Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
29-09-2015
onkruid vrij
We moeten er gebruik van maken om gedurende het mooie weer de tuin zoveel mogelijk onkruidvrij te maken.
Dit is mijn grondige methode. Ik schep het bovenste laag gewoon af en laat het composteren.
Op de gezeefde compost en op de ruwe ongezeefde kon ik niets anders dan wieden.
Als ik elke dag zo'n stuk afwerk zal de klus vlug afgewerkt zijn. Morgen krijg ik dus hulp en ik week nog niet of ik verder opkuis, of mest haal. De composthoop opstraten kan misschien beter wachten?
29-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
28-09-2015
de rode maan en tuinwerk.
Nacht.
Rode maan met maansverduistering.
______________________________________________________________ Het is soms een voordeel, om vier uur op te staan. Mijn biologische klok liep vandaag een 'ietsje' vooruit. Om tien voor vier zag ik een zwart schijfje voor de maan komen en dan is geleidelijk de rode kleur gekomen. Ja, wonderlijk mooi en dan begin je na te denken over het wonder van de natuur. Wie of wat zou dat allemaal tot stand brengen en in stand houden. Dan ben je niet meer aan het observeren maar aan het vechten met mogelijkheid en onmogelijkheid. Je voelt een soort onmacht die je niet grijpen noch begrijpen kan. Alles slaat dan om in verwondering en bewondering. En dat kan niet anders zijn dan een vorm van aanbidding van de oerkracht. Verder kan ik het niet in woorden brengen. Ik kan niet anders dan een gelovig mens te zijn maar vraag me niet naar het concrete daarvan. ______________________________________________________________
Dag. Ik ben een mens en als ik groenten wil hebben moet ik ze kopen of zelf kweken. Als je ze zelf kweekt moet je in je tuin werken. We komen echter uit een zeer natte sombere periode waarin ik, als reumapatient, tot niet zoveel in staat was.
Gisteren heb ik genoten van de zon en een thee op het grote terras in Bulskampveld. Toen we weer thuis waren heb ik mijn foto aparaat genomen om eens de toestand van de tuin vast te leggen.
Ik schrok op bepaalde momenten en stelde vast dat ik de tuin aan een nieuwe opkuisbeurt moet onderwerpen. Er kan ook geoogst worden en er moet nog veldsalade gezaaid worden. Het gezaaide zal moeten kiemen onder een koepeltje.
De vuilste hoek van de tuin is de hoek geworden aan de serre (de kas) met de gezeefde compost maar ook de oudere ongezeefde. Ik vroeg me af wat er, van al deze ongewenste kruiden eetbaar is?
En dan, na het opzij trekken van de grote bladeren, ontdekte ik nog twee pompoentjes.
Hoe verder mijn camera zocht hoe meer het op het begin van een oerwoud begon te gelijken. In gedachten had ik reeds een paar werkpunten beet voor de zonnige dag die komt. Die maanstverduistering heeft een beetje mijn dagorde een duw gegeven.Met een vreemd gevoel ben ik dan mijn bezige dag gestart. Ik wilde vroeg reeds beginnen wieden maar alles is bedekt met heel wat dauw.
Ik zie er tegen op want het is nogal rugbelastend.
28-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
26-09-2015
eindelijk weer zijn
Na enkele rotweken wat het weer betreft krijgen we een zonnige overgang van september naar oktober. Het is niet echt warm maar goed zonnig. Wat wil je nog meer?
De zon Kleurt de tuin levendig groen. Dat hebben we in september grotendeels gemist.
In de latere namiddag krijg je een prachtig gevecht van licht en schaduw.
Kan er groter contrast zijn dan met het weer dat we te verwerken kregen. Onze, anders zo stevige poldergrond, voelde zompig aan onder onze voeten. Laat het nu nog maar een tijdje zoals gisteren, zonnig maar eerder fris. Die relatief lage temperatuur nemen we er graag bij, als de zon maar schijnt. Het mag nu eventjes zo duren hoor.
26-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
25-09-2015
een herfstzomer
De nazomer met temperaturen beneden 20° kan je alleen maar verbinden aan de herfst. Ik noem deze zomer noodgedwongen dus maar herfstzomer.
