een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
27-05-2013
Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
Rode , oranje en gele groenten
en fruit, wat de kleur verraadt .
Tomaat,
watermeloen, rode pompelmoes eten verlaagt het risico op een hart- en
herseninfarct waarschijnlijk door de lycopeen die zij bevatten.
Lycopeen is een carotenoïde
en een sterke antioxidant dat de vrije radicalen die het DNA en de celstructuur kunnen
beschadigen - in ons lichaam neutraliseren. Door de specifieke vorm van de
lycopeen-molecule is ze sterk in het uitdoven van de vrije radicalen.
Lycopeen
heeft specifieke eigenschappen om de cellen te beschermen op een manier die
andere anti-oxidanten niet bezitten. Vroeger
onderzoek heeft aangetoond dat een dieet
rijk aan lycopeen het risico op
prostaatkanker kan verminderen. En recent heeft een onderzoeksteam uit
Finland hetzelfde gedaan voor het risico op hart- en herseninfarct.
Een
hoog gehalte aan lycopeen in het bloed geeft een betere bescherming tegen
infarct. Dit besluit kwam er na het volgen van een duizendtal personen
van middelbare leeftijd gedurende 12 jaar. Dit
resultaat voor lycopeen kwam voor de onderzoekers als een verrassing.
Aanvankelijk zocht men naar de invloed van andere anti-oxidanten zoals
alfa-caroteen, beta-caroteen, vitamine A, vitamine E. Het team stelde hier geen
effect vast.
De lycopeen
infarct connection
De
onderzoekers suggereerden dat naast het vernietigen van de vrije radicalen
lycopeen in staat zou zijn om het immuunsysteem te versterken, de cholesterol
te verlagen, bloedklontering te voorkomen. Dit
alles zorgt voor een lager risico op een ischemisch infarct veroorzaakt door
een blokkade van de bloedstroom naar de hersenen met bloedklonters. Deze
veronderstellingen zijn waardevol om verder te onderzoeken en te bevestigen.
Is het lycopeen die de infarct-bescherming
geeft of is het eerder de totale gezonde levensstijl? Personen die
regelmatig lycopeen consumeren, hebben meestal een dieet met vele andere
groenten en fruit en zijn geen rokers.
Lycopeen
wordt het beste geabsorbeerd door het lichaam in combinatie met vet/olie omdat
het vetoplosbaar is.
Denk
niet dat je hetzelfde effect kan verkrijgen door het innemen van een
voedingssupplement met lycopeen.
Supplementen bevatten een zuivere vorm van lycopeen en je kan nooit
zeker zijn dat je hetzelfde verkrijgt als door de lycopeen die ingebet zit in
voedsel.
In je voeding zitten tegelijkertijd bestanddelen die gelijkaardig
zijn , en sommige van deze moleculen zorgen samen met de lycopeen voor de voordelen en de infarct-bescherming.