Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    05-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.miniemen KLVV Kampioen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tot aan de laatste wedstrijd was het spannend bij het  miniemenellftal A van Koninklijke LVV. De laatste wedstrijd die gewonnen werd tegen Opitter met vijf treffers maakte dat deze ploeg onder trainer Mark Miermans het kampioensschap in de wacht kon slepen. Sechts een wedstrijd verloren zij tijdens de competitie en dan ook nog op eigen terrein tegen Stokkem met het kleinste verschil de stand op het bord was 1-2 en bezorgde hen een slecht gevoel.
    Afgelopen zaterdag 5 mei speelden deze kampioenen dan nog eens voor de Beker van de Maaskant tegen Eisden Sport waarbij de bal 8 maal in de netten van de Eisdenaren belandde, geen enkele in het doel van LVV. Door deze zege kwamen de rode duivels van LVV dan ook nog eens in het bezit van de Wisselbeker van de Maaskant. Proficiat mannen de toekomst van LVV is verzekerd.
    Op de foto de kampioenen, de trotse ouders, trainer en begeleiders.


    04-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefde voor het leven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Duiven beminnen elkaar voor het leven. Zo gauw het weer zijn invloed heeft op de hormonale vermeerderingsdrang van deze gevederde vrienden zie je ze in koppel paraderen over daken en op de grond. Daarbij trekken ze zich niets aan van de bezoekers van de kinderboerderij. Bij nader toezien bemerk ik dat de duivin aan een voet alle tenen en aan de andere poot enkele tenen moet missen. (door bevriezing waarschijnlijk afgestorven).

    Manlief, Die zelf ook niet raszuiver is,  heeft daar helemaal geen problemen mee en doet er alles aan om vrouwlief met volledige overgave voor zich te winnen. In de natuur wordt héél anders omgesprongen met een handicap dan bij het opperwezen ‘de mens’.


    03-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rust Roest maar niet voor de OKRA's van Neerharen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De leden van OKRA Neerharen verzamelen zoals elke donderdagnamiddag voor het oude gemeentehuis van Neerharen. Zij spreken daar af welke tocht ze deze dag per fiets zullen maken. Er wordt besloten vandaag eens tot aan Geneuth te gaan. Onderweg zullen ze een terrasje pikken en de middag is weer ingevuld. In de winter gaat de fiets op stal en wordt er gewandeld.
    Vroeger zaten hun leeftijdsgenoten achter de geraniums, daar moeten deze OKRA's niet van weten. Voor hen telt, houdt je fit, want rust roest. Fier stappen ze op hun ijzeren ros en trekken, onder een stralende hemel, richting Geneuth .
    Het valt op dat de mannen een pet dragen (voor de foto even afgezet) en de vrouwen niet, zeker vanwege de krullen.


    02-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen tevreden op 1e mei.(?)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een bezoekje brengen aan een Rommelmarkt.

    Meestal een kleurrijke bedoening zo’n rommelmarkt. Van kromgetrokken draadnagel tot antieke klok. Bijna alles wordt er te koop aangeboden. Kleren als nieuw, nog ingepakte cadeautjes die ofwel dubbel gekregen zijn of niet gewenst.

    Als er tijdens de rommelmarkt sprake is van voortreffelijk weer, dan komen daar duizenden mensen op af, zo ook in Genk tijdens de 1e meiviering. Pracht en praal in de straten en op de pleinen. Het is mooi en verdient een pluim voor de organisaties met hun vele vrijwilligers om van zo’n dag een onvergetelijke te maken. Het was dan ook een ‘onvergetelijke’.

    Tussen al die duizenden mensen lopen er ook die, door het lot bepaald, hun ogen de kost geven bij al die te koop aangeboden ‘rommel’. Héél veel van die ‘rommel’, zouden hen een beetje geluk kunnen geven. Ik hoor iemand op een mondharmonica spelen en hoor de mensen zeggen wat kan die mooi spelen. Maar als ze zich omdraaien en de man nastaren krijgt de man maar weinig lof voor zijn muzikale uiting. Nastaren blijft maar contact neen.

    Terwijl de Stralende Meikoningin, met haar gevolg, haar zegetocht door de straten van Genk op statige wijze doet en door een massa mensen bejubelt wordt, keert de mondharmonicaspeler naar zijn home ook hij heeft van deze afwisseling in zijn dagelijkse bestaan genoten. Is dan toch iedereen tevreden ‘vandaag’?


    30-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroeger ouderwets hoor je dan.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Is er verschil met vroeger?

    De eerste meidagen zorgen voor veel vrije dagen dit jaar. Een van onze kleinkinderen logeert bij ons. Het is mooi weer en ik besluit met hem naar de kinderboerderij te gaan.
    Het wilde zo zijn, dat mijn kleinzoontje een ‘vrouwtje’ aantrof in de kinderboerderij. Ze zitten beiden op de kleuterschool het ‘Willertje’ in Waltwilder.

    De ‘opa van het vrouwje’ wordt mijn gesprekspartner. Hij woont op het Molenweideplein en ik in de Brugstraat. Wat wij, buiten bet oppassend grootvaderschap, gemeen hebben is, dat wij beiden lang geleden, vóór onze legerdienst, werkzaam waren bij de Sphinx-Cheramique in Maastricht. Hij moest daar een héél groot aantal oortjes aanzetten aan de kopjes en ik maakte daar 27 closets per dag. Al pratende over vroeger kwam ook de dorpse samenhang van vroeger ter sprake.