OOST-SOUBURG - De herfst leek toch echt begonnen met veel regen de afgelopen tijd. Maar aankomend weekend wordt het zomers weer: droog en zonnig! Er trekt een hogedrukgebied vanuit de Azore richting de Noordzee waar het lang blijft hangen. Morgen (vrijdag 25 sept.) is er nog kans op een klein buitje maar in het weekend is er volop zon en blijft het droog. __________________________________________________________________________________________________________________
- Als in september de donder knalt, met kerst sneeuw met hopen valt. - Donder in september, sneeuw in maart. Hebben we hier een keuze of moeten we ze samenvoegen? - Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand. - Met St.Giel(1sept.) zonneschijn, het zal dan nog 4 weken zo zijn. Kan dat ook met uitstel?
- Oktober geeft ons wijn en zonnige dagen, maar ook jicht en andere plagen. - In de wijnmaand zon, winter kent geen pardon. - Oktober met groene blaan (bladeren), duidt een strenge winter aan. - Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn, maar is het nat en koel, 't is van een zachte winter een voorgevoel!
Vandaag, zonnig en rond 16°, is ideaal om de schuimboord af te werken aan het afdak.
Daar gebruikte ik twee resten van opvul pasta voor. Het ene was grijs en het andere sneeuwwit om te overschilderen
Het oogt reeds heel wat beter dan bij het begin. Beide pasta's zijn overschilderbaar met een verf op waterbasis. Dan pas ben ik tevreden maar dan moet ook de golfpaat wat properder gemaakt worden.
Het kwam er dus op aan wat werf te vinden die voldeed. Blinkend zwart zal wel zijn tijd uitdoen en het oogt nog goed ook. De drie gaatjes in de eerste gleuf, zijn afgedicht met cilicone. De golfplaat kreeg geen verfbeurt maar werd geveegd met een droge borstel. De rest van de opkuis, zal voor de regen zijn die ons nu hopelijk een poosje met rust laat.
25-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
24-09-2015
weinig tuinwerk
Hier aan de kust kregen we gisteren een droge zonnige dag. Eerst hebben we het afdak onder de moerbezieboom een nieuw dak gegeven.
Het oude goedkope bitume dak had ik er zo kunnen afscheuren. Het bestond uit gebitumeerd karton.
Ik was nog niet geleerd en kocht zeer goedkoop schuim om de plaat vast te leggen. Miserie dat ik daar mee had en het resultaat is er maar naar. Er ontstonden druipers aan de onderkant.
Eerst hadden we de golfplaat vast gelegd met zes zware betontegels. Dit was voor het geval het toch zou regenen maar het bleef zonnig. Dan had ik van onder naar boven gespoten waardoor er op het dak enorme blazen ontstonden. Ik ben nog nooit sterk geweest in zulke klussen maar gisteren was het echt knoeien. Er moet nog een nagelgat gestopt worden met solicone, in een eerste beneden golf van de plaat. Bij de eerste droge dag zal ik proberen om dat schuimkluwen wat te fatsoeneren. Ja, en zo blijft een mens bezig, gegeneerd of niet. Als er één verzachtende reden is dan is het dat ik niet meer zo graag op een ladder werk.
Het gras, bestaande voor 80% uit klaver, werd gemaaid.
Zo kon er worden verder gemulcht tot en met de rij kropsalade. Het was twee weken geleden dat er nog eens werd gemaaid. We hadden amper een kruiwagen maaisel. Reeds het hele jaar door was er telkens een reden waardoor het gras niet uitbundig groeide.
24-09-2015 om 17:35
geschreven door tuinblog d
23-09-2015
paddestoelen
Volgens de scheurkalender begint pas vandaag de astronomische herfst van 2015. Ondertussen heeft het weer, reeds ongeveer een maand, de smaakt van herfst.
Op onderstaande site kom je heel wat te weten over paddestoelen. http://www.seniorennet.be/Pages/Wonen_zorg/preventietips_paddestoelen.php Je leest er o.a. Het is volledig verkeerd te denken dat: - jonge exemplaren altijd eetbaar zijn; - witte paddestoelen nooit giftig zijn; - giftige paddestoelen een onaangename geur hebben of een wansmakelijk uitzicht; - indien een paddestoel reeds "bezocht" werd door een worm of slak, deze wellicht eetbaar moet zijn. Niets is minder waar want slakken en kleine bosdieren zijn er verzot op. Zo zijn er de knolamanieten zonder dat ze enig letsel vertonen. Deze knolamanieten zijn voor de mens wel dodelijk. - Het koken van paddestoelen maakt niet alle toxines onschadelijk. Neen, zelfs een gekookte amanita blijkt dodelijk ! - Dat paddestoelen eetbaar zijn als het zilveren lepeltje dat men meekookt, niet zwart oxydeert.
