Zussen voltooien zoektocht naar dood van Grootouders en verwanten
Ere wie ere toekomt.
Miet loubelle Cops, ook wel bekend als Miet van de Meule ontving afgelopen weekend twee zussen, op zoek naar hun roots. Miet was een belangrijke schakel in de zoektocht van de twee zussen Slangen naar hun roots in hun geboortedorp Lanaken,
De kranige 86 jarige Miet beschikt nog over een ijzersterk geheugen en was voor mij een vraagbaak bij uitstek. Haar rol in de zoektocht, naar gegevens van 68 jaar geleden, waren dan ook essentieel in mijn opdracht (vrijwillig), die ik kreeg van de twee zussen om gegevens te verstrekken over hun Grootouders en familie.
Het was Ivonne en Jeanette Slangen eindelijk na 68 jaar gelukt, om het graf van hun grootouders met hun drie kinderen en een broer van de grootvader een waardige plaats te geven, op het kerkhof van Thérouanne in Noord Frankrijk.
Enkel een houten kruis.
Na een bezoek van hun vader Jean in de jaren 60 aan het graf van zijn ouders en familieleden te Thérounne, waarbij hij enkel een scheefstaand houten kruis aantrof zonder inscriptie of andere verwijzing, was deze zeer teleur gesteld en keerde er nooit meer terug. Toen zijn dochter Yvonne in 1993, na het overlijden van hun vader Jean ter plaatse ging was er zelfs geen houten kruis meer en zelfs geen perk dat de burgerslachtoffers van de 22 mei 1940 aangaf.
Er liggen in dit gezamenlijk grafmeer dan 30 mensen die slachtoffer werden van een Duits bombardement op 22 mei 1940. Meer dan twintig van hen vonden de dood in een huis waar zij hun toevlucht gezocht hadden. Het huis zou volgens getuigen drie dagen lang gebrand hebben waarna er verkoolde resten van meer dan twintig mensen uit de nog smeulende resten van het huis gehaald werden om ze in een massagraf te begraven.
Ivonne liet begin dit jaar, nadat zij nog eens de fotos en brieven van haar overleden vaderbekeek, aan de Burgemeester van Thérouanne weten, dat haar familie zich niet in het huis kon opgehouden hebben omdat er in 1946 een enveloppe bij haar vader bezorgd werd vanuit Thérouanne met fotos en andere bescheiden die op hun lichamen werden gevonden.
Door dit nieuws heeft de burgemeester aan de zussen toegezegd dat er een eerherstel zou volgen voor de overleden burgerslachtoffers en werd er via kranten gezocht naar nabestaanden en getuigen van deze verschrikkelijke dag in Thérouanne.
Via een door mij beheerde website kreeg ik van Jeannette het verzoek om informatie in te winnen over de vlucht van de familie Slangen Hustinx, vanafde 10e mei 1940 tot in Thérouanne. Hoe zijn ze gevlucht, welk vervoermiddel(len) en waren er in Lanaken nog getuigen die iets meer konden vertellen over deze familie?
Een vraag van Jeannette, aan de gemeente van Lanaken was eerdere negatief beantwoordmet de mededeling dat ze geen weet hadden over deze gebeurtenis en niemand kenden die daarover informatie kon verstrekken
Bij de de ambtenaar van de Burgerlijke stand kon ik de overlijdensakten van de hierboven vermelde slachtoffers verkrijgen en eens deze voor echt verklaard waren door de ambtenaar konden ze door mij verstuurd worden naar Jeanette Slangen die ze aan de burgemeester van Thérouanne kon overmaken, waarna deze een procedure opstartte om deze mensen in de overlijdensregisters van Thérouanne ingeschreven te krijgen waar ze totop ditmoment nog steeds ontbreken.
Ceremonie voor Lanakenaren in Frankrijk op Nationale feestdag
Op veertien juli werd er op het kerkhof een ingetogen ceremonie gehouden ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers, in aanwezigheid van de Consul Generaal van Belgie zetelend te Lille en van meerdere vertegenwoordigers uit verschillende Belgische plaatsen, nabestaanden en getuigen. Tevens werd er een tableau onthuld waarop in het midden de familie Slangen Hustinx afgebeeld staat. Voor de twee zussen was dit een aangrijpend moment en ze betreurden het dat hun vader Jean dit niet heeft mogen beleven.
zoektocht herenigd met familie in Lanaken.
De zoektocht naar de gegevens bracht nog meer boven water. Via Miet Cops die mij over het heel Lanakens grondgebied stuurde naar mensen die iets konden weten over de gevluchte familie en hun zoon Jean (die hier in België was gebleven omdat hij 18 jaar was en dus dienstplichtig).
Bij elk van deze mensen kon ik een deeltje van de puzzel vinden en alhoewel er van de puzzel nog enkele stukkenontbreken kon er afgelopen weekend een familietreffen plaatsvinden tussen de twee zussen en een zoon van Jan (Sjang) Slangen. Jan Slangen was een broer van hun overleden grootvader Pierre Michiel Slangen.
Bij toeval trof ik Pierre Slangen met zijn echtgenote Marie-jeanne op de dinsdagmarkt in Lanaken en vroeg of er in zijn familie kinderen waren met krullenbossen. (Ik had de foto van de grootvader van de twee zussen in gedachte die een krullenbos had).
Ik ben van een tweeling, zei Pierre, en wij hadden vroeger wel krullen, kom eens langs thuis, zei hij toen ik de reden van die vraag gaf.
En daar bij Pierre thuis kwamen wij tot de ontdekking dat de twee zussen weldegelijk familie waren van de familie Slangen in Lanaken. Fernanda Slangen, een zus van Pierre, kon telefonisch de gegevens doorgeven uit het trouwboekje van haar ouders en daaruit kon ik concluderen dat ik bij de juiste familie op de koffie was.
Hartelijk ontvangst in Neerharen bijPierre en Marie-Jeanne.
Het bezoek van de zussen afgelopen weekend begon bij Pierre, waar fotos geraadpleegd werdenen miserable werd gegeten, dankwoorden werden uitgesproken en aan elkaar beloofd werd om geen zestig jaar meer te wachten om elkaar te bezoeken.
Ik ben nu zeventig jaar, zei Pierre, en wij hebben elkaar nog nooit gezien, ik vind het fantastisch. En dat was ook bij de zussen zo, die nu eindelijk een grotere familie hebben. Als wij een feestje hadden dan waren we altijd maar met een paar mensen en nodigden dan maar kennissen en vrienden uit omdat we geen familie hadden. We zullen ons nu wel vaker gaan treffen daarvan ben ik overtuigd.
Na het eerste bezoek, dat wel meerdere uurtjes geduurd heeft, gingen wij een bezoek brengen aan de kerk van Lanaken waar de Herdenkingssteen tegen de muur staat met de namen van burgerslachtoffers van Lanaken tijdens de tweede wereldoorlog en waarvan de meesten hun dood vonden tijdens de vlucht. Daarna ging het richting geboortehuis van de beide zussen in Lanakenaan de Pannestraat, waar zij in het jaar 1953 zijn vertrokken omdat vader Jean in Walonie werk aangeboden kreeg bij de Watermaatschappij.