    Onze kinderen, die nu ook ouder zijn, hebben een veel gejaagder leven. Beiden gaan uitwerken en hebben daardoor een anders gestructureerd gezinsleven.
    Beide ouders moeten nu zorgen voor het inkomen, daar waar vroeger het loon van de man, toereikend moest zijn voor de kost en woonst. Men spreekt nu van onthaalmoeders en naschoolse opvang. De moeders waren vroeger thuis bij hun kroost.

    Het sociale leven in de wijk was anders als nu.
    Vroeger zag je  meer buren bij elkaar staan praten. Op stoepen zaten mannen bij elkaar die er een kaartje aan het leggen waren, terwijl iets verder jonge mannen aan het ‘litsen’ waren (met centen gooien, om ter kortst bij een getrokken lijn, waarbij de winnaar alles opstreek en bij gelijkheid een extra beurt voor de winst). Jongens en meisjes zijn aan het ‘kokerelle’ (met een touwtje aan een stokje een tol laten draaien), terwijl er ergens bij een kuiltje, in het wegdek of pleintje, enkele kinderen aan het ‘sjare’ waren (knikkers in een putje mikken, waarbij iedereen een worp doet en de kortst bijzijnde, zólang de andere niet geputte met de vinger mag putten, totdat hij er een mist, waarop de volgende mag proberen, winnaar is hij die de laatste knikker put voor hem is de pot, ). Ook waren er kinderen die spelen met een ‘reip’ ‘deij zien aon't reipe’. ( ’n reip is een fietswiel ontdaan van spaken, deze werd dan met een stokje voortbewogen waarbij men dan langs de ‘reip’ bleef volgen,). Twee literblikken waarin geconserveerde groente (meestal appelmoes) had gezeten, werden voorzien van twee touwtjes in aangebrachte gaatjes, een speeltuig om te ‘blikke’. Op de ‘weij’ werd een gat gegraven waar overheen takken en een oude mat of karton gelegd werd, waren de roofriddersholen van de jongens, het hield hen een hele dag bezig. ‘Bökske springen en’ kobboj en indiaantsje’ spelen met houten geweer en zelfgemaakte pijl en boog, dat was pas een spel. Geen zwembad aan huis maar een grote zinken wasbak met water gevuld gaf al veel waterpret.('in de besing' die ook gebruikt werd voor de wekelijkse wasbeurt er hadden maar weinig mensen een douche of bad)  Meisjes gingen met drie en zelfs vier ballen tegen de muur ‘kaotsele’ en jongens op straat en plein voetballen.
    Hebben de kinderen nu meer vrij dan vroeger? Wij gingen zaterdagmorgen ook nog naar school. En  gingen we naar de kerk waar de juffrouwen en meesters van school mee vooraan in de rij zaten, om respect af te dwingen tijdens de mis.
    'n Centje verdienen op de kegelbaan door de kegels weer recht te zetten en de bollen terug laten rollen.
    19.00 uur ging de TV aan en om 23.00 was de laatste uitzending gedaan en gingen de mensen naar hun slaapvertrekken, overal zag je het licht uitgaan rond die tijd.

    Meisjes liepen rond in jurken en rokken, jongens in korte- of flodderbroek. Er was geen merkkleding, toen had men nog zondagse kleren en eens per jaar ‘Paasbest’. De kleren werden tot aan de draad afgedragen en doorgegeven van de grotere naar de kleineren.
    Die niet vuil was van het spelen die was ziek.
    Er waren natuurlijk nog meer spellen en spelen, eigenlijk teveel om op te noemen.

    Nu dreigen de kinderen buiten de boot te vallen als ze geen merkkleren dragen. Ze worden wel gevraagd, ze schoon te houden. Vuil maken hoort er niet meer bij.
    Er waren toen geen hangjongeren en hangjongerenplekken. Neen, toen hing iederéén rond en men had er geen last van.
    Het is nu zelfs zo dat omwonenden naar de rechter stappen als kinderen geluid produceren als ze aan het spelen zijn, dat noemt men nu lawaaioverlast.

    Druk drukker drukst, gejaagd gejaagder gejaagdst.


    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bettini aast op derde zege Luik Bastenaken Luik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het Eurohotel van Lanaken staan al geruime tijd de bussen, van verschillende sponsers uit de wielerwereld, op de pas heraangelegde parking. De parking was nog maar net geasfalteerd of de bussen en de wielrenners streken er neer. In de dag voor de laatste Belgische klassieker konden wij wereldkampioen Paolo Bettini digitaal vastleggen op het moment dat hij een handtekening uitdeelde aan een schone.
    Bettini heeft aan de pers laten weten dat het zijn grootste wens is om Luik Bastenaken Luik voor de derde maal te winnen, zeker nu hij de regenboogtrui draagt. Zijn grootste concurent zegt hij, is Davide Rebelin.
    Het belooft spannend te worden.

    27-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nikkela wordt 91
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nicolas Reynders, beter bekend als Nikkela  uit de Sapstraat, wordt volgende week 91.

    Hij geniet op zijn oude dag in zijn huisje in de Sapstraat van het stralende weer.

