijdt" en Villa staat voor de familienaam van de Mexicaanse revolutionair Pancho Villa.
♫♫♫ Come on, come on ... and take me for a ride! ♫♫♫ ...
Van 'Amsterdam' naar 'Vilvoorde City' is voor Kris De Bruyne maar een kleine stap alhoewel het meer bepaald in de "Far West" ligt. De merkwaardige naam Far West kwam al in 1929 in de volksmond in gebruik en werd in 2001 de officiële naam van de Vilvoordse wijk.
Het openingsnummer op de elpee 'Ook voor jou...' werd niet uitgebracht op 45 toeren maar wel zeer vaak op de radio gedraaid.
En terecht!
166. Octopus - 'Auld Lang Syne/Bring It On Home To Me' (1975)
Octopus ontstond uit de Diestse groep The Bats met Gerard Opdebeeck, René Vlaeyen en Robert Vlaeyen.
Maakten ooit deel uit van Octopus: Brian Johnson, Gerard Opdebeeck, Jean Pierre Onraedt, Nick Roland, Paul Michiels (onherkenbaar met lange haren en baard), Phil Francis, Robert Steele, Robert Vlaeyen, en Steve Davies. De groep bestond uit Belgen en Britten.
Het was een heel goed idee om de Schotse traditional 'Auld Lang Syne' te koppelen aan die geweldige compositie van Sam Cooke.
Ik zag de groep live in de zomer van 1979 in Hoeilaart met in het voorprogramma Luk Vankessel & Split.
167. Raymond van het Groenewoud - 'Ik wil de grootste zijn' (1975)
Nog een geweldige track uit de elpee 'Ik doe niet mee' geproducet door Harry van Hoof en Hans van Hemert.
Het lied met die leuke tekst verscheen niet op single maar werd wel heel vaak op Omroep Brabant gespeeld. Vooral presentator en radiomaker Julien Put zaliger was een grote fan. Net als ik trouwens.
168. Urbanus - 'Moeke medelij' (1975)
In 1975 liep Urbanus van Anus nog op de vijver, de b-kant van zijn langspeelplaat. De a-kant kreeg de titel 'Urbanus van Anus in de weide' mee!
Zeer grappig liedje waarin Urbanus zingt vanuit het oogpunt van een kindje.
169. Barry & Eileen - 'If You Go' (1975)
Barry & Eileen is een Brits popduo dat nog altijd in België woont. Barry Corbett en Eileen ontmoetten elkaar in 1963. Het jaar erop trouwden ze en begonnen ze op te treden als duo. Hoewel Barry voor zijn huwelijk ook al in bandjes speelde, wist het duo niet door te breken in de muziek. Dat kwam mede doordat Barry voor het Engelse leger actief was en zodoende vaak moest verhuizen. In 1974 kwamen Barry, Eileen en hun twee kinderen in België terecht en werden daar ontdekt door toenmalig Decca producer Roland Uyttendaele.
Barry & Eileen braken in 1975 door met 'If You Go', een Engelse vertaling van het nummer 'Tu t'en vas' van Alain Barrière en Noëlle Cordier, dat destijds een hit was in Frankrijk. Zowel in Nederland als in Vlaanderen werd de single een nummer 1-hit. Freddy De Bock arrangeerde het nummer. Jan Vercauteren zat aan de knoppen in de Fonior-Decca studio's.
Niet 100% Belgisch maar toch met een duidelijke link naar ons land.
170. Wim De Craene - 'Brussel' (1975)
De Belgische zanger, liedjesschrijver en componist, werd in Melle geboren en toch zong hij over Brussel. Maar wie de tekst aandachtig leest beseft dat het heus geen ode is aan onze hoofdstad!
Speelden mee op de gelijknamige elpee: Clee Van Herzeele (bas en tuba); Raf Lenssens (drums); Luc De Clus (gitaren: elektrisch, akoestisch, steel); Paul Lambert (piano, klavecimbel, orgel). De Clus en Lambert speelden voordien bij Irish Coffee.