Om deze dag te besluiten werd er naar de Meule van Miet getrokken waar de zussen hun dank gingen betuigen voor haar inbreng in dit verhaal op zoek naar hun roots.
Bij het afscheid drukte Pierre zijn beide nichten tegen zich aan en zei Gein achenzestig jaor mie wachte hé. De zussen beloofden nu het contact te willen onderhouden en gingen voldaan huiswaarts richting Corswarem en Grimbergen.
Er ontbreekt nog een schakel in deze familiehereniging en dat wordt nog onderzocht. Van Grootmoeder Maria Cornelia Hustinx zoeken wij nog familie
foto's samen met de fam slangen en Miet Cops
fotos van de familie Slangen tijdens hereniging in Lanaken bij Piërre en Marie Jeanne Slangen Ghelen. Een eerste stap naar een reünie. Piërre kon de twee zussen een compositiefoto van de zes familieleden tonen die in de straten van Thérouanne in Noord Frankrijk op 22 mei 1940 om het leven kwamen tijdens een bombardement door Stuka's. Op de 10e mei gingen zij voor een bombardement door Stuka's op de kazerne van Lanaken op de vlucht om door eenzelfde bombardement het leven te laten. Van de burgerslachtoffers die op de gedenksteen aan de kerk van Lanaken vermeld staan vond het leeuwenaandeel de dood tijdens de vlucht voor het oorlogsgeweld. De vluchters verkeerden voortdurend in levensgevaar in de zone tussen de aanvallers en de verdedigers.
Tags:Miet cops,slangen,woII
27-07-2008
Sastre Nol en Gwaereon
Toeval bestaat niet.
In April, toen de wielerkaravaanmet de wielrenners weer eens neergestreken was in Lanaken, ben ik met mijn kleinzoon Gwaeron een kijkje gaan nemen op de parking van het Eurotel. Elk jaar, zie je ze daar een paar dagen met tussenpozen logeren. Als de Amstel Goldrace, Waalse Pijl, Luik Bastenaken Luik worden verreden staan de bussen op de parking en is het een voortdurend sleutelen en poetsen van het carbon op wielen. Fietsen die je met een vinger kunt optillen wegens het geringe gewicht.
Bij toeval waren een aantal Amigos van Sastre aanwezig als verjaardagverassing. Ook Freddy Plehiers was bij de aanwezigen. Het is Freddy geweest die als drijvende kracht functioneerde in de sinds 2006 opgerichte fanclub. De Fanclub heeft het doel om kleine kankerpatiëntjes te ondersteunen. Sastre was het volgens Freddy direct eens met dit nobele doel en heeft zich verbonden om het ingezamelde geld van de fanclub te verdubbelen. Een bijzondere man die Sastre die kinderleed van in zijn eigen familie kent want zijn dochtertje lijd zelf aan een ziekte aan de heupen waardoor ze altijd een harnas moet dragen.
Het is dan ook een eer om met deze man op de foto te mogen samen met mijn kleinzoon Gwaeron.
Als ik dit schrijf is het zondag 1.48 uur en het ligt in de lijn der verwachtingen dat vanavond de eerder kleineCarlos Sastre vanavond als een groot sportman de hoogste trede op het erepodium gaat bestijgen.
Het is voorbij de Toer 2008 en de laaste rit die eindigde in het hart van Parijs werd gewonnen door de Limburger Gerd Steegmans. Eind goed al goed.
22-07-2008
Katja uit de Oekaraïne en Jaak uit Rekem op de Dinsdagmarkt Lanaken
Jaak uit Rekem die woont in het rusthuis St Anna is de toeverlaat van veel rusthuisbewoners. We komen hem tegen op de Dinsdagmarkt in Lanaken als hij de 86 jarige Katja komt groeten.
Jaak die nog goed ter been is duwt de rolstoelgebonden mensen van hot naar her. Waar ze heen willen is geen probleem voor hem Op de feestjes in het rusthuis helpt Jaak de ander vrijwilligers zoveel als hij kan. Hij is ook ooit Prins Carnaval op rust geweest en dat is hem goed bevallen. Elke carnaval zet hij in het rusthuis de boel aan de gang. Zo brengt en haalt hij mensen van en naar de markt.
In de vakantieperiode zijn er ook jonge vrijwilligers actief in het rusthuis. Een van die vrijwilligers is Naderdy (als ik de naam goed onthouden heb anders mijn excuus), zij loopt school aan het Sparrendal waar zij de richting zorg heeft gekozen.
Katja die van Oekraïnesche afkomst is, verheugd zich over de hulp die ze van de jonge begeleidster krijgt. Als ik zelf geld had zou ik haar vergoeden voor haar diensten zegt Katja. Katja is in België terechtgekomen door een huwelijk met Guillaume, zegt ze. Ze werkte in de oorlog in een Munitiefabriek tijdens haar verplichte tewerkstelling in Duitsland en trof daar haar toekomstige echtgenoot. Ik heb geen mamma en papa meer, zegt ze enheb alle familie achtergelaten toen ik naar België kwam, ik heb wel steeds blijven schrijven met de familie maar het doet toch pijn hen al die tijd te hebben moeten missen.
Er zijn heel wat Poolse, Russiche en Oekraïensche vrouwen die tewerk gesteld waren in de fabrieken in Duitsland. Ook tewerk gestelde mannen en vrouwen uit België werkten in die fabrieken en de liefde kent geen grenzen. Veel van die mensen die in het liefdesbootje stapten hadden lange tijd taalproblemen, men had destijds nog geen verplichte inburgeringcursussen.
Op de markt kom je elke week ook de in het straatbeeld overbekende stadswachten tegenZij zijn preventief op de markt aanwezig en houden alles in het oog.
16-07-2008
Dinsdagmarkt Lanaken, Barneveld en Santiago de Compostella
De dinsdagmarkt in Lanaken en een reis naar het PelgrimoordSantiago De Compostelle.
Twee totaal verschillende plaatsen en toch waren ze op de laatste dinsdagmarkt onderwerp van gesprek.
Bij het verlaten van de markt kwam ik een ouder echtpaar tegen, onderweg naar hun auto. Ze hadden een plaatsje kunnen bemachtigen tegenover de ingang van de Schoolstraat dus hoefden ze niet ver te lopen. Aan de hand van de man in een doorzichtige plasticzak, zag ik twee doosjes aardbeien liggen en nog enkele ingepakte dingetjes. Ik groet de mensen en vraag of ze gevonden hadden wat ze wilden. We komen eigenlijk voor de gezelligheid, zegt de mannelijke helft van het echtpaar,hier kan je nog op je gemak rondwandelen, wat niet altijd mogelijk is op de overdrukke markt in Maastricht. ik heb een lekkere haring gegeten op de markt en een paar meegenomen voor thuis, we wonen in Maastricht
Omdat duidelijk te merken was dat Maastricht niet hun geboortestad was vroeg ik hen waar ze wel vandaan kwamen. En laat dat nu toevallig de gemeente Barneveld zijn waar ik vier jaar heb gewoond in een Maisonnette aan de Oldenbarnevelderweg, tijdens mijn legerdienst. Het gesprek ging dan ook verder over Barneveld en hoe dat vroeger was en nu is. Je zult je daar niet meer terug kennen, zo veel is daar gebouwd, zei de man.