    Nicela heeft jarenlang het kruis gedragen tijdens begrafenissen en heeft al heel wat parochianen voorgegaan naar hun laatste rustplaats. “Iech moot nog effe heij blieve, Slivvenhier wöl dat zoe, mienen tied is nog neet gekömme”. Al is het al ’n paor kier bekans zoe geweis”. Als Nicola in zijn stoel gaat zitten komt er een kuikentje dat hem overal naloopt op zijn schoot zitten. Door het intensief contact met zijn gevederd vriendje kan hij nergens gaan of het zit achter hem aan.Nikkela heeft in zijn ren enkele kippen en ook enkele pauwstaartjes zitten. Over de koer loopt steevast een kraai die bij hem terecht gekomen is nadat hij aangeschoten was. Hij stelt het goed ondanks het gemis van één vleugel. Hij heeft het opperbest onder de vleugels van Nikkela.

    Nikkela verteld graag over de oorlog en het smokkelen. Tabak smokkelen was een winstgevende bezigheid tijdens die verschrikkelijke jaren. Als je net op de grens woont dan kan je daarvan meespreken. De tabak werd nat gemaakt en in een riem om het lichaam gedragen zo gingen de smokkelaars op pad naar Nederland. Sterke drank hebben ze destijds ook zelf vervaardigd die ze aan de militairen verkochten onder het merk Whisky. Om de sterke drank te maken ging ik naar Pietersheim in een café een zwart goedje halen, daar moest je dan gekookt water bij doen en dat werd dan de beruchte Whisky. Ik deed dat goedje onder in een melkkan en kon zo langs de kommieze die aan de brug over het kanaal stonden. Ik stookte die sterke drank samen met mijn buurman.

    Preficiat veur volgende weik Nikkela, blief nog mèr get heij.


    26-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland, meivakantie in warmste lente ooit;
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit weekend begint de meivakantie voor onze noorderburen (in Limburg ook Oosterburen) en hun uittocht.
    Dan gaan er bijna 2 miljoen inwoners  met vakantie. Een groot deel zal naar onze kust en de Ardennen trekken. Een ander deel van deze vakantiegangers zal ons land, al doorrijdende naar het zuiden op de Route Del Sol, passeren. In het verleden was dit een tocht naar zonnigere oorden. Dit jaar is daar geen sprake van want, waar is het weer beter als bij hen en ons. Temperaturen die flirten met de 30° C. Wat wil je dan nog gaan zoeken in 'den vreemde'.
    Ongetwijfeld zal de Kinderboerderij van Lanaken veel gasten, die hun vakantie in eigen omgeving zullen doorbrengen,uit ons buurland mogen ontvangen. Wandelen en fietsen en recreëren in het Maasland is nog steeds in stijgende lijn. VVV Lanaken is steeds tot hunner beschikking daar kunt U terecht met al uw vragen. http://www.vvvlanaken.be
    Er zijn natuurlijk ook mensen die niet zo te spreken zijn over deze zonnige dagen en dat zijn de landbouwers, zij staan te wachten op de Gouden regen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.prachtige pijpekoppen van Erik de Viking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Erik de Viking heeft niet enkel metalen voorwerpen gevonden. In zijn 'buit' bevinden zich ook een aantal pijpekoppen. In zowel klei als porcelein gegoten pijpekoppen met figuurlijke 'koppen'. Schitterende exemplaren zitten er tussen.


    Tags:erik de viking,archeologie,maastricht,munten,pijpekoppen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erik de Viking zijn collectie vondsten van het slagveld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hobby’s die een passie worden.

     

    ‘Erik de Vikking’ zo wil hij hier genoemd worden.

    Hoe kwam ik met Erik in contact. In de winkel kreeg ik van de kassadame de prijs van mijn aangekochte goederen te horen. Zeventiennegenennegentig. Ik antwoordde, Napoleon verbiedt het begraven van overledenen in de kerken”. Het bedrag klonk als een jaartal en mijn reactie was spontaan al had de afschaffing van begravingen meer voeten in de aarde gehad. Een man die in de rij aan de kassa stond liet toen, geïnspireerd door het woord Napoleon weten, dat hij een grote hoeveelheid munten, knopen en andere metalen voorwerpen bezat die hij middels metaaldetector had gevonden in het veld. Ik raakte meteen geïnteresseerd in zijn vondsten en vroeg of ik eens langs mocht komen om foto’s te maken  voor dit Blog. Ik mocht langs komen en hij vond het fijn dat zijn vondsten op Internet zouden verschijnen.

    Ik ben hem gaan opzoeken en plaats hier  mijn bevindingen:

    ‘Erik de Viking’ is zijn pseudoniem en hij woont in een schuit op het water. Als ik er aankom en de woonboot binnenstap, zie ik meteen een deel van zijn collectie op zijn werktafel liggen. Vloeistoffen om de penningen en metalen vondsten schoon te maken staan er tussen een hoeveelheid metalen overblijfselen uit vervlogen tijden.