Belgische komiek, cabaretier, zanger, gitarist, stripauteur en acteur, waarschijnlijk één van de eerste stand-up comedians.
De jonge Urbain Servranckx keek op naar zijn idolen Jan De Wilde en Zjef Vanuytsel. Op Sint-Lucas werd de groep Anus in 1973 opgericht samen met andere studenten. In 1974 ging Urbanus solo onder de naam Urbanus van Anus. Zijn debuutelpee 'Leevend' verkocht als zoete broodjes mede dankzij Omroep Brabant waar regelmatig fragmenten werden uitgezonden. Zijn achternaam liet hij in 1980 vallen bij het uitbrengen van de elpee 'Is er toevallig een Urbanus in de zaal?'. Op vraag van de toenmalige BRT maar ook vanwege het groeiend succes in Nederland.
Urbanus was vooruitziend want in 1974 wist hij al dat de wereld om zeep was!
160. Ricky Gordon - 'Such A Night' (1974)
Eric De Clerck (Brugge, 6 augustus 1947) is een Vlaamse zanger onder zijn artiestennaam Ricky Gordon.
'Such A Night' was al een hit voor The Drifters, Johnnie Ray en Elvis Presley. In 1974 scoorde onze landgenoot heel hoog met zijn versie zowel in België als in Nederland. Mede dankzij Radio Mi Amigo.
Lachen geblazen toen wij in 1979 deze groep in een balzaal zagen optreden als voorprogramma van Octopus! Heel leuk nummer met een opzwepend ritme.
Luk Vankessel begon in het trio Lamp, Lazerus & Kris nadat Kris De Bruyne die band had verlaten. Later richtte hij Luk Vankessel & Split op samen met Jean-Marie Aerts en Stoy Stoffelen.
162. Wim De Craene - 'Rozane' (1975)
Ondertussen zijn we aanbeland in ons trouwjaar!
Zijn muziek werd vaak omschreven als kleinkunst maar hij bracht ook parels uit van zogenaamde popmuziek.
'Rozane' werd geproducet door Al Van Dam die veel liedjes componeerde voor o.a. De Strangers maar componeerde ook melodietjes voor televisieprogramma's, zoals de jeugdprogramma's 'Tik Tak' en 'Merlina' en de serie 'De Paradijsvogels'. Als muzikant was hij de vaste pianist van zangeres La Esterella en leidde hij het combo dat zijn naam droeg.
Maar genoeg over de producer want Wim De Craene komt in deze Top 500 nog een aantal keren voor en niet met de minste!
163. Wim De Craene - 'Tim' (1975)
Volgens mij is dit zijn meesterwerk! Uit de elpee 'Alles is nog bij het oude'.
Gearrangeerd door Jean Blaute die tevens akoestische gitaar speelt, piano, elektrische piano, orgel, en mellotron. Andere muzikanten zijn Nick Roland, Firmin Timmermans, Yvan De Souter en Luc De Clus.
Hoewel het nummer oorspronkelijk niet op single verscheen, is het liedje een van de bekendste uit zijn œuvre. Het gaat eigenlijk over zijn zoon, Ramses, maar omdat die naam te lang was voor het lied koos De Craene voor de naam van de zoon van een kennis. Zijn zoon kreeg de naam Ramses als eerbetoon aan Ramses Shaffy.
'Tim' werd net als 'Rozane' heel vaak gedraaid op Omroep Brabant.
164. Kris De Bruyne - 'Amsterdam' (1975)
Een meesterwerk van deze Antwerpse zanger!
De muziek is van Jo Muyllaert op een tekst van Kris De Bruyne.
Ook hij werd aanvankelijk bij de kleinkunst ondergebracht maar evolueerde al snel naar rock en pop dankzij de elektrische gitaar.
