Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    19-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLIJF NIET HARD-LEERS LEERS!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leers: boze brief Verhofstadt aan Balkenende is verkiezingsstunt

    Brussel/Maastricht-

    Burgemeester Gerd Leers betitelt de boze brief diede Belgische premier Guy Verhofstadt woensdag aan zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende stuurde over het verplaatsen van een aantal koffieshops in Maastricht,
    als een goedkope verkiezingsstunt.

    In zijn brief, waarin Verhofstadt Balkende aanspreekt als Peter Jan, schrijft de Belgische premier dat hij onder geen enkel beding wil weten van Nederlandse koffieshops dicht bij de Belgische grens in Maastricht.
    Balkenende wil inhoudelijk nog niet reageren, omdat hij de brief officieel nog niet heeft ontvangen.
    Burgemeester Gerd Leers betitelde de brief van de Belgische premier in een eerste reactie als een verkiezingsstunt. 
    Volgens Leers staat VLD, de partij van Verhofstadt, er slecht voor bij de aanstaande verkiezingen in België en roept Verhofstadt maar wat dingen die er lekker ingaan bij de kiezer. "Verhofstadt staat wel toe dat Belgen een kleine hoeveelheid softdrugs in bezit hebben, maar hij laat het ze in Maastricht halen. Als Verhofstadt iets wil doen, moet hij de Belgische wetgeving aanpassen", vindt Leers.

    Boze brief van Premier Guy Verhofstad is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst Nederland nog niet aangekomen bij zijn Collega Premier Balkenende.

    Misschien worden boze brieven met extra voorzichtigheid vervoerd bij de post.

    In ieder geval zijn wij het roerend eens met de stelling: Geen verplaatsing naar de Grens met Lanaken verplaatsen komt overeen met Legalisering. Gedogen is niet wettelijk.
    bron De Limburger 19 APRIL 20O7


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GRENSGEVAL OP BENEFIETDAG SMEERMAAS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het begon allemaal in 1998 met het einde van de dialectgroep Spoedbestelling. Spoedbestelling had enkele successen gekend in het Maasland, zowel in Belgisch als in Nederlands Limburg. De lokale en nationale pers wisten deze formule zeker te waarderen.
    Slechts een week na de split werd Grensgeval geboren, bestaande uit grotendeels dezelfde groepsleden, met maar 1 doel voor ogen: Een avond vol meezingers en AMBIANCE ... of het nu in het Engels, Nederlands, Frans of in eigen dialekt is.
    Sindsdien was Grensgeval te gast op verschillende personeelsfeesten, jaarmarkten, fuifen, festivals, sportmanifestaties, wijkfeesten in het binnen -en buitenland: Lanaken, Maastricht, Eindhoven, Antwerpen, Gent, Straatsburg, Barcelona, ...
    EN NU VANAF 20.30 UUR IN SMEERMAAS OP BENEFIETDAG JPAF FOUNDATION
    19 MEI 2007

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toneelvoorstelling Heilig Hartcollege Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Titel toneelstuk: “De eenzame moordenaar”

    Een aantal studenten van het Heilig Hartcollege Lanaken spelen, in navolging van het grote succes vorig jaar, opnieuw een toneelstuk.

    Het verhaal speelt zich af in een groezelig kantoor. Zakenman Baelemans houdt er een affaire met zijn secretaresse op na. Daarom wil hij zijn vrouw laten liquideren door de ‘professionele’ huurmoordenaar Sanders. Allemaal goed en wel, tot blijkt dat Sanders helemaal niet zo professioneel handelt...

    Wie:

    Verschillende teams bereiden al maanden het stuk voor. Zo is er een decor-ploeg, een technische ploeg, een band, de cast...

    Ook dit jaar nemen Steven Roox en Jan Bollen de regie voor hun rekening. Ze hebben een unieke samenwerking: Jan ontfermt zich over de cast, terwijl Steven zorgt voor muziek, kostuums, decor...

    “Zulke projecten zijn niet altijd evident. De middelen zijn beperkt, en toch wil je iets degelijk op de planken brengen. Zonder alle vrijwilligers gaat het simpelweg niet. Waarvoor onze grootste dank!”