    • Munten in verschillende metalen, legeringen en ook edelmetaal (zilver).
    • Knopen die op de jassen gezeten hebben van legereenheden die Maastricht belegerden. Lederversierselen, 
    • Ketsers’ van vuursteen in een metalen omhulsel om een vonk te verkrijgen bij het afschieten van een kogel uit een musket..
    • Metalen bolletjes die uit deze musket  afgeschoten werden liggen er in massa op de velden rond Maastricht. Een groot aantal zal wel tot verwondingen en doden hebben geleid, een groot aantal misschieters eveneens, want de musket was niet zo’n betrouwbaar wapen in juistheid. De musketiers hadden daarom ook een degen waarmee zij de vijand te lijf gingen. D'Artagnan (de beroemde musketier) werd op 25 juni 1673 door zo'n bolletje getroffen en vond de dood voor de Brusselse poort bij een bestorming van de stad hij was 62 jaar oud.
      Devotie medailles,laken en vleeszegels.
    • Gewichtjes om op de waag te leggen om zo het gewicht van het geld te kunnen wegen want er werd nogal eens iets vanaf geschaafd of vervalst. Het geld was zijn gewicht in zilver of goud waard.
    • Tussen de vondsten van Erik bevinden zich ook prachtige pijpenkoppen in porselein en aardewerk.
    • Een meetinstrument

    Teveel om op te noemen.

    De gevonden voorwerpen geven een goed beeld weer van langdurige aanwezigheid bij belegeringen van de stad door de eeuwen heen.

    Al die spullen vond hij in het gebied dat bij voortduring in het verleden,het terrein was van belegerende legers voor Maastricht.

    Erik doet zijn veldwerk met een  metaaldetector  (in België niet meer toegestaan). Zijn vindplaats wil hij niet exact prijsgeven maar het  is in het gebied rond de stad Maastricht.

    “Als mijn detector uitslaat dan krijg ik een rilling. Alles wat ik vind, neem ik mee naar huis om het op te schonen. Soms zit ik dagen achter elkaar zo’n vondst te bewerken tot hij zijn karakteristieke eigenschappen prijsgeeft”.

    “Eens in de zeven jaar vindt een veldonderzoeker een gouden munt heb ik me laten vertellen nou ik ben nu drie en een half jaar bezig met de velden af te lopen dus heb ik nog drie en een half jaar voor die gouden munt”.


    Tags:erik de viking,archeologie,maastricht,munten,pijpekoppen
    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.politie rond Maastricht gaat drugrunners aanpaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Valkenburg wapent zich tegen drugsrunners
    Valkenburg -  De gemeenteraad van Valkenburg heeft de algemene plaatselijke ordening maandagavond met spoed aangepast om drugsrunners te kunnen wegsturen.
    De politie bereidt een actie voor, tegen drugsrunners langs de A2 in Eijsden, Maastricht en Meerssen . De korpsleiding houdt er serieus rekening mee dat dealers in dat geval hun toevlucht zoeken in de buurgemeenten. Ook Margraten krijgt binnenkort een verzoek van de politie om de APV op dat punt uit te breiden.


    22-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maria mag dat lekker weertje wel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maria Janssen uit Rekem zit te genieten van de zon op haar bankje dat op haar erf staat. Zij heeft zo goed zicht op  de weg Maasmechelen-Lanaken.  Ze vindt het toch wel een erg drukke baan geworden tegenover vroeger. Ze kan zich de tijd nog herinneren dat er in elk dorp maar een enkeling een auto had. Nu staat er een voor elke deur.

    Ze heeft het eerst niet willen zeggen maar gaat toch overstag als er naar haar leeftijd geraden wordt. Als er 82 geraden wordt doet zij er een jaartje bij. Maria is 83 en nog goed ter been. Ze zegt dat ze haar dag om krijgt met lezen en als het even kan op het bankje. Leest U dan veel is de vraag. “mér goodt dat iech dat nog kén joong wat zouw ich anders doon”

    Lekker weertje zeg ik lekker warm hier op het bankje. Zo’n weer heeft Maria nog niet meegemaakt zo vroeg in het jaar zegt ze maar ze wil er niet over klagen.

    Op een zwarte auto naast haar huis op het grasveld staat met plakletters dat er een 30+ party op komst is in Rekem. Gaat U er ook heen want U bent ook 30+ vraag ik haar. “Méh joong wat zouw iech dao goon doon dat is veur joong luuj”?  Vroeger, zegt Maria, werd er enkel gedanst thuis op feestjes en als het kermis was nu gaan ze elke dag en ze kunnen niet meer dansen.

