een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
11-03-2008
Waarom eens geen linzensoep ?
Wie kent nog het
verhaal van het bord linzensoep uit de bijbel.
Iedereen die christelijk is opgevoed kent het verhaal van de twee broers uit de bijbel
waarbij de ene zijn erfrecht verkwanselde aan de andere voor een bord linzensoep.
Het is nauwelijks te geloven, maar dit beklemtoont de waarde
van linzen als voedsel. Daarom volgt hier een modern recept van lekkere en
voedzame linzensoep.
Het proberen waard want linzen bevatten volwaardige
eiwitten, die in combinatie met volkorenbrood (liefst volkorendesem) vlees en
vis kunnen vervangen. Het is een afwisseling in je voedingspatroon en het
vervangt en beperkt je vleesgebruik, als je weet dat in België per persoon
jaarlijks 102 kg vlees wordt geconsumeerd.
En nu de linzensoep
Wat je nodig hebt voor ongeveer 5 liter soep :
-250 gr rode linzen. Deze zijn zeer zacht en op 15 à
20 minuten gaar. Linzen hoeven in tegenstelling tot bonen vooraf niet geweekt te worden.(te koop in elke natuurvoedingswinkel). -2 uien -2 wortelen -3 selderijstengels, of nog beter 1 peterseliewortel -1 à 2 knoflookteentjes -1 schijfje verse gember -1 middelgrote porei of 2 kleine -1 à 2 takjes verse tijm (eventueel ook rozemarijn en/of
salie)
De bereiding:
De groenten wassen, schillen en versnijden, liefst in niet
al te grote stukken De knoflook en de gember zeer fijn snijden , eventueel de gember
raspen. De linzen wassen en kleine onreinheden zoals bv. kleine steentjes die er soms in verzeild geraken verwijderen; laten uitlekken in een vergiet.
In een grote (soep)pan de groenten gedurende enkele minuten aanstoven
(met het deksel op de pan ); liefst eerst de uien, daarna de rest van de
groenten bijvoegen en verder aanstoven. Vervolgens de gewassen linzen, de tijm en 3,5 liter warm water toevoegen. Kruiden met witte peper en/of gemalen korianderzaadjes. 2 à 3 groentebouillonblokjes én 2 soeplepels zoute sojasaus
(tamari of shoyu) erbij. De sojasaus kan je naar eigen smaak vervangen door zout.
Aanvankelijk aan de kook laten komen en vervolgens gedurende
15 minuten op een zacht vuur met deksel op de pan laten sudderen en garen .Vuur
uitzetten en laten nagaren in de pan tot de soep is afgekoeld. Een nachtje in kelder of koelkast en s anderendaags terug
opgewarmd is ze op zijn best. Invriezen in kleine porties kan natuurlijk ook.
Voor informatie over linzen en hun voedingswaarde klik even op de foto