    “Het stuk hebben we zelf nog aangepast. Er komt zowaar live zang en dans in, zodat het af en toe naar een musical neigt... en je mag ook niet vergeten: ’t is allemaal nogal om te lachen. We nemen onszelf maar tot op een bepaalde hoogte au sérieux.”


    Waar:

    Grote zaal van het Heilig Hartcollege
    Stationsstraat 232
    3620 Lanaken

    Wanneer:

    11 mei 07' om 20.00u


    Voor reservatie en info

    Jan Bollen :   0497/173428


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benefietdag JPAF foundation
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Uitnodiging in het .

    Ontmoetingcentrum 'Jeugdpark' Smeermaas Lanaken Vanaf 16.00 uur John Pelssers Foundation nodigt U uit op haar Benefietdag op 19 mei 2007.
    De opbrengst van deze dag gaat integraal naar de Foundation die instaat voor gratis verstrekking van medicijnen en verstuivingapparatuur voor de kinderen in de Filippijnen waarvan de ouders de middelen niet hebben om deze medicijnen en apparatuur aan te kunnen schaffen.

    Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:

    16.00 tot 18.00 uur Senioren Dansfeest met DJ DARDY en het Seniorenorkest Lanaken.

    18.00 tot19.00 uur Optreden van de Dancing Goup, ‘FILIPINIANA Europe’

    19.00 uur Academische zitting en Projectvoorstelling werkjaar 2007.

    20.30 Benefietconcert met, G R E N S G E V A L.

    Iedereen is welkom de inkom is gratis


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sociale woningbouw in belgië voor Nederlandse consumenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    VROM: geen geld voor woningen in Luik
    Maastricht/Den Haag - 

    Sociale huurwoningbouw in Lanaken, net over de grens bij Maastricht, vindt de minister van Volkshuisvesting (VROM) nog net acceptabel, maar woningbouw door Servatius in Luik niet.

    Dat zei VROM-woordvoerder Vellekoop dinsdag bij de Raad van State. Daar werden de bezwaren van woningcorporatie Servatius tegen het verbod van VROM om in Luik 78- woningen te bouwen, behandeld. „De minister wil niet dat er Nederlands volkshuisvestingsgeld naar het buitenland gaat. Bovendien kan de Europese Commissie dit als onaanvaardbare staatssteun opvatten."
    bron De Limburger


    18-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarboek Lanaken ligt in de winkel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het jaarboek Lanaken 2006 ligt in de winkel. Het jaarboek is dit jaar in een kleurkaft gestoken en heeft een katern kleurfoto's. Het jaarboek is een must in de boekenkast van hen die met de geschiedenis van Lanaken begaan zijn.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soepganzen meest vorkomende soort in Pietersheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De meest voorkomende ganzensoort op de vijvers rond de ruïne van Pietersheim is de 'soepgans'.
    Soepgans, een niet zo eervolle naam voor dit goddelijk  wezen. Haar naam heeft zij te danken aan het feit dat de mens haar genetische eigenschappen misbruikte om haar door selectie te creëren. De gans werd door deze selectie voor consumptie zo zwaar dat ze nauwelijks nog kan vliegen. Soepgans is dan ook eigenlijk een scheldnaam voor dit sierlijke wezen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indische loopeend in Pietersheim wacht op eierleggende eega
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Niet alleen de Nijlgans (Egypte) is opmerkelijk. Tussen de wilde en tamme ganzen zit er op de vijver voor het kasteel en rond de Ruïne op de ringgracht één Indische loopeend. Dit schepsel van de natuur is er waarschijnlijk achtergebleven tijdens de dag van het park verleden jaar, toen er een kinderboerderijtje stond met verschillende dieren waaronder ook Indische loopeenden. Waarschijnlijk wist de woerd te ontsnappen van haar oppasser. De loopeend heeft haar poten zover naar achteren staan dat ze rechtop gaat lopen.
    Deze soort werd in India gebruikt om de restanten van de rijstvelden af te eten. Zodoende ving men twee vliegen in een klap, de rijst werd genuttigd en het veld werd bemest.
    De eend werd gehouden voor haar hoge eierproductie, tot wel vierhonderd per jaar. De woerd hoopt dat er eens een vrouwtje zal ontsnappen en hem gezelschap komt houden. Eva was ook de tweede in rij bij de schepping van de mens.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alopochen Eagyptiacus Kastelianus Petersheimiani
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het kasteelpark Pietersheim heeft zich een koppel Nijlganzen gevestigd. De prachtige watervogel is een opvallende verschijning op de wateren rond de ruïne en het kasteel.
    De Nijlgans is een niet inheemse soort die sinds de jaren 70 voorkomt in onze contreien.In het jaar 1970 werd een eerste broedsel van deze soort in het wild gespot. Hoe komen deze exoten terecht in onze wateren?
    Een waterwildkweker in Woensdrecht heeft, zo schreef hij in 1970 in 'Het Vogeljaar', jarenlang Casarca's en Nijlganzen gekweekt en ze los laten vliegen, zodat daar een deel van de in Nederland voorkomende Casarca's en Nijlganzen zijn oorsprong zal hebben gehad.Sindsdien hebben deze exoten zich meer en meer vermeerderd en wordt hun aantal problematisch. De soort is agressief naar niet-soortgenoten en verdrinkt zelfs de broedsels van deze watervogels.De mens is vaak de oorzaak van een ingreep in de natuur met problematische gevolgen. Importeren van dier en plantsoorten die gaan overheersen op de inheemse fauna en flora.De Nijlgans (die eigenlijk een eendsoort is maar door haar grootte verwisseld werd met de gans) heeft eigenlijk haar habitat in het zuiden van de Sahara en de Nijl. Alopochen Aegytiacus dat is de wetenschappelijke naam voor deze niet inheemse watervogelsoort.Als er in Pietersheim jongen geboren worden uit het aanwezige koppel zal hun naam dan ook een toepasselijke naam verkrijgen.
    We noemen ze dan maar:

