Freddy Sunder, pseudoniem van Fritz Sundermann, was een Belgisch jazzmusicus, zanger, gitarist en dirigent. Van 1957 tot 1965 was hij gitarist en zanger in het BRT-orkest van Francis Bay, dat in 1965 door Etienne Verschueren werd overgenomen en omgedoopt tot het "BRT-Jazzorkest". Sunder was van 1981 tot 1990 zelf dirigent van het BRT-orkest. Nadat de BRT Big Band in 1990 werd ontbonden, was Sunder enkele jaren docent aan het Gentse Muziekconservatorium.
Hij speelde bij verschillende grote namen, zoals Peggy Lee, Sammy Davis Jr., Natalie Cole, Shirley Bassey en Toots Thielemans.
In 1953 bracht Sunder 'Kaw Liga Boogie' uit op het Ronnex platenlabel. In 1969 herdoopte hij het nummer tot 'Kaw Liga Rock' omdat rock-'n'-roll sinds 1968 terug in opmars was. Helaas heb ik die versie niet gevonden. Vandaar dit origineel uit lang vervlogen tijden.
88. Wallace Collection - 'Peru' (1969)
Op het legendarisch album 'Laughing Cavalier' stond ook dit mysterieus nummer. Misschien daarom dat de Brusselse groep heel populair was in Latijns Amerika?
De Wallace Collection wisten als niemand anders popmuziek met klassieke muziek te vermengen en zij hadden het geluk over twee formidabele zangers te beschikken: Sylveer Vanholme en Freddy Nieuland.
89. Will Ferdy - 'De zeven laatste dagen' (1969)
'The Last Seven Days' is een nummer van de Nederlandse band Gloria, geschreven door zanger Robert Long in samenwerking met John Möring en Karel Hille en geproduceerd door Möring en Bobbie Graham. Het nummer was vooruitstrevend vanwege het gebruik van een wah-wahpedaal, waarmee basgitarist Hoss van Hardeveld zijn partij inspeelde. Het was de eerste keer dat deze methode in de popmuziek werd gebruikt.
Will Ferdy was er heel vlug bij om een prachtige Nederlandstalige versie uit te brengen. Het verhaal is het tegenovergestelde van het scheppingsverhaal: God besluit om zijn schepping van de aarde terug te draaien door iedere dag iets van de planeet weg te nemen. Dit is een straf voor de mensheid, die de aarde heeft vernield. Op de voorlaatste dag wordt de mensheid dan ook verbrand, en op de laatste dag huilt God om een lege aarde.
Datzelfde jaar brachten Zager & Evans ook een dergelijk lied uit als 'In The Year 2525', over de doemsdag ook wel bekend als dies irae.
90. Wallace Collection - 'Fly Me To The Earth' (1970)
Enkele maanden na de maanlanding in juli 1969 bracht de Wallace Collection de single 'Fly Me To The Earth' uit, een knipoog naar het alom bekende 'Fly Me To The Moon'.
Het nummer staat natuurlijk ook op dat legendarisch album 'Laughing Cavalier', maar dit is de single.
"Fly me to the earth where the grass is green And birds can be seen, that's paradise Fly me to the earth where the flowers grow And where the rivers flow, that's nice".
De wereld was toen nog niet om zeep, we moesten enkel veel minder plastic gebruiken!
91. Carriage Company - 'In Your Room' (1970)
De Brusselse groepen schoten als paddenstoelen uit de grond. Zo was er de hardrock en psychedelische popgroep die toen bestond uit Angelo Antioco (gitaar), Francis Soens (drums), Jan D’Haese (basgitaar en zang) en Phil Greenslade (zang en gitaar).
'In Your Room', met die fantastische intro, hoorde ik nooit op de toenmalige BRT maar wel op de RTBf. Vooral op woensdagnamiddag waar Francine Arnaud 'Generation' presenteerde. Zij ontving vaak bands die onaangekondigd hun nieuwe single kwamen voorstellen!
Ik beschikte toen nog niet over een platenspeler en elke woensdagnamiddag lag ik te luisteren naar dat geweldig radioprogramma met mijn Gründig taperecorder in de aanslag. En er werd niet over de plaatjes heen gesproken, noch tijdens de intro en noch tijdens de outro!
En toen bracht de Belgische kleinkunstzanger, gitarist en architect, Zjef Vanuytsel, een elpee uit waarmee hij muziekgeschiedenis zou schrijven.
Ik draai steevast beide nummers na elkaar want op de vinylplaat staan ze zo ook geprogrammeerd, zonder onderbreking aaneen vastgeplakt als het ware.
'Houten kop' kan rechts hiernaast beluisterd worden. Met een heerlijke piano die ietwat doet denken aan het Brussels volksliedje "Jef, doe leit een weust oep toafel"!