In 1974 werd er in Italië een referendum gehouden. De Italianen moesten voor (si) of tegen (no) echtscheiding stemmen. Het wondermooie 'Si' van Gigliola Cinquetti werd door de radiozenders in haar eigen land geboycot want "si" zou in het nadeel van het neen-kamp geweest zijn. Als overmaat van ramp werd Cinquetti slechts tweede achter 'Waterloo' van ABBA op het Eurovisiesongfestival in Brighton, Engeland. Van mij had ze gerust mogen winnen en haar single belandde uiteraard al vrij snel in mijn verzameling.
'Spasticus Autisticus' is geschreven in 1981 als protestsong tegen het "International Year Of Disabled Persons". Dury had als kind polio en krijgt in die periode om de haverklap verzoeken om met liefdadigheidsprojecten mee te doen. Het nummer is dan ook een kruising van de strijd en een beroep doen op het begrijpen van zijn en andere ziektes. Ian Dury schreef het nummer samen met Chaz Jankel. De single werd al snel verboden op de BBC want met gehandicapten mag volgens enkele samenstellers van programma's niet gelachen worden!
In 1972 bracht Paul McCartney met Wings de single 'Give Ireland Back To The Irish' uit die prompt door de BBC werd geboycot. John Lennon wou niet onderdoen en bracht 'Sunday Bloody Sunday' uit, ook een politiek getint lied over de Noord-Ierse kwestie dat om diezelfde reden ook werd verbannen uit de ether. Lennon werd bijgestaan door Yoko Ono en de Plastic Ono Band.
De Amerikaanse popzanger Mark Dinning was de jongste van negen kinderen. Een tijdlang was Clara Ann Fowler Mark Dinnings babysitter, die later beroemd werd als de zangeres Patti Page. In december 1959 bracht hij de single 'Teen Angel' uit die prompt vanwege zijn morbide inhoud als "death-disc" werd verboden en bijgevolg geboycot werd door de meeste radiostations. Het morbide liedje zou de jeugd tot slechte gedachten kunnen brengen. Pas toen een diskjockey uit Chicago de boycot doorbrak, belandde 'Teen Angel' ook in de Billboard Hot 100, waar de song ten slotte in februari 1960 de toppositie innam.