De muzikanten waren: Kris De Bruyne (Gitaar, zang); Koen De Bruyne (Klavier, Piano); Albert Spéguel (Strijkerssectie).
Hallo, hier ben ik dan met het vervolg van mijn persoonlijke Top 500 van Belgische songs aller tijden! Luk Bral was niet alleen zanger maar ook kleinkunstenaar en kunstschilder.
De Nederlandse producer Jack de Nijs (alias Jack Jersey) schreef het vrolijk nummer samen met Luk Bral en het klonk zeer "country"!
De opvolger 'Hé hé 't is zomer' mocht er ook zijn maar aangezien het pas lente is geworden is het nog te vroeg voor dat seizoen.
154. The Pebbles - 'No Time At All' (1973/1974)
Eén van de laatste singles van deze Antwerpse formatie en deze song brachten ze solo uit want in 1975 verscheen de single ''t Is over' met niemand minder dan Micha Marah. En toen was het letterlijk "over and out"!
Het geluid klonk zeer "countryrock" en doet mij hier en daar denken aan de Amerikaanse groepen America of de Eagles.
155. Rum -'Ik hou van alle vrouwen' (1974)
Deze Belgische folkgroep (1969-1983) is een buitenbeentje in onze muziekgeschiedenis. Bandleden: Dirk Van Esbroeck, Frakke Arn, Jokke Schreurs, Paul Rans, Vera Coomans, Wiet Van De Leest. Vera Coomans en Wiet Van De Leest vinden we later terug in deze lijst in de jaren '80 als leden van de groep Madou. In 2005 herrees de groep als Madouce met grotendeels het repertoire van Madou.
'Ik hou van alle vrouwen' werd bij Rum vernoemd als een "traditional". Hiermee zaten ze in hetzelfde vaarwater als pakweg Alan Stivell.
In 1986 zou de Nederlander Hans de Booij onder het lied 'Alle vrouwen' als componisten "H. de Booij, K. Speenhof, W. v.d. Leest" plaatsen ...
156. Ivan Heylen - 'Mijn pintje' (1974)
Producer was Roland Uyttendaele. In de derde single bracht deze singer/songwriter uit het Meetjesland een ode aan het Belgisch gerstenat.
Op de b-kant staat 'Oh, schone Frieda' met zang van niemand minder dan Ann Christy! Een verrassende combinatie ...
157. Della Bosiers - 'Jefke' (1974)
Een liedje om bij weg te smelten. Jammer genoeg moest ik wachten tot 2 februari 2014 eer ik haar voor het eerst live mocht meemaken in het Cultureel Centrum van Oudergem.
En toeval of niet, in Oudergem woonde toen een legendarische figuur die ik kende van bij mijn geboorte. Jefke De Clercq werkte heel zijn leven bij de M.I.V.B. en hij was het die mij in 1951 naar de doopvont droeg!
158. Vuile Mong en zijn Vieze Gasten - 'Het Apekot' (1974)
Belgische groep opgericht in 1971 door Raymond (Mong) Rosseel. De officiële naam werd in 1982 gewijzigd in De Vieze Gasten.
Maakten ooit deel uit van deze band: (in alfabetische volgorde van de voornaam) Bruno Castellucci, Fabien Audooren, Fernand Buyls, Guido Schiffer, Guy Delo, Herwig De Weerdt, Jan van Daele, Joris Verdin (de broer van Walter), Luc Olyslager, Magda Demeester, Nick Roland, Pino Marchese, Raymond Rosseel, en Yvan De Souter.
Zeer leuke tekst en het doordeweekse leven is op zo'n vijf minuten helemaal voorbijgevlogen! Ook dit lied is een traditional. Het refrein van dit nummer, "inki pinki parlez-vous", is afkomstig uit een oud soldatenlied uit de Eerste Wereldoorlog (Three German Officers/Mademoiselle from Armentières/Inky Pinky).