    Ik verlaat Maria met nog een goede gezondheid te wensen en maak nog vlug een foto van haar met instemming
    Dag Maria. Hou U op de been!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OPZ opendeur tijdens Vlaanderendag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    'foto Rik de Stilotekenaar'
    Het OPZ van Lanaken had open deur tijdens Vlaanderendag. Op deze dag kan er een kijkje genomen worden achter de schermen van sommige instellingen van de Vlaamse Overheid. Er was een zéér grote belangstelling bij het publiek voor deze Psychiatrische instelling. Met paard en wagen en in busjes kon men zich laten rondrijden. Middels folders doet de instelling beroep op vrijwilligers,'WORD VRIJWILLIGER IN DE ZORG je krijgt er zoveel voor terug'
    De bewoners van OPZ zijn zowel jongeren, midlifers, senioren en bejaarde mannen die schizofrenie, halllucinaties,onsamenhangende spraak, ernstig chaotisch gedrag, gebrek aan initiatief en activiteit, vertonen.
    Sinds begin deze week zijn er een zestigtal patienten ingetrokken in het totaal nieuwe Psychiatrisch Verzorgingstehuis in het centrum van Lanaken . Dit is een woon en verblijfvorm voor mensen met een psychiatrische handicap. Een begeleid wonen vorm die goede resultaten afwerpt.
    Dit tehuis is er gekomen ter vervanging van het op het terrein van het OPZ bestaande PVT, omdat zo'n tehuis wettelijk gezien niet op het terrein van het ziekenhuis mag liggen.
    Ik ging ook eens een kijkje nemen aan dit PVT in de Koning Albertlaan. Ik trof er twee mannen buiten aan die wel een gesprekje wilde slaan. Het waren Marc Joris  uit Winterslag en Rik Westhovens uit Rekem. Het was een aangenaam gesprekje eerst met Marc alleen later ook met Rik erbij. Toen Marc zei dat Rik een goed tekenaar was, ging Rik naar zijn kamer om een 'stilotekening' op te halen waarvan hier een foto te zien is in de zijkolom rechts. In de zij kolom rechts ook enkele fotos van tekeningen en schilderwerken van patiënten van het OPZ.
    Rik en Marc zijn zeer tevreden over de verhuis. Nu hebben we eindelijk wat privacy dat hadden wij in Rekem niet. We heben onze eigen spulletjes en zijn nu een grote familie. Een dame die een patiënt kwam binnenbrengen zei bij haar buitenkomst dat het een prachtig huis was, waarop Marc zei "ja maar wel een gouden kooi". "maar wel met open deurtjes".


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miet Cops bezoekt tentoonstelling erfgoeddag Veldwezelt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    erfgoeddag Lanaken 2007.
    Miet Cops, is altijd te vinden op culturele samenkomsten. Ook nu weer kwam de kranige dame, vergezeld van haar zoon, een kijkje nemen in Veldwezelt. Hier had het LADOC (Lanaken Documentatiecentrum) een tentoonstelling ingericht rond het Funerair erfgoed en Heraldiek. In het bijzonder de overledenen tijdens de tweede wereldoorlog, waarvan er foto's van hun begrafenis uitgestald waren, hadden de volle belangstelling van Miet.
    Ik weet het nog goed zegt ze, op de eerste dag van de oorlog werd ik rond Vier uur in de morgen wakker (normaal stond ik op om vijf uur om de kippen te voeren), Ik maakte vader wakker en zij, het is oorlog. Vader die het niet kon geloven stond toch op en ginguit het raam hangen om iets te horen. Je hebt gelijk wicht 't is oorlog. Waarschijnlijk hoorde ik toen het afweergeschut van Maastricht.
    Een tijdje later zagen wij bij ons tegenover in de lage bosjes ( waar nu de school Sparrendal staat), grenswachters sluipen, richting het huidige ziekenhuis St Barbara . Ze zeiden ons dat het oorlog was en dat we moesten vluchten. Vader vroeg waarom dat ze ons dan niet verdedigden, daar waren zij toch immers voor opgeleid als grenswachters? "We moesten weg want de kazerne is ontploft en Kapitein Gidelo is doodgeschoten, ook de bruggen over het kanaal zijn in handen van de vijand", was hun antwoord.
    Een tijdje later kwam men ons zeggen dat we moesten vluchten, want de weg naar de berg zou gedinamiteerd worden om de opmars van de Duitsers te stuiten. We hebben toen zoveel als kon opgeborgen in de kelder en zijn gevlucht richting Bos om te schuilen.
    Omdat de Duitsers verder landinwaarts trokken, zijn wij 's anderendaags weer huiswaarts gegaan. Vele andere mensen zijn toen steeds verder getrokken tot ver in Frankrijk. Ik weet dat er toen Lanakenaren op de brug van Doornik doodgeschoten zijn door de Duitsers. De namen van die mensen staan te lezen bij de burgerslachtoffers op het monument bij de kerk van Lanaken.


    21-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rett meisjes, PAB en Inge Vervotte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Liselotte en Chantal het Rettmeisje.

    Na het gesprek met Kobe wandel ik met mijn kleinkinderen verder.

    Een eindje verderop zie ik twee dames op een bankje zitten genietend van het heerlijke lentezonnetje.

    Ook men hen beginnen we een gesprek. Goede dag, lekker weer etc..

    Een van de twee dames is gehandicapt, de andere is haar begeleidster. Het gehandicapte meisje heet Chantal zo blijkt uit het gesprek en haar leeftijd is 30 jaar. Uit het gesprek, met haar begeleidster Liselotte, blijkt dat Chantal lijdende is aan het Rett Syndroom .

    "Nooit van gehoord", was mijn vragend antwoord. Liselotte legt mij uit dat deze ziekte de eerste maanden na de geboorte niet opgemerkt wordt. "Pas na een negental maanden beginnen de symptomen merkbaar te worden. De achteruitgang van deze patiënten gaat in fases en steeds regressief. Er treedt een ontwikkelingsvertraging op en ze krijgen een aantal stereotiepe gedragspatronen zoals handenwringen en autistisch gedrag. Chantal kan gelukkig nog lopen, al zijn het maar korte afstanden. Er staan hier gelukkig bankjes genoeg waarop we kunnen uitrusten".

    Deze patiënten hebben derden nodig voor hun dagelijks leven.

    In de wet is voor hen een PAB voorzien. PAB staat voor, persoonlijk assistentiebudget.

