Zonder twijfel zal ‘Wake Up Little Susie’ van The Everly Brothers (1957) in de loop van het jaar 1958 nog vaak te horen zijn geweest op de radiogolven.
Alles werd in gereedheid gebracht om de Wereldtentoonstelling in Brussel plaats te laten vinden van 17 april tot 19 oktober 1958 op de Heizel. Menig familielid bracht ons een bezoekje en samen gingen we dan kijken naar Expo 58. Ik herinner mij vooral de lange, warme periode van april tot oktober net alsof de weergoden ons gunstig gezind waren en de zomer zeven maanden duurde!
Wat mij, ondanks mijn jeugdige leeftijd, is bijgebleven is natuurlijk het Atomium, de dubbele kabelbaan (jammer genoeg te duur voor ons), het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren, Oud België waar naar hartenlust gedanst en gezongen werd, het Afrikaans dorp en een tekenfilmpje met eendjes die lustig dobberden onder de tonen van ‘Reet Petite’ van Jackie Wilson. Ik meen mij te herinneren dat dit een reclamefilmpje was voor het wasmiddel Persil.
Het jaar 1958 bracht schitterende muziek voort zoals onder meer: ‘Lollipop’ van The Chordettes; ‘Tequila’ van The Champs;
‘La Bamba’ van Ritchie Valens; ‘Buona Sera’ van Louis Prima;
‘The River Kwai March’ van Mitch Miller en zijn orkest; ‘Nel blu dipinto di blu’ dat iedereen eigenlijk kende onder de naam ‘Volare’. Hiermee won Domenico Modugno het Eurovisiesongfestival niet, hij werd slechts derde! Later waren er daarvan toch ontelbare versies in omloop! Frankrijk won dit songfestival met het nummer ‘Dors, mon amour’, uitgevoerd door André Claveau. Een lied en een zanger die de meesten onder ons al lang vergeten zijn.
Al deze liedjes waren te horen op Expo 58 en bleven immens populair tot zelfs in 1959 en later, vooral op de jukeboxen in de talloze cafés die België toen nog telde.
In het Russisch paviljoen werd een replica van de Spoetnik satelliet voorgesteld en een deel van het Amerikaans paviljoen zou door het NIR jarenlang gebruikt worden als studio’s voor radio- en televisieshows. Het gebouw werd dan ook snel het “Amerikaans Theater” genoemd.
Op 2 augustus 1958 vierde ene Arthur Blanckaert zijn 18de verjaardag en trad hij diezelfde nog voor het eerst op onder zijn artiestennaam Will Tura! Maar dat wist ik toen nog niet…
Liep alles van een leien dakje tijdens die tentoonstelling?
Niettegenstaande er meer dan 42 miljoen bezoekers werden geteld verliep alles redelijk vlot en vredig. Wel klaagde een jonge Wilfried Martens de vele overtredingen op de taalwet aan want de voertaal was toen het Frans, zowel gesproken als geschreven. In het Afrikaans dorp werden Congolese meisjes gevoederd en tentoongesteld alsof ze in een menselijke zoo rondliepen. Mobutu Sese Seko, als journalist aanwezig op Expo 58, werd twee jaar later de sterke man van Congo.
De grootste blunder betrof echter de manier waarop het originele manuscript van Mozarts ‘Requiem’ werd behandeld. Velen vroegen zich af wat die laatste notitie van de stervende kunstenaar nu precies was. Volgens velen is het de aanduiding ‘quam Olim d: C.’ in de rechterbenedenhoek van de ‘Hostias’. Dat was ongetwijfeld ook de mening van de man of vrouw die, toen de zaalwachter even de andere kant opkeek, diezelfde rechterbenedenhoek afscheurde in de herfst van 1958. Sindsdien is het spoorloos. Noch de dader, noch het stukje 18de-eeuws papier zijn ooit gevonden…
Koning Boudewijn omringd door Gina Lollobridgida en Frank Sinatra. In de roddelpers verschenen berichten dat onze koning zijn aanstaande vrouw had gevonden in Hollywood!