In Barneveld is het overgrote deel van de bevolking protestant en gereformeerd. De katholieken zijn daar ver in de minderheid maar de kerk zat daar wel vol.
In Barneveld is de markt op donderdag en daar is de refoïsering onderwerp van de dag.
Er zijn in Barneveld zoveel kerkgenootschappen dat je bij de opsomming daarvan het noorden verliest. Toen ik er woonde (1969-1973), kon je de koppen tellen op zondag, de stilte was enorm. Geen ziel op straat ze zaten in de kerken waar ze de donderpreken van de dominee aanhoorden en de zondag gevierd werd onder totale rust.
Op dit moment is in Barneveld een zoveelste keer de geloofsbeleving actueel met de refoïsering, moeilijk woord voor een beweging die streeft naar een nieuwe reformatiesering binnen de protestantse/gereformeerde kerk. Het lijkt of elke groep een eigen kerk heeft en dat zijn er wat. Terwijl in vele plaatsen de leegloop zorgbarende gevolgen gaat aannemen worden in Barneveld twee nieuwe kerken gebouwd. Waarom kunnen de gereformeerden en protestanten en de nieuwe reformanten en de zwarte Kousenkerk en de Baptisten en de enz. enz., niet samen onder een kerkgenootschap leven?
Het is allemaal begonnen in de roerige tijden rond de beeldenstorm, nu 440 jaar geleden, die het begin inluidde van de 80 jarige oorlog met de hagenpreken en de geloofstwisten en het is klaarblijkelijk nog niet aan zijn einde toe. Reformatie en Contra reformatie tot op de dag van vandaag.
Terug naar de man met de aardbeien:
JanWillemarts, zo heet de man met de twee doosjes aardbeien en de haringen, heeft op de revers van zijn jas een speldje dat mij opviel. Het is een schelp met daarin een kruis. Mooi speldje zei ik. Nu volgde de uitleg van Jan, hoe hij aan dat speldje was geraakt is en wat het voorstelde. Hij had het speldje gekocht tijdens een pelgrimtocht (met de bus) naar Santiago de Compostella (Jan is dus katholiek). Het speldje koste 2 ½ euro en het geld dient om de pelgrims te helpen aan eten en onderdak tijdens hun voettocht naar het pelgrimoord. De schelp is een Jakobsschelp (Santiago betekent St. Jakobus) Als je wil, mag je het speldje hebben, zegt Jan. En dat heb ik natuurlijk niet afgeslagen, het prijkt nu op de riem van mijn fototoestel, tussen de pins van de vele carnavalverenigingen die Groot Lanaken rijk is. Per slot van rekening is vastelaovend ook een Christelijk gebeuren in de vastenperiode voor Katholieken.
Bedankt Jan, die geboren is in Barneveld en nu woont in Maastricht, en die naar Santiago de Compostella op bedevaart ging waar hij het speldje kocht, om het uiteindelijk aan mij te schenken tijdens de dinsdagmarkt in Lanaken.
13-06-2008
Op de vlucht in WOII vanuit Lanaken met fatale afloop
Vrijdag 10 mei 1940 . Die morgen is er groot alarm in en rond Lanaken. Duitse jachtvliegtuigen vallen de kazerne van Lanaken aan en er vallen slachtoffers. De mensen in de omgeving slaan op de vlucht, richting binnenland, met een klein deel van hun goederen. Sommigen met de fiets, anderen met paard en wagen en velen te voet met kinderkoetsen. Een paar dagen geleden werd er nog gefeest in de dorpen voor de communies van hun kinderen nu was het oorlog.
In de Pannestraat in Lanaken vertrok de familie Slangen Hustinx met drie van hun vier kinderen. Zij zouden uiteindelijk belanden in het stadje Therouanne. Een dorp niet ver van de Belgische grens in Frankrijk. Het is mij tot nu toe onbekend welk vervoermiddel of middelen de familie gebruikte voor deze lange reis. De oudste zoonJean (toen 18) bleef in Lanaken achter. De familie Slangen Hustinx waren in het stadje Thérouanne toen Stukas het stadje bombardeerden waarbij zij allen om het leven kwamen. Hun overlijdensakte vermeldt dat het uur van dit bombardement om 18.30 was en er meer civiele slachtoffers waren te betreuren zowel Noord Fransen als Belgen.
Op het tableau aan de kerk in Lanaken staan de volgende namen te lezen van mensen die bij dit bombardement het leven lieten.
Dit waren: Pieter Slangen (1893)en zijn echtgenote Maria Hustinx(1896), vervolgens hun kinderen Maria Slangen (1925) en de tweeling Magdalena en Michel Slangen (1930).
Verder nog JosephSlangen en Agnes Pas. Het moet nog bevestigd worden, maar aangenomen wordt dat Joseph een broer was van Pieter Slangen.
De burgemeester van Thérouanne gaat op 14 juli een plaquette plaatsen in zijn stad om de gevallen burgers te eren die bij het bombardement het leven lieten. In de plaquette krijgt de familie Slangen een bijzondere plaats. Daarvoor werd een foto gebruikt die in 1946 aan hun zoon Jean teruggestuurd werd.
De inschrijving van deze slachtoffers werd pas een jaar later, door de toenmalige burgemeester Hendrik Hoebrechts, gedaan in de boeken van de Burgerlijke stand van Lanaken na een bericht vanuit Frankrijk.
Nu was het zo dat de vluchtelingen over de gehele afstand die zij aflegden bij voortduring in de vuurlinie's lagen van zowel het terugtrekkend Belgisch- als het oprukkend Duitse leger. Er speelden zich onderweg hachelijke situaties af. Meermaals moesten de vluchtelingen de grachten induiken om het vege lijf te redden, als zij aangevallen werden door vliegtuigen omdat zij samen met de terugtrekkende militairen hun weg vervolgden naar 'de vrijheid'. De thuisblijvers hadden minder te duchten van het doortrekkend Duitse leger, dan zij die op de vlucht waren.Vader Slangen had zelf in de eerste wereldoorlog gediend in het Belgisch leger en had daar zulke bizarre situaties meegemaakt dat hij dit aan zijn echtgenote en kinderen wilde besparen. Voor hen pakte het helaas anders uit met het gekende gevolg, het Duitse leger waarvoor zij op de vlucht waren wilde perse naar het kanaal om daar Engeland te bestoken. Niet ver van de plaats waar de familie Slangen een onderkomen zocht (bij Duinkerke) werden een tijdje later de Engelse militairen ingescheept tijdens hun vlucht naar Engeland. Het gebied rond Duinkerke heeft een lange tijd oorlogsgeweld te verduren gehad. Een kleindochter van deze familie heeft mijgevraagd om enkele opzoekingen te verrichten om zodoende de juiste gegevens te verkrijgen voor de plaquette.
