De 81ste elpee in deze reeks 'Mijn eerste 100 elpees' is een verzamelplaat van de blinde artiest Ray Charles. Hij werd blind op zesjarige leeftijd, mogelijk door glaucoom (staar).
In 1971 werd het album 'Portrait of Ray Charles' op het Probe platenlabel uitgebracht. Ik kocht het in 1972 voor het bedrag van 169 BEF.
Door vrienden en medemuzikanten werd hij vaak "Brother Ray" genoemd. Ook werd hij bekend onder de bijnaam "The Genius". Hij was de oom van Stevie Wonder, blind van bij de geboorte.
Charles was een pionier in het soulmuziekgenre in de jaren vijftig door blues, jazz, rhythm-and-blues en gospel te combineren in de muziek die hij opnam voor Atlantic. Hij droeg bij aan de integratie van countrymuziek, rhythm-and-blues en popmuziek in de jaren zestig.
Ray Charles werd door Frank Sinatra het enige genie in de muziekwereld genoemd (wat hijzelf overdreven vond) en Billy Joel noemde Charles belangrijker dan Elvis Presley!
Het was een fraai portret op vinyl van de Amerikaanse zanger, songwriter, pianist en componist. Er ontbraken nog enkele hits, maar die zou ik later op andere verzamelingen terugvinden.
Tracklist:
'Hit The Road Jack'; 'Born To Lose'; 'What I'd Say'; 'Crying Time'; 'You Are My Sunshine'; 'Here We Go Again'; 'Bye Bye Love'; 'You Win Again'; 'If You Were Mine'; 'Understanding'; 'Eleanor Rigby'; 'Moanin'; 'Nancy'; 'I Gotta Woman'.
Moeilijke keuze, maar ik ga toch voor die prachtige cover van die geweldige Lennon/McCartney compositie, 'Eleanor Rigby'!
Bob Dylan bracht in 1969 het prachtig album 'Nashville Skyline' uit en in de zomer van dat jaar werden vele tracks daaruit op de radio gedraaid. Op de BBC alleszins, want gedurende de hele maand juli verbleef ik bij een gastgezin in Londen.
De iconische hoes van die plaat kent haast iedereen ondertussen. Dylan staat er glimlachend op, met korter haar, getrimd baardje en een fraai hoedje. Kortom een uitnodigende foto om kennis te maken met 's mans oeuvre.
Tracklist:
'Girl From The North Country' (een duet met Johnny Cash!); 'Nashville Skyline Rag'; 'To Be Alone With You'; 'I Threw It All Away'; 'Peggy Day'; 'Lay Lady Lay' (met dat heerlijk geluid van de pedal steel gitaar); 'One More Night'; 'Tell Me That It Isn't True'; 'Country Pie'; 'Tonight I'll Be Staying Here With You'.
Sessiemuzikant Charlie McCoy uit Nashville was weer van de partij. Hem had ik leren kennen op de verzamelplaat 'Pop Sounds 71' (nummer 12 in deze reeks) als lid van de countryband Area Code 615. Later zouden er nog elpees van die geweldige muzikant in mijn verzameling terecht komen.
In 1972 kocht ik die LP voor 250 BEF. Het was nog maar het begin van de muzikale verzameling die ik zou aanleggen van de Amerikaanse singer/songwriter die in 2016 de Nobelprijs Literatuur zou winnen!
'Lay Lady Lay' was een grote hit in de maand juli 1969 in Engeland!
Aanwezig bij de opname: Bob Dylan - gitaar, mondharmonica, keyboards, zang; Pete Drake - pedal steel gitaar; Charlie Daniels - gitaar; Charlie McCoy - basgitaar; Kenny Buttrey - drums, cowbell, bongo's; Bob Wilson - orgel, piano.
Oorspronkelijk geschreven voor de soundtrack van 'Midnight Cowboy' maar de song geraakte niet op tijd afgewerkt. Dylan schreef het naar eigen zeggen voor Barbra Streisand maar zij zegt zelf tijdens een interview dat het oorspronkelijk bedoeld was als duet met de Grootmeester. Wat er ook van zij: klik hieronder en geniet met volle teugen!
The Platters is een van de meest succesvolle rhythm-and-bluesgroepen. De groep bestaat sinds 1952. De klassieke bezetting bestond uit Tony Williams, David Lynch, Paul Robi, Alex Hodge en Zola Taylor. Hun muziek werd mij met de paplepel ingegeven want mijn moeder zaliger van een hevige fan.
En ik dus ook want in 1972 kocht ik het verzamelalbum 'Golden Hits' voor de luttele som van 169 BEF.
Tracklist:
'The Great Pretender'; 'Smoke Gets In Your Eyes'; 'Twilight Time'; 'I'm Sorry'; 'It's Magic'; 'Ebb Tibe'; 'Trees'; 'Song For The Lonely'; 'Only You'; 'Harbour Lights'; 'My Prayer'; 'Remember When'; 'Red Sails In The Sunset'; '(You've Got) The Magic Touch'; 'Thanks For The Memory'; 'You'll Never Know'.
De groep was enorm populair in de jaren vijftig, zestig en zelfs zeventig want hun muziek stond in 1973 ook op de soundtrack van 'American Graffiti'!
Toen kon ik nog niet weten dat ik in 1975, als openingsdans van ons huwelijk, het nummer 'Only You' zou kiezen. En Chantal vond het ook prima!
Op het platenlabel Midi werd in 1972 de verzamelplaat 'Star-Collection' van Booker T. & The MG's uitgebracht. Het was inmiddels de vierde langspeelplaat van die Amerikaanse groep die in mijn collectie terechtkwam!