een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
29-08-2008
Pijn vermijden door het aanpassen van je dieet , is dit mogelijk?
Pijn vermijden
door het aanpassen van je dieet , is dit mogelijk ? Voeding die je (chronische
) pijn verergert en soms veroorzaakt.
Als je lijdt aan
artritis (pijn in de gewrichten, roodheid, zwelling ) of aan een hartziekte
dan ben je vertrouwd met de anti-inflammatoire (onstekingsremmende) medicatie.
Maar wist je dat bepaalde voedingsstoffen
de aanleiding kunnen zijn van deze onstekingen.(inflammatie). Zo kan je een
dieet samenstellen dat alleen anti-inflammatoirvoedsel bevat.
Wat is deze ontsteking of inflammatie(inflammation)?
Een lokale reactie van je lichaamsweefsel op irritatie, een
kwetsuur of infectie. De symptomen zijn vooral: pijn, zwelling, roodheid en soms functieverlies van het betreffende
weefsel of orgaan. Bvb. de onmogelijkheid om een bepaald gewricht (soepel en
pijnloos) te bewegen.
Klassieke anti-inflammatoire behandeling
bestaat uit rust,
lichte oefeningen, gewichtsbeheersing, stretching en medicatie om de ontsteking te bedwingen en de pijn teverminderen
Vermijd pro-inflammatoir voedsel
Dit voedsel verergert de pijn en de onsteking. Het gaat over:
-
voedsel bereid
met verzadigde vetten of transvetten zoals fast food , vette vleeswaren
- bereide
vleeswaren (charcuterie) die altijd nitrieten en/of andere chemicaliën
bevatten.
-
Volle
melkproducten
-
suikerrijk
voedsel.
-
Groenten van de nachtschade-familie
zoals : aardappelen, tomaten, paprikas, pepers, aubergines. Deze groenten
bevatten solanine (een alkaloïde).
Solanine kan optreden als een
triggeren pijn induceren voor personen die daarvoor gevoelig zijn. Het is
aan te raden om deze groenten een aantal weken uit je dieet te schrappen. Zo
kan je vaststellen of daardoor je pijn vermindert en je gevoelig bent voor deze
alkaloïde.
Water en dehydratatie
Onvoldoende drinken
verergert je pijn en de inflammatie. 1.5 liter vochtinname per dag is een
minimum. Vermijd (te veel) alcohol, dit werkt vochtafdrijvend en bevordert de
uitdroging.
Zie ook mijn blogpagina : moe en lusteloos,drink je wel
voldoende water of ander vocht ?
Goede vetten en oliën
Omega3 essentiële
vetzurenwerken gunstig op het
verminderen van de pijn, de zwelling en de roodheid. Je vindt ze vooral in vette vissoorten zoals zalm, makreel,
sardientjes, haring, tonijn, forel.,
in walnoten, lijnzaadolie.
Goede eiwitten
Mager gevogelte, vis, (soja)bonen, tofu, sojamelk
Koolhydraten en vezels
Zorg voor volwaardige
koolhydraten: volgranenbrood,
volkorenpasta en rijst .
Eet dagelijks vijf
porties groenten en/of fruit.
Eet regelmatig bessen
zoals bosbessen, aardbeien, braambessen, frambozen zij bevatten
phytochemicaliën en anti-oxidanten die sterk anti-inflammatoir werken.
Allergieachtige reacties op bepaalde voedingsmiddelen
Sommige personen reageren overgevoelig op bepaalde
voedingsmiddelen met pijn, zwelling en roodheid (anderen met hoofdpijn of
diarree). De best gekende zijn : melk , tarwe-eiwitten,
soja, eieren. Dit is zeer
persoonsgebonden. Zelfs schijnbaar gezonde voedingsmiddelen(bvb.
citrusfruit,bananen) zijn voor sommigen inflammatoir. Door een eliminatie-dieet
kan je dit uittesten.
Tot slot : enkele anti-inflammatoire dieettips
Algemeen : kies altijd voor vers bereid voedsel
Ontbijt:
bvb. muesli (havermout) met verse bessen en een glas sojamelk
Eet
geen gefrituurde gerechten
Drink
veel water of eventueel aangelengd bessensap of slappe kruidenthee.
Eet
meer vis in plaats van (rood) vlees
Tussendoortjes
doe je best met fruit, groenten, noten, zaden in plaats van koek en
snoepjes