Paddestoelen plukken in de natuur, als het al mag, laat je best over aan de kenners op dit vlak. Het mag enkel op eigen domein.
23-09-2015 om 15:50
geschreven door tuinblog d
22-09-2015
pompoenoogst en herfst getij.
Gisteren besloot ik de pompoenen te oogsten terwijl het nog mooi weer was. In vergelijking met vorig jaar is er eerder een magere opbrengst. Dit komt deels doordat er 4 planten minder stonden dan vorig jaar.
Dit is voorlopig de totale pompoenoogst. Er staan echter nog enkele onvolgroeide butternut vruchten die naar zon en warmte snakken.
Dit jaar zal er meer dan voldoende plaats zijn op het rek. Vooral de oranje Hokaïdo pompoenen zijn dit jaar aan de kleine kant.
Hier zie je dat de stelen van een paar grotere pompoenen niet stevig zijn maar lichtjes aangetast door rottigheid. Dat wil zeggen dat ze niet zo heel lang zullen bewaren. Ze zullen niet indrogen maar verder rotten.
22-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
21-09-2015
herfst plus woelvork (grelinette)
Vandaag, 23 september,begint de astrologische herfst. Dit jaar viel het begin van de reële herfst beter samen met de start van de weerkundige herfst.
Elk jaar begint de herfst op de kalender, de astronomische herfst, op een andere tijd. En nooit op 21 september, zoals we misschien vroeger op school leerden, maar op de 22 of 23ste. De astronomische herfst is, in onze tijdrekening, zelfs nog nooit op de 21 september begonnen! Bovendien begin de herfst nooit op hetzelfde tijdstip. Vorig jaar bijvoorbeeld begon het herfstseizoen in de nacht van 22 op 23 september om 4:29 uur. Dit jaar is het aanvangstijdstip 10:21 uur op de 23ste.
Het eerste september nazomertje duurde goed en wel 3 dagen. Daarna gingen de hemelssluizen opnieuw helemaal open. De temperaturen waren of zijn minderwaardig.
In het pas verschenen nummer 5 van 2015 van 'seizoenen' , tijdschrif van Velt, viel mijn oog op 'Woelvorken Ducoterre'. Deze is zeer eenvoudig en in tegenstelling tot andere werkt ze ergonomisch. Zelf bezit ik reeds meer dan tien jaar de ergonomische 'guerilou van cecotec'.
Eigen foto zie tuinclubveltjabbeke op18-03-2009
Daar staat een fout in het adres: Het is wel degelijkCecotecen geenGecotec
In feite is de woelvork een uitvinding van een zekere Fransman Andre Grelin. Zijn woelvork 'Grelinette' werd gebreveteerd in 1963.
Dit werktuig gebruik je best op onkruidvrije grond als je er wilt zaaien of planten. In de winter is het best jouw moestuin af te dekken met organisch materiaal. Beschik je niet over voldoende mulch dan leg je best de grond los. Dan is de woelvork het aangewezen werktuig daar voor. Het gaat rap en kost zo goed als geen moeite.
De woelvork kan beschouwd worden als een onmisbaar werktuig in de ecologische moestuin.
Voor de verschillende modellen ga je Google afbeeldingen. Let wel op dat je kiest voor een ergonomisch model zoals de modellen van Ducoterre of van Cecotec. Dit heeft vooral betrekking met de gebruiksvriendelijkheid. In het geval van de woelvork komt het er op neer dat je met relatief weinig inspanning een maximaal resultaat bereikt.
21-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
19-09-2015
eetbare kruiden De dovenetel
Toen ik mij het onkruid boek van velt aanschafte, las ik over dovenetel. En in het pas verschenen september nummer van 'tuin hier' Daarom ben ik op het net gaan zoeken en het is de moeite hoor. Veel berichten overlappen elkaar maar vullen elkaar ook aan.