    Ik ben haar persoonlijke begeleider en zij is in zekere zin mijn werkgever. Het PAB stelt de ouders in de gelegenheid een begeleidster zoals ik in dienst te nemen.

    Ik kreeg van Liselotte de toestemming om een foto van hen tweeën te plaatsen op Internet.

     

    Ik ben het op Internet gaan surfen en daar vond ik het volgende over het RETT syndroom.

    Het Rett syndroom is een aangeboren ontwikkelingsstoornis van de hersenen, waardoor neurologische stoornissen en een (ernstige) verstandelijke handicap ontstaan.

    Het komt voor bij 1 op de ongeveer 15.000 geboorten en vrijwel alleen bij meisjes.

    Is de lijder aan deze ziekte een Jongetje dan zal er sprake zijn van een ernstig aangedane baby wiens levensverwachting korter is dan een jaar.

     

    De ziekte weerd voor het eerst beschreven door Professor Rett vandaar RETT syndroom.

    Hoewel de Weense professor Andreas Rett het ssyndroom reeds voor het eerst in 1966 in een kleine Duitstalige publicatie beschreef, bleef het ongekend tot in 1983 (Chantal was toen al zes jaar). In dat jaar herontdekten de Zweedse professor Hagberg en zijn collega's het syndroom, en zij publiceerden hun bevindingen in een veel gelezen Engelstalig tijdschrift over neurologie. Sindsdien werden heel wat nieuwe biochemische, fysiologische en genetische gegevens naar voor gebracht op verscheidene congressen in Wenen, Baltimore (VS) en Antwerpen.

     

    Als U meer wil weten hierover er is een Belgische RETTSYNDROOM vereniging.

     http://users.skynet.be/BRSV/RETT15.pdf

     

     

    Voor wat betreft de PAB

    Hier het antwoordt van Inge Vervotte Minister van Welzijn op vragen van Mieke Vogels in het Vlaams Parlement ivm het Persoonlijk Assistentie Budget:

    "Voorzitter, geachte collega's, op mijn voorstel heeft de Vlaamse Regering op 17 november 2006 een ontwerpbesluit goedgekeurd waardoor in het kader van het persoonlijke assistentiebudget (PAB) een snelprocedure wordt ingevoerd. De  snelprocedure kan worden toegepast voor personen met een handicap waarbij een van de volgende diagnoses is vastgesteld:

    amyotrofe lateraalsclerose, primaire lateraalsclerose, progressieve musculaire atrofie, orticobasale degeneratie, multisysteematrofie of progressieve supranucleaire verlamming.

    De afbakening van de doelgroep kwam er na overleg met de Vlaamse Vereniging van Neurologen. Men koos voor deze afbakening omdat er geen alternatieven voor ondersteuning en verzorging voorhanden zijn voor deze aandoeningen, horend onder de algemene noemer van ALS. Verder is het mijn bedoeling om te starten met een welomschreven, goed af te  bakenen groep die bij prioriteit wordt benaderd, zodat deze snelprocedure haalbaar en beheersbaar blijft. Ik wil de uitvoering van deze specifieke procedure na verloop van tijd grondig evalueren en dan onderzoeken of de afbakening van de doelgroep al dan niet moet worden herzien. Ik heb aan het VAPH gevraagd om aan het voornoemd besluit dringend uitvoering te geven. Dit is ondertussen ook gebeurd. In artikel 8bis van dat besluit is bepaald

    dat de personen waarvoor een van bovenvermelde diagnoses is gesteld, recht hebben op een maximaal PAB, op voorwaarde dat er een gemotiveerde PAB-aanvraag wordt ingediend……."

    Toen ik na het beëindigen van ons gesprek, met mijn kleinkinderen verder wandelde dacht ik,

    “we mogen niet klagen”.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jubelpark, een Junker 52 en Raf Terwingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Soms speelt het toeval mee in het dagelijks leven en doe je gewaarwordingen die niet voorspeld zijn.

    Zo ook op zaterdag 21 april. Ik was de invalchauffeur, die mijn schoonzus naar Brussel (Schaerbeek) bracht om daar een examen af te leggen. Ter plaatse zou ik dan enkele uren door moeten brengen. Ik kon kiezen ergens in een café gaan zitten wachten, of eens op verkenning gaan. Ik besloot het laatste en belandde na een korte wandeling in het Jubelpark en had, staande voor het monument ter ere van de in 1963 overleden Robert Schuman, een prachtig zicht op de triomfboog, gecreëerd in 1904-1905 in opdracht van Koning Leopold II, door de Franse architect  Charles Girault.  Boven op de drie bogen staat het prachtige bronzen beeld, Brabant voorstellend staande op een strijdwagen, vier paarden mennend die de strijdwagen voorttrekken