Het nummer werd dankzij piratenzender Radio Mi Amigo meteen een nummer 1-hit in Vlaanderen nadat het in 1974 als EP-single bij DECCA (Fonior) was uitgebracht. De productie geschiedde door Roland Uyttendaele. De B-kant van de single was het liedje 'Bal Maskee / B.O.B.'.
147. Raymond van het Groenewoud - 'Je moest eens weten hoe gelukkig ik was' (1973)
Ook dit lied komt uit het gelijknamig debuutalbum van Raymond van het Groenewoud.
Met naast de zanger/componist Mich Verbelen en Johnny Dierick op bas, Bruno Castellucci op drums en Jean-Marie Aerts op elektrische gitaar. Deze laatste komen we nog tegen in deze Top-500 als lid van Louisette, Luk Vankessel & Split, Specimen & The Rizikoos, en TC Matic!
148. Johan Verminnen - 'Met zeven aan tafel' (1973)
Dit lied komt uit de elpee 'Johan Verminnen' gearrangeerd door Koen De Bruyne. Met naast de zanger/componist Ivan De Souter op bas, Firmin Timmermans en Bruno Castellucci, drums en percussie.
De verkoopcijfers vielen blijkbaar tegen want de volgende elpee bracht Verminnen uit in het Frans: 'Elle chante na na na'. Ook deze vinylplaat sloeg niet echt aan, zelfs niet in Frankrijk of Wallonië. Het zou twee jaar duren voor een nieuw album en dat was het geweldige 'Stilte als refrein' uit 1976.
149. Louis Neefs - 'Omdat ik van je hou' (1973)
Ook deze single werd net als 'Margrietje' gearrangeerd door Harry van Hoof en geproducet door Peter Koelewijn. En dus ook een hit in Nederland.
Het nummer is een vertaling van het Italiaans liedje 'L'Amore e un attimo' van Massimo Ranieri uit 1971.
150. Salix Alba - 'I Can't Resist' (1973)
En toen dacht ik dat er een single van Louis Prima was heruitgebracht. Niets was minder waar want deze Salix Alba of "witte wilg" was een popgroep uit het Brusselse! De zes jaren Latijn op het college hadden hun vruchten afgeworpen!
Peter Welch - vocals, gitaar; Pietro Lacirignola - fluit, saxofoon, vocals; Marc Herouet (ex-Wallace Collection) - keyboards; Pino Marchese - bas, vocals; en Robert Dartsch - drums.
151. Louisette - 'Zij houdt van vrijen' (1974)
Was dit een single van Louisette die te laat werd uitgebracht of mikte Raymond op twee paarden omdat zijn solocarrière met enige moeite van de grond kwam?
Want het was wachten tot 1977 en het uitbrengen van de LP 'Nooit meer drinken' en de single 'Meisjes'!
Hoe dan ook, Louisette bestond toen uit Raymond van het Groenewoud, Eddy Verdonck, Erik Van Neygen, Jean-Marie Aerts, en Johnny Dierick. Vlaamse rock-'n-roll bestaat inderdaad, zeg dat van het Groenewoud het gezegd heeft!
152. Ivan Heylen - 'De wilde boerndochtere' (1974)
Met deze opvolger van 'De werkmens' scoorde de Vlaamse zanger/liedjesschrijver zelfs in Nederland!
Ik herinner mij een show op de BRT-tv waar Ivan Heylen naast die ruige kerels van Slade stond die hem met ongeloof aanstaarden!
Het publiek ging inderdaad helemaal uit de bol en zong lustig mee met de Vlaamse bard uit het Meetjesland.
Ook hier leerde ik een nieuw woord kennen want van "totte" had ik nog nooit gehoord! "En z'hat goe geluisterd en binst da ze'm een totte gaf, schuddege ze mee eur gat!" ...
Dit was eveneens een favoriet van mijn schoonouders in spe.