Dovenetel (Lamium) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het geslacht bevat zowel eenjarige als meerjarige planten. Er zijn ook cultivars ontwikkeld, waarin soms de bladkartels bijna weggekruisd zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Dovenetel
De paarse dovenetel (Lamium purpureum) is een kleine, in West-Europa algemeen voorkomende dovenetel. In het Frans heet de soort Epervière Piloselle. De paarse dovenetel is een 10-30 cm hoge, een- of tweejarige plant. Ze valt op door de kleine, 1-2 cm grote roze tot paarse bloemetjes. Ook de bovenste delen van de duidelijk vierkantige stengel kan paars kleuren. De plant kan bloeien vanaf februari tot en met november. De lichtgroene bladeren zijn ongeveer driehoekig van vorm en staan in paren kruisgewijs tegenover elkaar. De bladeren zijn behaard.
In tegenstelling tot de brandnetel veroorzaakt de dovenetel bij aanraking geen branderig gevoel. Sommige bloemen blijven gesloten, er is dan sprake van zelfbestuiving. https://nl.wikipedia.org/wiki/Paarse_dovenetel
19-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
18-09-2015
afdak herstellen
Ik ben begonnen het afdak tegen het houtkot aan te ontruimen. Als het niet voor het grootste deel ontruimd is kan ik het dak niet hertellen. Het dak is namelijk bedekt met goedkope 'bitume' golfplaten. Die zijn gewoon gerot want ze verdragen geen warmte en op de duur ook geen regen. Grotere brol dan deze goedkope golfplaten heb ik maar één keer gekocht en het was dan nog een keer teveel.
Na het ontruimen moet de moerbezie boom ingekort worden. Hij overgroeit een deel van het dak zodat de takken het dak raken.
Nu is er ruimte om de oude platen te verwijderen en nieuwe te plaatsen.
Na het snoeien heb ik een bijkomend werkje ...opbinden in bussels.
Dat het meer dan nodig is om te herstellen hier zie je hoe ik platen kan afplukken stuk na stuk.
18-09-2015 om 17:08
geschreven door tuinblog d
17-09-2015
nat
Ik moet er waarschijnlijk geen tekening bij maken, het is nat in de tuin. De vijver is de laatste keer bij gevuld eind augustus. De periode ervoor, laat ons zeggen het hele groot verlof, was het elke week nodig. In de maand september blijft de vijver, door de vele regen op niveau.
De vijver is opnieuw voor een groot deel dicht gegroeid. Er is altijd een groepje visjes dat juist onder het oppervlak blijft. Ze happen niet boven water naar lucht
Er werd reeds een paar keer gesnoeid rond de vijver. Vorige week zijn alle zaad trossen van het leverkruid er af geknipt. Pas na 4 uur vandaag, is de zon er doorgekomen en dan ben ik me gaan bezig houden met een kapot afdak.
17-09-2015 om 17:44
geschreven door tuinblog d
16-09-2015
chinese kool
Ik maakte reeds meermaals het voornemen om eens chinese kool te zaaien en op te kweken . Het kwam er echter nooit van.
Chinese kool Brassica rapa var. pekinensis s een plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie (Cruciferae of Brassicaceae). Het is een snel groeiende kool, die afkomstig is uit Oost-Azië. De kool wordt in China (rond Peking), Japan, Noord en Zuid-Korea en Taiwan op grote schaal geteeld. Chinese kool heeft bladeren met brede nerven. https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinese_kool
De Chinese kool Granaat produceert forse lange groene kroppen. Chinese kool kan niet erg veel vorst verdragen en is schietgevoelig. Voorzaaien en vervolgens uitplanten kan alleen bij zeer jonge planten, tenzij men gebruik maakt van potten. Chinese kool vraagt een voedzame, vochthoudende grond, die niet te zuur is. Ter plaatse dun uitzaaien, van half juli tot begin augustus, is de beste methode. Een rijafstand van 40 cm aanhouden en in de rij uitdunnen op 30 cm. Vroeger uitzaaien geeft een groter risico van schieters. De oogst valt in oktober, november. 1 pakje is voldoende voor ongeveer 8 m².