    Als ik onder de bogen doorloop kom ik in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.
    Ik kan er mooie plaatjes schieten van krijgskunde en de krijgsheren van welleer. Er staan ook een groot aantal vliegtuigen en tanks in dit museum. Eén van die vliegtuigen die tentoongesteld staan is een Duits vliegtuig, de 'Junker 52'. Als ik dit vliegtuig zie moet ik meteen denken aan de 10 mei 1940. Het waren deze vliegtuigen die de zweefvliegtuigen door het Duits luchtruim trokken, om ze vanaf de grens met Nederland te lossen, waarna ze verder konden glijden naar de bruggen van Lanaken tot Vroenhoven over het Albertkanaal en het fort van Eben Emael. De verrassinsaanval met deze zwevers leidde de oorlog in, die Europa en de wereld vijf jaar in de tang hield. Na deze verrassingsaanval gingen de mensen op de vlucht. Zo ook Louis Noelmans die langs het kanaal in Smeermaas woonde. Hij vluchtte met vrouw Bertha  en kind Geléne, vergezeld van de familieleden Hendriks richting binnenland. Ze zouden hier in Brussel, niet ver van het Jubelpark, nl. in het Josephat Park terecht komen om te schuilen. De dag nadien zou Louis zijn vrouw en dochter bij familie achterlaten. Louis trok met zijn zwager verder landinwaarts richting Berk Sur Mér in Frankrijk. Na een tijd daar doorgebracht te hebben, kon hij terugkeren naar Smeermaas, in juni of juli van het jaar 1940. De familie bleef, buiten de ontberingen die gepaard gingen met de bezetting, gespaard van verder oorlogsleed.
    Louis en Bertha zijn de grootouders van Raf Terwingen, Geléne is zijn moeder.

    Raf Terwingen, de zoon van  Geléne Noelmans en Wim Terwingen Zaliger (gewezen burgemeester van Maasmechelen), staat nu als opvolger bij CD&V-N-VA op de federale lijst voor Limburg.
    Zijn grootvader Louis was in mei naar Brussel gevlucht, Raf doet dat met de steun van de kiezer in juni vrijwillig.

    Zo zie je maar welke dingen je overdenkt als je voor zo’n Junker 52 staat op een dag dat je bij toeval iemand naar Brussel brengt voor een examen.


    20-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet Leopold I, maar Surlet de Chokier was het eerste staatshoofd van België.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    4 oktober 1830 was de dag waarop het Voorlopig Bewind de Belgische onafhankelijkheid uitriep. Dat Voorlopig Bewind waren negen adelijke heren die zichzelf hadden aangesteld en die het bestuur in handen hadden nadat de Hollanders hier waren buitengebonjourd. Ze zegden van zichzelf dat ze bewogen werden door "le seul amour de la patrie" en dat ze zouden terugtreden zogauw "les éléments d'une autorité nouvelle seront réunis." Het was zover op 24 februari 1831: het Nationaal Congres verkiest dan Erasme-Louis Surlet de Chokier tot regent. Niet Leopold I, maar Surlet de Chokier was het eerste staatshoofd van België. Een Limburger, van Gingelom. Recent baron geworden in de Hollandse adel maar vermoedelijk op basis van foute gegevens. De familie Surlet de Chokier had zich een landgoed gekocht, samen met de privileges en de adelijke rechten die daar bij horen. Erasme-Louis had een grillig politiek parcours afgelegd. Na de mislukte Luikse revolutie tegen de Prins-bisschop was hij naar Nederland gevlucht. Vervolgens werd hij aanhanger van de Franse Revolutie. Daarna werd hij fan van Napoleon en liet hij zich verkiezen als parlementslid in Parijs. En toen de Nederlanders in België de baas werden verhuisde hij naar de Staten-Generaal. Na de Belgische onafhankelijkheid werd Surlet de Chokier voorzitter van de Nationale Conferentie, het parlement. Een kameleon dus, die zich aanpaste aan de politieke realiteit van het moment. En mocht het mislopen met zijn politieke carriere, dan had hij iets om op terug te vallen: Surlet de Chokier was eigenlijk schapenkweker. Hij bezat vier grote boerderijen met 1200 merinoschapen. Die Surlet de Chokier werd dus ons eerste staatshoofd. De vraag is: waarom? Misschien precies omdat hij zo'n richtingloos figuur was, niemand kon echt bezwaar tegen hem hebben. En ook wel omdat de leden van de Nationale Conferentie bang waren van de andere kandidaat: de prins de Merode, van wie men vreesde dat hij het regentschap zag als een opstapje naar het koningschap. Koning worden was Surlet de Chokier's ambitie niet: hij was bescheiden en hield niet van pracht en praal. Er werd de regent een paleis aangeboden, maar hij ging liever kantoor houden in de gebouwen van de Société Generale in de Hertogstraat. Surlet de Chokier is wereldberoemd in Gingelom. Ze hebben er een Surlet de Chokierstraat, zijn kasteel staat er en ze brouwen er Chokierbier. Maar in de rest van het land gaat het van Surlet-de-wie? Hij overleed op 7 augustus 1839. In het jaar dat  Limburg in een Belgische en Nederlandse provincie gescheiden werd (Met uitzondering van Maastricht dat door Generaal Dibets steeds trouw bleef aan Koning Willem I)
    bron Radio 2


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gesprekje, met Kobe van Natuurpunt Limburg.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag 20 april
    Als ik onze Kleinkinderen van school haal, laat ik ze wel eens ‘los’ in het Pietersheimpark. Ze kunnen zich daar naar hartelust uitlaten. Ikzelf geniet er  ook wel van zo rondkuieren in de natuur. Je treft er altijd wel wandelende mensen aan.