Jean zelf is bij het verzet gegaan om, volgens eigen zeggen, zijn ouders te wreken. Jean zou bij een verzetsgroep actief geweest zijn die piloten naar Engeland loodsten door België. Deze groep opereerde onder de naam Les Ailes Brisées.
Tot zover hetgeen mij nu bekend is en zal zeker vervolgd worden.
Mocht U lezer informatie kunnen verschaffen over de vluchtroute van deze familie dan kunt U dit in een reactie aan ons melden.
04-06-2008
Zweefvlieg op menu van witte Krabspin.
Zweefvliegen zijn er in grote getale en soorten. Ik had al een groot aantal van verschillende soorten vastgelegd toen ik er eentje wel heel erg stil zag zitten op de bloem van de wilde peen. Hij stak mooi af tegen de witte achtergrond. Maar het verschil met mijn vorige waarnemingen was dat de zweefvlieg niet wegvloog. Toen ik goed keek bleek dat ik een slachtoffer van een witte krabspin geschoten had en de spin zo gecamoufleerd was dat ze op het eerste zicht niet te zien was. En dat is de vlieg fataal geworden. De krabspin kan haar lichaamskleur aanpassen aan de bloem waarin zij (of hij) zich versteekt in afwachting van zijn prooi. Ze maken geen web om hun prooi te vangen. Als een vlieg neerstrijkt op de bloem slaat de spin toe. Zij pakt de prooi achter de kom vast en spuit er gif in die snel tot de dood lijdt. De krabspin beweegt zich ook zijwaarts waaraan zij haar naam te danken heeft. Ze komen in verschillende kleuren voor. Deze belandde op een gegeven moment met haar prooi op de hardsteen waarbij zij zeer goed te zien is. Al gauw verdween zij met haar prooi in de struiken en ook daar werkt haar camouflage niet Ze zal zich inmiddels wel verkleurd hebben of zit weer op een witte bloem.
weidebeekjuffer in Lanaken
De Bosbeekjuffer staat op de rode lijst als bedreigde soort. Het is dan ook een prettige gewaarwording als je er te zien krijgt in jouw direkte omgeving. Enkele dagen geleden zag ik een vlinder rondvliegen. Het was een heel donkerblauwe bijna zwart. Het bleek later een juffer te zijn . Die eerste keer had ik mijn camera niet in de juiste stand. Toch had ik toen al gezien dat de zogenaamde vlinder een lang achterstuk had dat deed denken aan een Libel. Ik heb die eerste keer geen foto's kunnen maken want hij verdween uit mijn zicht, Jammer. Bij de tweede keer, zag ik er twee tegelijk en beiden waren mannetjes. Behoedzaam kon ik na een kortstondige achtervolging een van de twee vastleggen en ben ik tevreden met het resultaat. Nu kon ik dus beginnen met determineren en kwam ik tot de vaststelling dat het om de Bosbeekjuffer gaat en dat hij ook nog op de rode lijst staat. dacht ik tenminste. Bij nader inzien blijkt het de Weidebeekjuffer te zijn die ik waargenomen heb. Voor mij even mooi als zijn soortgenoot die op de Rode lijst staat en gelukkig niet bedreigd. De bosbeekjuffer komt voor langs beekjes zoals de Weidebeek doch de laatste komt ook voor langs rivieren. Het verschil tussen beide is dat de bosbeekjuffer zijn vleugels geheel blauw en ondoorschijnend zijn daar waar de Weidebeekjuffer aan de basis en aan het eind doorzichtig is.
Van deze soort staat bij Wikipedia het volgende. Gedrag en voortplanting.De weidebeekjuffer vliegt van mei tot begin augustus. Vanaf zitposten verdedigen de mannetjes hun territorium. Hij laat indringers de binnenkant van zijn vleugels zien en wint meestal het daaropvolgende (schijn)gevecht.
Vóór de balts laat het mannetje de rode stip aan de onderkant van zijn achterlijf aan een passerend vrouwtje zien. De balts verschilt per soort van de familie Beekjuffers. Het vrouwtje zet na de paring, die zo'n vijftien minuten duurt, de eitjes met haar ovipositor (legbuis) af in waterplanten. Ze begeeft zich daarbij soms helemaal onder water.
De ontwikkeling van larve tot imago duurt minimaal twee jaar.
08-04-2008
Brassband De Grensbewoners organisator studieconcert
Op de foto klikken is filmpje kijken van studieconcert
89 Jarige Hoornspeler nog steeds spelend lid bij St Cecilia Vucht
In het ontmoetingscentrum van Smeermaas verzamelden op zondagmiddag 7 muziekmaatschappijen en de Eurodrumband, voor een HafaBra-studieconcert georganiseerd door VLAMO Limburg. HaFaBra staat voor, Harmonie Fanfare of Brassband.
Bedoeling van dit soort samenkomsten is om in concert enkele werken te brengen waarvan er ééndooreen jury wordt beoordeeld, voor deze gelegenheid bestaande uit de heren van de Technische Commissies van VLAMO, Nico Neyens en Argo Penné.
Brassband De Grensbewoners, die dit jaar haar 100 jarig bestaansfeest viert, was de organiserende vereniging en deed derhalve niet mee aan het studieconcert.
Naast de Eurodrumband onder leiding van Ronny Bausmans, waren aanwezig: de Koninklijke Harmonieën: St. Lambertus Neerharen (dirigent Jens Gaetshof)), St. Cecilia stokkem (dirigente Cathy Penné), Vrij Vooruit Eisden (dirigent Gerard Cleuren) en Weergalm der Maas Lanaken (dirigent Senne la Mela). De Koninklijke fanfares: St Cecilia Vucht (dirigent Michlle Geerlings), St Cecilia Meeswijk (drigent Freddy Urlings) en St Cecilia Rekem (dirigent Willy Opsteyn).
Tussen al die muziekanten troffen wij een veteraan in de muziek aan. Biesmans Gerard spelend lid bij de vereniging uit Vucht.Hij heeft wel een bijzonder status van dienst. Al 70 jaren lang is hij spelend lid in verschillende verenigingen.
In 1938, als 19 jarige ben ik begonnen en startte ik in mijn geboortedorp Veldwezelt, ik speelde er trompet. Door mijn huwelijk verhuisde ik naar Eisden en speelde voort bij de Charbonage Limburg Maas en uiteindelijk bij St Cecilia Vucht waar ik nu nog de Hoorn speel. er is veel verandert in die 70 jaar , vroeger had je ofwel het café of de muziek, ik koos voor beide, elke gelegenheid werd te baat genomen om met muziek door het dorp te trekken en eindigde meestal op café, Laat Gerard ons weten.
En zoals het er uit ziet zal de nu 89 jarige Gerard, wiens linker revers getooid is met onderscheidingen die zijn staat van verdiensten aangeven,nog menig deuntje spelen.
Brassband De Grensbewoners Smeermaas viert dit jaar haar 100 jarig bestaan als Smeermazer Muziekmaatschappij.