Waar let ik op bij het kopen van Chinese kool? De bladeren moeten er licht en fris uitzien. Hoe bewaar ik Chinese kool? Chinese kool bewaar je gemakkelijk tot een week in een open plastic zak in de groentelade van uw koelkast. Een grote krop hoef je dus niet in één keer op te maken. Halveer de krop in de lengte en bewaar de rest in de koelkast Daarbij dek je de snijvlakken afdekt met huishoudfolie. Gare Chinese kool (minimaal 2 minuten geblancheerd) kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bij minimaal -18 C in de diepvries bewaren. http://www.groentenenfruit.nl/veggipedia/product/chinese-kool.html
Voor de voedings waarde, ga naar onderstaande site. http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=258 ______________________________________________________________________________ Wij geven de voorkeur aan de wintersalade 'groenlof', boven de Chinese kool. Groenlof is behoorlijk winterhard waar dat Chinese kool dat niet is. Dit is natuurlijk een belangrijk argument. Het is de bedoeling een groente te hebben die de brug maakt naar het voorjaar. Om eerlijk te zijn ken ik de smaak van Chinese kool niet. ________________________________________________________________________
Volgens:http://koken.vtm.be/ingredienten/chinese-kool is de smaak van chinese kool niet deze van een kool. Deze bladgroente heeft een ietwat zoete smaak en heeft lange, krullende bladeren. Ze kan dus naast het suikerbrood (groenlof) staan. Maar je kan moeilijk zeggen dat de Chinese kool een salade is al smaakt ze als salade en niet als kool.
16-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
15-09-2015
venkel
Dit jaar hebben wij nogal veel venkel staan maar het is te koud om de laatst geplante rijen nog te laten knol vormen. _______________________________________________________________
Venkel is lang vrij onbekend gebleven. En toch, eenmaal de groente de weg naar de keuken vindt, blijft deze een vaste waarde op het menu. De zachte anijssmaak die bijna roept ogenblikkelijk Mediterraanse herinneringen op. De vele kansen op culinaire variaties, is niet te onderschatten. Er zijn vele gezondheidsaspecten en zeker het superlichtgewicht als het om calorieën gaat. Ondanks de bolvorm krijgt venkel steeds meer en meer de aandacht.
Je hebt ook de site: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/knolvenkel.htm waar venkel vrij uitgebreid behandeld wordt. _____________________________________________________________________________________________________
In eigen tuin gaat het werkelijk naar wens met de venkel die ik het eerste heb geplant. Voor deze die ik wat later plantte is het afwachten wat het september en oktober weer zal brengen.
Venkel is ook een zeer fijne en frisse verschijning in de tuin. ____________________________________________________________________________________________________
Als je daar op deze Google pagina's je goesting niet vind dan kan ik je heus niet helpen hoor.
Persoonlijk zou ik een recept nemen dat wij hier nog nooit hebben toegepast zoals: Maatjesharing met Venkelsalade
Ingredienten voor 1 persoon - ½ venkel - ½ krop eikenbladsla - 1 eetlepel gehakte peterselie - 1 kleine ui - 1 maatjesharing (2 filets) Bereidingswijze - Snijd de venkel in flinterdunne plakjes (bijna doorzichtig). Spoel de sla, zwier ze droog en snijd ze in repen. - Snipper de ui fijn. - Meng de venkel, de sla en het uitje. - Roer alle ingrediënten van de vinaigrette goed door elkaar en meng ze met de salade. - Schep de salade op een bergje op een bord en drapeer er de filets van de maatjesharing over. - Bestrooi met peterselie. http://www.lekkervanbijons.be/recept/maatjesharing-met-venkelsalade
Smakelijk eten.
15-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
14-09-2015
tuin onderhouden en oogsten
Onderhoudswerkjes en oogsten doet de tuin draaien op volle toeren.
De prei is voor de eerste keel aan geaard. Het was meer dan nodig. Terzelfder tijd wordt het kleine onkruid ondergewerkt en versmacht.
Waar niet is gemulcht wordt de grond nog eens doortrokken met de driehaak. Dit maakt het onkruid niet totaal kapot maar het remt toch goed de groei af. Als je dat regelmatig doet hoef je ook niet te wieden. Vroeg of laat wordt het toch bedekt met mulch.
Elk jaar in september komt er op de pastinaak wat roest op de bladeren. Bij de warmoes verdrogen de oudere bladeren. Normaal krijgen ze de kans niet om op te drogen. Dit jaar is er echter zoveel dat ik de buitenste bladeren niet rap genoeg aan de kippen kan voederen.
Van de venkel kan ik de dikste knollen beginnen te oogsten.
Bij de prei zijn we begonnen met effen op te oogsten.
Bij de rode biet worden de dikste knollen er tussenuit gehaald.
De Zapallito's zijn nu allemaal geoogst. De komkommers geven in de serre nog volop evenals de courgettes die buiten staan.
