De tweede elpee die ik in Londen kocht tijdens de Paasvakantie 1971 was opnieuw een langspeler van Creedence Clearwater Revival. Het was 'Bayou Country' met o.m. de hitsingle 'Proud Mary', 'Bootleg' (die Fogerty uitsprak als "boulez"), 'Keep On Chooglin'' en zelfs een opgefokte versie van 'Good Golly Miss Molly' van Little Richard. Maar mijn voorkeur gaat uit naar het onwaarschijnlijk mysterieuze en angstaanjagende 'Born On The Bayou'!
En raar maar waar, John Fogerty kwam uit Californië en is zelfs nooit in de bayou geweest! De term "swamprock" was meteen geboren want een bayou is een Franco-Engelse term voor een watermassa die typisch voorkomt in vlakke laaggelegen gebieden met een extreem traagstromende rivier, vaak met een moeilijk te definiëren oever. Gewoonlijk te vinden langs het lagere gedeelte van de Mississippi-rivier.
'Bayou Country' is een album uit 1969, het is de tweede elpee van CCR en de opvolger van 'Creedence Clearwater Revival' uit 1968. Het is het eerste van drie albums die de band in 1969 uitbracht!
Omgerekend telde ik voor deze elpee ook ongeveer 225 BEF neer. Een goede investering!
♫♫♫ And I can remember the fourth of July Runnin' through the backwood bare And I can still hear my ol' hound dog barkin' Chasin' down a hoodoo there Chasin' down a hoodoo there ♫♫♫ ...
Zoals ik eerder schreef probeerde ik zoveel mogelijk fantastische muziek uit de gouden jaren zestig te verzamelen vanaf 1970. Om de kosten te drukken koos ik voor verzamelplaten zoals "The Best of" of "Greatest Hits". En zo kocht ik in 1971 voor 225 BEF 'The Best of Steppenwolf', een groep die ik al sinds 1968 volgde.
Het verzamelalbum werd in 1970 uitgebracht. Daarop staan o.m. 'Born To Be Wild', 'It's Never Too Late', 'Jupiter Child', 'Magic Carpet Ride, de formidabele cover van 'Sookie Sookie', 'Move Over', en vooral 'The Pusher', een verhaal over drugs en tevens de openingsscène van de film 'Easy Rider' uit 1969.
De band van Carlos Santana, kortweg Santana genoemd, was één van de sensaties van het Woodstock Festival in augustus 1969. 'Abraxas' was de tweede elpee van de band met die iconische hoestekening van de Duitse schilder Abdul Mati Klarwein.
Op die elpee staan parels zoals 'Black Magic Woman'/'Gypsy Queen' (Peter Green/Gábor Szabó); 'Oye Cómo Va' (Tito Puente); 'Incident at Neshabur'; 'Samba Pa Ti' en 'Hope You're Feeling Better'.
De LP werd in de Verenigde Staten uitgebracht op 23 september 1970. Ik kocht hem enkele maanden later in 1971 voor de stevige prijs van 299 BEF, maar de geweldige muziek en de formidabele hoes (een echt kunstwerk) waren beslist de moeite waard!
Ondanks of misschien dankzij het hete weer ga ik vandaag voor een trio: 'Black Magic Woman'/'Gypsy Queen'/Oye Cómo Va'. 😉
Mijn eerste verzamelplaat was 'Pop Sounds 71 - Volume 1', uitgebracht in de zomer van 1971 op het Polydor platenlabel.
Er staan knappe songs op zoals: The Who –'Summertimes Blues'; Eric Burdon & War – 'Spill The Wine'; John Mayall – 'Possessive Emotions'; James Brown – 'Get Up I Feel Like Being Like A Sex Machine'; Bobby Bloom – 'Montego Bay'; Area Code 615 – 'Scotland'; Golden Earring – 'Back Home'; Ginger Baker's Air Force – 'Sunshine Of Your Love'; Eric Clapton – 'Blues Power', maar helaas ook de Duitse groep Rotation met 'Ra-Ta-Ta', een niemendalletje dat in Jeugdclub de Reinaert gebruikt werd als het tijd was voor een "kusjesdans". Voor de jongsten onder ons: dit was dè gelegenheid om een meisje beter te leren kennen door haar drie zoentjes op de wang te geven! 😜
Normaal gezien stond ik in den beginnen weigerachtig tegenover compilatieplaten omdat veel van mijn kameraden mij waarschuwden voor meestal een mengeling van enkele hits opgevuld met minderwaardig materiaal. Maar in dit geval kon ik die schijf op 33 toeren niet laten liggen voor de prijs van 188 BEF!
Mijn keuze valt vandaag op Bobby Bloom met zijn ode aan Jamaica: 'Montego Bay'!