Het begon allemaal in het jaar 1908 toen uit de zangvereniging de Grensbewoners de start werd gegeven voor een Muziekmaatschappij.
Speciaal voor dit jubileum werd het volgende programma uitgewerkt.
Zondag 17 mei in het CC Lanaken
Brass Lanaken met medewerking van Brass Band Willebroek drievoudig Europees Brasskampioen.
Donderdag 18 september in het CC Lanaken
Concert van de Kapel van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht
Zaterdag 11 oktober in het CC Lanaken:
Nicht of the Music
Ter afsluiting van het lustrumjaar,
Medewerking van
Sabien Tiels
Gunter Neefs
Maarten Cox
Coverband Roundabout
Kozakkenkoor Cantus ex Corda
En de Sambagroep Topa tnga.
01-04-2008
Historische vondst op grens Lanaken Maastricht
Archeologen Maastricht doen Historische vondst op grens met Lanaken.
In het Zouwdal, net op de grens van Smeermaas en Caberg, hebben archeologen van de Universiteit Leiden een belangrijke vondst gedaan. In september van verleden jaar werden proefopgravingen uitgevoerd die plaatsvonden ivm de spoorlijn Lanaken Maastricht. Dit vooronderzoek werd begin dit jaar afgesloten. Op een van de proefsleuven is men wederom begonnen met de werken. Aan het eind van het vooronderzoek is men nl. gestoten op een kazemat. Onderzoekers hebben nu met speleologen een onderzoek gedaan en zijn een eind in de gang kunnen afdalen. De opruimingswerken van de gang hebben veel tijd in beslaggenomen. Op dit moment zijn ze bezig een dichtgemetselde metersdikke muur te slopen. Er zijn aanwijzingen die leiden naar een historische gebeurtenis in de kerkelijke geschiedenis van Maastricht. Tijdens de beeldenstorm zijn er een aantal beelden van de kerken in Maastricht in zekerheid gebracht en het is nu net in deze gang dat men voorwerpen -waaronder een loden zegel met de inscriptie Mosam Trajectum i iv mmviii- heeft gevonden, die relateren aan de vondstperiode. In de St Marie te Maastricht hoopt men eindelijk Christoforus met Kind Jesu (waarvan nu eencopie van het beeld in de kerk staat) terug te vinden in deze Kazemat. De boeren in het zouwdal betaalden vroeger en nu nog steeds hun pacht aan de stichting de Twaalf Apostelen wat erop neerkomt dat de gronden in het Zouwdal toebehoorden aan de St Servaesparochie in Maastricht.
De archeologen van de Gemeente Maastricht zijn nu aan het onderzoeken op wiens grondgebied de gang zich exact bevind, want hij ligt net in lijn met de Rijksgrens tussen de grenspalen 100 en 101, waarbij de moeilijkheidzich opwerpt dat de ene keer niet en de ander keer wel de as van de weg de grens vormt tussen de twee Rijken.
Wordt zonder meer vervolgd.
geen vervolg 1 april. I IV MMIII
31-03-2008
Harie en Mia Liebens -Beckers vieren 50 jarig huwelijk
Mia en Harie vieren op 5 april hun 50 jarig huwelijksfeest.
Mia Beckers afkomstig van Lanaken en Harie Liebens uit Zutendaal hebben elkaar leren kennen op de Kermis in Lanaken. Zij gaven elkaar de huwelijksbeloften toen zij de leeftijd van 20 en 23 jaar hadden bereikt. Belooft gij Harie, Maria te nemen tot Uw wettige echtgenote, haar bij te staan in goede en kwade dagen in voor en tegenspoed .. Het antwoord was ja en dat al 50 jaren lang. Of hij de bruid gekust heeft in de kerk dat weet hij niet meer, of hij ze zaterdag in de kerk zal kussen houdt hij in beraad.
De 70 plussers zien er nog goed en levenslustig uit. Harie moet beamen dat als iemand vroeger 70was, dat dan stokoud was. Nu zijn het senioren en nog goed ter been. De meesten althans.
Op mijn vraag of ze nog steeds verliefd zijn antwoorden beiden bevestigend. Ik weet nog niet wat ik zaterdag in de mis zal gaan zeggen, zegt Harie, maar hij kan toch niet meer terug want zijn jawoord gaf hij 50 jaar geleden, in goede en kwade dagen ..
Een aantal buurtbewoners smukken de voorzijde van het huis op met enkele dennen en de bekende papieren roosjes, zij zullen van de partij zijn tijdens het feest.
18-03-2008
Drinkbaar water voor de Aetas
Drinkbaar water voor ons gewoon voor de Aetas levensreddend.
Als wij drinkwater nodig hebben gaan wij naar de keuken, draaien aan een kraantje en jawel er komt drinkbaar water uit. Met dit drinkwater spoelen wij de wcs door en draaien er de was mee. In de zomer worden hele zwembaden gevuld met drinkwater. Geen problemen enkel de rekening betalen en klaar is kees.
Hendrik Stevens uit Lanaken is momenteel in de Filippijnen waar hij bij de arme bevolking enkele pompen laat slaan in gehuchten die verstoken zijn van het levensnoodzakelijke drinkwater.
Intussen heeft Hendrik zijn verzamelde fondsen overhandigd en kunnen de mensen ter plaatse aanvangen met het slaan van een Jet-Matic waterpomp.
Maar! Hendrik komt nog 400 euro te kort om nog een waterpomp te kunnen slaan en richt zich daarom nu tot de mensen die maar aan het kraantje moeten draaien om drinkwater te zien binnenstromen.
Vierhonderd euro is geen groot kapitaal en U hoeft het hele bedrag niet alleen op te hoesten want alle kleine beetjes helpen.
Met Uw steun kan de er hulp geboden worden aan de Aetas'. Dit is een Negri bevolking i het bergachtige gebied. Geld is een groot gebrek bij deze mensen. Dokters zijn er niet waardoor veel bacteriologische en parasietaire ziekten voorkomen waaronder en diarre. Medicijnen zijn er niet voor de genezing van ziektes zijn ze aangewezen op kruiden. Drinkbaar water is voor deze mensen dan ook levensnoodzakelijk.
Hoe U mee kunt helpen is uw vraag?
Het antwoord is eenvoudig.
Met Pasen in het vooruitzicht en nog steeds in vastentijd, kunt U Uw hart laten spreken.
U kunt Uw bijdrage storten via volgend rekeningnummer bij de Citibank Lanaken 953-0670958-75.
Vermeld dan wel JPAF voor water
Hendrik overhandigd cheue aan missiezuster. Geld dat geschonken is door de bevolking van Lanaken, Gemeente Lanaken, Citibank en de VZW Wereldenraad.
Hier moet er een nieuwe waterpomp komen.
Nog eentje met pijl en boog. de tijd staat stil.
Aetas nog niet zo lang geleden.
08-03-2008
Opendeurdag STUDIO ZWIP LANAKEN
ZWIP.
Afkorting van Zwinnen Patrick.