Paprika oogsten is meestal een heel kleurrijk gedoe, als ze rijp zijn. Deze hier komen uit de mini serre. Buiten zal ik reeds tevreden mogen zijn met enkel groene (onrijpe) vruchten.
14-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
13-09-2015
Lissewege 2
Terug naar woensdag wanneer we de kunstroute van Lissewege bezochten. Ik had ze bij voorkeur in twee keer bezocht. Daarom heb ik een eerste keer foto's geplaatst met kunst langs het Lissewege vaartje, op de markt en in de kerk. Vandaag plaats ik de rest die is te kijk gesteld op twee plaatsen.
Oude pastorietuin
Ter Doest
Schuurtje op het domein Ter Doest.
Dit is enkel een persoonlijke voorkeur gekozen uit een massa beelden van meer dan 200. Dus nog tot 27 september.
13-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
12-09-2015
komkommers in de serre
Toen ik gisteren de tomaten uit de serre weg haalde heb ik de komkommer plantens flink door elkaar gerammeld. Op verschillende plaatsen moest ik ze los trekken van de tomaten.
Ik hoopte dat ze het zouden overleven want in de namiddag bij volle zon stonden ze er nogal slap bij. Ik ben blij dat ze de warmte overleefden en er opnieuw fris bij staan.
Zij geven nog volop vruchten. Deze morgen kreeg ik het ogenblik van de waarheid...fris en gezond of naar de knoppen. Zoals je ziet is alles weer in orde gekomen.
Ja een warme dag volstaat om hun bladeren slap te laten hangen. Onderaan heb ik de versleten bladeren geknipt zodat het er hier ook beter uitziet.
In de hoek onder het tablet staat een onvruchtbare patisson, weelderig van blad maar verder niets.
Hier zie je de oca die ik te lang in zijn potje liet staan maar die er nu door komt. Ik zal hem moeten in een grote ruime pot plaatsen zodat ik solferbloem kan branden eens de serre leeg is.
Dan is er nog het restje basilicum dat er fris en gezond bij staat. Zo doe ik nog elke morgen, in de serre, mijn ronde met de gieter om de komkommerplanten te gieten. De oca, de patisson en de basilicum krijgen maar af en toe een beetje nattigheid.
12-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
11-09-2015
nog maar eens over tomaten
De tomaat , vroeger ook wel liefdes appel genoemd ,komt oorspronkelijk uit Peru . De plant werd door de Spanjaarden bij hun ontdekking van de Nieuwe Wereld. Ze werd overgebracht naar Europa ,waar ze lange tijd als sierplant werd gekweekt. Wij beschouwen de tomaat meestal als een groente. Plantkundig gezien is de tomaat een vrucht. http://groentenuitedegem.tumblr.com/post/80704709543/een-tomaat-is-dat-nu-een-groente-of-een-fruit Dat geldt ook voor je gezondheid en voor het gebruik als sap (fruitsap).
– Seizoen : Hoogseizoen van juni tot oktober ,maar het hele jaar door makkelijk te vinden. - Aanschaf : Kies stevige tomaten die gaaf en regelmatig van vorm zijn. - Bewaren : Rijpe tomaten in de koelkast . Zijn ze nog niet helemaal rijp ,dan kun je ze enkele dagen bij kamertemperatuur laten na rijpen. - Medisch Gebruik : De tomaat wordt aanbevolen bij alle soorten van bloedarmoede en zwakte.
Combineer tomaten niet met andere groenten of fruit . Alleen voor komkommer en selderij kun je een uitzondering maken. Die voegen aan de smaak van tomaten iets extra’s toe zonder de heilzame werking teniet te doen. http://www.wiccajira.be/groenten_van_a_tot_z.htm
Wat gebeurt er dan met onzegekende 'slade met tomaten'? _____________________________________________________________
Voor mijn tomaten is het afgelopen. Meer dan de helft van wat er nog hing is aangetast door de plaag. Ik heb ze allemaal afgetrokken en in twee bakjes gelegd. In het ene liggen de tomaten om weg te werpen. In het andere bakje deze die misschien nog zullen rijpen in het donker.
Ik heb ze allemaal afgetrokken en in twee bakjes gelegd. In het ene liggen de tomaten die misschien nog zullen rijpen in het donker.
In het andere bakje deze die geplaagd zijn door de plaag. Van het minste dat ze aangetast zijn zijn de tomaten hopeloos verloren.