    Alopochen Eagyptiacus Kastelianus Petersheimiani. (grapje)

    De Nijlgans legt haar eieren in boomnesten of in holen in de grond. In de bomen gebruiken zij de nesten van roofvogels die in een later stadium broeden en hun nesten reeds bevolkt zien. Ook in opgehangen nestkasten voor roofvogels wordt de Nijlgans aangetroffen. In sommige gevallen liggen dan de eieren van beide vogelsoorten in het nest en zijn de broedsels gedoemd af te sterven in het ei.
    Er zijn reeds rond de 5000 broedparen per jaar geteld sinds de uitzetting in Woensdrecht.

    Kenmerken van de Nijlgans:

    • De bovenzijde is bruin van kleur, de onderzijde is lichtgrijs
    • Rondom het oog bevindt zich een donkere vlek
    • De kop is bleker dan de rest van het lichaam
    • Op de borst bevindt zich een donkere vlek
    • De snavel is roze met zwarte vlekken
    • De poten zijn roze van kleur.


      Nol.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maastricht op een kanonsschot afstand van Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maastricht ligt op een kanonsschotafstand van Lanaken. Een kanonsschot was de afstand vanaf de Vesting Maastricht tot de grens, bij de scheiding tussen Nederland en Belgie, in 1839 besloten in het verdrag van Londen (over twee jaar 150 jaar geleden maar goed dat toen nog geen raketten bestonden).
    Een deel van Lanaken en Veldwezelt ging toen over naar Nederland en vormde een nieuwe gemeente namenlijk Oud- Vroenhoven. Oud -Vroenhoven had vanaf toen een eigen schepencollege en burgemeester, totdat het in 1922 door annexatie opging in de stad Maastricht.
    Oud Vroenhoven had haar parochiekerk in Wolder. Voor de mis , begrafenissen, huwelijken en begrafenissen moesten de mensen van Caberg en Nederlands Smeermaas (het Kuilke en de Bosscherweg), deze afstand afleggen. Caberg dat nog geruime tijd administratief verbonden was aan de kerk van Lanaken, werd pas in 1870 een zelfstandige parochie.
    Het deel dat in 1839 overging naar Nederland is gelegen in het Zouwdal en zal als groene buffer gaan dienen bij de aanleg van het grensoverschrijdend industrieterrein dat tot ontplooing komt op korte termijn.
    Aldus komt het gehele industrieterrein eigenlijk op het huidige én het vroegere terrein van Lanaken te liggen.
    foto vanaf de nieuwe loopbrug richting noord



    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!