De in 1970 geboren zoon van een Kommies koos, na afgestudeerd te zijn aan Technisch instituut Sparrendal, voor de richting Artisanale Technieken. Hierin studeerde hij af aan het Stedelijke hoger Instituut voor Visuele Communicatie en Vormgeving te Genk.
Na zijn studies was hij lange tijd werkzaam in verschillende Jeugddiensten van de Gemeente Lanaken. Patrick deed zijn debuut als medewerker van de Jeugddienst Lanaken in het jeugdhuistijdschrift Punaise.
Zijn werken (cartoons) zijn regelmatig te bewonderen in verschillende tijdschriften waaronder 'Attent 'en de jaarlijkse uitgave van 'de Bessemgezé't.
Maar zijn streven was en is, zelfstandig een Studio runnen en daarin is hij geslaagd.
Het is nu voor iedereen mogelijk om eens een kijkje te nemen in de Studio van ZWIP.
Studio ZWIP is gelegen aan de Waterstraat 36 te Lanaken 3620 en vanaf 8 tot en met 10 maart is er open deur dag. Voor een natje en een droogje wordt gezorgd.
07-03-2008
Oud Grenswachter Camiel Aerenhouts overleden
Maandag 10 maart wordt Oud Grenswachter Camiel Aerenhouts in Rekem ten grave gedragen. Camiel liet geen gelegenheid voorbij gaan om zijn vrienden van weleer Grenswachters en Oudstrijders te eren bij officiële gelegenheden. Dit jaar wordt het monument van de Grenswacht in Smeermaas ivm het veertigjarig bestaan in een plechtiger kleedje gestoken en jammer genoeg kan Camiel daar niet bij zijn terwijl hij er naar uitkeek. Hij zou er zelfs voor zorgen dat de officiële vlag die in Leopoldsburg opgeslagen ligt voor die gelegenheid naar Smeermaas zou kunnen komen. Bij de herdenkingen is Smeermaas liet hij vol trots zijn 'entlassungsschein en zijn medailles' zien. Reeds geruime tijdwas Camiel gebonden aan een rolstoel maar daardoor liet hij zich belemmeren om toch naar de herdenkingen te gaan, zijn zoon was zijn vaste begeleider. De struise man is nu naar een ander veld, geen slagveld maar het veld van eer. Wij wensen de familie onze deelneming te betonen bij het verlies van hun vader.
14-02-2008
Mooiste dorp van Vlaanderen. Oud Rekem is in de running
Oud Rekem is in de running. Om tussen de 15 mooiste dorpen van Vlaanderen te eindigen was al een opsteker.
Om uitgeroepen te worden als het 'mooiste dorp van Vlaanderen', zijn er heel wat stemmen nodig. Die stemmen dienen van U te komen. Lees verder hoe U kunt stemmen
Eric Gerets support voor Oud-Rekem als mooiste dorp!
Eric Gerets is wellicht de bekendste Rekemnaar tot ver buiten onze landsgrenzen. Toen hij vernam dat Oud-Rekem genomineerd was als één van de 15 dorpen die nog kans maken op de titel 'mooiste dorp van Vlaanderen' was hij meteen bereid zijn steun te verlenen aan de campagne.
Eric Gerets: "Ik kom dan wel niet meer zo heel vaak in Oud-Rekem, maar ik heb er wel mijn hart verloren. Het is zonder meer één van de mooiste plekjes van de Maaskant en wat mij betreft zelfs één van de mooiste plekjes van Vlaanderen. Ik hoop dan ook echt dat Oud-Rekem straks uit de bus komt als mooiste dorp van Vlaanderen. Ik wil dan ook iedereen langs deze weg oproepen om voor Oud-Rekem te stemmen. Ik zal dat alvast doen vanuit Marseille en zal deze wedstrijd voor het mooiste dorp van nabij volgen". . Finale: verkiezing van het mooiste dorp van Vlaanderen
Publiekswedstrijd: de 15 finalisten worden voorgesteld op het webplatform www.hetmooistedorp.be, in een reeks in Vlaanderen Vakantieland op één, op Radio 2 en in een redactionele reeks in het Nieuwsblad. Stemming verloopt via het webplatform.
De uitslag van de publieksstemming bepaalt voor 100% het resultaat: het dorp met de hoogste score krijgt de titel van Het Mooiste Dorp van Vlaanderen. Het winnende dorp krijgt een extra uitzending in Vlaanderen Vakantieland en een speciale prijs.
Timing: april-mei 2008
Hoe geldig stemmen voor Oud-Rekem?
Je kunt pas stemmen voor Oud-Rekem vanaf: zaterdag 19 april om 6u 's ochtends tot woensdag 23 april 12u 's middags. Vroeger stemmen dan 19 april heeft geen zin en is verloren moeite. Na 23 april, 12u stemmen is ook vergeefse moeite.
Op zaterdag 19 april zijn de 3 Limburgse dorpen te zien op VRT televisie in het programma Vlaanderen Vakantieland. Dan kan natuurlijk heel Vlaanderen kennis maken met de dorpen in kwestie. Op het einde van de uitzending wordt dan het SMS-nummer bekend gemaakt en kan er gestemd worden.
Omdat Het Nieuwsblad ook mediapartner is voor deze wedstrijd én omdat de 3 Limburgse dorpen op zaterdag 19 april ook voorgesteld zullen worden in de krant, kan men reeds vanaf 6u 's ochtends stemmen.
Hoe stem je geldig voor Oud-Rekem?
SMS Door - tussen 19 april en 23 april - een SMS te sturen met de boodschap DORP 3 naar het nummer 3238. Opgelet: een SMS kost 50 cent en je kunt maar maximaal 1 keer geldig stemmen per GSM-nummer!
E-mail Je kunt ook tussen 19 april en 23 april stemmen via de website www.hetmooistedorp.be . Hier dien je dan een e-mailadres in te geven. Ook hier geldt: per e-mailadres is maar één stem geldig.
14-01-2008
Brassband Smeermaas Eeuwfeest en Pastoor Wolters van Montfort
KoninklijkeBrassband de Grensbewoners in Jubeljaar.
Op zondagavond 13 januari, liep de parochiale kerk van Smeermaas vol met muziekminnende toeschouwers. Speciaal voor het 100 jarig bestaansjaar van de Brassband de Grensbewoners werd voor dit jubeljaar tijdens het jaarlijkse terugkerende nieuwjaarsconcert, het Slavisch Byzantijns Mannenkoor Cantus ex Cordeuit het Nederlandse Simpelveld uitgenodigd, om samen met de eeuwvierende vereniging de toeschouwers op een onvergetelijke dag te trakteren.