Het is 11 september en de tomaten zijn uit de serre verdwenen. De koorden die in de emmer staan gaan onverbiddelijk naar de brandoven.
Daar liggen ze dan, de tomaten waar ik zo fier op was. Ze zijn onverbiddelijk gesneuveld door de tomaten plaag. Twee trossen van de negen zo goed als helemaal verloren. Ik vind het spijtig maar wil niet klagen want ik heb meer dan het dubbel van vorig jaar.
11-09-2015 om 15:46
geschreven door tuinblog d
10-09-2015
kunstroute Lissewege
Profiterend van het mooie weer zijn we naar Lissewege getrokken voor een namiddag kunst. Het moet niet altijd de tuin zijn of de fiets; kunst mag ook eens. Vorig jaar ben ik er niet geweest. Wat ik nu vast stelde is de enorme uitbreiding tegenover vroeger. Het is een relatief korte route die zich situeert rond veschillende locaties: – Het Lissewege vaartje – De marktplaats vóór de Kerk – De zeer imposante kerk. – De oude pastorietuin. – Ter Doest. Ik heb heel wat foto's genomen en doe daar een keuze uit. Als je het grondig wilt bekijken dan is een namiddag niet voldoende. Vandaag toon ik foto's over: het Lisseweghe vaartje, de marktplaats en de Kerk.
Het Lisseweghe vaartje
de marktplaats
de Kerk.
De beeldroute is nog te bezichtigen tot 27 september. Het is de moeite moeite waard. Het is wel heel veel in eens. Als je werkelijk liefhebber bent, trek een hele dag uit of doe het in twee keer.
In Lissewege is er niet alleen de kunstroute maar zijn er ook enkel goede eetgelegenheden en kunst gallerijtjes.
10-09-2015 om 00:00
geschreven door tuinblog d
09-09-2015
nazomer
De zon is terug. Het gebeurde reeds gisteren nog voor de middag. De voormiddag was nog op het randje geweest van nattigheid. We komen uit de periode van pure herfst in een korte nazomer terecht. Volgende week moeten we terug naar de herfst. Het eerste wat je mist is de zon met de daaraan verbonden warmte.
Van mogelijk warm naar zekerheid van fris en koud. Van mogelijkheid van droog en warm naar zekerheid van nat en kil. Je kan er niet om heen om de gang van tijd en seizoen. Ons wisselvallig klimaat is nu eenmaal zo. Je aanvaard het of je loopt nukkig rond. Dan gaat de zon helemaal onder, dag en nacht. Bewaar de zon in je hart weerspiegeld op je gelaat. Met andere woorden...laat het niet aan je hart komen.
Ondertussen is er in de tuin gewerkt met hulp van buiten af. Mijn broer was er nu eens op dinsdag.
Er werd in de serre gewerkt.
Oude fruitbakjes werden gekleind en gekraakt tot aanmaak brandhout voor de kachel.
De broccoli werd van zijn overtollige bladeren bevrijd. _____________________________________________________________
Een levendige anecdote bij de eerste aanmaak van onze houtkachel nu het zo fris was. Het vuur ging zo fel dat het plots veel te warm was. Ik draaide de sleutel voor de warmte regeling ongemerkt wat te ver. Een kleine onoplettendheid met grote gevolgen. Plots was er rook in huis en begon het hevig te ruiken, zeg maar stinken.
Vlug draaide ik de sleutel weer in de andere richting. De deur naar buiten ging even open en zo verdween de rook en kwamen we op een betere temperatuur. De reuk was maar gedeeltelijk weg en moesten we de volgende morgen grondiger luchten. Wat we die avond niet hadden gezien was dat er door een spleet bovenaan de kacheldeur roet was ontsnapt.
En de volgende morgen kon Colette er niet mee lachen hoor. Op meubels en zetels tot in de keuken toe...lag er overal roet. Moeder de vrouw is de hele zaterdag bezig geweest.
Gelukkig kon ik aan haar tijdelijke norsheid ontsnappen. Ik vluchtte in de tuin en na de middag met Velt naar het Voedselbos' in Merkem.
Toen ik tegen valavond thuis kwam, was de storm gaan liggen en de kuiswoede had alles opnieuw leefbaar gemaakt. Een stevige preek heeft mijn schuldgevoel nog even in leven gehouden.
Het enige wat ik zou kunnen aanbrengen is: Zeg, moedwillig was het niet hoor. Wijselijk hield ik mijn lippen stevig op elkaar.