    Op het pad naar het bos komen we Kobe Janssen tegen. We knopen een gesprek aan. Kobe is medewerker van Natuurpunt Limburg. Wat doen jullie zoal is mijn vraag aan Kobe. En dan vernemen wij waarom Kobe hier rondloopt. "Ik ben hier de omgeving aan het verkennen voor een rondleiding die wij eerdaags doen met een school uit Veldwezelt". Kan dus alleen maar ‘Het Wezeltje’ zijn. "Juist, de kinderen gaan volgende week donderdagmiddag op natuurtocht hier in Pietersheim. Omdat nu het broedseizoen begonnen is beperken wij ons tot een bezoek in het bos zelf. Op een plek hier iets verderop gaan wij vogelkers verwijderen. Vogelkers is een niet inheemse boom die de inlandse bomen aan het verdringen is".

    Het programma met de scholen  kan er als volgt uitzien:

    School & Natuur:

    Samen werken met de klas, ervaringsgericht leren, een fijne dag in de natuur en tegelijk eindtermen realiseren rond wereldoriëntatie en natuur- en landschapszorg.

    Een project voor leerlingen vanaf de derde graad basisonderwijs tot het laatste jaar van het secundair.

    In drie stappen worden de leerlingen betrokken bij het natuurbeheer van een natuurgebied in de omgeving van hun school:

    1.Introductie:

    Een diareeks in de klas over natuur in Vlaanderen en het waarom van natuurbeheer, voor het basisonderwijs.

    In het secundair debatteren de leerlingen over economie en ecologie en daaruit voortvloeiend ook over natuurbeheer.

    2.Werkdag natuurbeheer:

    Een halve dag per klas natuurbeheer in de praktijk! Dit kan zijn: afvoeren van maaisel bij hooilandbeheer, het afzagen van opslag op de heide, het aanleggen of uitdiepen van een poel… Natuurpunt zorgt voor warme chocomelk tijdens koude winterdagen.

    3.Evaluatie.

    Tijdens een afsluitende lentewandeling ontdekken de leerlingen het resultaat van hun beheer. De natuurbeleving wordt verhoogd door enkele onderzoeksmomenten: een wateronderzoek en een bloemendeterminatie. De jongere deelnemers worden dan bevorderd tot natuurbeheerder-junior, en ontvangen een brevet.

    Het project wordt gratis aangeboden dankzij de steun van de Provincie Limburg en AMINAL afdeling natuur.

    Voor inschrijvingen en voor meer informatie kan je terecht bij onze educatieve medewerkers die ook graag even langs komen op school.

    Nathalie Dekoning    0473/55 16 24 nathalie.dekoning@natuurpunt.be

    Kobe Janssen 0478/335240 kobe.janssen@natuurpunt.be

    Succes Kobe.

     


    19-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coffeeshops: "Problemen buurlanden niet verergeren"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Coffeeshops: "Problemen buurlanden niet verergeren"
    De Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin heeft begrip voor de softdrugproblemen van Maastricht maar "dat mag niet betekenen dat we de problemen voor onze buurlanden verergeren", zo zei hij vandaag in Luxemburg. De uitspraak komt er na de brief van premier Verhofstadt aan de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende over de problematiek van de coffeeshops in de grensstreek. Morgen zou Ballin minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael spreken over de coffeeshopproblematiek in Maastricht, aldus het Nederlandse persbureau ANP. Maar naar BELGA vernam op het kabinet van de Belgische bewindsman zal dit gesprek (in Luxemburg) wellicht niet vrijdag doorgaan omwille van de agenda van Dewael.
    fotHirsh Ballin


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BLIJF NIET HARD-LEERS LEERS!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leers: boze brief Verhofstadt aan Balkenende is verkiezingsstunt

    Brussel/Maastricht-

    Burgemeester Gerd Leers betitelt de boze brief diede Belgische premier Guy Verhofstadt woensdag aan zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende stuurde over het verplaatsen van een aantal koffieshops in Maastricht,
    als een goedkope verkiezingsstunt.

    In zijn brief, waarin Verhofstadt Balkende aanspreekt als Peter Jan, schrijft de Belgische premier dat hij onder geen enkel beding wil weten van Nederlandse koffieshops dicht bij de Belgische grens in Maastricht.
    Balkenende wil inhoudelijk nog niet reageren, omdat hij de brief officieel nog niet heeft ontvangen.
    Burgemeester Gerd Leers betitelde de brief van de Belgische premier in een eerste reactie als een verkiezingsstunt. 
    Volgens Leers staat VLD, de partij van Verhofstadt, er slecht voor bij de aanstaande verkiezingen in België en roept Verhofstadt maar wat dingen die er lekker ingaan bij de kiezer. "Verhofstadt staat wel toe dat Belgen een kleine hoeveelheid softdrugs in bezit hebben, maar hij laat het ze in Maastricht halen. Als Verhofstadt iets wil doen, moet hij de Belgische wetgeving aanpassen", vindt Leers.

    Boze brief van Premier Guy Verhofstad is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst Nederland nog niet aangekomen bij zijn Collega Premier Balkenende.

    Misschien worden boze brieven met extra voorzichtigheid vervoerd bij de post.

    In ieder geval zijn wij het roerend eens met de stelling: Geen verplaatsing naar de Grens met Lanaken verplaatsen komt overeen met Legalisering. Gedogen is niet wettelijk.
    bron De Limburger 19 APRIL 20O7




    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!