Zowel de Brassband als de zangers, gaven het beste van hun kunnen. De Brassband is ontstaan uit de voormalige Koninklijke Fanfare de Grensbewoners die vanaf haar ontstaan in 1908 met ups and downs het jaar 2001 als Koninklijke fanfare haalde, om vanaf dan, onder impuls van de toemalige dirigent Wilfried Theunissen, te kiezen voor een nieuwe uitdaging en over te stappen naar Koninklijke Brassband de Grensbewoners. Vanaf het jaar 2003 neemt de Brassband, met klinkende resultaten, deel aan het Nationaal Brassband kampioenschap te Brussel. Sinds het jaar 2004 heeft Danny Aerden het dirigeerstokje overgenomen. Op 25 november 2007, werd er onder zijn leiding een derde plaats in de wacht gesleept, tijdens het Nationaal Brassband kampioenschap te Brussel, in de 2e divisie met een resultaat van 503 op 600 punten (83.33%), voorafgegaan door Brassband Heist met 518- en Brassbande Leieland met 513 punten.
Het Byzantijns mannenkoor dat opgericht werd in 1984, staat onder leiding van Pierre Willems. Pierre studeerde aan het Conservatorium te Maastricht met als zangdocent Leo Ketelaars. Vervolgens was hij solist en tevens tweede dirigent bij de Mestreechter Staar en dirigent van het Geleens Mannenkoor Mignon. Op dit moment dirigeert hij het Byzantijns mannenkoor en de Wieker Eindrach en twee kerkkoren in Maastricht.
Bij momenten had men het gevoel in een Orthodoxe kerk te vertoeven tijdens de uitvoering van Ortodox-Liturgische- Oud Russiche- en Oekrainsche gezangen van het Byzantijns Mannenkoor. De aanwezigen gaven hun tevredenheid dan ook te kennen door een welgemeende ovatie te offreren aan beide verenigingen wat tevens een bevestiging was van de juiste keuze van de jubilerende vereniging.
Na de uitvoering konden de aanwezigen nog wat napraten onder het genot van Glühwein.
Op zaterdag 11 oktober 2008 zal de jubilerende vereniging in het Cultureel Centrum van Lanakenonder de naam van Night Of the Music haar 100 jarig bestaan vieren met optredens van: Sabien Tiels, Gunter Neefs, Maarten Cox, de Coverband Roundabout, Het Byzantijns Mannenkoor Cantus ex Corde en Banda Topa Tinga.
En omdat er meestal een reden bestaat voor een oprichting van een vereniging, enkele wetenswaardigheden rond het stichtingsjaar 1908:
Eerste reden; Sedert 1878 had Smeermaas een parochiale werking, eerst als succursale kapel van Lanaken, in 1892 overgaand naar zelfstandige parochie. In 1908 dus30 jaar later een feestje waardig
Tweede reden; E.H. Pastoor Hendrik Wolters was van 1-12-1897 tot 15-10-1916 de parochieherder van Smeermaas in opvolging vanE.H. Pastoor Giot.
Hendrik Wolters zag het levenslicht in het Nederlandse Montfort op 14-11-1858. Hij volgde zijn roeping en ging naar het Kleinseminarie te Rolduc van 1877 tot 1881 om vervolgens aan het Groot Seminarie in Roermond verder te studeren en daar op 21-3-1885 de priesterwijding te ontvangen van Bisschop Paradis. Zijn hele Priesterleven volbracht hij in België waarvan de eerste 12 jaar nog onbekend zijn.
Twee broers van Pastoor Wolters, Pieter Neer en Duer vanne smeed, waren in 1883 de medestichters van de fanfare de Vriendenkring van Montfort. De idee voor de oprichting van een muziekgezelschap, groeide tijdens het kaartspel van de broers in de herberg het Stockske,met meester Munnichs en meester Thijssen, hoofd der school en onderwijzer aan de Openbare Lagere School van Montfort . Overleveringsbronnen in Montfort menen dat het de latere pastoor Hendrik Wolters was die zijn broers inspireerde in die oprichtingsjaren. Volgens een Montfortse bron was Driekes, die later pastoor van Smeermaas en Veldwezeltzou worden, een muzikaal man. Sjang (Wolters) vanne Trepkes, herinnerde zich, dat het kerkkoor van Montfort twee missen, die Hendrik componeerde, meermaals uitgevoerd heeft. .Deze waren in een schitterend handschrift door Driekes zelf geschreven ..
De fanfare in Montfort startte op Vrijdag 3 augustus 1883 en vierde haar 25 jarig bestaan in het jaar 1908, exact het jaar dat de fanfare van Smeermaas haar oprichting kende. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook nu weer E.H. Pastoor Hendrik Wolters de grondlegger is geweest van de fanfare in Smeermaas.
Na Smeermaas als parochieherder te hebben verlaten werd Hendrik Wolters pastoor in Veldwezelt om daar de bouwheer te worden van de huidige parochiekerk. Hij overleed op 76 jarige leeftijd op 6 september 1934 en werd begraven in Veldwezelt.
21-12-2007
Natuurbeschermers van Natuurcentrum rukken uit om vastgevroren zwanen op visvijver te redden
De motsneeuw die de laatste dagen gevallen is geeft mooie winterbeelden. De bomen zien er prachtig uit onder deze met fijnstof vervuilde neerslag. Veel vijvers zijn bevroren en de eenden zijn alleen nog aan het zwemmen in de sporadische wakken. Josephine Pullen die met haar hond een wandeling aan het maken was rond de vijver achter de kinderboerderij zag in het midden van die visvijver twee mooie zwarte zwanen zitten die vastgevroren waren. Zij melde dat aan de politie van Lanaken die haar adviseerde het natuurcentrum van Opglabeek in kennis te stellen. Een tijdje later arriveerde een auto met twee hulpverleners en op het dak een kano.
Intussen had ik Mevr. Pullen gerust kunnen stellen door haar te melden dat de twee zwanen weliswaar vastgevroren waren maar dat ze van kunststof waren en op de vijver geplaatst zijn om de visvijver te vrijwaren van watervogels die de vissen komen opduiken in de visvijver. t Is niet waar, was haar reactie er zal wel met mij gelachen worden.
De mensen van het natuurcentrum dachten eerst dat ze in het ooitje genomen werden doch toen bleek dat Mevr. Pullen het uit liefde voor de watervogels had gedaan konden ze er mee lachen.
Ze konden de vrouw wel meedelen dat er wel meer meldingen binnenkomen waar ze weldegelijk de dieren uit hun netelige positie moeten bevrijden maar dat ze deze op hun plaats zouden laten. Een van hen zei nog het zou goed zijn als er een bordje geplaatst zou worden naast het waarschuwingsbord voor zwak ijs met de mededeling dat de zwanen van plastic zijn.
20-12-2007
Belangrijke feiten uit de Bronstijd in het Maasdal en Zouwdal
Opgeborgen vondst uit jaren 70 veranderd kennis van de Bronstijd in Limburg.
Het Zouwdal (het dal tussen Lanaken en Maastricht waar de Grote- en Klein Zouw haar weg zocht naar de Maas), is sedert de maand september de plaats van een grootschalig archeologisch project. i.v.m. het aanleggen van een containerterminal ten behoeve van de ravitaillering van spoor 20, waarvan het grensoverschrijdend treinverkeer in de jaren 90 werd stilgelegd. Tot eind januari heeft de firma BAAC de gelegenheid de site te onderzoeken en in kaart te brengen. De vondsten die er gedaan worden dateren uit de Late Bronstijd. (Bronstijd ca. 2100-800 v. Chr.).
Belegeraars van Maastricht.
Naast deze periode uit de prehistorie doet men uiteraard ook vondsten uit latere periodes zoals de achterblijfselenvan de Militaire stellingen ten behoeve van belegeringen van Maastricht.
Maastricht doet eveneens veelbelovend en belangrijk onderzoek in het Zouwdal. Aan Nederlandse zijde in het Zouwdal (Lanakerveld) heeft men in oktober eveneens een vooronderzoek gedaan en afgerond. Bij dit vooronderzoek is men gestoten op grondverkleuringen die meerdere periodes uit ons verleden te kennen geven. Van de eerste bewoners, Bandkeramiekers (Nieuwe Steentijdd ca.5.300 - 2.100 v. Chr.) tot de Merovingers(ca. 400- 700 n. Chr) tot aan onze tijd, rond de gehuchten Smeermaas en Caberg. Hiermee is aangetoond dat de beide gehuchten vrijwel een constante bewoning hebben gekend.
Voormalig Lanakens grondgebied.
Beide gehuchten hebben tot aan de afscheiding tussen België en Nederland tot de gemeente Lanaken behoord en gingen bij het verdrag van Londen toebehoren aan de nieuw gevormde gemeente Oud Vroenhoven, Caberg in zijn geheel en een belangrijk deel van Smermaas. De grens ging toen gelegd worden op een kanonsafstand ver van deOude Vestingstad Maastricht. De beste landbouwgronden van de gemeente Lanaken gingen toen over met de eigenaren naar Nederlands grondgebied. Eigenlijk een voordeel voor de gemeente Lanaken op dit moment want, waar de kosten nu 500.000 euro belopen voor het onderzoek, zouden de kosten van het totale onderzoek een veelvoud van deze kosten bedragen.Het is nu wachten op het definitieve onderzoek aan Nederlandse zijde. Opmerkelijk en belangrijke vondst in Midden Limburg(Nl)
In Nederlands Limburg heeft een vinder, van belangrijke archeologische gebruiksvoorwerpen uit de Late Bronstijd die hij ontdekte bij een ontgronding in Midden Limburg, als onbelangrijk in kartonnen dozen op zijn zolder opgeslagen. Ze worden nu onderworpen aan een onderzoek en men spreekt van een herziening van de kennis over de Late Bronstijd in Limburg.
Limburgs Museum presenteert belangwekkende vondst uit de bronstijd Smidse uit Midden-Limburg
20 december 2008 - Aan het eind van de jaren zeventig ontdekte iemand uit Midden-Limburg bij een ontgronding een grote hoeveelheid bronzen gebruiksvoorwerpen en brokken brons. In de veronderstelling dat het niet zoveel voorstelde, werd de vondst op zolder opgeborgen. Daar bleef ze meer dan een kwart eeuw liggen. Onlangs kreeg een archeoloog de stukken onder ogen en waarschuwde het Limburgs Museum in Venlo. De voor onbeduidend gehouden vondst, bleek van grote wetenschappelijke betekenis. Voor het eerst in Nederland - maar ook in België en het Duitse Rijnland - zijn de restanten gevonden van een smidse uit de bronstijd.
Het gaat om negentig gebroken bronzen werktuigen en wapens die gereed waren om te worden omgesmolten. Maar het meest bijzonder waren de ruwe bronzen brokken. Ze blijken afkomstig te zijn van een eerdere smelting van bronsschroot en afkomstig uit een prehistorische hoogoven. Dergelijke sporen van bronsbewerking ontbraken tot deze ontdekking geheel. De vondsten in Midden-Limburg veranderen in één klap het traditionele beeld dat archeologen hadden van de inheemse bronsproductie en -bewerking.
De spectaculaire bronstijdvondst werd vanmorgen voor het eerst gepresenteerd en is te zien in het Limburgs Museum in Venlo van 21 december 2007 tot en met 16 maart 2008.
Uit de Late Bronstijd (ongeveer 1000 voor Christus) zijn vondsten van lokaal gefabriceerde bronzen werktuigen algemeen bekend. Zeer zeldzaam zijn de sporen van bronsbewerking, zoals gietproppen en een enkele gietmal. Op grond van die gegevens was tot nu toe de gedachte dat het om een zeer kleinschalige productie ging. Dat de bronstijdsmid alleen maar enkele objecten maakte en geen series. De Midden-Lmburgse vondst verandert deze visie radicaal. De nu teruggevonden hoeveelheid omgesmolten brons en voorwerpen gereed om te worden omgesmolten, wijzen op de fabricage van tientallen werktuigen. Die moeten over een groot gebied verspreid zijn geraakt.
De vondsten zijn door het Limburgs Museum aangekocht en zullen de komende tijd intensief en multidisciplinair bestudeerd worden door het Limburgs Museum in samenwerking met de Universiteit Leiden.
Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5811 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl
open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
gesloten op maandagen, 25 december, 1 januari en van 2 tot en met 5 februarI aanstaande in verband met carnaval
http://www.angelfire.com/me/ij/stein.html Ook in Stein waar een belangrijke opgraving heeft plaatsgevonden decenia geleden is een museum waar artefacten uit de periode van Bandkeramiek tot Merovingers te bekijken zijn. http://www.angelfire.com/me/ij/stein.html En hopenlijk zullen de artefacten uit het Zouwdal op termijn te bezichtigen zijn in Maastricht en Lanaken.
16-11-2007
Avondzon over Gellik
Het vroege donkerworden geeft extra mooie luchten in de avond. Deze fot is genomen op een plaats waar je zowel de Spoorbrug als de Kerk mooi op een prent kunt brengen. Nog even en het is pikkedonker.
Herfst en Levertraan
We stevenen op de winter af. s Nachts begint het al te vriezen en in hoog België is er al eens sneeuw gevallen voor een dag met voor de snelleren onder ons wintersport. De Herfst is een van de kleurrijkste jaargetijden en geeft prachtige fotos. Paddenstoelen hebben hun sporen weerom verspreid over grotere afstanden. Men zegt zelfs tot honderden kilometers voort gedragen door de wind. Merkwaardige verspreiding. Andere paddenstoelen oefenen een aantrekkingskracht uit op insecten en laten de sporen via hun darmstelsel transporteren.
Herfst is ook de tijd dat er maar weinig daglicht is en dat vermindert tot aan de lichtwende rond kerstmis, want dan komt er dag na dag weer een beetje daglicht bij. Deze periode kregen wij vroeger steevast voor het slapen gaan de befaamde levertraan. Een stinkend goedje dat een lange nasmaak had. Een vinger op de neus, ons moeder vulde een lepel van dat verfoeilijke goedje dat zij dan in onze monden stak en wij het in een slik verorberden. Bah! Maar nu wij ouder zijn denken wij toch wel dat het ons goed gedaan heeft die portie vitamine D. Nu worden er van alle smaakjes aan toegevoegd om het beter te kunnen slikken.